Филми по романите на Джейн Остин и други с подобна тематика - тема 5

• 71 187
  • 730
  •   1
Отговори
# 120
Не са ми по вкуса методите им за поддържане на красотата  Laughing определено в " Изгубена в роман на Остин"  ме изумиха не стига, че филмът за нищо не става.Мене са ми интересни прическите как са им ги правили. Сега се сещам за филма "Мария Антоанета" и в "Дукесата"-(друг любим мой филм, аз нали съм си фенка на Кийра)  с Кристен Дънст, който откъм тези неща беше доста зрелищен.Тези огромни фризури, перуки, цветенца  Heart Eyes

# 121
  • София
ми като начало не са се ресали и не са си миели косата, не са се и подстригвали. във френския двор първо се къпе краля, после всички останали. Сещай се колко удобни за работа са били косите им.

Тука Богиня може и да знае някоя подробност.

# 122
  • Варна
Това с къпането е точно както Ваня го е написала. Обаче се е случвало веднъж на десетилетие, че и по-рядко. Подпличквали са се с водица само.

За прическите са използвали стипца и оризова пудра /барок, рококо/ + скеле от тел за повече височина. Маши за навиване на коса е имало по римско време още.  За фиксиране на прическата, а също и за маскиране на миризмата, се е използвал белтък, смесен с различни ароматични масла /има записи и за овнешка лой/. А през Романтизма и нататък са се използвали "папильотки" дълги ивици плат или хартия, върху който са навивали косата. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D1%8 … D1%82%D0%BA%D0%B0

Относно прането. Прало се е само долното бельо и ризите. Роклите - никога. Ако е имало нещо замърсено - обработвало са е само петното. Краищата на роклите, които са се цапали от мръсните улици са били почиствани като се държат на парата на гореща вода.

Последна редакция: ср, 06 юни 2012, 13:49 от Приятно ми е - Богиня!

# 123
Малко мода и стил да компенсираме вонята   Flutter  Laughing

Личи си, че са съвременнички  Grinning Май са посещавали един и същ фризьор Thinking Wink  Laughing

# 124
Peregrin супер са! Сещам се за култовото: " Като няма хляб, яжте пасти"!!! Mr. Green Mr. Green Mr. Green

И някои любими от " Дукесата"

Uploaded with ImageShack.us[/URL

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/560/duchessstillbild1.jpg/]

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Последна редакция: ср, 06 юни 2012, 15:07 от Caroline_Bingley

# 125
Ако не си мия косата една година, колко ли косъма ще останат, че и с "арматура" за обем да се подпират... наръсени със стипца...  Всъшност перуките са били на почит, а и предполагам изработени изцяло от естествен косъм.

# 126
  • София
косата не опада от немиене. а и в онези времена подстригването на жените не е прието.

# 127
Да перуките особено при Луи XIV са били задължителни.А пък много ми е интересно защо са били сиво-бели?Това пък ми е непонятно.Иначи много ми харесват къдриците им.И както по филмите ги дават, че спят с парцалки  Grinning Наскоро разбрах, че в сериала "Тюдорите"(не занм дали дамите тук са го гледали) са били използавни оригинални кралски бижута.

# 128
косата не опада от немиене.
А от настървено чесане и дръгнене  пада ли ?

# 129
  • София
не нам. Българките са били с коси "до сами земи" на много плитки. за западнячките нямам сигурен извор, за да цитирам.

# 130
Имали са нормални коси, като коси мити с хума. Виждала съм редица от плитки пришити на лента, които се прикрепят под забрадката и смесени с тези на момата дават мн.добър ефект. Абе какво не се прави за да се заблуди врага!

# 131
  • София
а какво ще рече нормална коса?
само да вметна, че тези пришити коси (косичници им казват и се носят от неженените) са правени от истински женски коси, от падналата коса на момите с точност. Когато жената се ожени си остава със собствената и плитка, завита под забраждането. пуста руса грива не помня дали бяха четен или нечетен брой плитките на жените.
в българската народна традиция няма подстригване.

# 132
Оф, чак аз почнах да се чешАм  Crazy покрай дискусията  Joy

Като стана въпрос за 'Тюдорите'  Heart Eyes, не моЙ да не увАжим краля  Naughty Laughing

Шапката на сериала е страхотна Heart Eyes
http://www.youtube.com/watch?v=ntQOSkd3j_I

# 133
  • Варна
Белите перуки от епохата на Луи Слънцето са били изработвани най-често от конски косъм. И после обилно ръсени с пудра/стипца. Представям си лятото какво е усещането... Все пак Франция не е Исландия. Sick
Ване, плитките на момите са две,  а на омъжените - една. Така мисля, че беше.

Ето как е изглеждала една барокова прическа.
Плънката най-често е била от вълна или друго жУвотно. Почесването /неминуемо заради въшките/ е ставало със специална пръчица, удобно скрита в някоя тайна гънка.

# 134
Чесане и дръгнене... ох...  hahaha.
Каролайн, понеже ги харесваш - опитвах се да кажа, че би трябвало да вземем под внимание цялата картинка. Лесно ни е като гледаме сегашните актриси и да останем очаровани, просто реалността си е била друго и това в "Изгубена в Остин" беше нищо. Богиня и Ваня съвсем точно го описаха - и прическите, и хигиената. Когато лекарят е израждал бебе, дори не си е миел ръцете. Водата никой не я е пиел - пиели са бира вместо вода, докато се появи чаят. Сигурно бихме ги втрещили с днешната хигиена  Mr. Green. Не се подвеждайте и по картините - много от красавиците са имали белези от едра шарка, които художникът, логично, е подминавал. Е, имали са други предимства - например прав по военному гръб /заради твърдите мебели, даже са пътували с часове в карета, без да се облегнат, това въобще няма да го издържим  Grinning/. Та, красотата на филмите си е само филмова. Виж, ако беше възможно с нашата си хигиена да носим техните рокли, както правят остинистите, макар и само по възстановките на балове в Бат... оу, мечта! Аз се опитах да си поръчам такава рокля, да си кажа. Не стои както следва, но още си я пазя  Mr. Green.

Общи условия

Активация на акаунт