Имам проблем с пункт за вторични суровини. Моля за съвет!

• 5 911
  • 19
  •   1
Отговори
  • София
От близо година живея в новия си апартамент. Въпреки, че е на седмия етаж, в по-прашно жилище не съм живяла. Бърша прахта от мебелите, а след половин час вече си имат тънък слой. Стигнах до извода, че всичко това е заради пункта, който е на 30-40 метра от блока. Едно е, че вдигат ужасен шум, като хвърлят железата в контейнерите за извозване, и другото - вдигат прах до небесата. Не съм правила забележки, защото хората там  са от ромски произход и честно казано ме е страх. Какво мога да направя по въпроса. Ако пусна жалба, какво би се променило? Ако пък се съберем от блока и пуснем жалба заедно, по-добре ли ще е. Искам да си преместят пункта. Сега съм подхванала дивана с една антистатична гъба, няма да ви казвам колко прах хвърчи, а дивана е на 6 месеца...

# 1
  • София
Пусни жалба в общината може да се окаже,че пункта е незаконен.От тази година има нови изисквания за тях.

# 2
Не само в общината.Може би в РИОКОЗ. Може да замерят шума. Има норми на какво отстояние от жилищни сгради може да има конкретна дейност/производство.

# 3
  • с/у ОколоМръсТното
всеки ден виждам кълбета с прахоляк по ламината... , а съм на края на Сф, на вътрешно-квартална уличка.
Даже днес изнесоха данни за въздуха в столицата, че дишаме яко абразиви.  Tired

Та едва ли е само от пункта.

# 4
  • София
Благодаря на всички за съветите. На мен ми е ясно, че въздухът тук е много мръсен, но това ми идва в повече. Живяла съм в няколко квартири преди да си купя апартамента и никъде не е било толкова мръсно. Последната ми квартира дори беше на първи етаж, прозореца на хола гледаше към голям булевард, но никога не е имало толкова прах.

# 5
Здравей , сестра ми има пункт за вторични суровини и от нея знам , че от Нова година има нов закон , който забранява изкупуването на вторични суровини във жилищната част на населеното място. Такъв пункт може да има само в промишлената зона , на което и да е населено място.
 Така че това ми намирисва на напълно незаконен обект.

# 6
  • София
klem4e, би ли могла да попиташ сестра си с кой нормативен акт е въведено ограничението за пунктове в населени места? Ще ти бъда безкрайно благодарна!
Близо до нас има пункт за изкупуване на метали, около който гравитират всевъзможни тъмни субекти и дори са си направили бивак до нашия блок. Подавали сме жалби срещу пункта в общината, но кметицата на района каза, че документите му били изрядни и не можела нищо да направи. За район Подуяне става въпрос.

# 7
  • София
Супер! В понеделник не им мърда жалбата. Единствено се притеснявам, че това все пак са цигани, а тях не ги бърка особено дали работят законно или не.

# 8
klem4e, би ли могла да попиташ сестра си с кой нормативен акт е въведено ограничението за пунктове в населени места? Ще ти бъда безкрайно благодарна!
Близо до нас има пункт за изкупуване на метали, около който гравитират всевъзможни тъмни субекти и дори са си направили бивак до нашия блок. Подавали сме жалби срещу пункта в общината, но кметицата на района каза, че документите му били изрядни и не можела нищо да направи. За район Подуяне става въпрос.
Тогава подайте жалба в РИОКОЗ. Ще я питам , но ще проверя първо законът във нета. Това , което казах за забраната на пунктове във жилищната зона го знам със сигурност , защото сестра ми затвори пунктовете във градът и направи една база във промишленият район.

# 9
Супер! В понеделник не им мърда жалбата. Единствено се притеснявам, че това все пак са цигани, а тях не ги бърка особено дали работят законно или не.
Снимайте и пратете снимките на някоя телевизия- има глад за новини.

# 10
  • София
Ако ги снимам от терасата няма да се види хубаво, защото се вижда само гърбът на пункта, а на мястото на събитията си ме е страх  Laughing. И при мен става дума за изкупуване и товарене на метали, то затова е толкова шумно.
klem4e, можеш ли да поставиш линк към закона, ако го намериш, защото аз не знам какво точно да търся, а ако ще подавам жалба, искам да имам и аргументи.

# 11
# 12
Погледни и в ЗУТ /Закон за устройство на териториите/. Хубаво е като се пише жалба да се пише кои членове и параграфи на кои закони са нарушени. ЗУТ-а в   Гугъла ще го намериш.

# 13
  • София
Благодаря на всички.

# 14
Има и друг вариант - пунктовете може да са си законни от към разделение на промишлена и жилищна зона , просто ако се намира на границата на двете зони . С вашият блок да свършва жилищната част , а със въпросният пункт да започва промишлената част.
 За жалост не обещавам за линк , защото се занимавам с малкият , а за да го намеря трабва да проччета малко.
 На бързо 

Закон за управление на отпадъците
Раздел III.
Лицензиране на търговската дейност с отпадъци от черни и цветни метали
(2) (Нова - ДВ, бр. 30 от 2011 г., изр. 1 обявено за противоконституционно с РКС № 3 от 2012 г. в частта "общи" - ДВ, бр. 26 от 2012 г.) Дейностите с отпадъци от черни и цветни метали се извършват само на площадки, разположени на територии, определени с общи устройствени планове за производствени и складови дейности, на пристанища за обществен транспорт с национално и регионално значение и на обекти на железопътната инфраструктура със стопанско предназначение. Всяка площадка трябва да отговаря на нормативните изисквания за опазване на човешкото здраве и околната среда.

Последна редакция: сб, 19 май 2012, 13:42 от klem4e

Общи условия

Активация на акаунт