Ако бях облак /Bir Bulut Olsam/ - тема 1

• 77 586
  • 734
  •   1
Отговори
# 690
И аз искам да благодаря на gphilipova за чудесния превод! Grinning

Скрит текст:
А относно прибързания край на сериала, в един форум четох, че нещата не са се развили както са искали сценаристите, т.е. Мустафа е трябвало да бъде антигерой, егоист, луд, насилник, но заради играта на Енгин хората са му симпатизирали толкова (както виждам и тук са така нещата Simple Smile), че не рзабират защо Нарин не иска да е с него. Съответно сценаристите му дават да прави по-ужасни неща (които не е причинявал на Нарин за две години), за да променят мнението на зрителите, но хората още са искали Нарин и Мустафа да бъдат заедно... Разбира се това е само слух, не е потвърдена информация, но пък може и да има нещо вярно.

# 691
Добър вечер в моята любима тема  Heart Eyes

Момичета, така както сме я подкарали, си обсъдихме целия сериал  Rolling Eyes. Има ли такива, които не са го гледали целия? Много объркано анализираме, аз ако започна да пиша за целия сериал - ми то 2 км пост ще стане  Laughing
Аз не мисля че любовта на Мустафа е мания, просто тя е  силна и изпепеляваща  ,  изгаря го и той нищо не може да направи , защото не може да контролира сърцето си.Тези чувства го изгарят и той изживява болезнено всяко отблъскване от страна на Нарин. Относно Нарин, мисля че през цялото време тя си забраняваше сама нормално общуване с Мустафа.Колко пъти той и предлагаше да отидат някъде, да се разходят,до Мардин , но тя  все отказваше, дори не говореше с него, той я молеше да каже каквото и да е, само да чуе гласът и .Ако  общуваше с него тя щеше да види колко мил,нежен и чувствителен е той.Любовта  го изгаряше през целия филм  и той не намери покой до края, и когато доктора загина и го видях отново неотлъчно на 5 метра от Нарин  отново се убедих,че край на любовта му няма да има и че надеждата за нея никога няма да го напусне ,както каза той има време, другите нямат.
Много  силен момент за мен беше, когато в болницата Аслан каза на Мустафа, че ще  ожени Нарин  и той изпадна в истерия от болка
Мисля ,че Бог беше винаги до Мустафа,когато ставаше напечено, той го спасяваше с припадък.
Хриси СЗ, моля те  зарадвай ни с  30-ти епизод на Облака!

ето с това съм много съгласна  Peace. Мустафа не е луд, просто любовта го побърква от болка. А Енгин така добре се справя с ролята, че хората виждат огромната мъка и болка в очите му и без да искат му симпатизират. При мен стана точно така. Някъде, някой беше споменал, че може би Енгин в реалния живот е имал подобна несподелена любов, затова така добре влиза в тая роля. Не знам дали е вярно, но съм склонна да се замисля - очите, очите му са толкова показателни в някои сцени. Имам чувството, че плаче за нещо истинско....  Rolling Eyes Thinking Вие какво мислите?

Q-T, това е и моята любима песен  Wink

# 692
  • Разград
Where Have You Been _Mustafa Bulut

# 693
  • Варна
Олеее, този филм е като наркотик.. Crazy Станало е утре, моята малка госпожица утре ще ме събуди рано-рано, а аз не мога да се откъсна от екрана. Във всеки епизод има толкова силни сцени и толкова силни думи, че те разтърсват и хващат за гърлото..
Страхотна сцена, когато Мустафа държеше дъщеря си за първи път! Както и малко след като я взеха пак сякаш все още беше в ръцете му... После с баща му.. Мъчно ми беше за Мустафа докато беше в лудницата, но докато излезе и пак почна да ги върши едни. ooooh! Е как пък не се замисли малко.. И този доктор все му е крив. Той хиляда пъти ги спасява всички и все му е крив.. Не знам.. Колкото и да се опитвам, не мога да му симпатизирам много. Да, Нарин е неговият свят, но той толкова пъти я нарани, а нейната единствена вина е, че не изпитва същата любов към него. Е, не мога да го оправдая. Моите симпатии са към образа на Нарин, притисната отвсякъде и страдаща заради безкрайната си доброта. А като казвате, че и любимецът ми д-р Сердар умира на финала и отсега ми иде да ревна.  Cry Cry Cry
Много ме впечатли докато си говориха Яшар и Гюленгюл как тя каза, че всички жени търпят насилие - майките им, лелите им, всички, които познават. Те само това виждат като модел на поведение - мъжът е господар и има право да ги насилва по всякакъв начин, а жената трябва да понася всичко.  Sad Sad Sad

А Мустафа явно си е насилник по природа. Муко и Асил като му говориха в лудницата, разказваха как още като е бил малък от него е пропищяла цялата махала.
Малко объркан стана постът ми, но много мисли препускат в главата ми.. Лека нощ!

*helen*Hug

# 694
  • Разград

# 695
  • София
Q-T, не мисля че Мустафа е насилник по природа.Просто характерът му е огнен,както вече веднъж го сравних,той е като необязден кон, див, първичен, импулсивен...Всичко идва дълбоко от сърцето му и се излива без задръжки....Мисля,че тънката разлика го прави по-различен от насилник.
Огнена натура е той, стихия... Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 696
  • Бургас
Q-T, не мисля че Мустафа е насилник по природа.Просто характерът му е огнен,както вече веднъж го сравних,той е като необязден кон, див, първичен, импулсивен...Всичко идва дълбоко от сърцето му и се излива без задръжки....Мисля,че тънката разлика го прави по-различен от насилник.
Огнена натура е той, стихия... Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Дани newsm10
Ах Мустафа ах!!! Embarassed Embarassed Embarassed

# 697
Ще си позволя да споделя някои мои мисли, които може и да не Ви харесат.
Повечето от Вас считат Нарин за жертва, безкрайно добра, мислеща повече за другите, отколкото за себе си, но извинявайте , Нарин постъпи много лошо и жестоко с един човек и това е Харун.Тя му съсипа живота.Казвайки „евет”, омъжвайки се за него, тя не знаеше ли какво е семейният живот, че този човек ще  и бъде спътник в живота, ще трябва  да го приеме  изцяло, да спи с  него, да му роди деца.Харун какъвто и плужек да беше, макар и да я нарани много с онзи преглед, все пак искаше да има семейство с нея,прояви търпение, доколкото можеше я изчака да преживее изнасилването   и  ако тя се отнасяше по –топло с него може би щяха да живеят в разбирателство.Но любовта на Харун не е толкова силна,колкото на Мустафа, че да я чака с години и в един момент чашата на търпението му преля.Тя го излъга,че ще става баща.Шофирайки афектиран загина.
Мисля ,че колкото и добрини да направи ,голям грях има и Сердар и то спрямо Мустафа.Той е доктор , мисля че много добре знае какво става в такива болници за психично болни/ имам приятелка която след подобно „лечение” не можа да се оправи и стана по-зле/ и въпреки това прати там един напълно здрав човек.
Не съм съгласна и с това , че Мустафа бил насилник по природа.Може да е бил палаво дете.Един насилник може ли да е толкова обичан от майка,баща,брат, приятели?Може наистина да иска всичко което пожелае да стане както той иска, но в крайна сметка видяхме ли го да насилва някого извън всичко свързано с любовта му към Нарин?Напротив чувството му за справедливост и кое е добро и правилно се доказа много пъти във филма,думите му към Асие, отвращението му от нейния пресметлив характер, тъмните сделки на баща му,грижата и любовта му към Яшар  и др. Спомнете си болката му когато видя брат си без крак

# 698
  • София
Нитка,ние с теб си изгоряхме по този М.Булут   Mr. Green Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes...

Ева,точно така смятам и аз.
Нарин никога не ми е била светица,нито е притежавала особено много добродетели.С Харун постъпи наистина несправедливо,особено лъжейки го за детето/и то с участието на Сердар/.Беше грозна постъпка,особено пък защото е извършена от хора,които смятат себе си за добри и справедливи.
Вкарването на Мустафа в лудница беше отмъстително и злобно действие от страна на Сердар,който се опита по този начин да пречупи Мустафа, да го скърши,да го унижи...А и кой е той,че да решава съдби...
Изобщо този филм не може да се гледа едностранно-нито добрите нито лошите са крайно бели и крайно черни...
За мен Мустафа имаше най-истинските най-силните и открояващи се черти, а заради погубващата го любов и мъката,която го изгаряше аз бих могла да му простя всичко,което  причини на Нарин...

# 699
Ако не беше лудницата, Мустафа така или иначе щяха да го вкарат в затвора.

А според мен Нарин по принцип щеше да приеме Харун и да се държи като негова съпруга, просто отвличането и изнасилването ѝ промениха нещата.

# 700

Повечето от нас обсебени от Мустафа,за да го оправдаем,започваме да търсим греховете и на така наречените добри герои.Колкото до това "евет" на Нарин,да не забравяме,че тя смяташе че ще намери спасение от Мустафа,ставайки жена на Харун.И в тази връзка-за проваления брак ,за преживяните кошмари и страдания на Нарин,вина виждам в неришетелността на Сердар.

# 701
Аз не мога да оправдая изборът на Нарин да се ожени за Харун, защото в крайна сметка никой не я накара насила да каже това „евет”.
Дори Аслан ,въпреки всичко, преди да я сгоди поиска нейното съгласие, като я попита направо  има ли нещо да каже, защо тогава тя не отказа и не каза, не аз този човек не го обичам , точно както не обичам и Мустафа?Има и други начини човек да се бори за свободата си и когато вземеш решение да се ожениш  без любов , трябва да си носиш кръста

# 702
За Нарин мога още да кажа, че тя постъпи егоистично и спрямо собственото си дете, като го лиши от истинския му баща.Кое дете не иска да знае истинските си родители?Освен това,макар жената да ражда, не мога да игнорирам правото на бащата спрямо едно дете, то е равно на това на майката.Нарин  мислеше първо за себе си ,за детето не знам дали изобщо се замисли какво би искало то

# 703
И в тази връзка-за проваления брак ,за преживяните кошмари и страдания на Нарин,вина виждам в неришетелността на Сердар. [/size][/b]
Само една дума на Сердар и тя нямаше да се омъжи за Харун. Каква разлика в поведението на Сардар и Мустафа, за мен в полза на Мустафа.
Скрит текст:

# 704
  • Варна
Ееех, този Мустафа, бееее  Simple Smile Simple Smile Simple Smile Влязъл ви е под кожата здраво.  Wink Въпреки, че съм на различно мнение, ми е интересно да чета как виждате нещата и ме провокирата да премисля някои неща.
Все пак аз не мога дори с голямата любов на Мустафа да оправдая насилието му над Нарин. За мен дори и насилникът да обича жертвата, това не оправдава изнасилването. Аз също мисля като odette , че Нарин щеше да опита да е съпруга на Харун ако не беше отвличането и изнасилването. А Харун я изнасили отново с унизителния преглед. Показа, че повече го е грижа за него и честта му, отколкото за Нарин, за това, как се чувства тя, за нейната болка. После пък почна с шамарите сякаш не е учител и не се опитваше с обучението  на момичетата в селото да им даде ново самочувствие и нов живот. Единственият, който оценява Нарин и би могъл да и бъде опора и да открие цял един нов живот за нея е Сердар. За съжаление, той беше нерешителен, прекалено деликатен може би, искаше да почака, за да бъде тя готова, но уви, не се получи така. Само в негово присъствие тя се усмихна, засмя, вървеше някак по друг начин, а не като сянка..
А Нарин, ясно, че не е светица, но аз безкрайно и симпатизирам заради всичко, което е преживяла. Мисля, че някои от вас я съдят прекалено строго. Ами това е едно момиче, което е на 18-19 години. От ученичка търпи тормоз и насилие, връзвана е с вериги, удрят и шамари ту Мустафа, ту баща му. Собственият и баща също не успяваше да я защити докато живееха в конака и мълчаливо свеждаше глава пред по големия си брат и сина му. Харун се появи, изядоха един сладолед и той айдеее давай брак. А тя никога не е била питана май какво иска тя и съответно май даже не знае как да каже какво иска, и не смее .  Тя не е расла в семейство, където мнението и някога е било от значение. Виждаме, че и Мустафа, който е огън момче и съвсем друг характер също много пъти сведе глава пред баща си. Та какво очакваме от това крехко момиче, което на всичкото отгоре живее в един свят, където жената е и без това безгласна буква. Да, тя иска да бъде свободна, но не знае как. Няма опора, подкрепа - напротив всички и стоварват собствената си гузна съвест отгоре и и я молят да престъпи себе си (имам предвид, когато я молеха да отиде в лудницата при Мустафа).
Само да уточна, че съм стигнала до 18 епизод и не съм гледала по -нататък, така че това е мнението ми засега. После може и да има развитие.
Хубав ден на всички!

Общи условия

Активация на акаунт