Отново трус или внушение?

• 115 434
  • 2 179
  •   1
Отговори
# 1 575
  • Някъде там...
Ох, развеселихте ме хубаво.  Joy
Аз пък постоянно оглеждам сградите - отвън, отвътре. Правя го несъзнателно.  Embarassed Мъжът ми вече се шегува, че съм станала експерт оценител.  hahaha Несъзнателно преценявам коя сграда е сигурна, коя не, къде са противоземетръсните шайби.
Интересното е, че в центъра на Сф има толкова много съборетини, а всичките са си на мястото. Винаги съм била сигурна, че едно земетресение от 5та степен по Рихтер ще ги срине до основи. Говоря за разните изоставени къщуря из зона Б5 например.

Вкъщи продължава да ме е страх, въпреки че вчера се престраших да остана сама там за няколко часа. По-страшно ми е, когато съм сама с децата, защото нося отговорност и за тях.

Иначе най-ранният ми спомен за земетресение е как седя в стаята и гледам лампата да се клати. Майка ми ме грабва и заставаме под касата на вратата. Споменът не е свързан със страх. Трябва да е било Стражица това, помня после и как гледахме репортажи по тв.

# 1 576
Не съм специалист и не мога да кажа със сигурност,но ходих в мазето и гледах как има само едни тесни пространства около 25см с бетон ли е,цимент ли е на по три ,четири метра разстояние ,другото тухла редена,е тези ли тесни мижави колони държат 4 етажения блок....
Моят блок е с много дълбоки и живеещите там казват, здрави основи, обаче блока се клатеше като махало...Не знам колко са важни основите, честно казано, дали те са най-важни за стабилността на сградата или колоните и шайбите...
А за степента не Земетресението, не е малка, но нали всички се изредиха да повтарят как при нас приплъзването на плочите е станало много плавно...Не знам къде е истината...Сградите ли са здрави, Господ ли ни пощади...

# 1 577
  • Някъде там...
Аз си мисля, че наистина имахме късмет...  Peace Ако епицентърът беше във Витошкия разлом или самото земетресение беше по-високочестотно, последиците можеха да са доста по-сериозни. Искрено се надявам и си пожелавам повече да не преживявам нещо подобно. Дано не се налага да изпитваме на практика колко са здрави сградите, в които живеем. Веднъж ми стига!  Praynig

Нашата кооперация е на склон, под нас има дере с рекичка т.е. не е много здрава земята под нас. Уж като са строили са копали надълбоко и бая бетон са излели в основите, вкопали са ги надълбоко и повечко шайби са сложили, но пак ме е страх. В интерес на истината не се люлееше много блока, нямаше звуци от сградата, нямаме и поражения, но идея си нямам това добре ли е или зле...  Tired
Повече ме притесняват пораженията, които понесоха детските градини и училищата... Както е занемарено и поддържането им, не ми се мисли какво може да се случи ако трусът е през делничен ден, когато са пълни с деца... Да не дава Господ!

# 1 578
  • Варна

Не съм специалист и не мога да кажа със сигурност,но ходих в мазето и гледах как има само едни тесни пространства около 25см с бетон ли е,цимент ли е на по три ,четири метра разстояние ,другото тухла редена,е тези ли тесни мижави колони държат 4 етажения блок....

Дебелината на бетона не е толкова важна, а количеството на желязото в него. Peace

# 1 579
Повече ме притесняват пораженията, които понесоха детските градини и училищата... Както е занемарено и поддържането им, не ми се мисли какво може да се случи ако трусът е през делничен ден, когато са пълни с деца... Да не дава Господ!
И аз това си мисля.
Как се е усетило земетресението по различните етажи? Досега бяхме на 5-ти, налага се да се преместим на 1-ви. Не мога да си обясня защо, но ми се струва по-рисков първият етаж /по-близо до земята, повече шум?/. Дали е така?

# 1 580
И аз това си мисля.
Как се е усетило земетресението по различните етажи? Досега бяхме на 5-ти, налага се да се преместим на 1-ви. Не мога да си обясня защо, но ми се струва по-рисков първият етаж /по-близо до земята, повече шум?/. Дали е така?

Бъркаш! От първия се бЕга най-бързо! Joy Радвай се! Мен на по-високото питаш ли ме?

# 1 581
  • София
Днес отново трус в Италия 4.3.Дано да минем метър..

# 1 582
  • до най-прекрасния мъж
Първото земетресение в живота си усетих на втория етаж, това пернишкото на първия. Разлика в клатушкането няма особена . Спира по-бързо и докато основите държат първите етажи по-стабилно, последните на принципа на махалото се люлеят по-дълго и с по-голяма амплитуда. Иначе на първите е по-шумно и прашно, но наистина се бяга по-бързо.

# 1 583
Диков: Сградите в София са проектирани да издържат на трусове до 7,4-7,5 по Рихтер 

София, България

Сградите в София са така проектирани, че трябва да издържат на земетресение с магнитуд 7,4-7,5 по Рихтер, каза главният архитект на София Петър Диков в предаването „Денят започва” на БНТ.
От решаващо значение е качество на строителството. Диков смята, че след промените е имало период от 7-8 година без стриктен контрол, но включително и тези сгради са направени достатъчно коректно спрямо проектите, тъй като отговорността на проектанта и конструктора е много голяма по нашата нормативна уредба.

Три неща определят устойчивостта и гаранциите на сградите при земетръс, поясни архитектът. Първо са нормите, по които се проектират сградите. Второто е качеството на самото строителство. И третото е организацията на обществото и на града при едно бедствие.

По първа точка нашите норми са изключително коректни, добре направени, каза Диков. Те са съобразени с европейските норми. За качеството на самите проекти не трябва да имаме съмнения.

Зонирането на България е направено коректно, спрямо нашата геоложка зона. То беше променено след земетресението във Вранча, при което се бяха срутили жилищни сгради в Свищов. Жилищните сгради, които паднаха, бяха строени по система, която след земетресението беше забранена, допълни главният архитект на София.

# 1 584
Понеже съзнателно избягвам да ви чета Crazy , не знам дали сте писали за това, но вчера колега чак ми се обади по телефона да съм проверяла вярно ли е това, което е казал Професор Рангел Гюров! А аз даже съм в отпуск и по принцип няма как да знам вярно ли е или не! Laughing
Но питам, подсетени от името на професора, дали сте коментирали, че не ми се иска аз да показвам линк към това, което е казал.

# 1 585
Понеже съзнателно избягвам да ви чета Crazy , не знам дали сте писали за това, но вчера колега чак ми се обади по телефона да съм проверяла вярно ли е това, което е казал Професор Рангел Гюров! А аз даже съм в отпуск и по принцип няма как да знам вярно ли е или не! Laughing
Но питам, подсетени от името на професора, дали сте коментирали, че не ми се иска аз да показвам линк към това, което е казал.

Какво точно  предупреди професора? Всеки си го има на ум че може да тресе, ама може и да не тресе.....може да вали, ама може и да не вали......може да грее слънце, ама може и да не грее.....То и професора го казва – може да тресе, ама може и да не тресе......Защо ли въобще взима думата?

# 1 586
# 1 587
Този по какво е професор и къде точно работи, че предсказва с точност до определени дати? Това само екстрасенсите го правят. Въобще много непрофесионално ми звучи това изказване и създаващо допълнително напрежение у и без това изнервените хора. Много ще ми е интересно какъв е коментарът на неговите колеги в този смисъл.

# 1 588
  • Mars Hotel
Е какво предсказание е това?
"Идеята е, че не е задължително трусовете да стават, но ако стават, може би ще е тогава."
Тоест, ако стане - е познал, ако не стане - пак е познал. Аман от такива изказвания. И аз мога да предсказвам така.  Tired

# 1 589
Този по какво е професор и къде точно работи....

Цитат
Проф. Рангел Гюров е ръководител на департамент ”Науки за Земята и околната среда” от 1997 година. Заемал е длъжностите Декан на Бакалавърски факултет и Заместник-ректор по учебната дейност. Носител е на годишната награда на Ректора ”Най-добър преподавател” за 2005 година. Преподава по геология, универсална геология и астрономия, екология, статистика и прогностика. Гост-лектор на университетите: Модерен Университет в Лисабон, Университета на Авейро, Университета на автономния район Азори, Португалия.
Академичната му кариера преминава през Минно-геоложки университет (до 1986 г.); Медицинска академия - Национален онкологичен център в София (до 1989 г.); Университета на Луанда, Ангола (до 1996 г.).

Просто питам бе, хора! Чак по телефона докато съм в отпуск се обади колегата, искам да му дам актуално инфо! А тук е най-актуалното! Laughing

Общи условия

Активация на акаунт