Слънчицето вънка грее, МАРТенчето по поляните лудее! - тема 17

• 43 158
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
  • Пловдив
Сиренце, ако се върне майката на работа  и детето ходи на ясла, има право на 120 лв. до навършване на 2 години. Питах в Майчинството счетоводно, погледнах и КСО  Hug

За меда, аз давам. Взимаме от производители хубав мед и редовно се хапва у нас.

Режимът ни е с нощен сън от 21 до 7 ч и на обед към 11.30-12 заспива. Ако успее да направи 2 часа с поцоквания и приспивания е добре. Ако не, мрънка цял следобед и привечер към 5 прави още 1 дрямка  ooooh!

Твърда храна яде сутрин, обед, следобед и вечер. Любими са му месо, кисело мляко и хляб и всичко вредно  ooooh! Абсолютно отказва плодове и зеленчуци, най-много да се излъже на краставица и диня.

От октомври и ние сме на ясла. Приемам съвети за по-лесна адаптация   bouquet

# 676
Ивелина, честит рожден ден със закъснение! Пожелавам ти да си много уверена в себе си, да имаш подкрепата на половинката ти и малкото съкровище да ви носи много радост!
Сиренце, аз не съм захранвала целенасочено с мед, но съм давала на Ади да опита като сме закусвали - филийка с мед и масло, палачинки с мед и сирене. Не проявява интерес засега, Дени и до ден днешен не харесва мед, консумира само за лечение. Чудех се дали не им допада сладкото, но пък кекс обичат, купих веднъж мечета "Барни" и сега всеки ден искат мечета Simple Smile Но например сладки макарони на фурна и двамата отказват да ядат, а варени със сирене ги харесват.
Научи се да отваря хладилника, вади кутията с прясно мляко и пие  ooooh! и така по няколко пъти на ден, знам, че не е хубаво до 2г. ама какво да го правя, много го обича  ooooh!.
migeo, закопа ме с тази информация! Защо не се дава прясно мляко до 2 години?
Утре, четвъртък, среща на пловдивчанки на чешмичката на "Сентрал парк" в Градската градина в 10 ч..
Уинен, атанасова, елате и вие да се запознаем!  Wink
Може би този път ще успея да дойда поне за час!
Ади в момента има "летен" режим и ляга по-късно от обичайното. Спи от 9.30-10 до към 8, случвало се е и до 10 да спи. По обяд спи от час и половина до три часа, зависи кога е станала сутрин. Най-много харесва краставица, морков и месо.

# 677
  • София
 1. Нощем спи от 10-11 до към 8. Денем заспива към 11 и спи час и половина. Ако се случи привечер да се вози в кола, може пак да поспи. Малко му е съня, но не забелязвам да му пречи(само на мен много ми пречи  Mr. Green ) Брат му спеше също малко.
 2. Не знам. Храни се, когато и ние обичайно. Понякога не яде с мен, но като  си дойде баща му, хапват заедно. Или с брат си. Може би по 2-3пъти основно и отделно подхапвания на плодове, солети или други подобни.
 3. Май няма любими. Обича почти всичко. Напоследък ме води до хладилника и ми казва "манан", "мина" или "абока" (банан, диня или ябълка). Обаче независимо какво иска, като отворя хладилника, той вижда динята и иска винаги нея. Много обича семки - тиквени и слънчогледови. На теория са опасни заради задавяне, но на практика инциденти, слава Богу, не е имало и много му допадат. Обича също домати и лютеница, не харесва краставицата, освен ако е да си похрупа малко и после да изплюе. От супите и манджите всичко яде(щом и патладжан му пробутах, значи гладен няма да остане  Whistling )

# 678
  • Карлово
1.По колко пъти спи детето на ден/24часов/?И по колко часа спи? - през денят понякога и сутрин и следобед си спинка след като се е събудил към 6 заспива към 9 и се буди по обед след което заспива към 14 :00 и се буди към 17:00 но има и дни  в които спи по половин час или въобще не иска да спи с което ме побърква  Laughing нямаме режим опитва се да му създам но не успявам защото почват крясъци и викове  ooooh! ooooh!
2.Колко са храненията с твърда храна за ден? - постоянно нещо яде още като стане се качва на стола и гледа по масата какво има, плодове или ако батко му яде направо бърка в паницата му и започва да се храни  Laughing не ме изчаква да му сложа, дори има и моменти в които докато се обърна и сложа паницата на масата си е взел от кутията филийка хляб и тъпче в устата  все едно не го храня това дете  Laughing
Бях го оставила когато иска да се храни но сега с времето като минава сякаш повече ме притеснява по колко ще хапне и там нямам критерий за яденето колко и какво ще яде давам му всичко без ограничение
3.Кое е любимото им за хапване? - много обича плодове и зеленчуци с удоволствие си хапва пъпеш,грозде,,краставица,домат дори понякога е вечерял само домат и хляб и не иска друго след което пие мляко разбира се

# 679
Аз да кажа,че вчерашния опит да дам филийка с масло и мед,а после и със сирене отгоре завърши неуспешно.Лапна една хапка и така се потресе,че ... SickТя на лимон така не се е дърпала,по-скоро него не мога да й го извадя от устата.
Наистина защо не се дава прясно мляко до 2 год?По-скоро аз знам,че след 3 год.не е полезно да се дава защото някакъв ензим ,който го разгражда изчезвал и реално само товарел стомаха.Въпреки това аз редовно пия кафе с мляко и ми е вкусно,обаче Мартина не мога да я накарам да пие мляко.Иначе в кремчета и разни други няма проблем.

# 680
Мен пък това за мякото след 3 ме закопа!Аз пък съм чувала,че до 3 не било хубаво да се дава прясно мляко да го пие детето...Не съм чела подробности по въпроса,може би е множко чак до 3...  Thinking

# 681
Аничка  newsm10
WithinTemptation, ето да прочетеш тук

# 682
Лъки от статията разбирам,че трябва да станем вегетарианци... Млякото е вредно,месото също,сирене...ОК ясно,че всичко се преработва, остава много малко полезно съдържание,но чак пък толкова вредно,канцерогенно и т.н. Нещо не ми се връзва на мен...То досега как не съм умряла като не съм спряла да се тъпча с всичко млечно дето съществува (понеже много обичам,месо също)
Освен това животинските протеини и аминокиселини са доста важни...

# 683
И на мен гледната точка в статията ми се стори интересна, но доста крайна за вижданията ми и начина на живот на нашето семейство. Аз лично още не съм давала прясно мляко, а само адаптирано,  и  ще продължа да давам на малкия такова поне още половин година.
Комелина, благодаря за уточнението - не го знаех това   bouquet
Нотова, големи сладури са станали вашите момченца  Hug И имената им едни хубави! Живи-здрави!
Аничка, мерси за споделения първи опит с меда!

# 684
  • София
Аз за прясното мляко знам след годинка, ако няма фамилна обремененост с алергии. Никола пийва понякога, защото обича да яде всичко, което аз ям. Все паг гледам да ограничавам млечните, защото той мляко си има в изобилие, по-добре твърдата му храна да е нещо различно.

Сиренце, когато си правя чай, слагам мед в него и Никола пийва от него, като ме види. Слагам мед в хляба, но от там получава по-малко, от колкото с чая ми.

WithinTemptation, даже вегани, не вегетарианци  Simple Smile

# 685
Да,вегани  Simple Smile За прясното мляко не можело да се пие до 2-3,но може да се правят кремчета да кажем и подобни.

# 686
Тази статия за млякото ми дойде малко в повече
Но трудно ще ме накарат да го откажа, както и месото
И двете неща се консумират в изобилие в нащата къща

Имам познати вегетарианци, които така възпитават и детето си. То е на 6 годинки и до сега не е опитвало нито месо нито яйца /те ядат само млечни продукти/. Честно казано не ми допада тяхното възпитание. Мисля че трябва ди си хапва от всичко, а когато стане голям човек и разбира нещата да вземе само решение. Вие какво мислите по този въпрос? А имате ли такива познати?

За въпросчетата:
1. От две седмици Алекс спи по веднъж на ден. Ляга около 12.30 - 13.00 спи 2 до 3 часа. Вечер си ляга в 20 часа и става сутрин между 6 и 7 часа. Значи на денонощие му се събират около 13 часа сън
2. Ние сме мнооооого трудни с това ядене и има дни в които не яде нищо освен мляко, бананче и солетки и бисквитки. А по принцип три пъти на ден яде твърда храна
3. Любими са му бананите, кисело мляко с бисквитки, таратор и препечена филийка с масло или топено сирене

# 687
  • София
 Аз мисля, че родителите са способни да вземат добри решения за децата си. За веганството и вегетариянството - някои са такива по принуда - по здравословни причини. За други е убеждение. И след като те са убедени в правилността на храненето си, няма как да не го предадат на детето. Не си представям да съм убедена във вредността от млякот, да мисля, че то много вреди на организма, в същото време да му го давам. Това значи съзнателно да му вредя(независимо дали е или не е вреда, в очите на родителя е).
 Говоря по принцип за всичко, не само за веганството. Мисля, че за децата е най-добре едно, но родителите на тези деца не смятат така и са в правото си. Отговорният родител търси информация, пресмята ползи/рискове, доверява се на родителското си чувство, опитва, анализира и прочие...

И в заключение, да кажа конкретно, Таша, за твоите познати. Аз приемам, че те са в правото си и това, което правят е правилно - възпитават децата си в техните убеждения(защото или родителя ще ги възпита в своите си убеждения или друг ще свърши тая работа, но детето само е невъзможно да сформира убежденията си). А с порастването си все повече ще е научен сам да търси, отсява, анализира информацията и постепенно ще сформира личните си убеждения.

# 688
Да ви кажа,аз като обичам дадена храна,напитка и т.н.никоя статия или изказване не може да ме накара да не я ям/пия.Както казах знам,че млякото не е най-полезното нещо ,но ми е вкусно и го пия.Както и свинското и всички останали "вредни",но вкусни храни.Пък как обичам пържени картофки или хамбургери.Предполагам всички поне веднъж сме яли месо,което е паднало за миг на земята/и в най-добрите ресторанти готвачите са хора все пак и изтърват/без да знаем ,ама ходим там. Peace

# 689
Tasha, абсолютно съм съгласна с мнението на skrech. А относно статията - за мен е информация, която имам предвид. Винаги ми е полезно да имам и друга гледна точка, освен общоприетата. Казвам го, защото свекърва ми всеки ден повтаряше как по-полезно от мляко и сирене няма. Не съм забранила на децата да пият прясно мляко, мъжът ми го обожава, но и не ги окуражавам. Не предлагам прясно мляко, но когато поискат им давам. Основно пием айрян.
Аничка, за любимите храни - кой не обича пържени картофи, но последните 4 години съм яла сигурно 2-3 пъти. Първо се съобразявах заради бременноста, после заради кърменето, след това, за да давам пример на децата. Не мога аз да ям, а на тях да обяснявам, че са вредни. Купих actifry преди година поне там да можем да правим от време на време по-безвредни. Правила съм 2 пъти само. Явно не ми липсват чак толкова много. Не ми се струва, че съм се лишила кой знае от какво. Може би от други неща аз не бих се лишила, но каквато и да е храна не е между тях.

Общи условия

Активация на акаунт