Най-после!

• 62 070
  • 1 946
  •   1
Отговори
# 210
Въпросът едва ли се свежда до това че, пушейки на открито, цигарата отделя вредни вещества. Съвсем друг е аспектът на тази промяна. Но пък всякакви доводи как видиш ли цигарата е нещо със статута на храната и въздуха за човека бол.

Щях да се опитам да съчувствам на пушачите, ако онзи ден една баба не беше ми прогорила косата, докато клекнала оправях панталона на детето си. Бях на неговото ниво, т.е. въпросната можеше да изгори него.

Пушенето е вреден навик, който допълнително товари освен здравето на човек и неговите финанси. Зная, че не влиза в ничия компетенция да мисли за това кой как си разходва приходите, дали лишава себе си и семейството си от нещо за да задоволи никотиновата си зависимост, но пък съм наясно, че един пушач е в пъти по-изложен на риск от инфаркт, сърдечно-съдови заболявания, рак и т.н. от един непушач. А за заболяванията на първия плаща освен той и всички останали, солидарно с него.

Кой как възпитава децата си в своя дом е обект на друг закон- този за закрила на детето. В обществото има морални норми, които е редно да се спазват. Е, създава се нова така- забрана за пушене на обществени места- открити и закрити. Вариантите пред пушачите са два- или се съобразяват или спират да пушат. От сърце им желая да изберат второто и да имат воля.

# 211
Като чета темата, оставам с впечатлението, че непушачите прекарват по повече от 24 часа в денонощието и по повече от 7 дни в седмица единствено и само по заведения.
Наистина ли вярвате, че ако преседите 2-3 часа в помещение с добра вентилация, макар и сред пушачи, веднъж или два пъти седмично, ви грози реална опасност да се разболеете от рак? Наистина ли вярвате, че ако покрай вас по улицата премине пушещ човек, то това ще ви вкара немедленно в гроба? Или че ако подушите пушач, ще се гътнете възнак и родата после ще ви ходи бавно?
Всъщност, май явно вярвате.
И друг път в подобни прения съм го казвала, но коминчето на съседа, който се отоплява с твърдо гориво, бълва хилядократно повече вредна пушилка за един ден отколкото всичките цигари, които са изпушили десет заклети пушача за целия си живот.

# 212
Явно ще трябва да се самоцитирам:
За останалите случаи има достатъчно детски клубове, градинки, сладкарници и заведения за непушачи.
И да се повторя - достатъчно заведения за непушачи има и в момента - дневни и вечерни.
Много ресторанти са без тютюнев дим и сега, преди окончателната забрана.

# 213
Вярвам или не- това си е мой избор  Peace Peace

# 214
Добре, какво пречи ако в същия ресторант има зали за пушачи и непушачи, има много и прекрасно направени напоследък според новите изисквания. Просто няма да влизате в тази зала. Логиката днес навсякъде на тази теза е страшно объркана.  Ако не обичате да ходите на кино, трябва да затворят кината ли. Ако това заведение просто липсва тогава какво? Ако вместо него има парфюмерия? Ако въведат завдения само за непушачи и само такива  с две отделни равностойни по площ и места зали пак ли не сте ОК? Тогава наистина не ви разбирам, малко като на Вуте логиката става.

# 215
От хотела излиза мъж с дълга пура в уста

Уличен проповедник се вглежда в него и пита:
- Извинете, господине, колко струва вашата пура?
- Тридесет франка.
- А по колко пури изпушвате на ден?
- Може би по десет…
- Ето, виждате ли, господине, това са триста франка на ден. Ако за няколко години се откажете от пушенето, с икономисаните пари бихте могли да си купите този хотел.
- А вие самият пушите ли?
- Не, разбира се.
- Тогава защо не си купите този хотел, който, между другото, е мой?

# 216
1. Децата си няма начин да водя само на пицарии и на сладкарници. Защо да не могат да посещават ресторанти, кафенета и клубове /в нормални за деца часове и с мен, примерно/? Или самата аз да се огранича, понеже имам деца и тези деца нямат достъп до 3/4-ти от заведенията, заради цигарите и по никаква друга реална причина. В нощен бар нямат място до 18 г. - дори и да ми се иска или пък на тях - има закони, които надали се спазват, понеж съм виждала очевидно под тази възраст младежи.
2. Повтарям се - писах го няколко пъти: най-перфектният вариант е да се забрани пушенето в дневните заведения, а в нощните, в които не се сервира храна, да е разрешено или да зависи от собственика. Само дето подобно предложение у нас никога не е стояло на дневен ред - изборът беше между 2 варианта - или настощото положение, или престоящата забрана. От двете - за предпочитане е второто, при логична преценка.
Не може да се дискриминират непушачите, непълнолтните, семействата, част от пушачите /които не обичат да им е задимено/ и др. за сметка на неограниченото пушене.

Добре де, говорим хипотетично, ако освен нощните клубове за непушачи, които ще можеш да посещаваш с децата си в приемливи часове, какво ще ти пречи на теб и на децата ти да има и други нощни клубове, които да са само за пушачи?
А сериозно - нали точно за това говорим, че вариантите не би трябвало да само тези, а да се помисли малко повече на законодателно ниво, преди да се приемат подобни забрани.
На мен ми харесва австрийската система - има място за всички, всички са доволни и никой не гледа в канчето /заведението/ на другия Simple Smile

# 217
  • София
Нова, не бях го чувала този виц.Много се смях!!

# 218
Добре де, говорим хипотетично, ако освен нощните клубове за непушачи, които ще можеш да посещаваш с децата си в приемливи часове, какво ще ти пречи на теб и на децата ти да има и други нощни клубове, които да са само за пушачи?
От цялата тема разбрах, че ако има такива, то те ще са далече от дома на съфорумките.

# 219
Пушенето е вреден навик, който допълнително товари освен здравето на човек и неговите финанси. Зная, че не влиза в ничия компетенция да мисли за това кой как си разходва приходите, дали лишава себе си и семейството си от нещо за да задоволи никотиновата си зависимост, но пък съм наясно, че един пушач е в пъти по-изложен на риск от инфаркт, сърдечно-съдови заболявания, рак и т.н. от един непушач. А за заболяванията на първия плаща освен той и всички останали, солидарно с него.
Кой как възпитава децата си в своя дом е обект на друг закон- този за закрила на детето. В обществото има морални норми, които е редно да се спазват. Е, създава се нова така- забрана за пушене на обществени места- открити и закрити. Вариантите пред пушачите са два- или се съобразяват или спират да пушат. От сърце им желая да изберат второто и да имат воля.
Много правилно и вярно  Peace Peace

# 220
Глупости на търкалета е цялата тая тема.
Някой го каза и по-горе - ние сме по-католици от папата.
И то все за незначителните неща. За сериозните - и дума не може да става!
Защо като се обявяват местата, които са забранени за пушене, не се обявят и направят места за пушене? Както казах и по-напред - това го има в така лелеяната за подражание Европа.
Няма нито едно хубаво, скъпо заведение, което да няма зала за непушачи и достатъчно добре вентилирана зала за пушачи. Да не говорим, че голяма част от тях, предлагащи храни, отдавна въведоха забрана за пушене, още преди новия закон. Ще каже човек, че само по кварталните кръчми стоите, та ви димят местните джигити...
Нощните клубове и подобни също са достатъчно добре вентилирани. А и деца там работа нямат.

# 221
Ми не си права, това си е супер сериозно. Grinning

# 222
А сериозно - нали точно за това говорим, че вариантите не би трябвало да само тези, а да се помисли малко повече на законодателно ниво, преди да се приемат подобни забрани.
На мен ми харесва австрийската система - има място за всички, всички са доволни и никой не гледа в канчето /заведението/ на другия Simple Smile

Мислех, че не пиша на китайски.
Напротив. Перфектно ще е да има определени за пушачи места, но те да са по опредлени критерии. А не в сегашното положение - "по избор" на собственика и реално изборът на повечето е да са заведение за пушачи.
Нека има гаранция, че заведенията ще са 50:50, за да има достатъчно достъп за всички. Или по 2 зали, което няма как да се случи.
Аз говоря за избора между пушене без ограничения /реално сега няма ограничения/ и ограничение на пушенето.
И продължавам да не разбирам къде е проблема пушачите да не пушат при непушачите.

# 223
За забранените разбрахме. Къде са в крайна сметка разрешените?

# 224
За забранените разбрахме. Къде са в крайна сметка разрешените?
И аз това попитах.
Интересно ми е след като у нас ще е забранено да се пуши по гарите, дали ще сложат от онези вентилираните клетки, които ги има тук-там по летищата в блянуваната чужбина, където никой не се доближава до цигара?!

Общи условия

Активация на акаунт