Отново трус или внушение?

• 115 491
  • 2 179
  •   1
Отговори
# 1 830
Мислила съм си този вариант с хамалите, ама тези вещи все пак се водят нечия собственост, въпреки, че са така оставени. Ако си оставя на улицата телефона и някой ми го прибере и не го предаде в полицията, той няма ли да наруши закона? Теоретично казано?

Варианта в пожарната най-много ми харесва, но ако глобят цялата етажна собственост, ще стана най-лошата. Но пък ако недай си Боже стане нещо и заради тези боклуци загинат хора...Безотговорно е да не правя нищо.

Имаме преградени площи, но не са към стълбището. Някакви общи помещения за сушене на дрехи, които някои използват също за складове, работилници и какви ли не глупости. Уф, няма да е приятно предчувствам...

# 1 831
Мисля, че щом са оставени е друго. Не са загубени, а оставени. Тогава значи са ничия собственост.

# 1 832
  • София
голяма каша стана с това да се излиза или не. Лично аз съм склонна да приема "старите" правила, които съм учила като дете, пък и като се замисля, ми се струват доста логични - ако човек е в къща с двор и може да излезе за десет секунди след труса - да го направи; ако е в гъстонаселен район и на някой си етаж в блок - по-добре да си стои под касата на вратата и да не излиза. На мен ми се вижда по-опасно да търча по стълбите, барабар с една камара народ от входа, и в цялата паника един да падне, и другите ще минат отгоре му. От това, което съм гледала по НГ, повече жертви взема паниката, особено при струпване на много хора около ограничен брой изходи. В случая с блока, при средно седем етажа по три апартамента, представете си какво се случва към единствения изход! На мен вкъщи ми се вижда по-малко опасно под рамката на вратата.

Всъщност това, което си написала, важи за излизане по време на трус. Ако си в къща или на приземен етаж и можеш да излезеш до 10 секунди, излизаш. Ако ли не - чакаш да отмине труса и тогава излизаш. Обикновено има поне 10 минути между трусовете. Често дори минава и половин час до следващия. Това е достатъчно време да се облечеш и излезеш. Никъде не съм виждала инструкция след първия трус да не се излиза. Инструкциите са само за излизане по време на труса. След трус, правилото е сградата да бъде напусната.

Защо да е само по време на трус? На мен ми се вижда рисковано излизането и след труса, защото всичко живо пак ще се юрне да слиза по стълбите, а те от първия трус вече може да са повредени, паниката пак ще е същата, а пред блока може изобщо да няма достатъчно безопасно празно пространство, а рискувам да се скъсат жици, да падат неща от етажите, включително счупени стъкла. В нашенските градове повечето хора живеят в блокове, а не в къщи на един етаж.

# 1 833
  • Варна

Защо да е само по време на трус? На мен ми се вижда рисковано излизането и след труса, защото всичко живо пак ще се юрне да слиза по стълбите, а те от първия трус вече може да са повредени, паниката пак ще е същата, а пред блока може изобщо да няма достатъчно безопасно празно пространство, а рискувам да се скъсат жици, да падат неща от етажите, включително счупени стъкла. В нашенските градове повечето хора живеят в блокове, а не в къщи на един етаж.

Защото докато тресе и се движиш, може да те удари или затисне нещо. Затова изчакваш под касата на вратата или триъгълника на живота, не смея да давам съвет. След това се излиза на безопасно място, не пред блока. Т.е. добре е отсега да се набележи такова.

# 1 834
  • София
а къде? Презастроени са кварталите. В центъра пък съвсем няма за два крака място. Докато тръгнеш да излизаш, че и да се качиш в колата (а тя невинаги стои паркирана пред вратата), че да тръгнеш, то трябва накрая извън София да отидеш, на поляната в Левски-Г или Люлин1 или следпоследния блок в Младостите! На теория много добре звучи това с излизането, но ако човек си направи труда да тръгне и да го проиграе, нещата могат да се окажат доста зле. Дори парковете не са толкова много и достъпни като открити пространства.

# 1 835
  • Варна
Ами не познавам квартала ти, нито София, но е достатъчно да застанеш на място отдалечено на разстояние равно на половината от височината на околните блокове. Затова казвам, че е добре предварително да се набележи такова място, когато човек е стресиран може да не прецени правилно. Peace

# 1 836
  • София
аз огледах около нашия блок и такова място не открих. Затова предпочитам да си остана вкъщи. Откакто стана първото земетресение, от любопитство понякога поглеждам като пътувам с градския транспорт къде евентуално човек би могъл да застане.

# 1 837
Май няма да е лошо да имаме по една каска под ръка и така да бягаме към парковете. Като оглеждам сградите в какво състояние са само по фасадите ми изглежда доста опасно и без земетресение.

# 1 838
Преди зве -3 минути имаше пак трус-сигурна съм, за протокола-не си внушавам, но съвсем лек. Само лампата в хола леееко се полюшна, в другите стаи-не.
Редактирам се-влязох в сайта на БАН-нищо, викам си -е не може да си въобразявам че лампата се клати и влязох в друг сайт, където пишеше, че преди 15 минути е имало на Додеканезките острови (част от които е остров Родос) от 6 степен. Е просто не мога да повярвам, че е възможно да се усеща на толкова км, както усетих и това в Мраморно море в Турция.
Ама няма вече да пиша, защото пак ще каже някоя мацка, че щом е в чужди граници като стигне Калотина ударната вълна замира Joy Joy Joy Шегувкам се.

Последна редакция: нд, 10 юни 2012, 16:18 от казабланка

# 1 839
Правилно е това, което писа Хексе, но пък ние за много неща мислим предварително, а точно за това не. Дай Боже след този ужас, който изживяхме, освен равносметка да си набележим близко място, което е достатъчно безопасно и далече от сгради. Наскоро по новините даваха учение и евакуация при земетресение в Чили. Такива и при нас трябва да се провеждат пероидически, защото знаем, че страната ни, а и околните са сеизмично активна зона.  Аз съм в къща, но пък сме наблъскани една до друга като сардели, дели ни една ограда, а разстоянието м/у тях надали е повече от 5 м. Такова е положението и на острещната страна на улицата, и навсякъде в района. Има къщи на 3-4 етажа плюс тавански. Лошото е, че сега като се стори, не можеш да си сигурен, че това се прави по правила и при земетресения. Тук след трите силни труса, някой беше пуснал слух, че язовирната стена в с. Студена се е напукала и по нашите улици беше пълно с коли - всички бягаха на по-високо. Това допълнително разстрои хората, защото всеки има близки някъде в кварталите, които не дай си Боже ще бъдат под вода. Слава на Бога, че това не се случи и да на става.  Praynig
Сега не съм усетила нищо - лежах в хола, а нямаме полилей /трябва си сложа  hahaha/  и нищо не се тресеше. След Италия и на Балканите се започна. От тогава непрекъснато някъде около нас се тресе. Ще я запомним тази 2012 г. като студена, с много порои, наводнения, земетресение.  #Crazy

# 1 840
  • София
И аз усетих нещо, като че ли ми потрепна под лъжичката. За миг. Явно сме станали напоследък по-чувствителни. То непрекъснато по земята си има размествания. Дано няма по-силни.

# 1 841
  • Някъде там...
Ние не излязохме след първия трус, което сега отчитам като грешка. Можеше поне да не преживея поредицата вторични... Мъжт ми обаче категорично отказа да излизаме с двете спящи деца навън и да седим в колата. Иначе поне до нас има дере и поляна, наблизо има паркче, открити територии има. Но докато стигна до тях - 6 етажа по стълбите, през двора, който е покрит подземен паркинг и после по тясна улица с високи сгради от двете страни.
За България е характерно силните трусове да вървят по двойки, това каза един от сеизмолозите. Има поне 3 такива случая - Шабла, Кресна, Чирпан. Там има по два силни труса в рамките от 15 минути до 4 дни. Просто разместването в единия разлом или в част от разлома напряга успореден разлом или друга част от него.

# 1 842
  • София
Сега като се замисля, добре че беше през нощта. Наистина докато спиш е ужасно, но ако беше през деня, може би щеше да има жертви от паниката. В централната част на София НЯМА къде да се скриеш, а като добавим и факта, че дори при по-силен вятър падат тухли и комини #Cussing outа сградите са от началото на века #CrazyНе можем вечно да се надяваме, че Господ е българин и да си заравяме главата в пясъка StopЗеметресение в София ще има! Кога и с какъв магнитуд никой не може да каже, но както се видя нямаме никаква подготовка и дано не платим голяма цена.

# 1 843
Навсякъде има къде да се застане. Просто трябва да огледате. Достатъчно е разстояние колкото половината от височината на сградата. Ако около вас има бизнес сгради, попитайте някой в тях къде им е евакуационната точка.

Защото цитираните от теб препоръки са за това - излизане по време на трус. Ти разбира се, ако искаш и след труса може да не излезеш. Хората дават препоръки, с които да намалиш риска за себе си. Дали ще ги спазваш си е личен избор. Да, навън може да ти падне тухла на главата. Вътре обаче може цяла сграда да ти падне на главата. Преценката е лична. Аз като закърмена със всякакви БЧК курсове и тренировки, излизам. Така ми се струва логично. Имам избрано място, на което да застана и така.

В повечето квартали между блоковете няма електрически стълбове, така че надали ще се скъсат жици. А стълбите далеч не са толкова лабилни, колкото ги описвате. Препоръката да не се излиза на стълбите не е защото са слабо закрепени, а защото стълбите се клатят по време на трус. И ако тръгнеш да слизаш по клатещи се стълби - ще се претрепеш със сигурност. Но след труса няма никакъв проблем да се слезе.

# 1 844
Ако някой гледа сега NG ще научи поне за земетресенията в Европа, как защо и къде ще има в бъдеще и прочие. Много интересно за континента ни. Разломите и всичко.

Общи условия

Активация на акаунт