(Био) зеленчукова градина 17

• 103 742
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
  • При розите и топлата вода ......!
Честит празник!
Аз живея близо до минерални извори и след земетресението дебита на топлата вода е увеличен, а водата силно мирише на сяра, както е миришела преди 20 год., а живеем на 200 км от епицентъра. Thinking
Моето броколи миналата година също беше пълен провал.

# 211

Lady blu може ли снимка и обяснение относно направата и приложението на подвижните колове.

ПВЦ тръба, някакви малки метални пръчки, ние взехме от арматурна решетка, която ни беше останала от изливането на бетоновите плочи около къщата, метален квадрат, цимент

http://prikachi.com/images/377/4808377G.jpg
Металния квадрат се пробива, пъхат се железцата в него и се поставя в тръбата. Това се залива с цимент и се получава основата.

Това е основата, която ще заровим в земята. Остава си там дълговечно, само при фрезоване се внимава.
http://prikachi.com/images/387/4808387c.jpg
http://prikachi.com/images/399/4808399O.jpg
Взехме от железарията и метален квадрат, който е с размери такива, че да може да се пъхне в квадрата от основата. Той ще служи за кол. Пробиваме му дупки, че да може да минава телта през него.

http://prikachi.com/images/405/4808405j.jpg - получава се нещо такова
Боядисва се с какъвто цвят искате - аз издирвам едно зелено, дето ми е влязло в ума, боята е добре да е за метал, аз ползвах бяла "протекта", че точно това зеленото не мога да намеря.

Тези "установки" са на 5-6 реда в градината, по 4 бр на ред, коловете са много леки и мога сама да си ги местя където пожелая, още повече, че мястото на доматите го сменям всяка година. Могат да служат и за опъване на мрежа за краставици, грах, боб и т.н. Телта "спъва" коловете и се получава стабилна конструкция. Тъмно е вече, утре дано се сетя да снимам вече готов ред.

Много се изкушавам да ги боядисам всеки в различен цвят  Grinning

# 212
да разнообразим темата малко със снимки на чери доматите публикувани в турския форум, снимки показващи процеса на доматите от началото до края, долу в дясно пише кой ден е и отдолу съответната дата

за останалите снимки цък върху снимката

Последна редакция: пт, 25 май 2012, 07:46 от Ердинч

# 213
  • Варна-София
Търся съвет за видовете салвии. Имам 2 различни. Едната е с големи мъхести листа с дължина 8-10 см. Втората е с дребни листенца около 2,5 см дължина и цъфти в синьо. Коя от тях може да се ползва за подправка, билка и т.н?

Днес вали, ровя стари записки. Намерих, че настойката от колтуци убива гъсениците на зелевата пеперуда. Вярно е, че преди 2-3 години си садих брюкселско зеле, но климатът на север от Варна е твърде сух. Нещо хапнахме, не е без хич, но си спомням за едни умрели, стърчащи неподвижно гъсеници. Вече не гледам зелеви, но ако някой има кахър с бяла зелева пеперуда, може да се пробва с колтуци (работа ще свършат и долните листа, които е препоръчително да се махат, за да се ограничи заразяването на доматите с картофена мана).

Сега се връщам да чета назад.

# 214
Търся съвет за видовете салвии. Имам 2 различни. Едната е с големи мъхести листа с дължина 8-10 см. Втората е с дребни листенца около 2,5 см дължина и цъфти в синьо. Коя от тях може да се ползва за подправка, билка и т.н?

http://en.wikipedia.org/wiki/Salvia

А мен вчера сутринта ме обгазиха. Сварих собственика на земята да пръска общите части с някакъв хербицид. Не зная какъв беше, но въпреки липсата на вятър и придпазителя на пръскачката се носеши една гадна химическа миризма. Няколко часа след това имах главоболие.
Подозирам, че въпросният образ ми умъртви част от спанака миналата пролет. Да видим сега какви поражения ще имам.
Ако догодина съм все още тук, най-вероятно ще се откажа от градинарстване на наемна земя. Много неща не зависят от мен, само се нервирам. Някои и от съседите като извадят пръскалките и става ужас!
Плащам висока цена, а в края на кайщата ядем отровена храна. Има разумни био производители. Предпочитам да си давам парите на тях.

Последна редакция: пт, 25 май 2012, 11:41 от manandy

# 215
зачетох се в местен био форум и с изненада видях да обсъждат сяра за третиране  newsm78

# 216
  • Варна-София
Мананди, благодаря.   bouquet
Има доста да чета, не са един или два вида, а много.

Много тъжно за хербицидите. Няма ли още някой друг като тебе, да ви сложи собственикът един до друг и да не ви пръска общите части?

Мама, сярата е много важен елемент и е основно средство в борбата с брашнестата мана по лозите. Че как без сяра? Аз предвиждам няколко пръскания със серосъдържащи препарати. На пазара има многобройни марки препарати, съдържащи само сяра и омокрител. Баща ми беше заредил техническа (чиста) сяра и й добавяхме прах за пране (Помните ли "Алка"?), а по-късно и "Веро". Още имам малко от тая сяра, но вече се преориентирах към промишлените препарати, не заради друго, а имат такива добавки, че по-малко миришат. Преди като отидех на вилата и се налагаше да си пера всички дрехи - всичко замирисваше - и кожата и косата. Да не говорим какъв е бил ужас навремето, когато хората са ходели с "чорап" и директно са "пушели" със сяра.
Хубаво я наклепах, обаче без нея не може. Също като бордолезовия разтвор, тя е допустима за органично производство.

Последна редакция: пт, 25 май 2012, 14:14 от amica1

# 217
Ужас,Мананди! Rolling Eyes
Не подписвате ли предварителни договори за органично отглеждане на зеленчуци в комуналната земя?Тук единственно имаш ограничение за височината на плевелите.Нямаш право да бъдат над коляно и да цъфтят.
Докарах го до пожълтял пипер.След един месец дъжд почти нямам почва.Леко съм объркана.Все още не цъфти.Да шербетувам или да добавям магнезий-калций?Чета,че при пипера ,ако искам да възстановя листната маса да откъсна цветовете.
Някой пробвал ли е разпръскване на царевично брашно като контрол на плевели?
А за краставиците,Мамогемелар,колебая  се м/у навес като на Мацето и наклонена островърха колиба с клечки.
Под навес-разбирай 4 колеца с бял чаршаф(хасе,тънък лен) отгоре.Под наклон.
Да покрие припека м/у 2-4 след обяд.
Амико,като подправка тук съм виждала салвията с дълги мъхести листа.
Индианците продават ДРУГ вид салвия за пушене и ритуали. Laughing
Градинската е повече на съцветия.
Ах,цъфти котешката мента(непета) наоколо.Като паунови опашки разтворени  в бледовиолетово.
Навсякъде арома и пчели.
А кошери няма Wink

# 218
Не прави нищо, Neli VB. Дали разбирам правилно:  "в средата" - имаш предвид, че е изсветлял върхът, нали? Това е хлороза, недостиг на хлорофил, в твоя случай причинен от ниската температура и недостиг на слънчево греене. Ще се оправи, спокойно. Нека се стопли. А защо само питаш? Покажи градината си, разкажи.

Когато си нямате работа, погледнете формулата: Н2О +СО2+ (азот, минерали) +светлина = (с помощта на хлорофила)=белтъци и скорбяла. Фотосинтезата. Чудото.

Благодаря ти  Куркума за бързия отговор! Ето какво имам впредвид- това са доматите /редовете по средата са нашето ранчо/ пред кооперацията ни http://imageshack.us/photo/my-images/820/img0006hd.jpg/ , но и на село имат същия вид. Преди да се сетя да питам тук като питахме в магазин за препарати ни казаха да сложим малко зелен камък и да го накопаем, мъжо им сложи по малко, ще има  ли проблем.

# 219
...Сега да се оплача от морковите ,незнам какво стана започнали са да правят семе  Confused На това място миналата година не бяха моркови,семето е купено,незнам какво става,май тая година няма да ядем моркови  Sad

имаш си калифорнийски мак (ешолция) Wink самонасадила се е от миналата година Hug

изпуснах ви за малко, но вече ще съм по-редовна  Hug

Браво ,позна сега като ходихме беше цъфнал,абравих да снимам да ви се похваля  Laughing

# 220
  • Варна-София
Ще помогне, Нели, железен сулфат е това, ще преодолеят хлорозата, ама и една свещ запали в църквата, да се покаже малко слънцето, че недостигът на един от факторите: светлина, топлина, вода, хранителни вещества не може да се компенсира с увеличаването на друг.

Мама, хубаво е човек да шета по света, все нещо ново научава. Добре, че повдигна въпроса за сярата (допуска се за органично отглеждане). Оказва се, че в другите страни сярата я използват за какво ли не, не само за лози. Ето тука линк на един серен препарат, който в България е препоръчителен само за лози, обаче по-надолу има регистрации за приложение в други страни, където има какво ли не, включително и късно кафяво гниене по овощни. Ето кое било средството, което ще използвам за прасковите, защото само това гниене ме притесняваше, само за него нямах еко-био средство и ги бях оставила дръвчетата да се мъчат.

http://www.agrobiotrading.com/fungicids/120-akoidal-siara-80wdg.html
Благодаря ти, случайно или не, но стана чудесно.   bouquet

Последна редакция: пт, 25 май 2012, 18:20 от amica1

# 221
Ооо,няма защо Hug
в оня форум коментираха тиквови-тиквички,тикви,краставици-бяла мана /брашнеста предполагам/третират  Simple Smile
ягоди и малини пък съвсем редовно пръскат тука със сяра,но аз не знаех ,че е позволено в био-то

# 222

Някой пробвал ли е разпръскване на царевично брашно като контрол на плевели?

Вес, откъде ви идват на ума, то мляко ли не беше, зехтин, сега и царевично брашно. Ама щом е за борба с плевелите и качамак, ако трябва, ще правя. Кажи, какво се прави с брашното.

# 223
  • Пазете Гор
Трябва да се копа и скубе! Инак за какъв дявол е тая градина.  Grinning Пощенето на плевели ми е психотерапията. Спестовно е, хич и да не броим другите ползи. Един познат ходи на терапия и оня му взима 50 лева на час.

Земеделието без мотика аз не го одобрявам (помните ли героят на Г.Русев във "Вилна зона"?).

За утре съм набелязал сума работа - колци, конструкции, подхранване с кокоше ако (първо), косене... Хвърлих на моравата шепа амониева селитра, доста залиня напоследък. Оправи се тревата. Смеската ми е от пирей и няколко вида власатки, още глухарчета и детелина. Всъщност моравата е една голяма моя гордост, особено след тоновете боклук, които изнесох на ръка, за да стигна до почва.

# 224
Куркума, започвам да набавям тенекии, кофички и сандъчета за догодина... Има ли значение дали са железни или пластмасови? Първите ръждясват, а и вторите май ще са ми по-лесни за намиране...  newsm78 

Днес видях едни домати, които бяха вързали доматчета на около 10-15 см от земята... На 60-70 см имаха вече трети завръз... За съжаление, бабата не знаеше какъв сорт са... Садила ги майка й навремето, та тя си отбира семе и си ги сее всяка година... На моите "Рила" първата им китка е на 60 см от земята...  Rolling Eyes   Какви са вашите наблюдения? Догодина смятам да експериментирам и с други сортове...

Общи условия

Активация на акаунт