Отново трус или внушение?

• 118 073
  • 2 179
  •   1
Отговори
# 1 815
Снощи в 20:15 и аз го усетих, носи помислих, че пак си въобразявам  Crazy.
Не съм го усетели,но каква беше тази заря след концерта на Славито ли newsm78
Толкова дълго продължи това бумтене ,много неприятно беше особено като си полузаспал.

# 1 816
  • Русе, у дома
моя приятелка са я инструктирали в работата пожарникари: било много грешно да се излиза (както направих аз с малкия заедно) след първи трус, понеже следващияя вече бил по-силен обикновено и при него имало пораженияя върху постройките евентуално.  Трябвало да се стои под касата на вратата. Дано не се налага да следваме инструкциите заради нови трусове. Praynig
Точно така ни инструктираха и нас навремето в у-ще по Гражданска защита. И така и правя. Трудно е в промеждутъка от няколко минути да се изстреля човек навън, особено с децата. А по стълбите ако ни свари е най-опасно, защото те са най-леко закрепени и първи се откъсват.

# 1 817
  • където ми харесва
И от кога вторичните трусове са по-силни? На мен нещо ми се губи логиката.
Онзи ден гледам, от ГЗ бяха залепили на всеки вход от блока ни, разяснения как да се действа при бедствия. И пишеше, че след първия трус трябва да се излезе.

# 1 818
  • София
голяма каша стана с това да се излиза или не. Лично аз съм склонна да приема "старите" правила, които съм учила като дете, пък и като се замисля, ми се струват доста логични - ако човек е в къща с двор и може да излезе за десет секунди след труса - да го направи; ако е в гъстонаселен район и на някой си етаж в блок - по-добре да си стои под касата на вратата и да не излиза. На мен ми се вижда по-опасно да търча по стълбите, барабар с една камара народ от входа, и в цялата паника един да падне, и другите ще минат отгоре му. От това, което съм гледала по НГ, повече жертви взема паниката, особено при струпване на много хора около ограничен брой изходи. В случая с блока, при средно седем етажа по три апартамента, представете си какво се случва към единствения изход! На мен вкъщи ми се вижда по-малко опасно под рамката на вратата.

# 1 819
  • Варна
И от кога вторичните трусове са по-силни? На мен нещо ми се губи логиката.

Не става въпрос , че ще са по-силни. Първият трус може да е повредил сградата и да падне от втория или дори без трус. Peace

# 1 820
  • София
а може и да не е вторичен трус, а втори и да е по-силен.

# 1 821
  • където ми харесва
моя приятелка са я инструктирали в работата пожарникари: било много грешно да се излиза (както направих аз с малкия заедно) след първи трус, понеже следващияя вече бил по-силен обикновено и при него имало пораженияя върху постройките евентуално.  Трябвало да се стои под касата на вратата. Дано не се налага да следваме инструкциите заради нови трусове. Praynig

Аз коментирах конкретно това. Иначе съм съгласна...

# 1 822
голяма каша стана с това да се излиза или не. Лично аз съм склонна да приема "старите" правила, които съм учила като дете, пък и като се замисля, ми се струват доста логични - ако човек е в къща с двор и може да излезе за десет секунди след труса - да го направи; ако е в гъстонаселен район и на някой си етаж в блок - по-добре да си стои под касата на вратата и да не излиза. На мен ми се вижда по-опасно да търча по стълбите, барабар с една камара народ от входа, и в цялата паника един да падне, и другите ще минат отгоре му. От това, което съм гледала по НГ, повече жертви взема паниката, особено при струпване на много хора около ограничен брой изходи. В случая с блока, при средно седем етажа по три апартамента, представете си какво се случва към единствения изход! На мен вкъщи ми се вижда по-малко опасно под рамката на вратата.

Всъщност това, което си написала, важи за излизане по време на трус. Ако си в къща или на приземен етаж и можеш да излезеш до 10 секунди, излизаш. Ако ли не - чакаш да отмине труса и тогава излизаш. Обикновено има поне 10 минути между трусовете. Често дори минава и половин час до следващия. Това е достатъчно време да се облечеш и излезеш. Никъде не съм виждала инструкция след първия трус да не се излиза. Инструкциите са само за излизане по време на труса. След трус, правилото е сградата да бъде напусната.

# 1 823
  • София
Adellle -кой е казал вторичен? не винаги първият е най-силният трус, може да има няколко  труса  засилващи се и после вече вторични по-слаби.

# 1 824
И аз още преживявам стреса от земетресението и си задавам много въпроси, търся слабите места, които могат да увеличат риска при земетресение, чета различни съвети, както и тази тема Simple Smile)) Това ми действа някак успокояващо.

Честа практика е по входовете да се оставят разни стари мебели, дограми и всякакви боклуци, които някой си пази на общите площи. Намирам това за потенциално опасно при земетресение или пожар. Опитвала съм се да говоря с някой от собствениците, но за тях явно няма проблем, а другите съседи си затварят очите.

Мога ли да направя нещо в този случай?

# 1 825
Adellle -кой е казал вторичен? не винаги първият е най-силният трус, може да има няколко  труса  засилващи се и после вече вторични по-слаби.

Само при до 1% от земетресенията се случва първия трус да не е най-силен.

# 1 826
Ами изхвърли ги, никой нищо не може да ти каже. Щом са в общата част са на никой. Иначе разправии с тъпи Бай-Ганьовци.

# 1 827
  • София
Честа практика е по входовете да се оставят разни стари мебели, дограми и всякакви боклуци, които някой си пази на общите площи. Намирам това за потенциално опасно при земетресение или пожар. Опитвала съм се да говоря с някой от собствениците, но за тях явно няма проблем, а другите съседи си затварят очите.

Може да се сигнализира в районната пожарна, те издават предписание за разчистване на общите площи, а при неизпълнение санкционират (само не знам дали конкретно нарушителя или цялата етажна собственост). Също така обръщат внимание на частично преградени с метални решетки части от етажните площадки и изискват премахване на такива решетки (в случай, че имате такива, имай го предвид).

# 1 828
  • София

Само при до 1% от земетресенията се случва първия трус да не е най-силен.

до колкото помня един сеизмолог обясняваше, че у нас е по-характерно първият да е най-силният, но зависело имало разломи, където точно обратното, след няколко по-леки, следвал един силен....

# 1 829
И аз още преживявам стреса от земетресението и си задавам много въпроси, търся слабите места, които могат да увеличат риска при земетресение, чета различни съвети, както и тази тема Simple Smile)) Това ми действа някак успокояващо.

Това е забранено. Ако домоуправителя не ти съдейства, даваш 20 лева на двама хамали и те ги изнасят. Даже си ги и взимат, ако стават за нещо.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт