Майчинството счетоводно - 49

• 47 057
  • 786
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте,момичета преди време бях попитала нещо и ми отговорихте много разбрано,затова отново търся вас и моля за отговор... в начална бременност съм,но съм безработна и съм на борса,до края на септември,общия ми стаж е 6 години,та въпроса ми е,ако започна работа сега фиктивно след месец ще мога ли да излезна в болничен и така до края на бременността,има ли някакъв изискуем стаж във фирмата за да имам право на болничен. Благодаря предварително

# 721
Здравейте,момичета преди време бях попитала нещо и ми отговорихте много разбрано,затова отново търся вас и моля за отговор... в начална бременност съм,но съм безработна и съм на борса,до края на септември,общия ми стаж е 6 години,та въпроса ми е,ако започна работа сега фиктивно след месец ще мога ли да излезна в болничен и така до края на бременността да, може,има ли някакъв изискуем стаж във фирмата за да имам право на болничен поне един отработен ден. Благодаря предварително

Здравейте!

Терминът ми е на 15.02. Правилно  ли изчислявам, че на 02.01 ми е 45 дни преди раждане? И по-важния въпрос, колко дни имам право на болничен преди тези 45 дни? Т.е. на коя дата може да ми се издаде първият болничен? И за да изляза в болничен, колко дни трябва да ме водят на работа преди да го направя?

Благодаря!
Според мен началната дата на болничния е 01.01 тъй като 15.02. не влиза в бройката за 45 дни.
Имаш право на 180 дни без прекъсване издадени еднолично и от ЛКК. Ако са повече се явяваш на ТЕЛК. Болничния за 45 дни не влиза в тази бройка.

Последна редакция: ср, 25 юли 2012, 05:50 от AnMary

# 722
Здравейте,момичета преди време бях попитала нещо и ми отговорихте много разбрано,затова отново търся вас и моля за отговор... в начална бременност съм,но съм безработна и съм на борса,до края на септември,общия ми стаж е 6 години,та въпроса ми е,ако започна работа сега фиктивно след месец ще мога ли да излезна в болничен и така до края на бременността да, може,има ли някакъв изискуем стаж във фирмата за да имам право на болничен поне един отработен ден. Благодаря предварително

Благодаря за бързия отговор Viva_123  newsm51....и последно колко месеца назад се взимат за майчинството,последно беше 1 година, и има ли смисал според вас последните 4 месеца да си надуя осигурителния доход.Благодаря

Последна редакция: вт, 24 юли 2012, 18:56 от ТиаРа

# 723

24 мес. непосредствено преди месеца, в който започва болничния за 45 дни.
Благодаря за бързия отговор Viva_123  newsm51....и последно колко месеца назад се взимат за майчинството,последно беше 1 година, и има ли смисал според вас последните 4 месеца да си надуя осигурителния доход.Благодаря

# 724
  • Пловдив
На 4-ти юни синът ми навърши две години. Въпросът ми е -ще взема ли майчинство за юни? /получавам го със закъснение и не зная /.
Благодаря предварително за отговорите!

# 725
  • София
Здравейте мами  Hug моят въпрос е следният: има ли значение дали съм ползвала неплатена отпуска преди да изляза майчинство, това ще се отрази ли при изчислението на обезщетението? Понеже в работата ми ни задължават по 2 дни в месеца да си пускаме неплатена отпуска, защото било криза  ooooh!
Благодаря предварително  bouquet

# 726
  • София-Младост
Здравейте мами  Hug моят въпрос е следният: има ли значение дали съм ползвала неплатена отпуска преди да изляза майчинство, това ще се отрази ли при изчислението на обезщетението? Понеже в работата ми ни задължават по 2 дни в месеца да си пускаме неплатена отпуска, защото било криза  ooooh!
Благодаря предварително  bouquet
При изчисляване тези месеци ще се смятат на МРЗ. Два може и да ен се отразят съществено, но все пак ще дадат минимално намаление.

На 4-ти юни синът ми навърши две години. Въпросът ми е -ще взема ли майчинство за юни? /получавам го със закъснение и не зная /.
Благодаря предварително за отговорите!
ДА, ще вземеш за 2 работни от м. юни, най-вероятно през юли.

# 727
Здравейте,

Доста ми е объркано това с майчинството и дано може някои да ми помогне  Simple Smile

Назначена съм на трудов договор от 01.03.12 г. до преди това бях студентка редовно обучение. Терминът ми е на 15.03.13 г. и ще имам само 1 г. трудов стаж.

Въпроса ми е дали ще получавам някакво майчинство?

# 728
  • Пловдив
Здравейте,

Доста ми е объркано това с майчинството и дано може някои да ми помогне  Simple Smile

Назначена съм на трудов договор от 01.03.12 г. до преди това бях студентка редовно обучение. Терминът ми е на 15.03.13 г. и ще имам само 1 г. трудов стаж.

Въпроса ми е дали ще получавам някакво майчинство?

за да взимаш 2 г майчинство трябва да имаш 12 м осиг стаж и да работиш
ти в момента на издаване на 45 дневния болничен преди термин няма да имаш стажа,но в момента,в който го направиш ще започнат от НОИ да ти изплащат обезщетение
ако си студент редовно има помощ 2880 лв

# 729
Здравейте!

На 3 юли ми преведоха последното обезщетение за 410 дни след раждане. На сайта на НОИ ми излиза, че банковата ми сметка е актуализирана последно на 20 юли 2012, но няма информация за подадена декларация за втората година майчинство. Кога мога да очаквам първото плащане за втората година?

Благодаря предварително.

# 730
Здравейте момичета, не знам от къде да започна и какво да питам, толкова много въпроси имам в главата си. Бебето ми е на 1 г 4м искам след 2 месеца да се върна на работа. Отивам аз като коректен служител да говоря с мениджъра си и какво получавам отсреща - ама аз те очаквах след 2те години, трябва да ти намалим заплатата, осигуровките....ама то и работа няма за теб, взехме едно момиче за част от твоята работа, за много малко пари, ама махнахме много хора и тн и тн.
Буца застана в гърлото ми с 240 лв и заплатата на мъжа ми едвам се оправям, какво остава да остана без работа. Обида, горчилка и тн.
Опита се да ми каже да си търся работа,  може би за да не ми плащат обезщетение или да се налага да ме върнат на работа и след това да ме принудят да напусна с ниска заплата и кофти позиция. Дайте съвети моля, как да процедирам. Знам за обезщетенията, че трябва да питат инспекцията по труда, но дайте ми съвети как е най-добре да действам. Ще имам и още въпроси, но по натам. За сега това.

Благодаря предварително !

Нямат право да не върнат на по- ниска позиция и заплата или на същата или на по- висока, ако се опитат сезирай БТ Wink

Благодаря за отговора Звезден прах, а това със заплатата има ли го в някакви закони, наредби и тн. БТ - бюрото по труда ли е? Да отида там да питам за права си така ли или ?

# 731
Здравейте! Моя случай е следния: от 05.2011 съм в неплатен отпуск, като преди това имам 5 години трудов стаж, последните 2 от които съм осигурявана на максимален осигурителен праг. Термина ми е 03.2013, т.е. дотогава ще съм почти 2 години в неплатен отпуск(през който са внасяни само здравни вноски) . Ако сега започна да се самоосигурявам до февруари 2013, отново на макс доход, ще имам ли право на обезщетение за бременност и раждане и в какъв размер?
В неплатен отпуск съм, защото съм в чужбина, не знам дали това променя нещо. Също дали ми се полага еднократна помощ за раждане и дали документите от чужбина ще ми свършат работа в БГ?  newsm78
Много благодаря предварително!

# 732
  • Burgas, Bulgaria
момичета утре трябва детският лекар да ми издаде 3-тия болничен след раждане .но няма да мога да отида да го взема- това проблем ли ще е ?

# 733
  • София-Младост
момичета утре трябва детският лекар да ми издаде 3-тия болничен след раждане .но няма да мога да отида да го взема- това проблем ли ще е ?
Ако не го вземеш изобщо ще е проблем.

Нямат право да не върнат на по- ниска позиция и заплата или на същата или на по- висока, ако се опитат сезирай БТ Wink

Благодаря за отговора Звезден прах, а това със заплатата има ли го в някакви закони, наредби и тн. БТ - бюрото по труда ли е? Да отида там да питам за права си така ли или ?
По-скоро трябва да е ИТ-Инспекция по труда, бюрото няма никакво отношение в случая.

Последна редакция: чт, 26 юли 2012, 11:51 от AnMary

# 734
  • Бургас
Момичета, записвам се да следя темата. Терминът ми е Януари и съм сиурна, че ще намеря доста полезна информация при вас.
И ако не възразявате, нека попитам нещо. Всички казват, че ако се ползва непрекъснат болничен преди раждането и по-добре, отколкото разпокъсано- един месец болничен, после на работа, после пак болничен. Но не разбирам защо това е така. Някоя от вас би ли се навила да ми обясни?
Нали за база се взема всеки един от 18-те месеца? Защо да е по-добре да си бил в болничен, вместо на работа?

Общи условия

Активация на акаунт