Майчинството счетоводно - 49

• 47 586
  • 786
  •   1
Отговори
# 225
благодаря за бързия отговор
ще запитам счетоводителката дали е подала такова приложение 4
значи вече периода е 24 м това не го знаех
благодаря ти

# 226
  • София-Младост
благодаря за бързия отговор
ще запитам счетоводителката дали е подала такова приложение 4
значи вече периода е 24 м това не го знаех
благодаря ти
Принципно ти го подаваш това прил.4 до работодателя, а той от свя страна го предава в НОИ. Ако ти не си го направила, счетоводителката също.

# 227
подадени са ми и приложение 4 и приложение 12, както и болничните ми
писах до НОИ, ще видим какво ще ми отговорят

# 228
Имам въпрос относно изплащането на неизползваните платени годишни отпуски.
Кога точно трябва да ми ги изплатят.Заповедтта за прекратяване на тр.договор е от 7.май. Тогава ми казаха,че се изплашали на датата на заплатите за май месец - 11 Юни.Не мога да разбера каква е тази логика?В петък управителят ми се обади,че нямало на 11 да ми ги плати , а на 15 или 16.На тях им е практика да разиграват персонала си и искам да разбера има ли някакъв срок в, който трябва да ми ги платят и ако и след 15 не ми ги платят , какви права имам.
И още нещо - в заповедтта пише,че ми дължат 1460 лв.От тези пари одържат ли се осигоровки или данъци?
Да подчертая,че аз отказах да подпиша ведомостта за отпуските,когато ми казаха за 11 юни.

# 229
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Имам въпрос относно изплащането на неизползваните платени годишни отпуски.
Кога точно трябва да ми ги изплатят.Заповедтта за прекратяване на тр.договор е от 7.май. Тогава ми казаха,че се изплашали на датата на заплатите за май месец - 11 Юни.Не мога да разбера каква е тази логика?В петък управителят ми се обади,че нямало на 11 да ми ги плати , а на 15 или 16.На тях им е практика да разиграват персонала си и искам да разбера има ли някакъв срок в, който трябва да ми ги платят и ако и след 15 не ми ги платят , какви права имам.
И още нещо - в заповедтта пише,че ми дължат 1460 лв.От тези пари одържат ли се осигоровки или данъци?
Да подчертая,че аз отказах да подпиша ведомостта за отпуските,когато ми казаха за 11 юни.

Принципно в закона няма точен срок в който да изплатят дължимите отпуски при напускане.Ако не ти ги платят до края на юни - жалба в инспекцията по труда и после с констатацията може да ги съдиш.Щом пише в заповедта тази сума значи нея трябва а ти платят , тя е с удържан ДОД.Добре си направила че не си подписала ведомост.Преди да си получиш парите не подписваш.

# 230
  • София
Незнам дали е за тук въпроса ми,но незнам къде да питам. Вече съм безработна,но ми предстои процедура в болница,малката е болна. Бащата има ли право да взима болничен за детето,за да може да я гледа вкъщи,докато ме няма,при условие,че аз съм безработна?

# 231
Lady Brinne, Viva_123,
Благодаря ви за отговорите   bouquet  bouquet  bouquet
И за напомнянето да изброя ден по ден - направих го и се оказа, че болничният ми е до 1 май включително  Blush Та няма дупка  Crazy

# 232
  • София-Младост
Незнам дали е за тук въпроса ми,но незнам къде да питам. Вече съм безработна,но ми предстои процедура в болница,малката е болна. Бащата има ли право да взима болничен за детето,за да може да я гледа вкъщи,докато ме няма,при условие,че аз съм безработна?
Според мен може.

# 233
Здравейте,

Понастоящем съм в майчинство за гледане на дете до 2 години. Предстои ми издаване на 45-дневен болничен за раждане т.е. ще застъпя двете майчинства, макар и само с няколко дена (излизам в болничен 5 дена преди изтичането на първото майчинство).
От прочетеното до тук малко се обърках. Кои приложения трябва да предоставя в човешки ресурси?

Доколкото разбрах трябва да подам прил. 12 за спиране на 240-те лева и прил. 4 за 120-те заедно с болничния.
При само 5 дена застъпване, трябва ли изобщо да подам прил. 4? (пак са си някакви парички Simple Smile)

С един единствен екземпляр на прил. 12 ли се изяснява, че спирам едното майчинство и започвам второто? Или трябва да имам и едно отделно прил. 12, което да е за новия болничен?

И трябва ли отново да предоставям Декларация за банкова сметка или, при положение, че се застъпват, няма нужда?

Ще съм ви благодарна от земята до небето, ако можете да ми кажете кое в крайна сметка ми трябва и кое не!   Grinning

# 234
  • София-Младост
Здравейте,

Много ще съм благодарна, ако можете да ми кажете кое в крайна сметка ми трябва и кое не!  Simple Smile

Подаваш прил.12, в тридневен срок от настъпване на основание за промяна, т.е. започва ти 45 дневен болничен, подаваш прил.12. Един път, затова, че си в отпуск за бременост и раждане в НОИ ще разберат от самият болничен лист
С него или по-късно подаваш прил.4....ако искаш разбира се да вземеш 50% за тези дни. Иначе не подавай Simple Smile
Декларация за банкова сметка се представя еднократно.
При застъпване те съветвам да си подадеш и една молба, свободен текст, че на основание чл...от КСО искаш да получаваш обезщетение за второто дете, в размера които е бил за първото.

# 235
При застъпване те съветвам да си подадеш и една молба, свободен текст, че на основание чл...от КСО искаш да получаваш обезщетение за второто дете, в размера които е бил за първото.

Ала-Бала, много ти благодаря за светкавичния отговор!   bouquet Тази молба, и тя като прил. 12, ли е адресирана до директора на районното осигуряване? И става въпрос за чл.49 ал.2 от КСО, нали?

# 236
  • София-Младост

Ала-Бала, много ти благодаря за светкавичния отговор!   bouquet Тази молба, и тя като прил. 12, ли е адресирана до директора на районното осигуряване? И става въпрос за чл.49 ал.2 от КСО, нали?
Да, точно.

# 237
Здравейте!
Върнах се на работа преди месец,като си прекъснах майчинството.Като работеща майка им се полага 120 лв,които вземам и тях.Проблема е,че искам да напусна работа.Мога ли да отидя на борсата.Кажете ми какво мога да направя в случая.

# 238
  • Пловдив
Здравейте!
Върнах се на работа преди месец,като си прекъснах майчинството.Като работеща майка им се полага 120 лв,които вземам и тях.Проблема е,че искам да напусна работа.Мога ли да отидя на борсата.Кажете ми какво мога да направя в случая.
можеш да напуснеш и да взимаш обезщетение от БТ 4 м по 140 лв
но няма да взимаш майчинството,защото ще си безработна

друг вариант ти е да си върнеш майчинството.като свърши да си вземеш платената отпуска,после 11 м неплатена и после борсата

# 239
неплаена,от фирмата,в която съм сега,така ли?

Общи условия

Активация на акаунт