Майчинството счетоводно - 49

• 47 256
  • 786
  •   1
Отговори
# 630
  • София-Младост
Здравейте! От март 2012г. съм в болничен поради проблемна бременност. При направена справка в НОИ и НАП чрез PIK код се виждат всеки месец, че има разминаване в сумите за осигурителен доход.   newsm78
Въпросът ми е следният: Кой осигурителен доход ще се вземе под внимание за определянето на майчинството- този от НОИ или от НАП?

Благодаря предварително
Ами според мен разминаване не трябва да има. В чия полза са сумите?

Абсолютно всеки месец има разлика. В НОИ излизат много по-високи суми отколкото в НАП и ми е много чудно защо. Последният месец юни в НОИ показва 751 лв, а в НАП - 420лв.  newsm78
Аз ще импровизирам, защото не съм правила справка в НАП с персонален код, но възможно ли е да си на заплата 420лв, а минималният осигурителният доход за длъжността да ти е 751?
И това в НАП така ли го пише-осигурителен доход?

# 631
Здравейте! От март 2012г. съм в болничен поради проблемна бременност. При направена справка в НОИ и НАП чрез PIK код се виждат всеки месец, че има разминаване в сумите за осигурителен доход.   newsm78
Въпросът ми е следният: Кой осигурителен доход ще се вземе под внимание за определянето на майчинството- този от НОИ или от НАП?

Благодаря предварително

Абсолютно всеки месец има разлика. В НОИ излизат много по-високи суми отколкото в НАП и ми е много чудно защо. Последният месец юни в НОИ показва 751 лв, а в НАП - 420лв.  newsm78
Аз ще импровизирам, защото не съм правила справка в НАП с персонален код, но възможно ли е да си на заплата 420лв, а минималният осигурителният доход за длъжността да ти е 751?
И това в НАП така ли го пише-осигурителен доход?

Аз съм на заплата 650 лв. Но целия месец съм в болнични и затова 751 са от там. Но какъв е този осигурителен доход 420 в НАП си нямам и на идея. Да не би да е минималния за длъжността не зная?
Ако ми се взема дохода от НОИ ще ми е доста по-високо майчинството...

# 632
  • София-Младост
mamcheto 2012
А тези 751 си ги получила? Или ги гледаш в справката за осиг. доход в сайта на НОИ. Ако заплатата ти е по-висока от мин.осиг. доход за длъжността, няма как от 650 да стане 751...

# 633
  • В полите на Пирин планина
Здравейте Simple Smile
Искам да ви попитам , на колко дни в годината имам право на болничен за мен и за децата?
Ходя на работа и бих искала да знам дали дните за болничен, за мен и за децата се броят отделно.
Благодаря предварително.  bouquet

40 календарни дни.

# 634
Здравейте Simple Smile
Искам да ви попитам , на колко дни в годината имам право на болничен за мен и за децата?
Ходя на работа и бих искала да знам дали дните за болничен, за мен и за децата се броят отделно.
Благодаря предварително.  bouquet
40 кал. дни издадени еднолично. До 180 дни без прекъсване от ЛКК. 360 дни в двете предходни години и годината на боледуване с прекъсване.
До 60 кал. дни в годината изплащат от НОИ за гледане на дете. След това болничните служат само за оправдание на отсъствието от работа.

Благодаря предварително

Според мен в страницата на НАП излизат данните подадени от работодател. Щом целия месец си в болнични е посочен осигур. доход 420 лв., върху който се внасят здравни вноски.
В страницата на НОИ трябва за един месец да имаш два реда. Единия нулев, подаден от работодател, а другия с дохода, от който е изчислено обезщетението за съответния месец.

# 635
Здравейте, момичета Hug
Имам следните питания:
Детенце направи 1 годинка на 16.06., края на май дадох всички документи на счетоводителката за втората година майчинство,НО в сайта на НОИ внесени документи не виждам и пари няма следователно.
Това значи ли, че документите не са внесени, има ли някакви срокове да се внесат и после ще ми ги платят ли със задна дата?
Благодаря ви предварително за отговорите Hug

# 636
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, момичета Hug
Имам следните питания:
Детенце направи 1 годинка на 16.06., края на май дадох всички документи на счетоводителката за втората година майчинство,НО в сайта на НОИ внесени документи не виждам и пари няма следователно.
Това значи ли, че документите не са внесени, има ли някакви срокове да се внесат и после ще ми ги платят ли със задна дата?

Срокът е 2 дни след изплащане на заплатите за м. 06.2012. Като се подадат документите ще си получиш всичките пари със задна дата.

# 637
Здравейте, момичета Hug
Имам следните питания:

Срокът е 2 дни след изплащане на заплатите за м. 06.2012. Като се подадат документите ще си получиш всичките пари със задна дата.
А кога се плащат заплатите за 06 месец Blush и ако не ги внесе до 2 дни губя ли си майчинството newsm78

# 638
  • София-Младост
Здравейте, момичета Hug
Имам следните питания:

А кога се плащат заплатите за 06 месец Blush и ако не ги внесе до 2 дни губя ли си майчинството newsm78
Най-вероятно през юли месец;) Нищо не губиш. Освен това всеки месец ще ги изплащат нвай-вероятно по различно време, което ще е до 15 работни дни след подаване не декл.1. Няма да е както е било до сега до около 5-то число на месеца.

# 639
  • на последния етаж
Бърз въпрос, момичета: за колко дни е третият болничен (този, който се издава от педиатъра). Не съм излизала в 45-дневен болничен преди раждане и реално единственият ми болничен е този, издаден от болницата за 42 дни от датата на раждане. Нашият педиатър предишният път беше объркал нещо и се наложи да се разхождам до поликлиниката, затова искам да съм наясно предварително.  Wink Благодаря!   bouquet

# 640
  • София-Младост
Бърз въпрос, момичета: за колко дни е третият болничен (този, който се издава от педиатъра). Не съм излизала в 45-дневен болничен преди раждане и реално единственият ми болничен е този, издаден от болницата за 42 дни от датата на раждане. Нашият педиатър предишният път беше объркал нещо и се наложи да се разхождам до поликлиниката, затова искам да съм наясно предварително.  Wink Благодаря!   bouquet
Не си излизала защото раждането е станало преждевмременно или защото си работила до самото раждане? В първият случай третият болничен ще изравни дните да са общо 135, а във вторият случай нямаш право на тези 45 дни.

# 641
  • на последния етаж
Защото работих до последно, Ала-Бала (последните 4 дни от вкъщи).  Mr. Green
В такъв случай педиатърът ми издава болничен за 48 дни, така ли?!
Благодаря още веднъж!

# 642
  • Варна
Здравейте, искам да попитам какво става с болничния ако преносиш примерно с една седмица. Как се изравнява и от кого. Аз трябва ли нещо да правя? Разбрах, че ако е по-рано раждането се изравнява с третия болничен от педиатъра, но ако е по-късно как става?

# 643
  • на последния етаж
sentex, първият път преносих 6 дни - за тях болничен ми издаде лекарят, при който следих бременността си.

# 644
Здравейте, искам да попитам какво става с болничния ако преносиш примерно с една седмица. Как се изравнява и от кого. Аз трябва ли нещо да правя? Разбрах, че ако е по-рано раждането се изравнява с третия болничен от педиатъра, но ако е по-късно как става?

Привет,
в случай на преносване лекарят следящ ЖК издава болничен лист за времето от термина до датата на раждане /с причина 14/. От болницата издават болничен лист от дата на раждането за 42 дни /с причина 15/, а остатъкът от дните се изравнява с болничен издаден от педиатъра по същият начин като при по-ранно раждане - общо болничните трябва да бъдат за 135 кал.дни  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт