Майчинството счетоводно - 49

• 47 717
  • 786
  •   1
Отговори
# 135
здравейте!Моя син  е приет и постъпва на ясла на 1 година и аз започвам работа.Първо трябва да си използвам натрупания платен отпуск, а след това се налага да използвам неплатен отпуск 6 месеца.Въпроса ми е полага ли ми се половин обезщетение от 120 лв. за втората година дори и да съм неплатен отпуск?И ако да какви документи трябва да подам в нои?

# 136
Здравейте,
аз попадам в хипотезата на застъпеното майчинство. Ползвам отпуск за отглеждане на малко дете в момента, тъй като сина ми навършва 2 години на 18.08.2012 г. и не съм се върнала на работа. От 10.06.2012 г. излизам в 45-дневен болнични за бременност и раждане за второто ми дете. Въпросът ми е касае документите, които следва да подам (ще ги подавам аз лично защото съм самоосигуряващо се лице). Доколкото разбрах освен болнични лист, трябва да подам молба свободен текст за приложение на чл.49 ал.2 КСО, но за първото дете не знам какво да подам и трябва ли въобще нещо да подавам, тъй като реално нищо не се е променило за него, но иначе разбрах, че за него вече ще получавам 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете.
Малко объркано стана, но благодаря предварително за съдействието. Simple Smile
Няма нужда от молба по чл.49 ал.2 КСО. НОИ си смятат автоматично ново обезщетение, сравняват го с първото и изплащат по-високия размер. Като получите обезщетението за болничния за 45 дни и ви се струва, че нещо не е наред с размера тогава може да си подадете молба.
Подавате болничния лист и заявление декларация за 50%. Това е приложение 4 и може да си го изтеглите от страницата на НОИ.

здравейте!Моя син  е приет и постъпва на ясла на 1 година и аз започвам работа.Първо трябва да си използвам натрупания платен отпуск, а след това се налага да използвам неплатен отпуск 6 месеца.Въпроса ми е полага ли ми се половин обезщетение от 120 лв. за втората година дори и да съм неплатен отпуск?И ако да какви документи трябва да подам в нои?
Ако имате предвид шестте месеца неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год., то той се ползва след като детето навърши две години. Преди това не може. Може да ползвате 30 раб. дни обикновен неплатен отпуск, който се зачита за стаж. Не съм много сигулна дали през този неплатен имате право на 50% майчинство.

# 137
  • София
Viva_123 Благодаря много за бързия отговор. Може ли попитам още нещо ако не е много нахално. Погледнах я тази декларация приложение 4 и малко ме притеснява, че трябва да декларирам, че "През периода на отглеждане на детето продължавам да упражнявам трудова дейност като самоосигуряващо се лице" тъй като в момента не упражнявам такава дейност, а след това ще съм също в отпуск за бременност и раждане и отново няма фактически да упражнявам дейност като самоосигуряващо се лице. Дали може да имам проблем с това в бъдеще при една проверка?

# 138
здравейте, става въпрос за една приятелка, която е в майчинство до 11.09.2012(детето става на 2) и сега започва собствена дейност(примерно 01.06.2012) и ще е самоосигуряващо се лице - трябва ли да напусне старата си работа или може да получава там 50% от обезщетението и да се осигурява в новата фирма?
и в новата фирма на пълен размер ли трябва да внася осигуровки (420 лв.)?
благодаря предварително за отговорите

# 139
Ала-Бала- какво печеля ако дам болничен за 30 каледарни дни или нищо?

Здравейте незнам дали е точното място но искам да се допитам до вас и да ми обясните ако можете какво трябва да правя,като цяло имам 2 год и 7 месеца трудов стаж но в момента съм безработна внасяни са ми само здравни осигуровки   
имам ли раво на някакво обезщетение и като си взема болничния за 45 дена преди термина трябва ли да правя нещо с него,

# 140
Viva_123 Благодаря много за бързия отговор. Може ли попитам още нещо ако не е много нахално. Погледнах я тази декларация приложение 4 и малко ме притеснява, че трябва да декларирам, че "През периода на отглеждане на детето продължавам да упражнявам трудова дейност като самоосигуряващо се лице" тъй като в момента не упражнявам такава дейност, а след това ще съм също в отпуск за бременност и раждане и отново няма фактически да упражнявам дейност като самоосигуряващо се лице. Дали може да имам проблем с това в бъдеще при една проверка?
Не би следвало да има проблем. Пък и ако не е редно да получавате пари от НОИ ще получите отказ.
Пригответе я и като носите документите попитайте пак на място.

здравейте, става въпрос за една приятелка, която е в майчинство до 11.09.2012(детето става на 2) и сега започва собствена дейност(примерно 01.06.2012) и ще е самоосигуряващо се лице - трябва ли да напусне старата си работа ако няма ограничения в труд. договор - не или може да получава там 50% от обезщетението и да се осигурява в новата фирма? може да си получава 100% от старата фирма
и в новата фирма на пълен размер ли трябва да внася осигуровки (420 лв.)? да
благодаря предварително за отговорите

# 141
Бладодаря за отговорите,май се разрази лека дискусия по моя въпрос. Зададох въпроса дали ила разлика,зщото моя позната си взимаше цялото майчинство ,докато детето й ходи на частна ясла.

# 142
  • В полите на Пирин планина
Бладодаря за отговорите,май се разрази лека дискусия по моя въпрос. Зададох въпроса дали ила разлика,зщото моя позната си взимаше цялото майчинство ,докато детето й ходи на частна ясла.

Не мисля, че се е разразила дискусия, а просто една част от дамите твърдят, без нормативни доказателства, че някоя/някои жени си получавали обезщетение, а децата им посещавали частно детско заведение. Това не означава, че не са били или няма в бъдеще да бъдат санкционирани от НОИ. Задължение на жената е да промени деклрарираните данни при промяна на обстоятелствата.

# 143
  • София
Здравейте, искам да ви помоля да ми дадете малко повече информация за прехвърлянето на майчинството на бащата. Всякаква информация ще ми е от полза, нямам много време, а трябва да реша какво да правя и от къде да започна.

Благодаря предварително!

# 144
  • София-Младост
Здравейте, искам да ви помоля да ми дадете малко повече информация за прехвърлянето на майчинството на бащата. Всякаква информация ще ми е от полза, нямам много време, а трябва да реша какво да правя и от къде да започна.

Благодаря предварително!
Каква точно информация търсиш? Как става, документи...?

# 145

Благодаря предварително!

Това са нужните документи:
В хипотезата на чл. 163, ал. 8 КТ
а) Заявление от бащата (осиновителя) за ползване на отпуск по чл. 163, ал. 8 КТ, към което се прилагат:
- съгласие на майката (осиновителката) по чл. 163, ал. 8 КТ;
- акт за раждане на детето;
- ДЕКЛАРАЦИЯ за ползване на отпуск по чл. 163, ал. 8 от Кодекса на труда от бащата (осиновителя) по образец съгласно Приложение № 8 към чл. 45б НРВПО;
б) ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при раждане на дете на основание чл. 50, ал. 7 КСО след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни по образец съгласно Приложение № 14 към чл. 4б НИИПОПДОО, която се подава от бащата (осиновителя);

Ако до момента ти ползваш въпросния отпуск, то трябва да подадеш Приложение 12 за промяна на обстоятелствата.
Ако бащата не е получавал до сега обезщетения от НОИ е нужно да подаде  Приложение 7 - за банкова сметка.

# 146
  • София
Да документите ме интересуват,  благодаря за бързата намеса, а също така може ли работодателят на мъжа ми да не даде съгласие, т.е. някакво законово основание за отказ съществува ли.

# 147
  • София-Младост
Да документите ме интересуват,  благодаря за бързата намеса, а също така може ли работодателят на мъжа ми да не даде съгласие, т.е. някакво законово основание за отказ съществува ли.
Мисля, че няма право да откаже този вид отпуск.

# 148

Не, няма такова основание - не може да откаже. Имай предвид, че това, което посочих е за отпускът за бременност и раждане до 410 дни. Ако искаш след това да прехвърляш отпускът за гледане на дете, то има нови документи за оформяне:

1. Отпускът за отглеждане на дете може да се ползва от бащата (осиновителя), след получаване на съгласието на майката (осиновителката), съгласно чл. 164, ал. 3 КТ
2. В случай че отпускът за отглеждане на дете ще се ползва от друго правоимащо лице, като приложение към заявлението се оформят следните документи:
- декларация за ползване на отпуск по чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда от бащата (осиновителя) или от един от родителите на майката (осиновителката) или на бащата (осиновителя), в случай че майката предостави съгласието си за това обстоятелство;
- справка по образец от предприятието, в което работи майката (бащата, настойникът).
Декларациите и справките се изготвят в два екземпляра, всеки от които се съхранява в личните досиета на деклараторите в съответното предприятие.
3. Бащата трябва да подаде Приложение 3 при неговия работодател - за представяне в НОИ.

Самата процедура на прехвърляне е описана и в първия пост на темата.

# 149
  • София
Да става въпрос за прехвърляне след навършване на 1г. на детето, благодаря много

Общи условия

Активация на акаунт