Ако бях облак /Bir Bulut Olsam/ - тема 1

• 77 895
  • 734
  •   1
Отговори
# 525
  • В Града на липите

# 526
  • Разград

# 527
  • София
Изобщо примери много и в реалния живот.
Аз вярвам в искрената любов на Мустафа Булут.За него нямаше нищо друго стойностно освен нея,абсолютно нищо друго...Но не знаеше,как да я показва и контролира,беше като млад необязден кон, объркан, уплашен от собствените си чувства.Любовта му граничеше с желанието за смърт,за самоубийство и за унищожаване на любимата.Преди да се научи да се самоконтролира, тя беше повече от лудост.
Здравейте .  Докато имаше надежда, че Нарин ще отговори на любовта му, той не й посегна, не я насили сексуално. Направи го, (аз дори не мога да го квалифицирам като изнасилване, защото съпротива от страна на Нарин практически нямаше!)  когато  я ожениха за учителя Харун. Мисля, че въпреки че непрекъснато правеше каквото си науми, включително нарушавайки определени правила и порядки, той е подвластен на установените от векове вярвания, че чуждата жена принадлежи на мъжа си, като такава Нарин вече не може да бъде негова. 

# 528
  • София
Хриси,какво невероятно гифче само?! Heart Eyes

Дилеми,
и аз така смятам.Мустафа е подвластен на установените нрави и правила и точно, затова за него беше важно Нарин да бъде първо негова.За него тя беше неговата си булка и този първи акт принадлежеше само и единствено на него в неговите очи.И точно затова я "изнасили",въпреки че в сърцето си дори той самия не желаеше да става точно по този начин, а търпеливо чакаше тя да го пожелае.

Тара, любимата ми тема-погледът на Нарин-това,което най-силно ме разкъсва в този сериал.Още нямам пълни отговори.Още се чудя?Но има нещо в нея, нещо повече от братска обич.Тя много ясно изрази позицията си,че за нея тази любов е грешна.Изтъкна я като причина, което не значи "Не те обичам", а "Не трябва да те обичам".Това обърква Мустафа,дава му грешна представа.
Чудя се, той виждаше ли грешна любовта им или чувстваше че именно греха,който усеща Нарин е пречката между тях???

# 529
Здравейте, девъчки!  Hug
Да си призная не съм чела много от отдавна, отдадена на Каква е вината на Фатмагюл, но ..... след "приятния" финал, който ни организираха онея двете патки съм готова да се отдам вече на всякакви други неща. Та имаме ли вече оформена идея кога почваме с Облака?

# 530
И сега за най-нетърпеливите, като за начало -

Ако Бях Облак - Серия Първа

/ред.бел. в Датата, след малко очаквайте и онлайн варианта/

С големи благодарности към gphilipova, Моргана и Александра   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 531
  • София
gphilipova, Моргана и Александра   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 532
Ако Бях Облак - Серия Първа - Част 1

Ако Бях Облак - Серия Първа - Част 2

ред.бел. Първа Серия на Ако Бях Облак в Daylimotion.com
Отново Огромно благодаря на нашите Три грации - gphilipova, Моргана и Александра   Hug  bouquet Hug  bouquet Hug  bouquet

# 533
  • София
Ако Бях Облак - Серия Първа - Част 1

Ако Бях Облак - Серия Първа - Част 2

ред.бел. Първа Серия на Ако Бях Облак в Daylimotion.com
Отново Огромно благодаря на нашите Три грации - gphilipova, Моргана и Александра   Hug  bouquet Hug  bouquet Hug  bouquet

bouquet  bouquet  bouquet БЛАГОДАРЯ ВИ,МОМИЧЕТА!   bouquet  bouquet  bouquet

# 534
  • София

Големи благодарности  gphilipova, Моргана и Александра   за Ако Бях Облак - Серия Първа

# 535
Благодарности на gphilipova,Моргана и Александра.Изгледала съм сериала веднъж,но сега ще се повторя с вас.Какво казахте,че всяка седмица ще има по една преведена серия ли

# 536
Здравейте и от мен! Присъединявам се и аз към вас. "Ако бях облак" е един от филмите които ме докосна. Накара ме да се замисля за начина на живот на жените и мъжете в тази местност. Заплениха ме героите на филма и как всеки един от тях допринася за пълнотата му. Гледала съм го един път, но сега започвам отново с вас.
Благодаря за превода на първа серия.

# 537
Здравейте !  Simple Smile
Хиляди благодарности на нашите добри феи ,които се погрижиха за пореден път сериал да достига до нас с високо качество на превода !   bouquet
Аз като абсолютно обсебена от Облака… щом видях новия превод зарязах всичко и седнах да гледам насред всичката работа,която имам !
Искам сега да ви разкажа това ,което събрах като инфо след първото мое гледане на АБО !
Та….. пиша подробно ,защото всичко това ми е толкова чуждо,че ми беше трудно да го възприема,че се случва все още в 21 век !
Фамилия Булут или може би е по правилно да пиша родът Булут живее изцяло по правилата на едно патриархално ориентирано общество. Всички се подчиняват на бащата-най-възрастния в семейството .
В случая той вече е покойник и мястото му е заето от най-големия му син-Аслан Булут.
В родът дето се вика , той коли ,той беси ! В неговите ръце и на неговата воля е съдбата на всички носещи това име както и на всички присъединили се по силата на брачните връзки.
В неговите ръце са и всички материални придобивки на рода-ниви,къщи,пари и т.н. Той управлява всичко с цел да се грижи за всички в рода ,но в случая нещата изобщо не са справедливи,защото въпреки че двамата братя-Аслан и Кадир по гражданските закони на Турция са равноправни наследници на баща си, по-големия брат Аслан се отнася с брат си и семейството му като с хора,които по милост живеят в дома му и се хранят на трапезата му. Тормози ги и подчинява всичко на собствените си интереси- да се представя като богаташ и милостив и добър за пред хората.
Този начин на живот е уж съобразен с правилата написани в свещената книга на мюсюлманите-Корана.Затова всички се подчиняват безприкословно. Алах бил наредил така.
 Но…. Ако погледнем въпросния Коран ще установим,че не всеки може да чете в него,още по малко да го тълкува- не за друго- просто той е написан на старотурски,което значи с йероглифи, сходни с арабските.Могат да го четат само хората владеещи тази писменост,което на практика значи много малко-ходжите и други религиозни водачи и то с високи рангове ,защото даже и т.нар. четци на Корана,които четат по погребения и сватби всъщност не четат, а цитират определени пасажи от Корана,които са запаметили наизуст в съществуващите за целта училища към джамиите…. Така че какво точно пише в Корана се приема на сляпо доверие към ходжите и към всеки които има някаква власт да го проповядва и колко е вярно всичко това за мене си е един голям въпрос !!!!
Да, ама всичко това определя съдбите и живота на хиляди хора !
В сериала това прави големия брат Аслан-богат, а малкия беден ! Ноооо….ако се обърнат към действащото законодателство в Турция двамата братя са еднакво богати !
Всъщност,гледалите сериала знаят,че това се случва в определен момент,но в първата серия Кадир и семейството му изцяло се подчиняват на правилата в Корана.
Това е и причината поради която Нарин се оказва дадена на братовчед си Мустафа, по силата на Корана. Непълнолетна, спряна от училище и безпомощна,защото този който трябва да пази интересите й е чичо й Аслан,но в случая той гледа собствените си интереси….А те са да удовлетвори желанието на сина си,за да му е спокойно на него и едновременно с това така да извърти нещата,че вината за въпросния неуспешен религиозен брак да не е негова и на сина му.
Как се определя тази вина всъщност ? И защо „брака” се смята за неуспешен ?
В началото Нарин казва,че са минали  460 и повече дни ! Това е повече от времето в което булката трябва да удовлетвори сексуалните желания на жениха и да забременее, а тя е още девствена !
Практиката била /това ми е разказвано и съм чела,но ми звучи доста гадно и противно,но е и живата отчайваща истина/ ,ако момичето не прелъсти само мъжа,а се противи ,тя е бита и изнасилвана докато забременее-така честта на мъжа е запазена.Той се е доказал като мъж и е осигурил наследник.
Това се случва,ако момичето се бунтува.Всъщност Нарин точно това прави ! Това е единствения начин по който може да изрази несъгласието си с въпросния брак.
Досещате се нали,че Мустафа я обича толкова много,че не прави това , а и няма намерение да го направи ! Той иска Нарин да му се отдаде доброволно- справка сцената в конюшнята !
Самия Мустафа посрамва рода си с бездействието си и баща му непрекъснато му го натяква. Поради неговото бездействие родителите му решават да оправят нещата като му вземат друга жена-Асие.
 Но какво става тогава с Нарин !? Ами тя е безплодна по правилата в Корана и следва да бъде убита !  Да ! Може да не ви се вярва,но се оказа че практиката е такава !
Ако имаше дете можеше да остане в ролята на наложница в конака и нещата щяха да са ОК за всички ! Но тя няма ! Ако сте обърнали внимание тя го казва в разговор с майка си „Ще отида при нашият създател чиста и недокосната,каквато излязох от тази стая „
Затова тя  гледа Мустафа така от прозореца  по време на сватбата– с въпрос и очакване в очите-какво ще стане с нея !?
 Защото законите на Турция към настоящия век забраняват религиозните сватби с непълнолетни момичета и наказанието за безплодие/убийството на незабременялата жена/ според тези обичай,оправдавани с Корана !
Но Нарин е наясно,че тя ще е изкупителната жертва и че чичо й няма да допусне той или сина му да излязат виновни…..
Няма в очите й любов към Мустафа , или скръб,че не тя е булката !
Може да ви звучи нелепо и невярно,но това се потвърждава и в следващата серия,когато Нарин каза на Сердар-„Защо ме спаси, докторе,аз трябваше да умра,за всички беше по добре така !”
 Затова в следващата серия непрекъснато адвоката напомня на Мустафа да не казва,че Нарин е жена му пред  Алах-за да не отиде в затвора заради факта,че е живял с непълнолетна на семейни начала .
Много дълго стана,ама….исках да го споделя с вас ,защото според мен тези сведения изясняват посланието,което Мерал Окай е заложила в сериала !
С радост ще прочета всички ваши мнения,възражения,допълнения и корекции по написаното от мен !

# 538
Хриси,какво невероятно гифче само?! Heart Eyes

Дилеми,
и аз така смятам.Мустафа е подвластен на установените нрави и правила и точно, затова за него беше важно Нарин да бъде първо негова.За него тя беше неговата си булка и този първи акт принадлежеше само и единствено на него в неговите очи.И точно затова я "изнасили",въпреки че в сърцето си дори той самия не желаеше да става точно по този начин, а търпеливо чакаше тя да го пожелае.

Тара, любимата ми тема-погледът на Нарин-това,което най-силно ме разкъсва в този сериал.Още нямам пълни отговори.Още се чудя?Но има нещо в нея, нещо повече от братска обич.Тя много ясно изрази позицията си,че за нея тази любов е грешна.Изтъкна я като причина, което не значи "Не те обичам", а "Не трябва да те обичам".Това обърква Мустафа,дава му грешна представа.
Чудя се, той виждаше ли грешна любовта им или чувстваше че именно греха,който усеща Нарин е пречката между тях???

Искам само да внеса моето виждане по въпроса ! Нарин казва Не ме обичай ! Не трябва да ме обичаш !
Мустафа да не го прави , а не тя !
Това обърква Мустафа защото любовта му към Нарин не е грешна по действащите правила обичай закони.... а пък и да е грешна той не би се отказал от нея- според мен ! Simple Smile
Единствената любов изпитвана от Нарин е към Сердар !

# 539
  • София
Как се определя тази вина всъщност ? И защо „брака” се смята за неуспешен ?
В началото Нарин казва,че са минали  460 и повече дни ! Това е повече от времето в което булката трябва да удовлетвори сексуалните желания на жениха и да забременее, а тя е още девствена !
Практиката била /това ми е разказвано и съм чела,но ми звучи доста гадно и противно,но е и живата отчайваща истина/ ,ако момичето не прелъсти само мъжа,а се противи ,тя е бита и изнасилвана докато забременее-така честта на мъжа е запазена.Той се е доказал като мъж и е осигурил наследник.
Това се случва,ако момичето се бунтува.Всъщност Нарин точно това прави ! Това е единствения начин по който може да изрази несъгласието си с въпросния брак.
Досещате се нали,че Мустафа я обича толкова много,че не прави това , а и няма намерение да го направи ! Той иска Нарин да му се отдаде доброволно- справка сцената в конюшнята !
Самия Мустафа посрамва рода си с бездействието си и баща му непрекъснато му го натяква. Поради неговото бездействие родителите му решават да оправят нещата като му вземат друга жена-Асие.
 Но какво става тогава с Нарин !? Ами тя е безплодна по правилата в Корана и следва да бъде убита !  Да ! Може да не ви се вярва,но се оказа че практиката е такава !
Ако имаше дете можеше да остане в ролята на наложница в конака и нещата щяха да са ОК за всички ! Но тя няма ! Ако сте обърнали внимание тя го казва в разговор с майка си „Ще отида при нашият създател чиста и недокосната,каквато излязох от тази стая „
Затова тя  гледа Мустафа така от прозореца  по време на сватбата– с въпрос и очакване в очите-какво ще стане с нея !?
 Защото законите на Турция към настоящия век забраняват религиозните сватби с непълнолетни момичета и наказанието за безплодие/убийството на незабременялата жена/ според тези обичай,оправдавани с Корана !
Но Нарин е наясно,че тя ще е изкупителната жертва и че чичо й няма да допусне той или сина му да излязат виновни…..
Няма в очите й любов към Мустафа , или скръб,че не тя е булката !
Може да ви звучи нелепо и невярно,но това се потвърждава и в следващата серия,когато Нарин каза на Сердар-„Защо ме спаси, докторе,аз трябваше да умра,за всички беше по добре така !”
 Затова в следващата серия непрекъснато адвоката напомня на Мустафа да не казва,че Нарин е жена му пред  Алах-за да не отиде в затвора заради факта,че е живял с непълнолетна на семейни начала .
Много дълго стана,ама….исках да го споделя с вас ,защото според мен тези сведения изясняват посланието,което Мерал Окай е заложила в сериала !
С радост ще прочета всички ваши мнения,възражения,допълнения и корекции по написаното от мен !

Изумена съм от това, което споделяш. Аз много се чудех защо наистина Нарин в интродукцията към серията спомена, че са минали 482 дена ( това са 1 година, 4 месеца и 17 дена), мислих си, че е свързано с настъпване на пълнолетието й, или просто за доближаване на действието към момента на разказа... Удивително, наистина тази информация обяснява много неща, сега ще трябва да гледам пак с "нови" очи...

Последна редакция: вт, 26 юни 2012, 19:25 от Dilemi

Общи условия

Активация на акаунт