(Био) зеленчукова градина 17

• 103 474
  • 744
  •   1
Отговори
# 330
  • на пъпа на Златията
Копъра при мен не може да се разсажда.
Картофите са хвърлили грудки като започне да цъфти , но са малки. Стават само за "соте" - така май се казваше . Сваряват се цели , след това се запържват в олио докато получат зачервена коричка..Овкусяват се с копър и счукан чесън, може и оцет или лимонов сок.
"Герганата си е директен сорт , няма начин да се изроди.

# 331
Мананди,сигурен ли си,че е мексиканския бръмбар(фасуления) ,а не е точковидния мексикански(краставичар),който ходи  и по доматите и картофа? Thinking
погледни тук:
http://bugguide.net/node/view/29805
Хосе Мигел твърди,че е невъзможно бобеният да налита на картоф.

Веселче, това са ларвите по картофите http://plantdiagnostics.umd.edu/level3.cfm?causeID=379
. Но и големите приличат на мексикански бобен бръмбър. Освен по картофите, ходят по патладжана(там ги забулязох за първи път преди 2 години) и доматите. Между другото, не съм го виждал по черната ми соя миналата година и боба сега. Някакъв нов мутант може да е  newsm78.
Ще снимам другата седмица и ще покажа снимки.

И аз като Мананди да питам - картофите цъфтят. Кога са готови?

Hug превеждам от тукашен източник:

Изсушени листа и стъбла
Плодовете лесно се отделят от корените
Удебелена кора на плодовете
Кората не се обелва лесно със нокътя
Разреза на грудките не е мокър/влажен а по тъмен на цвят трябва да е ( newsm78  това аз не го разбрах но преведох буквално)

Ердинч, Благодаря!
Въпросът е, дали ще изтърпя да ги чакам толкова  Simple Smile.

Амика, как опрашваш доматите като тичинките и плодника са затворени?
http://images.flowers.vg/1024x768/tomato-flowers.jpg

Последна редакция: чт, 31 май 2012, 10:54 от manandy

# 332
Благодаря за отговорите.
Притеснихте ме с тия мисли за болести от кокошия тор.
Май наиситна няма да го ползвам за зеленчуците, а с кофи ще го сипя по храсти и дървета.
И ще си поставя за задача да разбера дали може да бъде опасен.

# 333
  • Варна-София
... Амика, как опрашваш доматите като тичинките и плодника са затворени?
http://images.flowers.vg/1024x768/tomato-flowers.jpg

За опрашването е достатъчно, че ги разбутвам. Някои хора, които имат общи телове, клатят теловете по обяд. Аз съм на здраво забити колове, така че докосвам цветовете с памуче, понякога направо с пръстче, ама по-не харесвам. С памуче на дълга клечка става по-фино, по-малко листа и стъбла докосвам.
Подобно на копането с вила и тук технологията е "клатене".

http://agronet.bg/agro/zelenchuci/621-domati-oranjerii-ranni.html

Последна редакция: чт, 31 май 2012, 12:50 от amica1

# 334
  • Добрич
За опрашването на доматите научих, че използват мляко в чаша и в него потапят цветовете.
Ще слагам медно телче в доматите. Каква е технологията? Телта, която имам е лакирана, ако е обгоря ще падне ли лака?

# 335
  • Варна-София
Миналата година забих на всички телче (специално купих нелакирано) едва след като ми се заразиха някои с картофена мана и лекувах с всевъзможни био-средства.
В края на сезона, като вадех стъблата гледах внимателно мястото на забиването.
Точно около телчето тъканта беше засъхнала и изобщо не знам с какво може телчето да е помогнало, след като доматът го приема като чуждо тяло и го изолира. Самото телче си изглеждаше като ново-новеничко. Мисля тази година да прескоча телчето.

Последна редакция: чт, 31 май 2012, 13:17 от amica1

# 336
Да видим дали съм разбрала правилно... Ако се прекалява с торенето и подхранването на растенията, преди първите цветове, то става високо и здраво, но забавя цъфтежа си...  newsm78  Чудя се на какво се дължат високите, здрави доматени стъбла, но с първи завърз на височина 60-70 см...  Rolling Eyes  Слагала съм само по шепа оборска тор, при саденето им в градината...

# 337
Амико,а ако имаш в една редичка и няколко разпръснати хибридни растения,различен сорт при това.Те ще повлият ли на опрашването на "нормалните" домати?
И още една питанка:
Как се прави по-глинеста почва?Така,че след дъжд,суша да не стане...на кирпич? Thinking

# 338
Някъде четох, че ставало не само с телче, ами и с заравяне на медна монета.
Имах едни медни чашки, които исках да заровя около някои от доматите, експериментално, но...свили са ги, седяха под навеса. Close
Само една са изпуснали, ще я бодна тези дни между 2 домата.

За азотното торене- аз напръсках листата на доматите с копривена настойка, ама я разредих повечко, след половин час бяха завили листата, но след два дни като ги нагледах вече си бяха ОК.

Имах просветляване преди това на листата, като загуба на оцветяването  ми изглеждаше, та реших, че нещо им липсва, имам спомен, че тук съм чела за нещо такова, ако може съвет от какво се нуждаят и с какво да ги почерпя. Grinning

# 339
  • Варна-София
Амико,а ако имаш в една редичка и няколко разпръснати хибридни растения,различен сорт при това.Те ще повлият ли на опрашването на "нормалните" домати? ...

Могат да се омешат (на мен ми са се омешвали), аз затова си играя с опрашването, но то е докато направя първа китка, защото от нея вземам семе. После вече имам помощници - разни диви пчели. По мои наблюдения нормални пчели по доматите не ходят.

Нова, случва се при много дъжд. Ако азотното торене с копривата не е вече помогнало, можеш да ги подхраниш с магнезий, нали той е в основата на фотосинтезата. Английска сол 1 пакетче се разтваря в 1,5 литра вода и с пулверизатор надвечер или рано сутрин пръскаш по долната повърхност на листата. Ако удвоиш дозата става за машина. Капни и ма-а-алко течен сапун за прилепител.

Последна редакция: чт, 31 май 2012, 15:03 от amica1

# 340
И аз опрашвам доматите. Тук климата е много влажен и не става само с разклащане. Опрашвам само с ръка.

# 341
  • Пазете Гор
Цветът на доматите се самоопрашва. Насекомите не разнасят генетичен материал, както е при много видове растения. Кацайки и клатейки цветчето, насекомото и човекът заел се с това, стимулира опрашването. Излишно е да се бърка в цвета. Поне така съм чел.

Малко лекции на тема ако?  Laughing

Нека изясня още нещо: Кокошият тор не е стерилен, както и никой друг тор или изобщо почва. Изключение донякъде прави торът от ЧКЧ, но само при условие, че го вземаме директно от дупето на червейчето  Winkи го държим херметически затворен до торенето, което разбира се, е напълно излишно.

Почвата не заразява зеленчуците чрез храненето им от нея. Болестотворни микроорганизми могат да попаднат върху повърхността (никога във вътрешността, тя е стерилна) на зеленчуците. По тая причина се отнасяме с особено внимание към кореновите и листните култури, но и към всички други.
Особено внимание значи: измиване на всеки зеленчук с обилна течаща вода! Това е единственото и практически напълно достатъчно, което трябва и се прави от всички разумни хора.
Това се практикува винаги, независимо дали торим с оборски, птичи, минерален, синтетичен, растителен или никакъв тор. Дори и да отглеждаме растенията хидропонно, тоест без почва.!
И никога да не забравяме ръцете.
Вероятността да хванем хепатит от зеленчуковата си градина е същата, както и от перилата на ескалатора в мола и зависи единствено и само от личната хигиена.

Събирал съм тор от прилепи от бункерите по южната граница. На шепа тор се падат една лъжичка кърлежи. Но пък не мирише.

Без мирис и сравнително беден на болестотворни организми е комбинираният азотно-фосфорен-калиев гранулиран тор. Лесно се дозира и съхранява. Но пък е синтетичен.

Угнилият оборски тор не мирише, но е богат на плевели и ларви на вредители. Има хамалогия по внасянето му в почвата, но пък е натурален продукт и растенията го обожават.

Птичия тор, ако е пресен, мирише, но не съдържа плевели. С много малко обем се върши много работа. Един чувал пресен птичи тор горе-долу замества едно тракторно ремарке оборски.

Минералните почвени подобрения  - вулакнични отлагания, изкопаеми минерали - са трудни за намиране у нас. По света - Индонезия, Филипините, Италия - са чест източник на хранителни вещества.

Има торове от растителни остатъци. Те са сравнително скъпи и наторяват донякъде едностранно.

Колко много ако, какъв богат избор, нали?

# 342

Нова, случва се при много дъжд. Ако азотното торене с копривата не е вече помогнало, можеш да ги подхраниш с магнезий, нали той е в основата на фотосинтезата. Английска сол 1 пакетче се разтваря в 1,5 литра вода и с пулверизатор надвечер или рано сутрин пръскаш по долната повърхност на листата. Ако удвоиш дозата става за машина. Капни и ма-а-алко течен сапун за прилепител.

Благодаря, Амика, ще им обърна специално внимание тези дни, че искам да укрепнат, нали са скоро садени. Hug

Толкова много всичко зависи и от сортовете, два вида грах садих, по едно и също време, по едно пакетче от всеки, единият е 40 см, вече започва да цъфти, от другият са покълнали 10-20 растения, нефелни, слаба работа. Толкова различни, на една и съща почва, един и същи стопанин.  Laughing
Ще сменям и спанака, ако може Куркума да ми препоръча сорт като за глинена почва.

# 343
  • Варна-София
Искам да обърна специално внимание на факта, че между доматените сортове е препоръчително да има доста големи отстояния (по таблицата 50 и 100 метра):
http://hobi-semena.com/semeproizvodstvo.html
Понеже в малките градини е невъзможно да се спазват такива отстояния е добре да се погрижим за правилното опрашване на първите китки, от които вземаме семена и да не оставяме нещата на случайността, защото доматените цветчета се посещават от пчели, макар и диви.

# 344
Нова,аз питах за глинената почва по-назад.Моля те,проследявай  и пиши подробно развитието на пипер.Как расте и се развива при теб?Аз все виня липсата на глина наоколо за хилавките ми чушки.Тази година за пръв път имам повече земя и уж от есента"правя" повдигнати легла,но виждам,че трудно се вкореняват растенията.А до момента не съм измъдрила под каква форма се внася глина...
Ако има някой друг на глинена да сподели,моля!
Стелт,може би сорта домати генетично е програмиран да плододава по-късно.Може би дъждовете и липсата на силна светлина и топлина?А есента,ти,добавя ли оборска тор в почвата,на която сега растят доматите? Thinking
Признавам,че под саладките,които освободиха пространство без да внеса"храна" няма смисъл да разсаждам.Решила съм да разсадя дребни люти чушлета, да посея от късни моркови...Нещо такова, от което не очаквам едри плодове...
Едно фото как не бива да се сади "нормален"боста-пъпеши и дини.
http://prikachi.com/images/180/4837180J.jpg
Ама нали ще го тренирам вертикално.Има три пласта тор,сено в почвата.Обаче като гледам днешните 7 градуса.Бог да му е на помощ... hahaha
И да се похваля,де...
Зимен чесън. bowuu
http://prikachi.com/images/196/4837196A.jpg

Общи условия

Активация на акаунт