Майчинството счетоводно - 49

• 47 322
  • 786
  •   1
Отговори
# 525
  • София-Младост
Здравейте ,Ала-Бала ,а значи ли това че ако работя във фирмата 2 години,едната година съм се осигурявала на по ниска заплата,а следващата една година на по висока заплата,ако взема болничен до края  на бременноста (т.е.оставащите 160 дни) ще ми се намали майчинството,в НОИ казаха,че ако има назад пълна година на една и съща осигуровка,болничния няма да повлия по никакв начин на майчинството,т.е то няма да се намали.Би ли споделила мнението си ,благодаря ти предварително   bouquet
КСО
Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

# 526
  • на земята
Благодаря ти ,до колкото разбрах,значи няма да се отрази варху майчинството ми,болничнип който ще взема докрая,както казаха от НОИ..))))Благодаря ти много..)))

# 527
  • София-Младост
Благодаря ти ,до колкото разбрах,значи няма да се отрази варху майчинството ми,болничнип който ще взема докрая,както казаха от НОИ..))))Благодаря ти много..)))
Ами не знам какво разбра, защото в текса изрично подчертах 18 месеца, а не както НОИ са казали 12. 12 месеца са ти необходими изобщо, за да имаш право на обезщетение за вр. неработоспособност. А самото обезщетение се изчислява на база 18 календарни месеца назад.

# 528
Здравейте, Ала Бала
в майчинство съм вече три месеца. Работя като главен асистент и заплатата ми се сформира освен от заеманата длъжност, а и от придобита научна степен доктор. Сега разбрах, че са вдигнали докторските и заплатата ми е увеличена, това ще се отрази ли на майчинството, което получавам?
Благодаря ти предварително Simple Smile

# 529
  • на земята
Значи различно казват тогава,самото обезщетение за майчинство ми казаха че е 24 месеца назад,аз имам толкова но не са еднакви,предната година са по малки осигуровките ,тази година до август са по големи,затова се взима базата на последната година плюс тази от предната година,и на тази цялата база се изчислява майчинството което ще взимам,и...ако взема болничните до края на бременоста да започна да ги взимам от август така ще имам още една година цяла без прекъсване база,и няма да се отрази болничния докрая на бременноста на базата майчинстцо която ще ми изчислят,Това ми казаха,незнам кое е впрно и кое не,вече се обърках..)))Попитах за да сравня мнение,но то не съвппада ..)))Благодаря ти че ми отговори..)))

# 530
  • София-Младост
Значи различно казват тогава,самото обезщетение за майчинство ми казаха че е 24 месеца назад,аз имам толкова но не са еднакви,предната година са по малки осигуровките ,тази година до август са по големи,затова се взима базата на последната година плюс тази от предната година,и на тази цялата база се изчислява майчинството което ще взимам,и...ако взема болничните до края на бременоста да започна да ги взимам от август така ще имам още една година цяла без прекъсване база,и няма да се отрази болничния докрая на бременноста на базата майчинстцо която ще ми изчислят,Това ми казаха,незнам кое е впрно и кое не,вече се обърках..)))Попитах за да сравня мнение,но то не съвппада ..)))Благодаря ти че ми отговори..)))
Чакай сега, 24 месеца се взимат при изчисляване на обезщетението ти за бременост и раждане. Това че не са еднакви никой не го интересува Simple Smile И никога не се избират произволно, гледат се 24 месеца поредни календарни, преди месеце през който  е изадден болничният за 45 дни.

За болничен за временна неработоспособност, такъв какъвто планираш да вземеш, се гледат по същият начин но 18 месеца назад, преди месец в който е издаден. И ако тези 18 са част от горните 24 няма да се отрази. Ако кажеш поне термин, да съм по-конкретна...и сего то този месец ли искаш да излезеш в болничен?

# 531
  • на земята
Ала-Бала ,благодаря ти много че ми отговаряш.Сега термина ми е на 13 декември,аз искам да взема болнични от август до края на бременността,въпроса е дали ще ми се отрази това на майчинството(т.е.дали ще се намали като 24 месеца назад съм била на разлинча осигуровка,12 месеца на по нискиа и 12 месеца сега последните до август на по висока осиг.)Та ако взема болнични докраяа на бременноста ще се намали ли майчинството което ще ми се полага..)))  bouquetЗначи тези 18 ги имам назад но 12 месеца от тях са на всикока осигоровка ,а предните 6 месеца са на по ниска ..)))

# 532
  • София-Младост
Ала-Бала ,благодаря ти много че ми отговаряш.Сега термина ми е на 13 декември,аз искам да взема болнични от август до края на бременността,въпроса е дали ще ми се отрази това на майчинството(т.е.дали ще се намали като 24 месеца назад съм била на разлинча осигуровка,12 месеца на по нискиа и 12 месеца сега последните до август на по висока осиг.)Та ако взема болнични докраяа на бременноста ще се намали ли майчинството което ще ми се полага..)))  bouquetЗначи тези 18 ги имам назад но 12 месеца от тях са на всикока осигоровка ,а предните 6 месеца са на по ниска ..)))
С термин м.12 базата за болничният за бременост и раждане ти е 12.2010-11.2012
А базата за "обикновения" облинчен ще ти е 01.2011- 07.2012
Тези 18 са част от първти 12, така че смятам, че излизане в болничен няма да се отрази на последващото обезщетение.

# 533
  • на земята
Благодаря за изчерпателните отговори и за търпението   bouquet

# 534
Имам въпрос към някоя майка счетоводителка, която се занимава с уведомления към НАП, но не е свързан с майчинството, към кого да се обърна?
Питай тук.
В момента съм ВиД Директор в една детска градина. На 29.06 прекратих договора на 0.5 ЗАС + 0.5 чистач на една жена по взаимно съгласие (беше с молба за напускане) с дата на прекратяване 02.07. На същия ден назначих друга жена, с дата, на която тр да се яви на работа 02.07, пак 0.5 ЗАС + 0.5 чистач. Подавах уведомление по чл. 62, ал. 5 в НАП (по 1 брой за всяка заемана длъжност на човек, т. е. 1 уведомление за напускащата като ЗАС, 1 уведомление за напускащата като чистач, 1 за започващата като ЗАС и 1 - за започващата като чистач) + 2 придружителни писма. Правилно ли съм ги пуснала? За първи път се сблъсквам с подобна документация, търсих информация в интернет, но нищо не намерих.
Щом лицето съвместява две длъжности, то се избира за уведомлението едната от двете. Класифицирането по НКПД се прави по следните правила:
Благодаря за информацията, но в общината, за която работя, ми казаха, че задължително трябва да подам уведомления И за 2-те длъжности. Такива били изискванията на НАП.  Thinking
Oх, много е омотано, много Tired.

# 535
Имам подобен казус, с разликата, че от края на юни съм на борсата, преди това бях по майчинство. Първата година от него получавах добра сума. Има ли смисъл да започна в най-скоро време работа, колко дни трябва да се водя преди да изляза в болничен и дали изобщо си заслужават тези врътки и разходите за осигуровки? Общо взето ми трябва добър съвет и не знам към кого да се обърна, тъй като все още не искам да се знае за бременността ми. Ако някой може да ми помогне и на лични ще изпратя конкретни суми. Благодаря!
Здравейте,отново.Никой не обърна внимание на питането ми,а не знам към кого да се обърна.В съвсем начална бременност съм и искам навреме да реагирам, ако има начин да получавам нормално майчинство.Защото тези социални 100лв.,които ще получавам,ако не се водя на ТД доникъде няма да ми стигат.

# 536
  • София-Младост
Имам подобен казус, с разликата, че от края на юни съм на борсата, преди това бях по майчинство. Първата година от него получавах добра сума. Има ли смисъл да започна в най-скоро време работа, колко дни трябва да се водя преди да изляза в болничен и дали изобщо си заслужават тези врътки и разходите за осигуровки? Общо взето ми трябва добър съвет и не знам към кого да се обърна, тъй като все още не искам да се знае за бременността ми. Ако някой може да ми помогне и на лични ще изпратя конкретни суми. Благодаря!
Здравейте,отново.Никой не обърна внимание на питането ми,а не знам към кого да се обърна.В съвсем начална бременност съм и искам навреме да реагирам, ако има начин да получавам нормално майчинство.Защото тези социални 100лв.,които ще получавам,ако не се водя на ТД доникъде няма да ми стигат.
Ако искаш да получаваш 2 години обезщетение със сигурност ще трябва ТД.

# 537
Здравейте, имам питане относно ползването на платен отпуск след майчинство. От прочетеното разбирам, че базата за изчисляване на възнаграждението по време на отпуска е месецът, предхождащ ползването, през който са отработени най-малко 10 дни. Детето ми навършва 2 г. в края на юли и не бих могла да събера нужните работни дни в същия месец. Как стоят нещата, ако имам 10 работни дни през месец август и веднага след тях изляза в отпуск? Ще се ползвам ли в такъв случай от актуализациите на работната заплата, направени по време на отсъствието ми или за да стане това трябва да бъда на работа до края на м. август?  

# 538
Здравейте!
В момента ползвам 42-дневния болничен, издаден от педиатъра. Искам да помоля за линк към бланки, които е необходимо да попълня и представя пред работодателя, за да продължа да ползвам майчинството си. На постоянен ТД съм. Благодаря предварително!   bouquet

# 539
Здравейте, имам питане относно ползването на платен отпуск след майчинство. От прочетеното разбирам, че базата за изчисляване на възнаграждението по време на отпуска е месецът, предхождащ ползването, през който са отработени най-малко 10 дни. Детето ми навършва 2 г. в края на юли и не бих могла да събера нужните работни дни в същия месец. Как стоят нещата, ако имам 10 работни дни през месец август и веднага след тях изляза в отпуск? Ще се ползвам ли в такъв случай от актуализациите на работната заплата, направени по време на отсъствието ми или за да стане това трябва да бъда на работа до края на м. август?  

Привет,
преди всичко трябва да си сигурна, че връщайки се на работа /дори и за 2 дни/ работодателят ще актуализира основната ти заплата. В случай, че той не желае и не е принуден от КТД или нормативен акт /ако си държавен служител/, не можеш да изискваш от него да го направи, защото най-общо казано не е в негова полза.
Ако приемем, че се върнеш в края на юли и основната ти заплата бъде увеличена веднага, можеш да излезеш в отпуск от началото на август, като за база ще бъде използвана новата ти основна заплата - за справка Наредба за структурата и организацията на работната заплата чл.21.

Здравейте!
В момента ползвам 42-дневния болничен, издаден от педиатъра. Искам да помоля за линк към бланки, които е необходимо да попълня и представя пред работодателя, за да продължа да ползвам майчинството си. На постоянен ТД съм. Благодаря предварително!   bouquet

Привет,
http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity - тук можеш да намериш всички формуляри на НОИ.
Към този болничен, който ползваш в момента сигурно си подала прил.1.
След изтичането му, работодателят трябва да ти изисква прил.2 и да ти предостави вътрешна заповед за ползване на отпускът /за остатъка от 135 до 410 кал.дни/, която ти да подпишеш.
Най-добре преди да изтече болничният се свържи със счетоводството или чов.ресурси на работодателя си, за да подготвите нужните документи навреме.

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 23:40 от Botten Mary

Общи условия

Активация на акаунт