Слънчицето вънка грее, МАРТенчето по поляните лудее! - тема 17

• 43 273
  • 755
  •   1
Отговори
# 240
Благодаря ви за благопожеланията, мами - имаме нужда, защото си поддържа температура около 38. Временно я свалям, и после пак качва. Следобяд ще идем пак да ни види лекарката, че не е нормално това, вече не мисля, че са зъби.

Loriane, знаех, че началните учители във Франция почиват всяка сряда, та помислих, че си такава. А ето, че дедуктивната ми мисъл не ме е подсетила, че една добре организирана държава е помислила и кой да ги гледа тези дечица в средите.

Anduli,  Hug Дано вече да сте забравили неразположенията! Ще ти пиша на лични как се казвам - та поне малко лична информация да не е обществена Wink
И да, само да оздравеем, и софийска среща ще организирам аз, ако друг не се е наел преди мен. После ще пиша за режима!
Marinelka, не съм аз по консервирането.
За липсата на детска кухня в чужбина - това си е направо страхотна идея за бизнес, защото като им казах на братиславските майки, те опулиха с благородна завист очи - определени ще има търсене.

# 241
  • София
за режим нищо не мога да кажа, напоследък нямаме такъв, даже и готвено много трудно яде, само бисквити и кисело мляко иска, а и таратор.

newsm10 И ние сме долу горе така с малка разлика в менюто Wink

Лъки, разбрах те, само дето аз въобще не бях вложила такъв смисъл в изказването. Самата аз досега съм ходила по това време на море, но не защото така е модерно или трябва да се изфукам. От малки нашите са ни водили на море юли, август, но май тогава слънцето е било съвсем различно. Та, това имах аз предвид. Също така за мен вече приоритетите са пренаредени, защото съм с дете.

Последна редакция: пн, 11 юни 2012, 08:57 от redreny2000

# 242
redreny2000, аз също те разбрах. Въобще нямах теб предвид в примерите за народопсихологията. Просто като чуя/прочета нещо и мозъкът ми си работи в някаква посока и аз "изливам" каквото му е хрумнало  Laughing Мъжът ми много често ми казва, че много се чуди как от някакво негово изказване аз отговарям нещо, което според него няма никаква връзка с разговора. Но аз наум съм си провела набързо един "мини разговор" и съобщавам финала  Grinning

# 243
  • София
Лъки Wink

# 244
Момичета, добре че повдигнахте въпроса за режима на хранене. Аз вече съм супер изнервена с това неядящо дете... Точно мислех да ви моля за съвет или ако има мама със същия проблем да ми сподели личен опит. Режима ни е следния:
През нощта суче веднъж или два пъти, като вторият пък е по-скоро сутрин- 4.30-5.30 (не знам точно, защото е в просъница)
После закусва пълнозърнеста каша със сиренце или макарони или готов бебешки пудинг (това са нещата, които горе-долу не отказва) и разбира се иска да суче.
Обяд- яде само по няколко лъжички готвено, само опитва, като не му харесва се отказва. Последните дни всичко ми отказва, а откакто съм вкъщи и аз готвя и му предлагам и от нашето.Не пиша час на обяда, защото това е агония в рамките на няколко часа. Пробвам, прибирам като не яде, после пак топля и така.
Слетобедна закуска- или десерт от детската кухня или кисело мляко с бисквити,  днес с ягоди.
Вечеря- супа (не я яде) Суче или някаква каша.
От плодовете в момента яде предимно ягоди, но не смея много да му давам. Иначе му предлагам ябълка, круша, банан, праскова и кайсия.
Притеснява ме, че яде предимно въглехидрати, не яде месо и зеленчуци или яде в някакви минимални количества. Утре ще искам от педи да му пусне кръвни изследвания, че май пак му е нисък хемоглобина.
Ужасно го мъчат зъбките, имаше една кистичка при никненето на първия кътник, но мина. Не мога да му бъркам особено в устата, че не дава и не знам какво е положението Sad

# 245
Рачолина, дано малкия скоро прояде и да не се притесняваш повече за него! Какво мога да кажа аз? Кирил не се храни по часове, гледам да има разстояние някакво, давам му да опита от нещо ако има желание. Открих, че предпочита солено, защото обича кус кус със сирене и всякакви тестени неща. Общо взето му давам от това което му се яде, ако не иска не насилвам. Като гледам и вие въглехидрати хапвате, ама и ние сме така. Аз не се втелясвам и не одавам значение. Хемоглобина на една година му беше 111. Мисля, че е добре за възраста. Зеленчуци отказва често, рядко го лъжа да опита и само толкова. Баница правя и това яде, може би защото е със сирене и е тестена. Ябълка и морков на парче и си гризка, но моркова предимно го лигави. Гледам да давам да си го държи сам, тогава повече хапва. Когато никнат зъби отказва лъжица! Супи отказва, а преди хапваше. Явно омръзва и търси нови вкусове, не знам.

# 246
  • София
racholina и p.atanassova, да не ставам досадна, ама като повдигате въпроса, ще кажа, че и ние сме така. Като при нас няма дори и опитване от една хапка. Напоследък близва и така решава дали ще опита. Ако лапне нещо като зеленчук или месо, или нещо друго, което не яде, плюе веднага. Аз отдавна съм спряла да го мисля, когато тогава, все ще прояде. Всеки ден предлагам от нашата храна, освен ако не преценя, че не е подходяща, разбира се. Рецепта това дете да прояде не съм намерила, така че май не мога да ви бъда от полза. Нас поне ни спасява АМ за хемоглобина.

# 247
Здравейте мами,

Чета ви редовно, но не ми остава време да пиша, че сме сами с малчо за няколко дни.

Бързо оздравяване на Марио на sirence и Теди на Anduli  Praynig Пишете как сте!

Нашия режим е долу-горе все същия. Ставаме около 7-7,30, много рядко по-късно, а понякога и по-рано. Закуската е към 8,30 и напоследък основно е кисело мялко, че друго не иска. Покрай него може и 1 бисквитка, повече не иска. Друго, което правя по-често за закуска е макарони с масло и сирене и понякога баница, но той много не я харесва, по-рядко правя юфка или царевичен кекс, или нещо друго, с което реша да експериментирам. Към 9,30 излизаме из квартала, напоследък на самоход без количката. Сега в жегата обикаляме по-сенчестите градинки, независимо че не са най-добрите в района, но на слънце не се издържа. Към 11,30 се прибираме и в 12 го слагам да спи сучейки. След като се наспи към 15 давам пловодо пюре и ходим към парка след 16-16,30. Прибираме се към 18,30-19 и вечеряме всички заедно. В 20,30 се къпем, в 21 се приспиваме с кърмене.

racholina, и аз имам дни, в който полудявам на тема неядене. Най-често става, когато вложа много старание и търпение да направя нещо, а той изобщо не го отрази. Или пък направя нещо, което уж му е любимо и яде с охота по принцип, но точно този ден не иска и това. В такива моменти като се сетя за статии от сорта, че трябва храната да е направена така, че да им е забавно или пък яденето да е игра, ми идва да занеса Момчил на авторите на статиите и да видим те как ще го нахранят. Ако детето яде без проблем, всичко е песен, ако ли не - и на челна стойка да застана, пак няма да яде.
Ето днес например му дадох за първи път мляко с ориз за закуска (снощи го правих по никое време). Изяде точно 4 лъжички. После му отворих и любимото пюре от круша, като от него изяде още 5-6 лъжички. Стана ми ясно, че няма да яде повече. Аз обаче не му давам да суче, ако ми откаже да яде другата храна. На обяд не предлагам нищо, защото опитах няколко пъти, изяжда 2-3 лъжички и до там. Ами за такова количество не си струва нито да топля храна, нито да подреждам....Така че суче за да заспи, а какво е количестовото нямам идея. След обед пак му предложих пюрето от круша. Днес явно не му беше ден на това пюре, защото пак не го доизяде. Само да вметна, че преди 2 дни изяде наведнъж 250 грама плодово пюре, а днес 190 грама на 2 пъти не ги изяде. Просто има и такива дни. Докато стигнем до парка яде ябълка. После за вечеря яде малко краставица, пилешко месо и точно 3 хапки хляб с домашна лютеница. Обаче щеше да си остане само с краставицата и трите хапки, защото пак не искаше да яде, аз прибрах почти всичко и добре че се обади една приятелка по телефона. Докато бъбрим с нея, а той се тръкаляше по дивана, реших да пробвам да му давам по малко месо. Ами.....отваряше си широко уста. Как 5 мин. преди това не искаше месото, а след това го искаше и аз не мога да ти кажа. Та, не сте сами, не че това е успокоение.... Повечето дни са ни такива, по-рядко имаме и дни, в които яде с желание. Не мога да разбера на какво се дължи. Не виждам никаква логика, причина или каквото и да е, за да знам какво да променя и как да постъпя, за да са повече по-ящните му дни.

Компоти и зарзавати - нашите правиха миналата година по моя заръка. До зеленчука така и не стигнаме, защото бях и замразила, а както е ясно моето дете не е от най-ящните. Компоти без захар опитвах да му давам или да правя кисели с тях, но не ги харесва, дори и с малко добавена захар. Така че кажи речи си беше занимание залудо, поне в нашия случай.

За лятните почивки - нас от няколко години ни задължават да излизаме август отпуска, което за мен е много досадно. Навсякъде е претъпкано и по-скъпо. Знам, че и на много места в Западна Европа е така, просто е по-мъртъв сезон в доста сфери. Иначе, отдавна сме установили, че юни месец е идеално за море. Топло е, без да е прекалена жега и далеч по-спокойно където и да решиш да отидеш.

Дано сте имали търпение да ме изчетете, но яденето ми е болна тема  Embarassed
Спокойна вечер на всички  Hug

Последна редакция: пн, 11 юни 2012, 23:30 от Mur

# 248
  • Франция
Лъки, да, децата учат по 4 дни в седмицата. Някои имат занятия и в събота сутринта, но май зависи от училищата.

# 249
racholina, p.atanassova, Mur, давате ли течности по време на хранене? Ади например като ожаднее спира да се храни дори и да е гладна все още. И си иска айрян без значение дали яде супа, кюфтета или дори кисело мляко!?!
loriane, супер!

Последна редакция: вт, 12 юни 2012, 14:44 от Лъки

# 250
Баффф прочетох ви!  Grinning
Ха добър ден и от мен!

Добре дошли на новите мами! много се радвам че сте се престрашили да се разпишите.   bouquet

Сиренце Бързо да се оправя Марио. Има такъв вирус с висока Т и гной по ларингса. Без никакви други симптоми. Дано да е нещо по леко. Свекър ми беше в болница заради това. Пиши как сте.
Томасито а вие?
Кой още беше болен  newsm78

Сиренце много ми се искаше да се видим по рано, но колата ми се скапа. Отделно на това не и работи вентилатора и не мога да се наслаждавам на хладината на климатика.  Лошо е като си свикнал на удобства, не ти се ще да се хабиш  Rolling Eyes . И за сега съм се застопорила в квартала, надявам се вече от утре да ме огрее. Че с градски транспорт в тия жеги някак си не си го представям  Sick

За срещата в Пловдив еххх не можахме да се видим, но наистина стана много топло изведнъж и нито ние, нито децата сме се климатизирали.

За морето и народопсихологията то май повечето са така. Ние много преди да се роди Димана открихме очарованието на месеците юни и септември, които се оказаха идеални за море. Няма я лудницата и е толкова спокойно.  Peace

За режима Ами незнам до колко може така да се нарече. Сутрин се събужда 6:30-7:00ч и суче. Опитвам се малко да се поизлежим като го оставям да си играе. Ставаме и закусваме до към 9:30 най късно. След това игра в къщи ако е лошо времето или на вън. Към 12:30 - 13:00 ляга да спи, в повечето случаи не иска да яде преди сън, понякога иска. спи около 1:30-2ч и след това яде обикновено. След това игра. Тези дни на двора. Опитвам се да му дам някакъв плод но не винаги се получава. Вечеря към 19:00ч. и към 21:00-21:30ч суче и ляга. При него забелязах че яде 3 пъти на ден и ми се струва много малко за него, но пусто не иска да яде повече и това е. Напоследък и той ми отказва повечето пъти след няколко лъжички, може да е от жегите. Но пък най после прояде к. мляко. Много обича краставици и домати, както и лук и маруля. Репичките нещо не му харесаха много. Яде череши макар и малко и опита и ягода домашна. Забелязала съм, че когато си играе, а не седи в столчето яде. и може да изяде повече храна, обаче мен нещо не ме кефи идеята да обикалям след него с лъжицата  Crossing Arms Явно му е досадно седенето на едно място за да яде.  Thinking

За гърнето от 1 седмица го слагам като се сетя и имам няколко пападения. Далеч съм от идеята, че е готов или че скоро ще махам памперса, но поне за сега ми се вързва и с готовност позвалява да му събувам памперса и сяда на гърнето, макар че по често нищо не прави в него.

loriane Забелязала съм, че на запад или поне в повечето страни извън соца, учението е организирано по скоро като игра и децата с желание ходят за разлика от нашите.

За уменията и Вики е като повечето тук. Разбира всичко, но най често комуникациатя му е в писъци или някакви не много разбираеми думи  Laughing Беше скрил ключовете на баща си и той го пита къде са ключовете и Вики ги "намери" и му ги даде  Laughing Прави всякакви бели и очите са ми на четири  Mr. Green 

За кърменето Спрях нощното и сега се буди поняколко пъти но бързо се успокоява и заспива. Лошото е че се събужда много рано ама какво да се прави. Останали са ни вечерното и сутрешното кърмене и за мен не за него  Laughing  най трудно ще ми бъде да се разделя със това сутрин, че така успявам да си открадна още около 1ч. 

Браво на всички завършващи, дипломиращи се и всички решили да учат  Peace 

Вили Стискам палци по бързо да стане паспорта  Praynig

lilyrose Браво на Марти, Вики обича да е във водата, няма значение как.  Laughing

Бета Оххх ти направи ме стресира. Когато ти се пиши кажи как се справяш? И ти май писа че сте болнички. Бързо да оздравявате.  Hug

Ох айде стига толкова, че ще ме подминете  Laughing

# 251
Лъки, давам много често течности, понеже и аз самата съм като жаба! Пия вода преди, по време на и след хранене и за това и на Кирил предлагам често!

Ставам, че малия ме дърпа сериозно! Много жега туака....

# 252
Момичета, благодаря за отговорите! Днес има малък напредък, яде череши по свое желание Simple Smile
Лъки, водата е на масата и пие докато се храни. Един от най-омразните ми спомени от детството е как баба ми ми казва, че ще пия вода след като се нахраня, иначе ще ми запълни стомаха...
Сиренце, аз съм пропуснала някак за Марио, дано вече се оправя, но може би е вирусче! Не знам дали тук бях писала, че преди време Коки изкара нещо с висока Т за 3 дни и обрив по дланите и стъпалата. Тогава Лилироуз ме светна за т. нар. Шеста болест и аз извадих книгите и реших, че може и да е изкарал Hand, foot and mouth disease (извинете, че не е български, но малко странно ми звучи). Тогава педи беше в отпуска и заместничката и го гледа преди да му избие обрива. После не сме го водили, защото завяхна. Това беше точно в периода, когато играеше по-активно на детската площадка и може да е обменил нещо с наборите! Лошото е, че като се комбинират тези неща със зъби, все е трудно да се разграничи от какво е...
Редрени, супер сте си изкарали и аз си помечтах...
За сега ви желая лека нощ и ще минавам да проверявам как сте!

# 253
Забелязала съм, че когато си играе, а не седи в столчето яде. и може да изяде повече храна, обаче мен нещо не ме кефи идеята да обикалям след него с лъжицата  Crossing Arms Явно му е досадно седенето на едно място за да яде.  Thinking
Точно така е и при нас. Аз с лъжица не го преследвам, но ако има нещо, което мога да му дам с ръка, понякога му давам, докато приключим и ние с вечерята, а той си играе около нас.

Лъки, давам му вода колкото поиска, ама не помага.

VSD, какво стана с визата на Аслан?

# 254
  • Варна
Здравейте и ви благодаря, че ни мислите. Засега отговор нямам, всеки ден е чакане. Вече не смея и билет да си резервирам, че само резервирам и отказвам, 5 пъти до сега... Ще пиша като имам новини.

Буб, ако се наложи ще те потърся обезателно! Благодаря ти  Hug

Скорошно оздравяване на болничките дечица  Hug

Anduli  Hug

Исках по доста теми да пиша, но много ми се приспа извднъж  Tired Ще гледам после да наваксам.

Спокойна нощ на всички  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт