Проблеми при изплащането на болнични листове от НОИ - 4

• 100 505
  • 759
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Олелее,Алекс благодаря, че писа! Не, че разбрах нещо  Laughing Дано по-скоро да се приключва с тия работи, че да мирясаме Simple Smile

Ееее за нищо ама и аз не съм много наясно. Явно при мен е по сериозен проблема с болничните. За единият ми е ясно, че денят е трябвало да е пак 02.02 и диагнозата да ми е пак същата като предният, а не друга......и затова сега им правят проверка....

а за 2-рото до колкото аз си го разбирам е че трябва да чакам да ми изчислят колко майчинство ще получавам.

# 286
До колкото разбрах в момента болничните масово се изплащам с голямо закъснение.  Аз лично имам неизплатен болнични още от януари, като болничния е представен в начало на февруари и от тогава е със статус"в момента се обработва" .

При  първия болничен се получава забавяне докато изчислят базата върху която ще се начисли,но следващите месеци болничнит се превеждат от 1 до 15 число на всеки месец абсолютно точно освен ако няма някакъв документационен проблем.Поне при мен от 3 месеца получавам без забавяне...и новите промени за 2013  включват именно това,даже не са обвързни като други години с изплащане на заплати  и т.н

# 287
  • around the world
До колкото разбрах в момента болничните масово се изплащам с голямо закъснение.  Аз лично имам неизплатен болнични още от януари, като болничния е представен в начало на февруари и от тогава е със статус"в момента се обработва" .

При  първия болничен се получава забавяне докато изчислят базата върху която ще се начисли,но следващите месеци болничнит се превеждат от 1 до 15 число на всеки месец абсолютно точно освен ако няма някакъв документационен проблем.Поне при мен от 3 месеца получавам без забавяне...и новите промени за 2013  включват именно това,даже не са обвързни като други години с изплащане на заплати  и т.н
В моя случай става дума за болничен за гледане на болно дете, а не за болничен за бременност и майчинство.

# 288
Bueno  нямах предвид болничните само за майчинство и бременност,като цяло на този етап от НОИ гледат да ги изплащат на време.
Ако има забавяне от няколко месеца бихте могли да идете на място и да проверите защото ако има проблем с някакъв документ тогава не ги изплащат,но пращат препоръчано писмо за известяване на ситуацията.
Категорично смея да твъря,че наистина според новите наредби при изрядни документи не бавят болничните.
В началото при мен имаше проблем при подадена декларация в НАПи получена информация в НОИ и в рамкитена 10 дена получих писмо коригирах грешката и това беше.
Но съм била свидетел и на счетоводители със забавяне на информация или неточности затова най точната информация е от пъвоизточника именно от НОИ.
Надявам се ,че всичко ще се подреди както трябва .

# 289
  • around the world
Bueno  нямах предвид болничните само за майчинство и бременност,като цяло на този етап от НОИ гледат да ги изплащат на време.
Ако има забавяне от няколко месеца бихте могли да идете на място и да проверите защото ако има проблем с някакъв документ тогава не ги изплащат,но пращат препоръчано писмо за известяване на ситуацията.
Категорично смея да твъря,че наистина според новите наредби при изрядни документи не бавят болничните.
В началото при мен имаше проблем при подадена декларация в НАПи получена информация в НОИ и в рамкитена 10 дена получих писмо коригирах грешката и това беше.
Но съм била свидетел и на счетоводители със забавяне на информация или неточности затова най точната информация е от пъвоизточника именно от НОИ.
Надявам се ,че всичко ще се подреди както трябва .
Разбирам. Аз писах 2 имайла на НОИ и се опитвах многократно да се свържа с тях по тел., но за съжаление без успех. Възможно ли да са забавени преводите ми заради плащането на осигуровките  за февруари  в началото на март? И при мен преди време имаше проблем с един болничен, но в този случай излезе статус: върнат болничен с придружително писмо поради проблем.

# 290
В моята фирма изплащат заплатите през текущия месец. Майчинството си получавах в началото на следващия. Майчинството за март по някаква причина  получих на 28 март. Имам ПИК код и видях, че са ми изплатени 20, а не 21 работни дни. В декларацията от работодателя са си 21 дни. В понеделник ще изпратя мейл до НОИ с молба да проверят за евентуална грешка, но дали това може да се дължи на факта, че месецът не е свършил и по-късно да ми изплатят единия ден? Има ли някой друг в подобна ситуация?

# 291
Февруари имаше 20 работни дни, да не би това да е майчинството ти за февруари... по принцип се изплащат следващият месец ( за февруари, през март, за март през април...)

# 292
Февруари имаше 20 работни дни, да не би това да е майчинството ти за февруари... по принцип се изплащат следващият месец ( за февруари, през март, за март през април...)

Не, сигурна съм , че е за март , макар и изплатено необичайно рано, за февруари ми е изплатено на 5 март.

# 293
Когато болничният е за 7 дни, от понеделник до неделя, работодателят плаща за първите три дни, а НОИ за следващите 2 или 4 дни?

# 294
  • Пловдив
Когато болничният е за 7 дни, от понеделник до неделя, работодателят плаща за първите три дни, а НОИ за следващите 2 или 4 дни?

НОИ за 3 дни
Работодателят за 2 дни.Плащат се само работните дни

# 295

НОИ за 3 дни

Благодаря.
Но пак не ми излизат сметките... превели са ми много странна сума.

# 296
  • Пловдив

С пик разгледай какво са ти платили и как са го сметнали.Също може да пишеш мейл,за да ти обяснят.Да не се засича с друго плащане и затова да се бъркаш?

# 297

С пик разгледай какво са ти платили и как са го сметнали.Също може да пишеш мейл,за да ти обяснят.Да не се засича с друго плащане и затова да се бъркаш?

Нямам друго плащане. В Интернет банкирането виждам точно сумата, която е преведена.
ПИК нямам, т.е. имам, но беше запаметен на стария компютър, а листчето не мога да го намеря. Пфу.
Мейл им писах преди две седмици, не ми отговориха.
Ще трябва да отида да си взема ПИК, да видя за какво става дума.
Благодаря!

# 298

НОИ за 3 дни
Обратно - първите три раб. дни са за сметка на работодателя - 70% от заплатата. От НОИ се изплащат останалите. В случая - 2 раб. дена.

# 299
  • Пловдив
Обратно - първите три раб. дни са за сметка на работодателя - 70% от заплатата. От НОИ се изплащат останалите. В случая - 2 раб. дена.

Оооо,да,разсеяла съм се.Вива добре,че ме поправи

Алина,така може да ти излизат сметките  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт