Отговори
# 195
  • София
А как би могла да се укрепи една сграда? В моя квартал са предимно стари къщи и едва ли може да се направи някакво саниране. Повечето са строени в началото на миналия век и нямат носещи колони:ooooh:, а плочата е плесната направо върху тухлата. #Cussing out

# 196
Има много възможности за укрепяването на сградите, които зависят главно от конструктивната им система и степента на дефектиране - панацея няма - за всеки случай се взема индивидуално решение. Едни от модерните начини за укрепване на аварирала греда например е с ленти от карбонови нишки. Вариант е също изграждане на "кожух", увеличаващ сечението на елемента, също торкретиране, междинно подпиране (ако е благоприятно). 
По отношение на плочата "плесната" директно върху тухления зид - това според мен е невъзможно...

# 197
  • София
За съжаление не е невъзможно. Преди да се нанесем правихме ремонт и свалихме всичко до тухла, та ни се разкри мила картинка Sick. Първоначално е било гредоред, а впоследствие комшиите отгоре са изливали плоча ooooh! Явно не говориш наизуст, а разбираш от материята, затова ще те помоля да дадеш някакъв линк за цени, защото точно детската няма колони и ... #Crazy

# 198
Цени за какво те интересуват?

# 199
  • София
Интересува ме кой е най-подходящия метод да укрепя детската, но едва ли през нета някой може да ми даде съвет Laughing Както си написал всяко решение е индивидуално и зависи от конкретните условия. dontknow

# 200
Ако няма повреди, няма нужда да я укрепваш, а ако има, трябва да я види специалист - конструктор.

# 201
  • София
Няма повреди, но явно този тип сгради са доста несигурни.И не че ще настава Армагедон, но сън не ме лови, когато знам, че точно при детето е най-слабата конструкция. Може малко да съм  newsm57 ,но по-добре да взема някакви мерки, отколкото да се надявам, че точно на мен няма да се случи. Mr. Green

# 202
Точно тази се е оказала доста сигурна нали? Явно е стара сграда, издържала е толкова години без дефекти по конструкцията, не мисля, че каквато и да е интервенция е оправдана, и ще я укрепи. По-скоро може да има обратен ефект, ако не се проектира и изпълни както трябва. Както писах някъде по-нагоре, най-добрата проверка за сградите, е проверката на времето... Щом досега й няма нищо, значи не е изчерпала резервите си. Това е моето мнение. И аз живея в стар блок от 66-та, има колони, но няма шайби. Но... няма и повреди от нито едно от досегашните земетресения - визирам Вранча, Свищов, едно по-локално, което се усети доста силно в Пловдив и сегашното.

# 203
  • София
Благодаря!  bouquet Явно съм луднала повечко Mr. Green

# 204
Това че от сегашния трус няма повреди не значи, че няма нужда от укрепване, възможно е къщата да е наистина здрава и зависи много кога е строена ( дали е съществувал правилник за земетръсно осигуряване... ). Със сигурност потърсвайки мнението на експерт - конструктор ще  установите има ли нужда от усилване и какво точно, смятам че има достатъчно кадърни инженери, които биха проектирали надеждно укрепване, ако сградата го позволява.
По отношение на Калитко - в една сграда не е задължително да има шайби! Сеизмични въздействия (в случая при масивни сгради от възможните хоризонтални въздействия - вятър и земетръс, меродавен е земетръса) могат да се поемат и с рамкова конструктивна система.  Не помня точната година, в която е влязъл в сила първия правилник за земетръсно проектиране в България, но мисля, че беше сравнително късно. Предвид факта, че сградата ти сигурно не е многоетажна и факта, че нормите не са били осъвършенствани е нормално да няма шайби.

# 205
  • София
 newsm12 newsm10 Съмнявам се, че е достатъчно надеждна. Строена е 193.. и тогава със сигурност не е имало сеизмично осигуряване.

# 206
Не е, междувременно проверих - 1957 год. е издаден първият правилник.

# 207
Това че от сегашния трус няма повреди не значи, че няма нужда от укрепване, ....

Точно това означава - щом няма повреди, няма напукани и деформирани елементи, какво точно ще й се укрепва? По твоята логика, целият сграден фонд е за усилване, защото от 15.03.2012г влязоха в сила най-новите земетръсни норми за проектиране, и никоя от построените сгради не отговаря на завишените им изисквания.
       Както сам каза, има различни конструктивни системи, и една от  тях (макар и остаряла, но съществуваща и в най-новите норми) е, зидани конструкции - неармирани зидарии, с дървен гредоред, без стоманобетонни пояси, необрамчени с колони - с коефициент на реагиране R=0.67.
        Не бих се учудила, ако 50-60% от старите къщи, строени майсторски и с добри материали, вземат, че отговорят на днешните изисквания, ако някой реши да ги сметне на земетръс. Също така, много от съвременните сгради, строени и проектирани от хора, без нужната подготовка и отговорност, показват дефекти и без да има земетресения (макар, че уж са смятани да издържат доста висока степен - над 8 по Рихтер)- неравномерни слягания, напукани зидове и подове, големи провисвания на конзолни плочи, в следствие на което,  отлепени зидове по еркери, и др., които се наблюдават нерядко.
        И накрая, ако много се притесняваш, ta-ra, извикай някой конструктор да огледа, може да забележи неща, които вие не сте видели, и да ви препоръча какво да правите. Лично аз, не бих пипала, нещо, което се държи перфектно, вече 80г. Ако искате сграда, която да отговаря на съвременните изисквания, мисля, че икономически по-изгодно ще е, ако съборите старата къща, и построите нова, вместо да правите скъпоструващи и трудни за изпълнение кърпежи, със съмнителен краен ефект.

# 208
По - време на земетресението живеЕХ в прехваления Лозенец - ново строителство от 2007г. Преди 7 дни се пренесох в панелен блок от 85 година. Вярвам, че панела е най - дуракоустойчив (изключвам свръзките за които все още нямам информация). Исках да споделя за Лозенец - имаме 2 подземни етажа с гаражи, та втория или по - просто казано най - ниския под земята е около 1 метър пълен с вода от както сме се нанесли. Причината е, че когато е строен блока, при копаенето за основата се стига до сметище и строителя копае до чисто, но попада под нивото на реката, която е на 50 м от блока.......е какво да кажа повече - вие преценете къде ще съм по - спокойна - аз за себе си прецених. По време на труса имах чувството, че пропадаме, а да не ви казвам колко неща изпопадаха, та дори и супер добре закрепени  Tired

# 209
  • София
Да, определено ще е по-евтино да се строи наново. Май така ще си остане за момента Peace, освен ако не спечелим от тотото. Wink Благодаря за разясненията Hug

Общи условия

Активация на акаунт