(Био) зеленчукова градина 17

  • 103 845
  • 744
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 84
....

това са морковите-купено семе  Laughing поне са красиви

...

 Thinking според мен си имаш и моркови  Hug може и само да ми се струва, но на снимката сякаш има два цвята листенца - сребристо зелените за на калифорнийския мак, а другото зелено трябва да  морков  Hug

огледай ги внимателно и ако трябва скуби цветенцата, нищо, че са хубави  Hug

Има,има видяла съм,но си мислех да оставя и цветята докато прецъфтят,дали им пречат  Thinking

Рорик и аз имам от дългите ягоди ,но тези розовите дето изглеждат като зелени ги бият в пъти по аромат и сладост.

Анн градината ти е ....приказка!Какъв е сорта домати? От миналата година те наблюдавам на 150 км сме една от друга (аз съм в Плевен) а всичко при теб става с месец по рано.Моите домати също са насадени на 16 април а са наполовина на твоите . Hug

# 466
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Разликите между нас са микроскопични, сравнени с нещата които ни обединяват. Аз призовавам всеки, който отглежда храна, независимо от количеството и качеството - да пише и споделя тук. Да споделя всичко - въшки, торове, гъбички, бурени, мечти, щурци, че и магданозени проявления, ако да де Бог.  

анн
, горе-долу когато си поствала, аз снимах из градината. Туй съм го писал, ама  пак трябва: да публикувам снимки от градината ми след снимки от твоята, е все едно да изляза на сцената след Паганини и да изкарам някое парче на устна хармоника. Да речем това.

Наздраве казах ли?

Ще се наложи да пътуваме в чужбина. Чужбина, чужбина - Гърция. Ще наблюдавам тамощния зарзават, ще снимам, мисля, анализирам и пиша тука. Ама отсега мисля организации - за котката, за кучето, за младите краставици, мушката, босилек, лози, домати и култуци... и всичко.

П.П. Банда, не е важно, но вижте във правилата и хитрините форумски, там пише как да постваме картинки. В смисъл да е събрано, стегнато, с линкове. Страниците малко се претрупват, а инак няма да загубим нищо от съдържанието им.

# 467
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Ерденч,
Мерси за черито.Голяма работа е това фотографията.
Имам чувството че не са черита,  а 10 -тата ми китка на  Идеала.

Анн ,
картофите ти какъв сорт са ? Цъфтят ли? Като че ли не? Моите са розови картофи и цвета им такъв малко на лилаво бие.
Бариксто,
Познах ги за това искам от тях.Текезесарски са.Такива ги беряхме за износ. Траят  на дъжд, здрави са и ароматни и вкусни.От къде си ги завъдила?
МХ ,
На екскурзия в Северозапада няма начин да не си минала под прозореца ми.
Вили,
И на село се оплакват че корените на пипера са просмукани и клопват.
Моите до късно бяха в парника и понеже са на гъсто са изсмуквали влагата та съм прескочила тези неволи.
Куркума,
Снимай и показвай.Мноого отдавна учените предсказваха че климата ни ще стане гръцки.

Започнаха юнските бури.Насити ни 10 - минутен градец.Чувам от към Златията бумкат градоракетите.Дано си свършат работата добре.

Последна редакция: пн, 04 юни 2012, 21:59 от rorik

# 468
  • Вече на светло в София
  • Мнения: 1 345
http://an65.snimka.bg/nature/selo.473018.27445920 и в апартамента е красиво, но не е като в градината
Анн, как се казва това цвете? оранжевото

# 469
  • Русе
  • Мнения: 25
 MAD65 това е Книфофия. Отгледах си я от семена и сега едва на третата година цъфна. Много е красиво.
 rorik не зная какъв сорт са картофите. Миналата година купувах семе, но тази година имах достатъчно посадъчен материал от моите картофи и не съм купувала. Смесени са. Цъфнаха, но не всички, а малка част и не се вижда дори на снимката.
 Куркума не се подценявай. Нали казваш, че всички трябва да показваме това което имаме в градините си. Виж аз как съм снимала неокопания пипер. Ситната трева е станала като ливада.
 bariksto не зная точно кой сорт съм снимала. Еднакво едри са ми сортовете Рила, Оптима и Биг биф. Имам Биволско сърце и Сърцето на Албенга, но те са с друга форма. Мога да ти кажа само, че семената посях края на януари. Нямат изкуствена тор, освен оборска. Защо са толкова големи- не знам.

# 470
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Чакайте да покажа вкоренен колтук: http://s019.radikal.ru/i615/1206/fd/d2723485e5d1.jpg
Няколко са. Да видим дали ще оправдаят очакванията.

А това са "батковците" вдъхновени от Анн, макар и сети на 1 март. http://s019.radikal.ru/i602/1206/1b/0f8e59ad3c75.jpg. Снимах им завръзите един по един, после като узреят пак ще ги снимам и ще сдвоявам. Леле, леле, леле. Ще рече човек, че за пръв път гледам домати, обаче за пръв път бих съседа, чичо Вълчо, че той все купува цъфнал разсад и досега не можех да се меря с него.

Тази прасковка беше спасена от къдравост със своевременно отстраняване на заразените части (+задължителните зимни третирания с бордолезов разтвор):
http://s55.radikal.ru/i147/1206/49/ec1755239408.jpg

Последна редакция: пн, 04 юни 2012, 23:06 от amica1

# 471
  • Русе
  • Мнения: 25
amica1 хубави са ти доматите. Като гледам преди колтучене ли си ги снимала или така си ги оставила с няколко върха. Моите са само с един връх. Всички колтуци махам.

# 472
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Верно е, че е преди колтучене. Още като отидохме и грабнах на мъжо GSM-а.
Оставам по местна традиция с максимум 4 основни стъбла, като идеален вариант. Понякога обаче се получават 5. Тази година за първи път оставам (по Вили) да расте един силен колтук отдолу, да видим ще успея ли да спазя операцията с прекъсването над четвърта китка, та да остане да се развива само той.

# 473
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Късно ли е на мястото на граха да се сее например зеле към края на юни. newsm78 Миналата година не стана ,защото не му стигна времето да направи глави,но сях разсада през юли
Имам разсад от домати от поникнали в градината от миналата година.Саорасли.Не знам обаче какви са.Дали тях да сложа на мястото на граха.Той продължава още си цъфти. newsm12
анн Аз все не мога да махна всички колтуци.Докато се наканя и стават големи.После ми е жал да ги изчистя се получават страхотни растения ,които дават много плод ,но по-късно.
Рорик ,минахме през Враца ,Вършец ,Клисурски манастир , Бързия и спахме на х.Петрохан.На другия ден-Берковица,Лопушански ,Чипровски манастири,Белоградчишки скали  и Магурата.Върнахме се през Монтана ,Криводол,Плевен.Страхотно беше.

Последна редакция: пн, 04 юни 2012, 23:13 от МХ

# 474
  • Варна-София
  • Мнения: 428
МХ, ето една полезна статия за вторите култури:
http://hobifermer.com/news_view.php?id=596
Бая се загледах в краставичките корнишонки и есенните тиквички.
Към статията ще добавя и японската ряпа - дайкон. Това непременно ще го сложа, а също и черна ряпа за лек против кашлица (пробива се дупчица, пълни се с мед, втечнява се, пие се и пак се пълни с мед). Репите ги бях увила в свежо фолио без опашки и челА, и довчера бяха в хладилника. Вече ги изпих всичките.

Последна редакция: пн, 04 юни 2012, 23:19 от amica1

# 475
  • Мнения: 4 753
Грах не садя... Обаче на мястото на червения лук и чесъна слагам зеле... Скоро ще го насея, та да стане таман след ваденето на лука и да не ми пустеят стоте квадрата градина...  Laughing   Други предложения какво може да се сложи след лук?  newsm78 

П.С. Амика тъкмо пуснала статия по въпроса...  Hug

# 476
  • Русе
  • Мнения: 25
МХ и на мен ми е жал, понякога забравения колтук е цъфнал дори. Не искам да претоварвам растенията.Не мога да си представя каква гора е с 5 колтука. А не стават ли дребни? Аз не прекършвам върха след четвърта китка, а ги оставям така до края.
 Разсада ми на зелето е готов и чака да извадя граха и да го садя на негово място. И на моето зеле миналата година не му стигна времето, затова тази година ще гледам по-рано. Намерих и малко място за десетина корена късни домати.

# 477
  • Варна-София
  • Мнения: 428
5 основни стъбла наистина е много. Това се случва само погрешка.

# 478
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Не е късно, особено ако имаш предвид късно зеле, за кацата наесен, МХ.

Аз култуча старателно, като понякога оставям  У- разклонението на стъблото. То не е точно култук. Опитвам се да не ползвам колци за всеки корен на доматите, намирам го за ненужно струпване около една ос, но направих редове. реших, че така ще разпределя по-равномерно корените във височина. Все още експериментирам, та оставих и част от доматите на колци - да мога да сравня.

Разправят, че оптималната дължина за откъсване на доматен колтук е около 5 см. По-малко е трудно, повече е безсмислено.
Абе как е правилно да се пише :колтук или култук? Ердинч, терминът има малко турско звучене, значи ли нещо, знаеш ли?

Взехте ли вино от Магурата, МХ? Много е добро за стомашни проблеми, пък и за душевни, като се замисли човек.

Вторите култури + предкултурите - това е интензивно земеделие.



# 479
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Вино от Магурата не взех,но си купих 5 л.вино от арония.Правят го в Русенско и е смес от мерло и арония ,стипчиво и гъсто ,но не е силно.След три чаши си готов за подвизи и веселба.Носих салата от Балкана чак на Петрохан.Харесаха ми айсберга.

Общи условия

Активация на акаунт