Майчинството счетоводно - 49

• 47 395
  • 786
  •   1
Отговори
# 435
  • София-Младост
Добър ден, на 10 юли ще ми бъде издаден болничен лист за 45 дни преди раждането на второто ми дете. Първото дете навършва 2 години на 8 август, аз съм в майчинство и съответно второто ми майчинство ще бъде застъпено. Въпросът ми е какви документи и в какви срокове следва да се подадат в НОИ и при работодателя във връзка с изтичане на първото майчинство и влизане във второто (и ако има и други) и дали в НОИ тези документи се подават от мен или от моя работодател. Моля за линкове към формулярите на документи, които трябва да си подготвя. Трудно ми е да се ориентирам също кои документи се подават спрямо дата на издаване на болничен лист и кои - спрямо навършването на 2 години на първото дете. Видях също на заглавната страница на темата, че от датата на издаване на първи болничен лист за второто дете (10 юли) до датата на навършване на 2 години на първото имам право на две обезщетения - подават ли се допълнителни документи за целта?

Благодаря много за активността и помощта, която оказвате!!
СПрямо болничният лист в триднедев срок се подава прил.12, заедно с него или малко по-късно прил.4, за да получавате 1/2 обезщетение до 02.08. За застъпването една молба, че искате обезщетението за второто дете да е в размера като за първото.

# 436
  • Варна
Ще се получи застъпване. Счетоводителката в приложение 15 към болничния за общо заболяване ще опише раб. дни до 15.07 вкл. В болничния за 45 дни ще опише раб. дни от 16.07 нататък.
Благодаря Hug
Само че ако се подават в различни месеци как ще стане това - в смисъл първият обхваща юни и част от юли и ще се подаде с юнските Д1, а следващият ще се подаде чак с юлските Д1.
Или може би вариантът е да се направи както ти казваш, предвид че вторият болничен вече ще е налице при подаване на първия и ще е ясно колко дни е застъпването.
Извинявайте, че питам може би глупави неща, но ще се наложи аз да подавам информацията, а относно ТРЗ и болнични не съм много компетентна и се обърках тотално.

# 437
  • Варна
Здравейте, в момента съм в болнични и от 25-ти юни влизам в 45-те дни преди термина. Болничните ми ги изплащат с два месеца забавяне. Кога трябва да започна да получавам майчинските?

# 438
Сигурно имаш предвид 25-ти юли.

# 439
  • София-Младост
Здравейте, в момента съм в болнични и от 25-ти юни влизам в 45-те дни преди термина. Болничните ми ги изплащат с два месеца забавяне. Кога трябва да започна да получавам майчинските?
Не са майчински, а обезщетение за бременост и раждане. Изплащането е в рамките на 15 работни дни след подаване на болничният лист.

# 440
Благодаря за бързия отговор! Моля само за пояснение - документите, които сте изброили, аз ли ги подавам в НОИ или ги нося на работодател? Може ли да поставите линк, от където да си изтегля формуляри за посочените документи? Това ли са всички документи, които се изискват - за първото майчинство сякаш подавах повече документи и до работодателя.

# 441
  • София-Младост
Благодаря за бързия отговор! Моля само за пояснение - документите, които сте изброили, аз ли ги подавам в НОИ или ги нося на работодател? Може ли да поставите линк, от където да си изтегля формуляри за посочените документи? Това ли са всички документи, които се изискват - за първото майчинство сякаш подавах повече документи и до работодателя.
В първата тема мисля, че има линкове към документите, другият вариант е от сайта на НОИ да си ги изтеглите. Вие ги носите на работодателя, той в НОИ. Аз посочих какво е необходимо във връзка със застъпването на двата вида отпуск и получаванета на 1/2 обезщетение. Отделно за втората бременост периодично ще си подавате каквото е необходимо.

# 442
В първата тема мисля, че има линкове към документите, другият вариант е от сайта на НОИ да си ги изтеглите. Вие ги носите на работодателя, той в НОИ. Аз посочих какво е необходимо във връзка със застъпването на двата вида отпуск и получаванета на 1/2 обезщетение. Отделно за втората бременост периодично ще си подавате каквото е необходимо.
Благодаря! Тъй като линковете в част от публикуваните документи на първа страница на темата не работят, а в сайта на НОИ са дадени документи без обяснение намерих този блог с информация за обезщетения за бременност и майчинство, в който има систематизирана информация за необходимите документи и права на всеки етап + линкове към образци на съответните формуляри - http://maimunka.org/2011/06/%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%89%D0%B5 … 0%BD%D1%81%D1%82/. Дано са полезни на други майки!

# 443
  • София-Младост
Обясненията са в Наредбата, която смятам че не е лошо майките да изчетат. Накрая са и съответните приложения Simple Smile
http://www.noi.bg/images/bg/legislation/ordinances/niipopdoo_2012.pdf

# 444
Ще се получи застъпване. Счетоводителката в приложение 15 към болничния за общо заболяване ще опише раб. дни до 15.07 вкл. В болничния за 45 дни ще опише раб. дни от 16.07 нататък.
Благодаря Hug
Само че ако се подават в различни месеци как ще стане това - в смисъл първият обхваща юни и част от юли и ще се подаде с юнските Д1, а следващият ще се подаде чак с юлските Д1.
Или може би вариантът е да се направи както ти казваш, предвид че вторият болничен вече ще е налице при подаване на първия и ще е ясно колко дни е застъпването.
Извинявайте, че питам може би глупави неща, но ще се наложи аз да подавам информацията, а относно ТРЗ и болнични не съм много компетентна и се обърках тотално.
Направи така както съм писала в предишния пост, след като знаеш, че ще има застъпване. Ако не подаваш двата болнични в един месец като подаваш първия говори с приемащия документите, за да му обясниш защо са ограничени дните.

# 445
  • Варна
Разбрах, благодаря thumbsup

# 446
  • София
Добър вечер... имам един такъв въпрос:

бременна съм в 8-ма седмица и сега когато работодателят ми разбра за това иска да ме уволни... така или иначе може и закона не ми помага,тъй като съм подписала 6 месечен срочен договор по член 70... така или иначе ще взимам болнични докато мога,знам че по време на болничен не могат да ме уволнят , та въпросите ми са:

- имам право на 180 дена общо болнични за цялата година?!
- тези 45 дена преди раждане влизат ли в 180-те дни болничен?

така или иначе по мой изчисления 45 дена преди раждане  - 27 декември
а 180-те дни болничен свършват на 8-ми декември,пак ще ме уволнят  така или иначе ще търся друга фирма при която да се осигуря за този кратък период...

# 447
Добър вечер... имам един такъв въпрос:

бременна съм в 8-ма седмица и сега когато работодателят ми разбра за това иска да ме уволни... така или иначе може и закона не ми помага,тъй като съм подписала 6 месечен срочен договор по член 70... така или иначе ще взимам болнични докато мога,знам че по време на болничен не могат да ме уволнят , та въпросите ми са:

- имам право на 180 дена общо болнични за цялата година?! 180 дни без прекъсване, издадени еднолично и от комисия
- тези 45 дена преди раждане влизат ли в 180-те дни болничен?
не

така или иначе по мой изчисления 45 дена преди раждане  - 27 декември
а 180-те дни болничен свършват на 8-ми декември,пак ще ме уволнят  така или иначе ще търся друга фирма при която да се осигуря за този кратък период...

Така или иначе могат да Ви уволнят когато си поискат щом сте на изпитателен срок. Това, че сте в болничен не е пречка.

# 448
  • София
как може да стане това....

# 449
  • София
  Здравейте. Извинете че повтарям въпроса, но никои не ми отговори Cry

Здравейте момичета. Имам един въпрос ако може да ми отговорите ще съм много благодарна. Бременна съм и от 19.05  бях в болница за 5 дни след което ми издадоха болничен за 30, сега лекарката която ме следи ми издаде нов болничен /продължаващ/ за още 30 дни с лекарска комисия. Той изтича на 22.07, а болничния за 45 дни преди раждане се пада от дата 27.07. Тя каза че за тези 5 дени промеждутък не може да ми даде болничен/трябвало да ходя на ТЕЛК, а за 5 дена не си заслужавало/, да взема отпуск. При мен това е доста трудно. Аз имам и детенце на 5 год. мога ли от личната лекарка да си взема болничен за гледане на болно дете, ако тя примерно ме насочи към комисия която да ми го издаде?
 Какви са ми възможностите? Благодаря Ви предварително.

Общи условия

Активация на акаунт