Майчинството счетоводно - 49

• 47 111
  • 786
  •   1
Отговори
# 675
Момичета, има 1 бърз въпрос, защото не мога да се ориентирам по сайтовете, пък човекът в ЧР е в отпуск и няма кого да питам.
Ако на даден човек му се падат 48 раб дни отпуск, (по 4 дена на месец), а аз прекратявам трудовото правоотношение с него днес, на 20-та дата, колко дена неизползван отпуск да пиша по чл. 224? 3 дена (защото месецът не е завършен) или 4?
Благодаря ви предварително.

# 676
Момичета, има 1 бърз въпрос, защото не мога да се ориентирам по сайтовете, пък човекът в ЧР е в отпуск и няма кого да питам.
Ако на даден човек му се падат 48 раб дни отпуск, (по 4 дена на месец), а аз прекратявам трудовото правоотношение с него днес, на 20-та дата, колко дена неизползван отпуск да пиша по чл. 224? 3 дена (защото месецът не е завършен) или 4?
Благодаря ви предварително.

Привет,
размерът на полагаемият платен годишен отпуск, респ.обезщетение по чл.224 КТ, се определя съобразно признатият трудов стаж. При прекратяване на ТПО от 20-то число по-голямата част от месеца е отработена, следователно се дължи обезщетение за целият месец. За справка: http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=20513
Поздрави!

# 677
Много благодаря, точно навреме дойде отговора!

# 678
Здравейте, изтича ми 2-рата година от майчинството, на постоянентрудов договор съм, който трябва да прекратим. фирмата е на баща ми, така че имам възможност да избера няй-доброто, дали е по-добре договора да се прекрати по взаимно съгласие или е по-добре да бъде уволнена. Как мога да се впиша в бюрото по труда и начина на прекратяване на договора има ли значение? Длъжността ми е салонен управител, а стажа ми е 2, 6 месеца със майчинството. мерси предварително!

# 679
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, изтича ми 2-рата година от майчинството, на постоянентрудов договор съм, който трябва да прекратим. фирмата е на баща ми, така че имам възможност да избера няй-доброто, дали е по-добре договора да се прекрати по взаимно съгласие или е по-добре да бъде уволнена. Как мога да се впиша в бюрото по труда и начина на прекратяване на договора има ли значение? Длъжността ми е салонен управител, а стажа ми е 2, 6 месеца със майчинството. мерси предварително!

Има значение начина на прекратяване на трудовия договор. За предпочитане е да бъде по инициатива на работодателя. Ето тук има подробности: http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

# 680
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
arizanova_popova ,и при двата случая имаш право на 4 месеца борса, тъй като стажа ти е под 3 години, разликата ще е в размера на обезщетението.Ако е "уволнение" размера на обезщетението е 60 % от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица.Ако е по взаимно съгласие ще получаваш минимално обезщетение.

# 681
Благодаря за отговорите! Значи , ако съм разбрала правилно, осигурявана съм на 335 лв, но последноте 12 месеца работодателят плаща осигуровки на 420 лв, 8%. Ако вземем 60% на 335 лв, това са 201.00 лв обезщетение, при уволнение за 4 месеца, а по взаимно съгласие 158.40 (22*7.20 мин.за безработица), правилно ли съм разбрала.И след като 12 месеца са плащани осигуровки върху 420 лв, а не върху 335, кое се взима за среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица????????

# 682

Месеците в майчинство се изчисляват на база минимална работна заплата,а аз доколкото разбрах сте в майчинство.

# 683
Здравейте. Бременна съм за първи път и не съм въобще наясно със счетоводната страна на болничните и майчинството.
Случаят ми е следният. Имам частна фирма от края на 2006г и се самоосигурявам на 420лв. Никога през този период не съм ползвала болничен. Доколкото разбрах освен 45 дни преди раждане, по закон имаме право и на 180 дни болничен през бременността. Тези 45 дни влизат ли в тези 180? И удачно ли е, и най-вече рентабилно ли е, да се ползват тези 180 дни? newsm78 Тези болнични преди раждането ще се отразят ли на обезщетението т.е. дали щом е ползван болничен се намалява получаваната сума след това? Thinking
Сега съм в края на трети месец и ако следващите 6 месеца съм в болничен и внасям само здравни осигуровки това много ще подпомогне финансовото ми състояние, тъй като в момента така или иначе не ми е възможно да работя.
Ако някой е наясно с този казус много ще съм благодарна за отговор или съвет как е най-добре да се постъпи в моя случай от тук нататък? ?. Благодаря отново. Hug  bouquet

# 684
пепеля6ка , щом  се осигуряваш от толкова много време на една и съща сума вземането на болнични няма да промени размера на обезщетение и ще ти е изгодно да си плащаш само здравните .Само провери при счетоводителя си дали се самоосигуряваш на високия процент С право на болничен , за да не стане фал.

# 685
  bouquet
Здравейте, онзи ден синът ми беше статист в един филм, и ме накараха да подпиша държавен трудов договор... тогава в бързината въобще не се сетих дали пък няма да имам проблем после с майчнството(сега получавам първата година майчинство, имам беб4е на 6 месеца), това не ми дава покой.
Ще се радвам да ми кажете какво да правя, те най-вероятно още не са го пратили в НАП, да пращам моя мъж да пише договор освен Thinking Rolling Eyes

# 686
Пантерка благодаря ти. Hug Още днес ще звънна да питам.

# 687
Здравейте, имам следния въпрос и се извинявам ако не го задавам на правилното място - как мога да разбера за какво ми се удържат осигуровки и дали съм осигурявана в доброволен фонд? Има ли някъде в сайта на НОИ подобна информация?

# 688
  • В полите на Пирин планина
  bouquet
Здравейте, онзи ден синът ми беше статист в един филм, и ме накараха да подпиша държавен трудов договор... тогава в бързината въобще не се сетих дали пък няма да имам проблем после с майчнството(сега получавам първата година майчинство, имам беб4е на 6 месеца), това не ми дава покой.
Ще се радвам да ми кажете какво да правя, те най-вероятно още не са го пратили в НАП, да пращам моя мъж да пише договор освен Thinking Rolling Eyes

Щом са минали 135-те дни, които се ползват с болнични листове, то няма проблем да сключиш втори трудов договор. ЮЕдинственият проблем би бил, ако в основния трудов договор имаш подобно изискване - т.е. да не сключваш 2-ри договор без разрешение на основния рабпотодател.

Здравейте, имам следния въпрос и се извинявам ако не го задавам на правилното място - как мога да разбера за какво ми се удържат осигуровки и дали съм осигурявана в доброволен фонд? Има ли някъде в сайта на НОИ подобна информация?

Търсиш информация при работодателя си - извлечение от ведомост, фиш. Съответно, ако има удръжка за доброволен фонд - търсиш информация в конкретния фонд.

# 689
Здравейте!
Вече съм регистрирана на борсата от 22  юни.Решението от НОИ излезе на 11 юли.През този месец няма превод за безработица.Въпрасчето ми е през август накуп ли ще взема парите за юни и юли или само за 4-5 дни от юни ще са тогава?

Общи условия

Активация на акаунт