Набор 93-и вече изкласи- 3

• 50 371
  • 744
  •   1
Отговори
# 420
Благодаря, Таня. За Мюнстер вече е подала за общежитие, но за Кьолн още не е. Нещо ми убягват тези първоначални организационни дейности. Напр. отива на 1-ви октомври и вечерта къде спи? Би трябвало оттук нещо да резервираме, но за колко време - дни, седмици или повече, докато междувременно си намери квартира?
Знам, че ще има някакъв срок, в който трябва да отиде там да се запише, най-вероятно през август. За колко време стават тези формалности? Искам да кажа, ще й стигнат ли ден-два да свърши всичко или повече време трябва да остане там? В този момент ли се правят застраховки, плащания на студентски билет, регистрации и т.н или чак есента? Идеята ни е да пътува със самолет дотам и обратно, та ще трябва да фиксираме дати евентуално, след като /и ако/ получим известие, че е приета.
Питам по-отраничко, защото ми се ще да си изясня нещата предварително, за да избегна по възможност шашкането, като му дойде времето Laughing

# 421
За съжаление подаването на документи не е кой знае какво. Трябва да се напомня, пита, настоява, писма, телефони. В някой градове намирането на жилище е сложно. Ние го преживяхме преди 2 години. Бяхме на място 10 дена и почти в последния момент намерихме квартира. Моя съвет е да се приеме първото предложение за да има къде да се настани, дори да не е най-желаното, а после ще има време да избира по-спокойно.
Успах!

# 422
Може ли някой да ми каже колко струва подаването на документи в ТУ?

# 423
  • София
Както виждам тук вниманието е най-вече към университетите в чужбина, но все пак да попитам за впечатленията ви за СУ. Аз съм го завършила, но в годините, в които беше едно от най-добрите висши учебни заведения. Сега май нещата не са така, но все пак ще се радвам ако някой може да даде по-актуална информация.   bouquet

# 424
  • София
Май сме първите с дългоочакваната диплома. Peace
 Много съм горда с отличния успех на сина ми!  bowuu  
Сега вече с чисто сърце мога да кажа- изкласи! newsm44

12 години и труд и лежерност, надежди, стремежи, и успехи и неуспехи, амбиция и борба и обогатен житейски опит бяха част от пътя му. По-трудната, но и по-хубавата част от "приключението" живот му предстои! С цялото си майчино сърце му пожелавам смелост, вдъхновение и въображение да моделира съдбата си и с устрем и чест да покорява върховете!  Желая попътен вятър и успешни начинания на всички форумски деца! Peace
След четири години ще мина още веднъж по този вече утъпкан път и с дъщеря ми.

july1993, с уговорката, че нямам много задълбочени наблюдения, ще споделя моите впечатления.
Според мен академичният състав е на много високо ниво, наблюдавам опит да се осъвременят учебните програми и в съдържателен и в технологичен аспект. За жалост доста от считаните за корифеи, не приемат това за необходимо и преподават по традиционния, известен и скучен начин, без да си дават усилието да бъдат в крак с времето. Но също така познавам и млади и прогресивни личности, които бидейки обучавани по света, са се върнали, за да запалят  онзи плам на познанието у своите студенти, който крепи духа на академизма в Софийския университет от неговото създаване. Извън патетиката ,която ме обзе, съвсем прагматично ще отбележа- занемарена материална база, потресаващо ниско ниво на студентите(по мнение на преподаватели), слухове за корупция на всички нива, само помрачават имиджа на Университета.
Въпреки всичко, факт е, че той е и един прекрасен трамплин за кариерно развитие  на абсолвентите- или в тяхната област или са идеално адаптивни в други сфери. Мисля също, че не е достатъчно активно взаимодействието на академичното ръководство с бизнеса, така щото да бъдат обучавани повече кадри, от които той реално се нуждае, а не да бъдат създавани поколения от безработни висшисти. До като това се случи, ще продължаваме да се подчиняваме на правилото "всеки се спасява по единично" ...

Последна редакция: пн, 18 юни 2012, 12:17 от Меденка

# 425
Меденка, честито! Simple Smile Днес ходих да се подписвам на дипломата, нашите ще ги дават в петък...

# 426
  • Бургас
Меденка,много вълнение има в поста ти. Heart Eyes
Може да се каже,че пишеш от името на всички списващи тук майки.
Дай боже късмет и здраве на умните ни изкласили деца! Grinning

# 427
Първо да кажа,че и ние сме се представили добре-5,83 и 5,71 приблизително(нямам ги в момента пред себе си) и да поздравя форумските деца за блестящите резултати.
Не знам за бюрокрацията за следване в чужбина,но вече съм отвратена от кандидатстването в БГ,а къде сме още.
За да не ходим като шантави по градовете да подаваме документите лично,има едни учебни центрове,които-срещу заплащне-го правят вместо тебе.В смисъл,имат договор с определени ВУЗове и вместо тях приемат документите на децата за кандидат-студентските изпити.Чудо голямо:да сравнят едни дипломи и лични карти и да вземат платежните.
Днес се обаждам в МУ Варна,насреща отегчено "Да",все едно мърдата си е у дома.Питам имат ли договор с учебен център,за да не ходя до Варна и още няколко градове като наказана.Тая не само че не е чувала за подобно улеснение да ни вземат парите,ами и се чуди добре ли съм да си дам да ми снима личните документи на детето "някаква" си фирма.Добре де,в МУ няма ли да вземат копия от същите документи?И не е ли възможно да помислят мъъъничко,та да улеснят и уважат кандидатите си,благодарение на които имат къде да дремят през деня?Получавам отегчен отговор"това си е Ваш проблем".
И като помислиш,права е.Ние си пращаме децата при тях.Я да им намалеят кандидатите и да почнат да ги режат,ще тръгнат циркове да правят по градовете за да се промотират.
Ама какво да я правя моята,като (засега) не иска да учи в чужбина.На нейните години абсурд да заседна тука.

Лила ние май на един шиш се въртим  Laughing?
 Успех на  детето ти!

Честно казано не бях чувала за тези фирми, но си признавам, че първата ми реакция като прочетох това което си написала беше страх, че могат да объркат нещо при подаването и после какво?
 И да ги съдят ощетените, които са пропуснали една година заради тяхната немарливост нещо ще се промени ли? То пък и да ги съдят нали се сещаш как ще ги осъдят! Така че след многото инвестиции които сме направи аз мисля, че е по-разумно да направим последно усилие за подаване на документите.

За кражбата ни лични данни от  фирмата пък би ми било най-малкия проблем както явно ти е намеквала дамата от университета. То вече кой ли не ни преснима личните документи за какво ли не.
Всеки служител в мобилен оператор можа да ти влезе в профила и да ти изпее личните данни на който си иска!

# 428
Аз искам да попитам за здравните осигуровки - как решихте проблема с минимален разход на време?

# 429
  • Варна
Тъй като по време на матурите се развихриха доста страсти тук относно темата за ЛИС- а /есе - то, ето една статия по темата http://www.segabg.com/article.php?id=605023 и това изречение Темата за есето "От здравия разум до поетическото безумие" по текст от "Под игото" на Иван Вазов е отказала 30% от абитуриентите и те са предали бял лист. Значи правилни са били повечето коментари, че темата е била "безумно" формулирана  Wink

Аз искам да попитам за здравните осигуровки - как решихте проблема с минимален разход на време?
И аз да попитам, това чудо по банков път може ли да се плаща , имам една сметка с онлайн банкинг и ако мога да ги наредя от къщи ,ще е чудесно . А като платя  трябва ли да ги уведомя с някаква бланка ?

# 430
  • София
Тъй като по време на матурите се развихриха доста страсти тук относно темата за ЛИС- а /есе - то, ето една статия по темата http://www.segabg.com/article.php?id=605023 и това изречение Темата за есето "От здравия разум до поетическото безумие" по текст от "Под игото" на Иван Вазов е отказала 30% от абитуриентите и те са предали бял лист. Значи правилни са били повечето коментари, че темата е била "безумно" формулирана  Wink

И аз да попитам, това чудо по банков път може ли да се плаща , имам една сметка с онлайн банкинг и ако мога да ги наредя от къщи ,ще е чудесно . А като платя  трябва ли да ги уведомя с някаква бланка ?
Май няма да стане онлайн, защото на място се попълва декларация от детето. Отивате в териториалното поделение на НАП и там цялата процедура е около 10 мин с превеждането на парите.

# 431
  • Варна
Току шо говорих със счетоводителката на фирмата в която работя, каза ми да не се занимавам с глупости и тя ще подаде "декларация образец 7 " от негово име само да и дам данните  Simple Smile А осигуровките можело по банка да ги наредя. Май ще си спестя ходенето  Mr. Green

# 432
Честно казано не бях чувала за тези фирми, но си признавам, че първата ми реакция като прочетох това което си написала беше страх, че могат да объркат нещо при подаването и после какво?
 И да ги съдят ощетените, които са пропуснали една година заради тяхната немарливост нещо ще се промени ли? То пък и да ги съдят нали се сещаш как ще ги осъдят! Така че след многото инвестиции които сме направи аз мисля, че е по-разумно да направим последно усилие за подаване на документите.
Вече бях в съответния ВУЗ.Елементарно е:взимат ти картата и дипломата,сверяват с копията,задържат копията,връщат л.к.и диплома.Взимат ти бордерото за 70то лв.(за МУ София  е 90,май всеки стриже на калпак както му дойде,иначе седнал на държавна софра). Взимат ти "комплекта" докумети от 2 листа,цена 8 лв Twisted Evil,елементарни за попълване- име,адрес,тел. и желанията по номера от едно до три.Изпечатват ти състезателен картон и следващият да влезе.
Това може да стане по интернет съвсем спокойно,особено когато няма спорни моменти.Получаваш потвърждение и си го разпечатваш заедно със състезателния картон.
И лично да подаваш,пак се подписваш,че носиш отговорност върху написаното.Ако пък мамиш-това си е за твоя сметка,пари за изпити не връщат.
Сега циркът ще се повтори в София,а знам,че има деца,които ще кандидатстват и в Пловдив и Плевен.Егати разходите и времето!Поне ако ходим,да е само на едно място и да важи за останалите.В кой век живеем,та се тътрим като гламави с разни хартишки из цяла БГ?Да си размърдат задниците и да си синхронизират базите данни ВУЗовете.
Благодаря ти за пожеланията,успех и на вас! Hug

# 433
Регионални бюра за прием на кандидатстудентски документи

Попълвате документите на място, плащате таксата (срещу квитанция) плюс някаква сума за услугата (която е определено по-ниска от пътните до съответния град), те ви дават едно номерче, с което влизате в профила си на сайта на университета и оттам си разпечатвате всичко, което ви е нужно за изпита - кандидатстудентския номер, дата и място на изпита и т.н. Този начин пести много време и средства.  Simple Smile
До адресите има и телефони, звъннете и питайте за всичко, което ви интересува.

# 434
Този начин пести много време и средства. 
Сийче,радвам се да те видя.
Бюрото в моя град го знам,даже има и още един клон на софийска фирма.Ходих и на двете места.С удоволствие щях да ги ползвам,но точно за университетите,където кандидатстваме(МУ),нямат права да записват.
И фирмите ми го казаха,и от самите университети потвърдиха,че няма да упълномощават фирми да им записват кандидатите-последното с нужната доза високомерие и превъзходство.Големите "академици",айде да не се знаем...
Това не ли гавра с кандидат-студентите от страна на университетите?Намерили,та премерили...ама все ще им дойде Видовден.Не ще записват,ами и без такса ще записват.
Въпроса е,че няма да е за нас.

Общи условия

Активация на акаунт