Орхидея - тема 8

• 116 941
  • 750
  •   1
Отговори
# 120
Много съм нещастна,за първи път ми се случва такова нещо.В събота си купих два фалчовци от промоцията на Практикер по 10лв.Изглеждаха супер,здрави листа,красиви цветоноси,корените изглеждаха сочни и зелени през саксийката.Прецених,че са за поливане и като се прибрах го направих.Във вторник забелязах на листото на едната орхидея доста голямо тъмно сбръчкано петно,после видях,че другата е още по-зле-едно от листата беше изцяло омекнало,сбръчкано,тъмно и кашаво.И дръг път ми се е случвало листа да се сбръчкват,но тези направо гният и стават на каша.Напръсках ги веднага с топсин,но на другия ден положението не беше по-розово.Реших да видя корените-привидно изглеждащи добре вътре беше една пихтия.Изчистих ги всичките и в крайна сметка не остана нищо здраво.Напудрих здраво с топсин и сложих двете орхидеи над един висок пластмасов буркан.На дъното на буркана сложих камъчета и вода.Отрязах цветоносите и си ги сложих във вода за да им е се порадвам още.Целия буркан го сложих на перваза на прозореца в една прозрачна торбичка,оформи се мини парник.Много съм объркана,толкова много четах,а сега като ми се случва не знам какво правя.Правилно ли съм постъпила или трябваше да сложа орхидеите в сухи кори и да ги засуша поне за седмица?
Ако ги оставя в буркана трябва ли да да пръскам корените,то всъщност няма такива де...или листата,четах нещо за пръскане с вода и захар,имам и тор с високо съдържание на фосфор,тоест за стимулиране на корени ,но дали е удачно?
Помагайте моля ви!

# 121
  • Gone with the wind
Според мен си постъпила правилно. Щом са в парник няма нужда от пръскане - ако не бяха в парник пръскаш само листата - да не се дехидратират прекалено

# 122
Според мен си постъпила правилно. Щом са в парник няма нужда от пръскане - ако не бяха в парник пръскаш само листата - да не се дехидратират прекалено
Благодаря за бързия отговор,сега ми остава само да чакам.А другият вариант с корите дали не е по-подходящ?Така висящи орхидеите без допир до нещо,без храна един вид няма ли да умрат?Може би трябва да очаквам и всички налични листа да умрат...
И още нещо се сетих-нужно ли е да отварям найлона от време на време?Той е доста голям и е направо като купол над буркана,има доста място и не се запотява,но е затворен отвсякъде.Малко капчици се образуват само по стените на самия буркан,но не и върху найлона.

# 123
  • Gone with the wind
Тор може да подаваш само през листата (аз не бих подавала докато не видя коренчета). Според мен така ще пуснат корени по-бързо, отколкото ако на в кори. Поне при мен този метод на реанимация е най-продуктивен (но аз не правя парници) Може да проветряваш по 1-2 пъти дневно, за да не е много застоял въздуха.
Много искам да си намеря жив сфагнум - невероятно средство за реанимация на  орхидеи с булби и псевдобулби

# 124
Сега е идеалното време за реанимиране на фалчовци, защото е топло и вариантите да мухляса растението са малко.

Моя реанимиран можеш да го видиш на предната страница какви корени извади. Реанимирах го по този метод http://www.youtube.com/watch?v=Ga7pNc234Q0, без торбата отгоре обаче. От януари-февруари е зле и нямаше никакво движение, а сега расте като подивял и го сложих вече частично в кори.

Не знам има ли връзка, но аз след като го вързах за пръчка да е стабилен над буркана, чак тогава започна да пуска коренчета, но изрично изпълнявам схемата от видеото (без найлона отгоре).

Аз не пръсках листата, само опръсквах леко шийката отдолу. Като цяло моите не виждат пулверизиране - и така си растат и цъфтят безпроблемно.

Успех и ще чакаме ъпдейт Simple Smile

ku4o, жив сфагнум продаваше някой от flowersnet, ето тук имаше тема, но дали продължава не се знае, гледам от половин година не е активна темата: http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=38&t=10174&start=15 

# 125
Tsvetik_T,много ти благодаря и на теб за включването.Надявам се да успея с реанимирането,но и много не вярвам.По орхидеите се запалих през април месец и тези,които си купих първоначално дълго стояха като препарирани-с красиви цветове,но без никакво движение,нито ново коренче,нито листенце,нищо.След това някои от цветовете прецъфтяха и се появиха нови листенца.Това много ме зарадва и реших,че може би ще мога да се справя с тези цветя.Все още нямам много-само 12,като силно се надявам след последната случка да не останат пак 10.Просто за първи път ми се случва да не мога да се порадвам ама въобще на  новите си орхидеи и толкова бързо да се появят проблеми.
Сетих се за още един въпрос-като почистих корените останаха много жилки.Четах,че и те са живи и не бива да ги режа.Някои от тези жилки/сърцевината на коренчетата/са много дълги и стигат до дъното на буркана,тоест достигат до водата.Това проблем ли е?Сега като гледах клипчето за реанимация на орхидеите видях,че растението е добре почистено отдолу и излизат новите коренчета.При мен е една гора от жилки и в основата обилно поръсено с топсин.А дали трябва да го мия това лекарство?Да не изгори нещо цветето?

# 126
  • Варна
Здравейте, купих една орхидея фаленопсис, която в момента все още е цъфнала. В саксийката има две растения, като по-малкото си има достатъчно корени. Цъфти голямото. Трябва ли да пресадя малкото цвете(издънаката) в друга саксийка или може да живеят заедно на едно място? В момента корените са доста и верочтно след цъфтежа ще трябва да ги пресадя в по-голяма саксия, като добавя кори. Малко ме притеснява това, тъй като до момента не съм пресаждала и не знам как ще се справя  baby_neutral. Искам да питам и още нещо - това, че ще се наложи да пресаждам по топло (гореещо) време, оказва ли влияние върху растението?

# 127
Tsvetik_T,много ти благодаря и на теб за включването.Надявам се да успея с реанимирането,но и много не вярвам.По орхидеите се запалих през април месец и тези,които си купих първоначално дълго стояха като препарирани-с красиви цветове,но без никакво движение,нито ново коренче,нито листенце,нищо.След това някои от цветовете прецъфтяха и се появиха нови листенца.Това много ме зарадва и реших,че може би ще мога да се справя с тези цветя.Все още нямам много-само 12,като силно се надявам след последната случка да не останат пак 10.Просто за първи път ми се случва да не мога да се порадвам ама въобще на  новите си орхидеи и толкова бързо да се появят проблеми.
Сетих се за още един въпрос-като почистих корените останаха много жилки.Четах,че и те са живи и не бива да ги режа.Някои от тези жилки/сърцевината на коренчетата/са много дълги и стигат до дъното на буркана,тоест достигат до водата.Това проблем ли е?Сега като гледах клипчето за реанимация на орхидеите видях,че растението е добре почистено отдолу и излизат новите коренчета.При мен е една гора от жилки и в основата обилно поръсено с топсин.А дали трябва да го мия това лекарство?Да не изгори нещо цветето?

Ще успееш Simple Smile просто трябва търпение. Аз реанимирах така един друг фал, но все го забравях, изкара коренчета и листенце, но пак го забравях няколко пъти и накрая се спаружи от моето безхаберие и го изхвърлих. Този, успешния нямах право да го губя, със сантиментална стойност е, съответно му дадох много шансове и време Simple Smile

Не се притеснявай, че не мърдат, докато са цъфнали обикновено нито листа изкарват, нито имат активни коренови връхчета. Това се случва като вървят към прецъфтяване или като прецъфтят - тогава първо почват корените, а после и листенце/а. След минимум едно листенце и в по-хладно време може да очакваш и цветонос  Wink.  Хич не са трудни, ако имат достатъчно светлина и вода в правилното време, няма нужда да им трепериш, а с времето ще знаеш всеки в какъв етап е Simple Smile

Тези изгнилите най-вероятно не са по твоя вина, просто да са си загнили още в магазина. Успешния ми реанимиран седеше 1 месец без да мръдне и по нищо не показваше, че гние. За точно 2 дни клюмнаха листата и като го извадих от саксията на вид зелените и хубави корени бяха на пълна пихтия, а не е като да нямах доста опит с фалчовци, просто самото растение не е било добре още от магазина и си е гнило  продължение на месец, без да ми подскаже с нищо, че не е наред. 

Жилките можеш да ги прихванеш с нещо, за да не влизат във водата, не трябва да я докосват. Аз ги режа, не ги оставям, но не пречи да си седят.

От Топсина няма да му стане нищо, не го отмивай, няма да изгори растението.

Ами успех ти пожелавам и се въоръжи с търпение. Пак ти казвам, уцелила си топло време. В студено не мърдат и вероятността да продължи да гние е огромна.

# 128
  • София
Здравейте, момичета  bouquet
Извинявам се, че нахълтвам така в темата, но имам нужда от помощ за една орхидея Sad
Купена е преди около два месеца от някакво намаление в Практикер. Беше цъфнала и съответно цветът се задържа около месец и половина. После изведнъж изсъхна. Отрязах го, но забелязах, че по коренчетата, които се виждаха отгоре, се появиха някакви кафеникави петънца и започнаха да съхнат. Отдолу в саксията се показваха здрави зелени коренчета, но листата леко омекнаха. Извадих я от саксията и се оказа, че корените са в ужасно състояние. Качвам няколко снимки - линкове са и се отварят по-големи.
Моля за съвет - какво да режа и какво да оставям от корените, да слагам ли препарат, да пробвам ли да я слагам върху вода (както сте описвали на предните страници) или просто да я пресадя? ooooh!
Благодаря предварително на всички, които ще дадат съвет  bouquet

# 129
Tsvetik_T,много ти благодаря за изчерпателния отговор,вдъхна ми много надежда да успея Hug   

# 130
  • София
bubchen, има си достатъчно корени, връщай я в корите и дума не може да става за реанимация  Peace

# 131
  • Gone with the wind
bubchen, Лаленцето вече ти е казала - направо в кори. На 2 места ми се вижда, че има малко загнило - познава се лесно - леко пихтиесто е. издърпай го да го обелиш /остави бялата нишка на корена/ - напръскай с топсин /от агроаптека/ или бледорозов разтвор на калиев перманганат /от аптека/. В краен случай може и да намажеш раните с канела /но аз не съм й фен/. Засади и не поливай 2-3 дни, за да засъхнат раните. Това е всичко  Simple Smile

# 132
  • София
Благодаря Ви, момичета  bouquet
Сега я върнах в корите, утре ще купя топсин и ще прегледам корените.

# 133
Здравейте и от мен Simple Smile

Отглеждам орхидеи отскоро, засега са само два фаленопсиса (мъжа ми ги гледа лошо).

Имам един проблем...
От известно време има една зарязана саксия на стълбището във входа и я гледах как губи лист след лист. Въпреки всичко някой доста старателно я поливаше всеки ден тъй като непрекъснато се стичаше вода около саксийката. Вчера не издържах и я прибрах в къщи (чакам съседите да ме обвинят в кражба).
След малко ще кача снимки, да видите в какво състояние е милата и дали може да оживее...евентуално...

# 134
След малко ще кача снимки, да видите в какво състояние е милата и дали може да оживее...евентуално...

Ето това е:

Общи условия

Активация на акаунт