Проблеми при изплащането на болнични листове от НОИ - 4

• 100 492
  • 759
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Здравейте!
На колко дни болничен на година имам право и доколкото си спомням имаше някакво ограничение за болнични в две поредни години, но нямам престава колко беше то?
Питам, тъй като последния ми болничен е със статус "не подлежи на изплащане", а досега никога не ми се беше случвало такова нещо  ooooh!

За колко дни ти е болничният ? Ако ти е за 3 дни - те се изплащат от работодателя и затова няма какво да чакаш от НОИ. Но ако е за повече незнам какъв би могъл да бъде проблема.
По принцип май имаш право за една календарна година на болничен до 60 дни ( но не го казвам и налагам със сигурност ).

# 346
  • around the world
Здравейте!
На колко дни болничен на година имам право и доколкото си спомням имаше някакво ограничение за болнични в две поредни години, но нямам престава колко беше то?
Питам, тъй като последния ми болничен е със статус "не подлежи на изплащане", а досега никога не ми се беше случвало такова нещо  ooooh!

За колко дни ти е болничният ? Ако ти е за 3 дни - те се изплащат от работодателя и затова няма какво да чакаш от НОИ. Но ако е за повече незнам какъв би могъл да бъде проблема.
По принцип май имаш право за една календарна година на болничен до 60 дни ( но не го казвам и налагам със сигурност ).
Проблемът е за част от болничния който е за 2 почивни дни през уни и вероятно затова е със статус "не подлежи на изплащане" newsm78.
Моето питане беше общо за всички болнични, тъй като аз имам тази година от ЛКК 80 дни, които ще бъдат продължени с още 30 дни, както и 14 дни от личен лекар, а и не си спомням дали нямаше нещо и за ползвани болнични в предходна или предходни години.

Последна редакция: сб, 08 юни 2013, 23:42 от Bueno

# 347
Здравейте!
Питам, тъй като последния ми болничен е със статус "не подлежи на изплащане", а досега никога не ми се беше случвало такова нещо  ooooh!

Проблемът е за част от болничния който е за 2 почивни дни през уни и вероятно затова е със статус "не подлежи на изплащане" newsm78.
Моето питане беше общо за всички болнични, тъй като аз имам тази година от ЛКК 80 дни, които ще бъдат продължени с още 30 дни, както и 14 дни от личен лекар, а и не си спомням дали нямаше нещо и за ползвани болнични в предходна или предходни години.
180 дни без прекъсване.
365 дни с прекъсване в годината на боледуване + двете предходни.
След това болнични се издават по решение на ТЕЛК.

# 348
Здравейте мами,

Някои има ли проблем със справката ''Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО". Последния ми болничен от май месец не излиза,  а от нашто счетоводство ми казват, че са го занесли 06.06.2013 г. и действително отгоре дето са ми имената и банковата сметка пише: № на актуална банкова сметка:.................................................. с дата на последно представяне 06.06.2013 г., но долу болничния го няма, старите болнични ми излизат...а и гледам преди като цъкнеш върху номера на болничния лист ми излизаше информация за него сега на всички болнични това не е активно  newsm78 Някакви идеи ?

# 349
Здравейте мами,

Някои има ли проблем със справката ''Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО". Последния ми болничен от май месец не излиза,  а от нашто счетоводство ми казват, че са го занесли 06.06.2013 г. и действително отгоре дето са ми имената и банковата сметка пише: № на актуална банкова сметка:.................................................. с дата на последно представяне 06.06.2013 г., но долу болничния го няма, старите болнични ми излизат...а и гледам преди като цъкнеш върху номера на болничния лист ми излизаше информация за него сега на всички болнични това не е активно  newsm78 Някакви идеи ?
Ще се появи, не се притеснявай. Трябва време за следваща обработка и обновяване инфото в сайта.

# 350
Благодаря, дано..Притесних се малко защото досега още на следващия ден след като ги предаваха ми се появяваха в сайта с "В момента се обработва", а сега никаква информация за самия болничен.
Ще се появи, не се притеснявай. Трябва време за следваща обработка и обновяване инфото в сайта.
[/quote]

# 351
  • Варна
Не знам за тук точно ли ми е въпроса, но е следния. От 10 Май съм в платен годишен отпуск след 2г майчинство. В отпуска съм до 22 Юли. На 18 Юни обаче представих болничен.  Обясниха ми, че ще ми спрат отпуската, заради болничния и пак да пусна молба за оставащата отпуска след болничния. Въпроса ми е ще има ли някакъв проблем с болничния при условие, че нямам реално отработен ден след майчинските?

# 352
здравейте Simple Smile, бих искала да попитам (след дълго четене из разни сайтове), какви документи и от кого
се подават за болничен поради бременност.Става дума за болничен за бременност, а не за тези от 45 тия ден преди термина и т. н. От четенето в разните му там сайтове разбрах, че освен с болничния , който трябва да представя на счетоводителката тъй като ми е първи в тази фирма трябва да представя удостоверение за банкова сметка(издаден от банката), декларация за банкова сметка приложение номер-7,така ли е?Не можах да разбера тази декларация на НОИ прил.7 мога да я изтегля от интернет ли?, при счетоводителката ли се попълва(тя ли трябва да ми я разпечата)хич  не ми е ясно?(също се споменава и за някаква анкета на места (каква е?Що е ? Нямам никаква идея  newsm78  дали и такова нещо трябва да се попълва .....Незнам, тотално се  обърках.Ще съм много благодарна newsm20  ако ме осветлите на тази тема Simple Smile

# 353
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
здравейте Simple Smile, бих искала да попитам (след дълго четене из разни сайтове), какви документи и от кого
се подават за болничен поради бременност.Става дума за болничен за бременност, а не за тези от 45 тия ден преди термина и т. н. От четенето в разните му там сайтове разбрах, че освен с болничния , който трябва да представя на счетоводителката тъй като ми е първи в тази фирма трябва да представя удостоверение за банкова сметка(издаден от банката), декларация за банкова сметка приложение номер-7,така ли е?Не можах да разбера тази декларация на НОИ прил.7 мога да я изтегля от интернет ли?, при счетоводителката ли се попълва(тя ли трябва да ми я разпечата)хич  не ми е ясно?(също се споменава и за някаква анкета на места (каква е?Що е ? Нямам никаква идея  newsm78  дали и такова нещо трябва да се попълва .....Незнам, тотално се  обърках.Ще съм много благодарна newsm20  ако ме осветлите на тази тема Simple Smile

Единственият болничен за бременност и раждане е 45-дневния.Другите са обикновени болнични на общо основание.
Документите си разбрала правилно - болничният лист, удостоверение от банката за банковата сметка и приложение-декларация 7.
Може да си изтеглиш приложението от сайта на НОИ и да го дадеш попълнено на счетоводителя.

# 354
pantera666 Аз съвсем отскоро съм в 45 дневния преди раждане, работя на трудов договор, удостоверение от банката се носи сигурно, само ако не си давал такова никога, защото когато отнесох болничния в началото на месеца нищо не съм попълвала, просто го дадох на счетоводителката. Не ми е искала удостоверение, а за такова приложение-декларация даже не съм чувала, отново никой не ми е искал такова нещо. Но ще разбера другата седмица дали всичко е наред, когато в страницата на НОИ излезе болничния.

# 355
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
pantera666 Аз съвсем отскоро съм в 45 дневния преди раждане, работя на трудов договор, удостоверение от банката се носи сигурно, само ако не си давал такова никога, защото когато отнесох болничния в началото на месеца нищо не съм попълвала, просто го дадох на счетоводителката. Не ми е искала удостоверение, а за такова приложение-декларация даже не съм чувала, отново никой не ми е искал такова нещо. Но ще разбера другата седмица дали всичко е наред, когато в страницата на НОИ излезе болничния.

Момичето за първи път дава болничен и затова са нужни удостоверение и декларация-прил. 7.При следващи болнични не се дава нищо, освен болничния лист.Без приложение не приемат болничния и сметката, при първи болничен и недекларирана досега банкова сметка.Не пречи някой да те е подписал  Peace

# 356
pantera666   Благодаря за разяснението, че си викам остава сега нашата нещо да ме е объркала с това приложение 7  Laughing

# 357

Единственият болничен за бременност и раждане е 45-дневния.Другите са обикновени болнични на общо основание.
Документите си разбрала правилно - болничният лист, удостоверение от банката за банковата сметка и приложение-декларация 7.
Може да си изтеглиш приложението от сайта на НОИ и да го дадеш попълнено на счетоводителя.

Отново благодаря за компетентния отговор, ако не е bg-mama, не знам от къде ще се просвещаваме по доста въпроси.Благодаря Simple Smile, желая ви усмихнат и прекрасен ден Simple Smile

# 358
Здравейте  bouquet
Имам проблем и се надявам някой да може да ми даде отговор,защото телефоните на НОИ никой не ги вдига,а в града ми няма тяхно управление и не мога да отида в рамките на тази седмица в предвид,че съм с новородено бебче.
Та...получих писмо с Разпореждане-откават ми болничен на основание чл.40,ал.3 от КСО и чл.31 ал1 от Нар.за изчислявани.Мотив "лицето няма дванадесет месеца осигурителен стаж,съгласно чл.48А от КСО"
До тук добре като се има в предвид,че този болничен е за 2 дни преносване на бебето. Не мога да разбера как ми изплащат болничния за 45 дни преди раждане,болничния от болницата след раждане, а този междинния от двата дни ми го отказват.Не съм за тези пари,просто не разбирам ако нямам 12 м. стаж как са ми изплатили двата болнични ,в които вече се водя в майчинство? newsm78  За стажа имам такъв.От 09.2011 до 08.2012 са ме водили на 4 часа - за този период се смятат 6м стаж ако правилно изчислявам–взимам два месеца за един.От 09.2012 вече ме осигуряват на 8 часа.От 20.04.2013 излизам в болничен по майчинство.
Офф...дано да обясних разбираемо,че нещо съвсем се сдухах.

# 359
  • Пловдив
`Bobby`,явно има грешка,ако ти си имаш стажа.Сигурна ли си,че го имаш.Ако имаш пик си го погледни на сайта.Виж си и трудовата книжка.Гражданския договор не се зачита за майчинство

Няма нужда да ходиш лично.Пишеш мейл като описваш ситуацията и полученото писмо номер.Пиши на това НОИ,което обслужва фирмата ти.Мейл адресите ги има на сайта.Така могат да се уредят нещата.Те ще ти отговорят.Ако са сгрешили,ще коригират нещата

Общи условия

Активация на акаунт