Майчинството счетоводно - 49

• 47 417
  • 786
  •   1
Отговори
# 390
  • Русе
здравейте страхотни настоящи и бъдещи мами! Моя въпрос е следния - предстои ми да бъда съкратена от работа по чл 328 т.7. Известно ми е , че имам право на обезщетения от БТ, но как ще се определи в какъв размер? Ще се вземе ли под внимание майчинството от 240 лв, което получавах като доход през последната година? след това 5 месеца съм в платен отпуск на тройно по-висока заплата? Та се чудя колко ли ще получавам приблизително от БТ ? Открих, че спрямо стажа си, ще бъда на борсата 8 месеца, но не открих нищо за размера на обезщетението. Благодаря предварително за отговора  bouquet

Изчислява се 60% от брутно възнаграждение/осигурителен доход 24 месеца назад преди месеца на съкращението. За месеците, през които сте била в отглеждане за база се взема минимална работна заплата.

Здравейте момичета,почитания за помощта,която оказвате,ето,че и аз имам нужда от нея.Казуса е следния - на 05.07 ми изтича майчинството,фирмата не извършва дейност и съответно аз няма къде да се върна на работа,ще ме съкратят.Въпроса ми е по какъв член трябва да бъда съкратена,за да мога да се запиша на борсата и най вече да мога да получавам обезщетение от там.Работодателят ми е извън България и ще уреждам въпроса със счетоводителките,а относно отпуската,която имам за тези 2 години ми казаха,че най вероятно няма да си я получа.Благодаря предварително. Simple Smile
чл. 328 от КТ

# 391
  • Sofia
Не знам дали е обсъждано, пробвах с търсачката - нищо не излиза, затова се извинявам, ако се повтарям  Embarassed
Преди да изляза в майчинство бях на договор за управление и контрол (едноличен собственик на ЕООД). Според счетоводителката с този договор нямам право на третата година - неплатеният отпуск за гледане на дете  Confused Този договор не бил по КТ, а по ТЗ. Вчера звънях в НОИ, в НАП - само ме прехвърляха един на друг и никакъв еднозначен отговор. Четох и ТОВА  Sad
И още, ако се декларирам като самоосигуряващо се лице, ще имам ли право на този отпуск  newsm78

# 392
  • София-Младост
Не знам дали е обсъждано, пробвах с търсачката - нищо не излиза, затова се извинявам, ако се повтарям  Embarassed
Преди да изляза в майчинство бях на договор за управление и контрол (едноличен собственик на ЕООД). Според счетоводителката с този договор нямам право на третата година - неплатеният отпуск за гледане на дете  Confused Този договор не бил по КТ, а по ТЗ. Вчера звънях в НОИ, в НАП - само ме прехвърляха един на друг и никакъв еднозначен отговор. Четох и ТОВА  Sad
И още, ако се декларирам като самоосигуряващо се лице, ще имам ли право на този отпуск  newsm78
Ами точно посоченият отг. от теб от сайта на МТСП отговаря ясно на въпросът ти. Нямаш право на този отпуск, тъй като не си лице работещо на договор по КТ. И като самоосигуряваща се също няма да имаш право. 

# 393
Да попитам от името на една приятелка... на 19 май детенцето й навърши 2 годинки, работодателят й закрива фирмата и я освободи от работа /по чл.328 /. В заповедта за освобождаване, която е подписала не пише, че й дължи платен отпуск, има ли шанс да й го изплати неизползвания такъв?Регистрирала се е в бюрото по труда и там са й казали, че трябва той да й плати една заплата обезщетение заради освобождаването от работа. На мен ми се върти в главата, че имаше нещо такова, ако до един месец след датата на освобождаване не започне работа на ТД при друг работодател, бившият й такъв трябва да й плати обезщетение. Така ли е или колко ще бъде то?Какво трябва да направи като мине един месец от датата на освобождаване от работа? Другият въпрос е на колко месеца борса има право? Междувременно тя започна друга работа на граждански договор, това пречи ли по някакъв начин на борсата и евентуалното обезщетение?
Благодаря предварително!   bouquet

# 394
  • Добрич
Здравейте отново!
На мен ми прекратиха тр. договор поради ликвидация на фирмата,до края на първата година ще си получавам майчинството. Мога ли в началото на втората година да се регистрирам като земеделски производител (отговарям на условията) и да получавам майчинство,онези 240лв?

# 395
Здравейте,имам въпрос който сигурно сте дискутирали ,но не мога да намеря инфо за него.Ще съм много благодарна ако  ми отговорите.И така от 9 месеца съм на работа с трудов договор до завръщане на титуляра,който може би ще се завърне след около година.Въпросът ми е ако кажа на шефовете си ,че съм бременна ползвам ли се с закрила с/у изгонване.И какво се случва с мен ако титуляра се завърне и какво ако не се завърне.
Благодаря предварително!

# 396
  • на земята
Момичета здравейте връщам се от НОИ,преди дни питах дали се отразяват взимането на болничните след това на сформирането на майчинството,получих тук ралични отговори,някои казаха да друго не.Е казаха че се отразява,майчинството намалява,ако се взимат болнични,това е..))) #Crazy #Crazy

# 397
Здравейте,да питам има ли право работодателя да бави подаването на документите ,въз основа на които НОИ изплаща 240лв. за отглеждане на дете до 2г.(не съм взела още за април месец!!!).

# 398
  • на земята
Ако си сигурна,че е работодателя,да не би да не е пуснато или да има някакъв пропуск от страна на счетоводителя,често се случва,сестра ми така чака,чака и се оказа че документите към документите липсвало нещо..)))Всичко трябва да е изрядно и в срок..)))

# 399
Здравейте,да питам има ли право работодателя да бави подаването на документите ,въз основа на които НОИ изплаща 240лв. за отглеждане на дете до 2г.(не съм взела още за април месец!!!).
Привет,
не става ясно проверила ли си в НОИ дали са постъпили документите, които си попълнила за гледане на дете до 2-годишна възраст. Можеш да провериш с ПИК по интернет или лично на място /по телефона не винаги отговарят адекватно/.
В случай, че не са подадени - поискай обяснение от работодателя си. Възможно е и да са подадени, но да са попаднали в извадка за годишната им ревизия, която започна точно през този период.

# 400
Привет,
не става ясно проверила ли си в НОИ дали са постъпили документите, които си попълнила за гледане на дете до 2-годишна възраст. Можеш да провериш с ПИК по интернет или лично на място /по телефона не винаги отговарят адекватно/.
В случай, че не са подадени - поискай обяснение от работодателя си. Възможно е и да са подадени, но да са попаднали в извадка за годишната им ревизия, която започна точно през този период.
Говорих с него още преди десетина  дни,каза че всичко е подадено.Проверявам в НОИ с ПИК,но там не излизат за април,само до март.Исках да знам дали има някакви срокове, в които се подават тези документи(нали има крайни срокове все пак),защото вече втори месец ги бави така - на 29.05 ми изплатиха за март след безброй обаждания до работодателя.

# 401
Здравейте,имам въпрос който сигурно сте дискутирали ,но не мога да намеря инфо за него.Ще съм много благодарна ако  ми отговорите.И така от 9 месеца съм на работа с трудов договор до завръщане на титуляра,който може би ще се завърне след около година.Въпросът ми е ако кажа на шефовете си ,че съм бременна ползвам ли се с закрила с/у изгонване.И какво се случва с мен ако титуляра се завърне и какво ако не се завърне.
Благодаря предварително!

Привет,
в случай, че трудовият ти договор е по чл.68 ал.1 т.3 от КТ, то при завръщане на титуляра той може да бъде прекратен на общо основание, т.е. без предизвестие, на по чл.325 т.5 от деня, в който се завърне заместваният работник.
В този случай дори да уведомиш работодателя си, че си бременна, не ползваш закрила при прекратяване на трудовият договор на това основание.
Въпреки това можеш да излезеш във временна неработоспособност /в болнични/ и след това в майчинство, докато не се завърне титуляра.  
В момента на неговото завръщане работодателят има две възможности:

1/ да прекрати трудовият ти договор от датата на завръщане на титуляра - при което ако си още в болнични ще имаш право да ползваш болничен още 30 дни след датата на прекратяване на договора. В случай че вече си родила, ще имаш право на помощи от Социално подпомагане до навършване на 1-годинка на детенцето. А най-добрият за теб вариант ще е да си намериш нов работодател, при който да "поработиш" няколко дни и да излезеш отново в майчинство.

2/ да те преназначи на постоянен трудов договор, но само ако има щатна бройка, т.е. ако иска да те запази като работник и след изтичане на майчинството ти /което се случва рядко/.

Привет,
Говорих с него още преди десетина  дни,каза че всичко е подадено.Проверявам в НОИ с ПИК,но там не излизат за април,само до март.Исках да знам дали има някакви срокове, в които се подават тези документи(нали има крайни срокове все пак),защото вече втори месец ги бави така - на 29.05 ми изплатиха за март след безброй обаждания до работодателя.

Срокът за подаване на документите е до 2 дни след изплащане на заплатите и осигуровките за месеца, т.е. в твоят случай ако заплатите и осигуровките за месец Април са изплатени напр. на 10 Май - документите трябва да се представят в НОИ до 2 работни дни.
Можеш да провериш дали е подадена декл.образец 1 за осигуровките за Април отново в сайта на НОИ в "Справка за осигурителен стаж и доход при пенсиониране". В случай че работодателят е забавил плащането на осигуровките за Април и не е подал декл.образец 1, то със сигурност не е предал документите ти в НОИ.
В случай че декл.образец 1 е подадена отиди до НОИ, за да провериш лично дали при тях имат подадени документите за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

Последна редакция: ср, 27 юни 2012, 00:28 от AnMary

# 402
Здравейте, пак ви занимавам с моите въпроси ама сега се случи следното: в майчинство съм и в петък ми правиха операция. до утре включително се водя в болницата. на изписването ще ми дадат 30 дни болничен. в болницата ме посъветваха да си прекратя майчинството и да си ползвам болничния, след което майчинството щяло да ми се увеличи с 30 дни. въпроса ми е, след края на втората година от майчинството ли ще ми дадат този 1 месец или ще е сега след първата година. идеята ми е, че мисля след първата година да се връщам на работа и в случая не знам има ли смисъл от тази рокада. какво ще ме посъветвате вие ?

# 403
Освободиха ме по член 325,т 4 от работа.Отговорихте ми,че се полагат 8 м платена борса.
На каква база ще ми бъде изчислена борсата обаче,като до сега съм била по майчинство от 2009 г и имам 2 месеца,през които съм осигурена на 502лв и на 300лв?

# 404
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Освободиха ме по член 325,т 4 от работа.Отговорихте ми,че се полагат 8 м платена борса.
На каква база ще ми бъде изчислена борсата обаче,като до сега съм била по майчинство от 2009 г и имам 2 месеца,през които съм осигурена на 502лв и на 300лв?

60% от дохода през последните 24 месеца.Месеците в майчинство ще ти ги смятат на МРЗ.

Общи условия

Активация на акаунт