(Био) зеленчукова градина 17

• 103 590
  • 744
  •   1
Отговори
# 240
С този "дъжд на забравата" ме е страх да си изнеса доматения разсад в градината. Оставих го за сряда- дано поспре малко и изгрее слънце. Едното ми доматче за разсад образува цветче-дали ще се прихване?
Ще се прихване, много пъти сме садили цъфнали домати. Ако е прекалено едър разсадът, го садим полегнал.  Peace

# 241
О,благодаря Real Woman,ще изчакам да се понагрее ,че мойта градина е в планината и не искам да им е студено на младите разстения Laughing

# 242
  • Варна-София
Куркума, през мен мина информацията, че днешните черни мастила не са на оловна основа, както преди век-два, а на графитена. Повече притеснителни били цветните, а не черните мастила.

От четири почивни дни, два бяха валежни, един работих в градината и един отделихме за арменско гости - от сутрин до вечер. Каквито био-разтвори да приготвях - ги изхвърлих.

Все пак успях да направя експеримент с настойка от доматени колтуци, колкото да установя, че не убиват червеногалова листна въшка (по ябълката "Молиз Делишъз") и някакви зелени листни въшки, пак по ябълка (мисля, че сортът е синапка), чието точно наименование е крайно време да установя, че вече втора година ги наблюдавам точно там. В края на краищата отрязах клончетата с въшльоците и ги мушнахме в огъня, докато пържехме сафрида.

Също успях да напръскам лозите с химия против двата вида мани (без еко-асмата, от която си сложих в 2 трилитрови буркана да става туршия от лозови листа). Съвсем се бях замаяла и не покрих при пръскането столистната си роза, от която щях да правя сладко от рози. Нищо, догодина ще внимавам повече.

Напръсках и част от ябълките против струпясване с контактен препарат - част, защото много от ябълките са в близост до череши.

По въпроса с черешите и дъждовете, спасението е да имаш и ранни, и средноранни, и късни. Все едните ще станат. Ранните ми са 2 корена и вече попреминаха. Вчера с помощта на гостите обрахме следващата череша по ранозрелост. Още по-следващите зреят, обажда се и един клон на бялата череша, а късните са още съвсем-съвсем зелени.

Бях приготвила пепеляна вода и вече трети ден не мога да я изпръскам. А тя, представете си непрекъснато се пени и бълбука. Какви процеси стават там - не съм сигурна и ме е яд, че още вали.

Тази година направих експеримент с вкореняване на доматени колтуци. За 1-2 седмици се вкореняват в кофичка - идеална работа. На един корен колтукът беше тръгнал изпод земята и като го дръпнах излезе даже с корени. Боднах го на едно място и дъждът го полива.
Миналата година този експеримент не ми беше много успешен, защото или късно заговорихме тух във форума за вкореняване на доматени колтуци, или аз късно се наканих, но чак юли месец вкоренявах. Сега виждам, че това вкореняване има голям смисъл през май, а вероятно и през юни. Почти всичките ми вкоренени колтуци вече оформят цвят на трети-четвърти лист. Ако някой има пропаднали ценни растения сега му е времето да вкорени колтуци.

С какво да пръскаме след дъжд - ами според болестите, които очакваме. Аз вероятно ще купя една кутия с обезмаслено прясно мляко и ще се разходя из градината. Един ден се хванах да правя сметки и мога да ви дам готов резултат.
Ако започна с 20%-ен разтвор за тиквички и краставици (против брашнеста и кубинска мана), и изпръскам, толкова колкото ми трябва, след това трябва да погледна в пръскачката колко е останало и да удвоя наличното количество с вода. Така получавам 10%-ен разтвор за пръскане на лози (против оидиум, като помощно средство и червен овощен акар) и ябълки (против брашнеста мана и червен овощен акар). Като си свърша работата с това пръскане, пак поглеждам колко е останало и удвоявам наличното количество с вода. Така получавам 5%-ен разтвор за пръскане на домати против картофена мана. Сега тук трябва да сложа и йод. Пропорцията за 10 литра е 20 капки, така че преизчислявам правопропорционално. А калцият в млякото предпазвал и от върхово гниене, което обичайно се получава след много дъжд.

За алтернария по доматите ще си направя разтвор със сода - изобщо ще реагирам според очакванията за болестите. Бушка, мисля, че трябва да прочетеш за alternaria solani. Био-рецептата е:
1 с.л. сода бикарбонат, 1 с.л. растително масло, 1 с.л. веро за миене на чинии, 4 литра вода
Пръска се всяка седмица, но болните листа ги махай. Упорита болест, има я цяло лято.

Последна редакция: нд, 27 май 2012, 19:03 от amica1

# 243
  • на брега на Дунава
Четири дена дъжд.Какво е това чудо.До сега не се е случвало на Балкана да вали толкова.Но...доматите ми въпреки това започнаха да цъфтят.Боба и царевицата са добре.Ще покажа после като сваля снимките.Но станах цялата вир вода докато забия коловете.Изваля се като из ведро ,че така четири дни... без край.

# 244
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не помня година в която ботевите поклонници да не са били изкъпани в нощта преди началото
и тази няма да направи изключение  Confused

нагледах си разсадите, изглеждат добре. малки, но поне много и всичките мое производство  Laughing доволна съм

искаше ми се да ми е по-подредена градинката, по оплевена, по-...така де, разбирате ме  Hug

бушка, от всичките калеми само твоите показват признаци на живот  Heart Eyes Hug Heart Eyes

# 245
В тези дъждове градините ми не изглеждат добре. Даже хич. пиперите са така, както разсадих, в най-добрия вариант. В по-лошия са или изядени от охлюви, или изгнили. А Thinking най-лошо изглежда зелевата леха, там вече нищо няма.
Във влагата грах, лукове и ранни зелета са полудяли. Сложихме вейки на 50 гнезда попрел боб, за коментар на съседите. Ама те всеки ден са си там, могат да извардят час, в който да не вали.
Дедо, надявам се да си сгрешил! Hug

# 246
Амика, благодаря ти.
То почти целите домати са такива.  Confused

п.п. Св. Добри, серизоно? Раздвам се, много. Аз не се справих, не тръгнаха моите. Имам още в пясък на влажно, но имат листа. Не знам, стават ли?

# 247
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...
п.п. Св. Добри, серизоно? Раздвам се, много. Аз не се справих, не тръгнаха моите. Имам още в пясък на влажно, но имат листа. Не знам, стават ли?

не им разбирам бушка, той шефа им беше майстора Wink
по спомен, костилковите се калемят преди да тръгнат соковете, семковите - когато тръгнат  Hug
явно сме уцелили и калемите и времето  Hug

# 248
...Чета ви си мисля,че хубаво е да напръскате след дъждовете,които са в много повече от колкото ни се полага,но е важно да наторите,подхраните почвата.
Шербет ли,рибно брашно ли,зелени водорасли,костно брашно,суха люцерна...
Каквото се сетите. Thinking
Поне при  мен,американските газди ме натиснаха да увелича силата на плодоносните култури(домати,пипер,патладжани и сие) от вътре.За да могат те да се преборят с вируси,мани...
Имаме код червено за топлина.В момента е 38 грдуса на сянка с влажност 70%.Даже и за плаж не става...
Успешна и слънчева седмица ви пожелавам.И Вярата да не губим. Hug

# 249
  • Пазете Гор
По статистика годишните максимуми на валежи в България са за месеците май и юни. В тези периоди средно падат от 20 до 50 процента от нормата за годината.

Всъщност думата норма само подвежда. Няма норма. Има средно число, получено откакто хората почнали да си записват колко дъжд вали. Та за сто и петдесет години писане числата за България показват за година: София - 650 л/кв.м, Балчик - 280 л/кв.м. вр. Мусала - 1100 л/кв.м. Това е средно, има разни максимуми и минимуми.

Виждате ли колко са различни показанията? Имайте предвид, че никоя година не вали точно толкова. Някоя година три пъти повече, друга хич.

Градинарят, и изобщо земеделецът е човек мъдър, смирен и практичен. Сега има известни неприятности с дъжда, след месец ще имаме с жегата, после ще е друго, трето. Винаги има какво да е проблем, важното е да видим това, което ни радва и да бъдем благодарни за което. Такава настройка на духа ще ни помогне да бъдем щастливи всеки ден. Всеки ден - дъждовен, горещ, леден, земетръсен. Нека не гледаме на времето като прокоба, но като на благодат!

Ако не го правим, то градината не би била източник на радост и духовна опора, а постоянна тегоба. И няколкото буркана, които успеем да затворим - ще ни нагарчат. А плодовете - ще са червиви. И земята няма да е земя, а кал.

Обичайте градините си! Обичайте земята и дъжда! И снега! И студа. И колорадските бръмбари даже!
Ако мислим другояче, би значело , че ако нямахме градина, нямаше да имаме бръмбари. Тоест -  ако няма градина - няма да има ядове. Така ли е?

Всеки от Вас знае отговора. По-точно казано има свой.

Горе главата, зарзаватчии! Ще пекне слънце и ще молите за рецепти за консерви!

Дедо направи може би неволно готин каламбур с челядинките. Всъщност и те, както и алтернарията, са някакви гъби. Е, от едните става супа.  Grinning.

Не смея да бера, Люлин, макар и да познавам добре дивуте печурки и сърнелите. Не се осмелявам за манатарки и масловки. За масловките е рано, много рано.

# 250
  • на брега на Дунава
Никак не е добре с толкова вода.И моите чушки са в окаяно състояние.
http://prikachi.com/images/48/4823048T.jpg
Добре ,че поне доматите започнаха да цъфтят въпреки дъжда
http://prikachi.com/images/45/4823045L.jpg

# 251
МХ,под розовите си очила разгледах пиперките.Не видях твоето притеснение.
Качила си ги на повдигнати легла,стърчат върховете,ветрецът ще ги поизсуши-в Балкана си,имаш Вечерник.Ех...
От моите наблюдения пиперът понася много по-успешно екстраводата и въздушната влага за разлика от доматите.
Виждала си навАдени фитирии с чушки при канално поливане?
Е,точно-наквасени.Половин растение под вода.А чушки до лакътя. Laughing
Аз не спирам да мисля за доматите с 15 кг от стрък.Само веднъж в детството си съм виждала в Кондофрей такова чудо.На барчинка с 2 метра от кол до кол.И истинска изворна вода в двора.
Не кладенец,а като в приказките.
Дали пък не е от нея?Гелика полива с минерална вода.Да сподели.
При мен мирише на хлор.И все времето лети.И аз все бързам,бързам с маркуча.
И в  образа на зарзаватчията по Куркумов не влизам.Непрактична,несмирима и далече от мъдростта.
Ужасно се подхлъзвам по силни аромати,едри плодове и красиви зеленчуци.
Човек се храни със сетивата си.
Аз съм от поколението,което все още помни как изглежда истинската жива храна.
С повече труд,без химия...
Сега и Австралия ме запали с франджипани(plumeria),нали съм на вълна олеандри.
Покажи ни я разцъфнала,до цитрус.Моля!
Тук розите не миришат... Rolling Eyes

# 252
Доживях да видя и аз градината кална  Laughing .
Вчера събрах бръмбарите от картофите,откъснах листата с яйца по тях, обрах граха и се прибрах, че то няма какво да се прави в това време.
Абе, не че няма, ама имам много да уча по руски и го приемам това време като знак, че е крайно време да почна /при положение, че изпита ми е на 7-ми юни : ) / .

Да ви похваля съседа, всичко му е много спретнато и подредено, аз само му хваля градината, той пък все се оплаква от нея. Всичко му е много хубаво, така му се дразня на недоволството... В нашия край масово са измръзнали смокините, само неговата 1 клонче няма изсъхнало и цялата е в смокини колкото топки за тенис...
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/april%20mai/IMG_9123.jpg
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/april%20mai/IMG_9087.jpg
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/april%20mai/IMG_9088.jpg

Пък аз съм общо взето дотук:
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/april%20mai/IMG_9093.jpg
Всичко си ми стои в кофички, ама поне пипера вече не е ярко жълт, почна да зеленее  Laughing .
Тиквите,дините и пъпешите и те са в кофички, но са още при баща ми. Добре, че поне касетки имам  Laughing
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/april%20mai/IMG_9102.jpg
Радвам си се на патладжаните, само дето имах такива за саксийно отглеждане, ама сега идея си нямам кои са. Нищо, и в земята ще станат.
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/april%20mai/IMG_9104.jpg
Томатилото цъфти много интересно.
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/april%20mai/IMG_9085.jpg
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/april%20mai/IMG_9090.jpg
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/april%20mai/IMG_9130.jpg

Кажете, моля ви, с какво да пръскам касиса, всяка година става така :
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/april%20mai/IMG_9116.jpg
Благодаря !

# 253
  • Варна-София
Авосет, касисът ти има паяжинообразуващ акар. Спасението е пръскане с познатата цитрусова настойка.
За зеленчуците в кофички, ако те притеснява, че не можеш да им насмогнеш, предвид многото ти нови задължения, във форума има ред хора, които имат пряка връзка с децата, които си правят зеленчукова градина. Ще зарадваш тях и ще облекчиш себе си. Помисли.
Весел бал.

# 254
Добре ,че поне доматите започнаха да цъфтят въпреки дъжда

В тази връзка мислех да започна ръчно опрашване - опрашителите ги няма никакви, сигурно са се издавили...  Rolling Eyes  Вие какво мислите? Някакви съвети за ръчно опрашване на домати?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт