Орхидея - тема 8

• 116 968
  • 750
  •   1
Отговори
# 135
  • София
kathrin, като гледам какво хубаво ново коренче си има, явно има шанс да оживее. Мисля, че и единственото листо в основата си не е изгнило. По корените има тук там изгнило, което като пипаш ще е меко и разложено. Смъкни го, като оставиш жилката в корена. Тя ще изхрани останалата част от здравия корен. Добре е да поръсиш с топсин, за да не се разпространи загниването. Продават го в агроаптеките и на щанда с продавач в Бриколаж. Ако нямаш възможност, поръси с канела. После ще ти трябва търпение и обгрижване. Сигурна съм, че ще тръгне.

# 136
Вече тотално се отчаях с моите орхидеи.Първата ,която купих беше минифал.Поставена бе в сфагнум/доста по-късно разбрах какво е това/,който чаках повече от месец да позасъхне за да полея.Е,не дочаках,сфагнумът остана мокър ,а орхидеята изсъхна.Сега пак си взех минифалче и веднага го прехвърлих в кори,ще видим какво ще стане.Скоро ви писах,че реанимирам две орхидеи и нещата никак не са добре.Това е някаква кошмарна болест,която буквално за часове погубва растението.Гният не само корените,но и листата-стават меки,кашави и при допир направо се размазват.Процесът се развива много бързо.Бях изрязла всичко гнило,обилно напудрих с топсин и ги поставих над буркан с вода.Но гниенето не спира от топсина и се разраства.Отново отрязах до здраво и мазах с кислородна вода,топсин,а после и с крем Гентамицин.Доста отчаяни действия.Вече ми е ясно,че нищо няма да се получи,но поне дано не са се заразили и другите орхидеи,преди да ги отделя.Най-интересното е,че цветоносите,кото потопих във вода и те гният.Явно болестта е навсякъде и не знам как да се боря с нея.Толкова ми е криво,че няма накъде.Такава болест може да умори всички орхидеи буквално за няколко дни.Гледам много цветя,но такова нещо не съм виждала.
Е,оплаках се,ако някой е наясно за каква болест би могло да става дума и има ли лек нека пише,ще бъда много благодарна.

# 137
Е,оплаках се,ако някой е наясно за каква болест би могло да става дума и има ли лек нека пише,ще бъда много благодарна.
Здравей, аз много не разбирам от орхидеи, но открих това:

ФИТОФТОРНО ГНИЕНЕ НА ОРХИДЕЯТА
Причинител: Phytophthora spp. - това е някакъв вид гъба
Препарати и лечение:
* Алиет флаш ВГ - 0,3% - поливане и пръскане
* Радомил голд - 0,25% - поливане

Има един сайт, пратих ти линк на лични (нещо не се справих с постването му тук.)

Последна редакция: вт, 26 юни 2012, 12:44 от kathrin

# 138
  • София
elinna, нямам представа каква е тази болест, но те съветвам да отделиш орхидеята и да я поливаш отделно за да не зарази и другите ти цветя  Peace

# 139
Добро утро! Да си покажа последно цъфналите ми красавици.  Heart Eyes
Очаквам още няколко ,които в момента пускат цветоноси. Simple Smile А тази вече отваря цвят-
Хубав ден на всички! Hug

# 140
  • София
Нези, у вас пак е цветна градина  Heart Eyes
Милтонията много ми харесва, май ще се окажеш първата, която е успяла да накара такава орхидея да цъфне  Laughing

# 141
  • Варна
Страхотни са, БАРВО  Sunglasses

Милтонията много ми харесва, май ще се окажеш първата, която е успяла да накара такава орхидея да цъфне  Laughing

Милтониите трудни за отглеждане ли са? Тъкмо се бях навила да си купя същата червена, като тази от снимката. Видях я в Практикер и дори ухаеше  Wink

# 142
  • Sofia
Много са ти красиви!!!
За тази червената ли казвате, че е милтония? И аз си взех такава от Практикер Варна (пишеше, че е орхидея микс), но като потърсих информация за нея, останах с впечатление, че е Burrageara Nelly Isler. Някой зане ли нещо повече за това каква точно е и как се отглежда?

Последна редакция: ср, 27 юни 2012, 11:51 от Scarlett83

# 143
Аз също имам Милтония. Много приятно ухае. За съжаление прецъфтя. И сега ще я чакам да цъфне пак. Някой хубав ден..

# 144
  Grinning Милтонията я купих миналата година юни месец,и ето че една година по-късно отново се кани да цъфти. Заслугата не е моя .  Wink

# 145
  • Gone with the wind
Много са ти красиви!!!
За тази червената ли казвате, че е милтония? И аз си взех такава от Практикер Варна (пишеше, че е орхидея микс), но като потърсих информация за нея, останах с впечатление, че е Burrageara Nelly Isler. Някой зане ли нещо повече за това каква точно е и как се отглежда?

Burrageara-та е кръстоска между Oncidium, Cochlioda, Miltonia и Odontoglossum /за по-лесно - камбрия  Mr. Green/ Ако ухае на цитруси, значи правилно си й определила вида /аз съм си я набелязала за дна есенна поръчка/
Една от моите е на балкона, другата е вътре, защото чакам да цъфне до 1-2 дни. Балконската я държа я по-навътре да не я пече слънцето, поливам 1 път седмично, чат пат пръскам. Харесва й - вади 3 нови булби. Доколкото знам разликата дневна/нощна температура е много важна за цъфтежа им.
Повече за отглеждането - тук

# 146
Момичета, при сухи или влажни корени се присаждаше?

# 147
  • София
Не знам какво значи "присажда", но има две мнения кога се пресажда:
1. при сухи корени и кори за да ако се счупи някъде коренче да не загние от влагата
2. при влажни корени, натопени в калиев перманганат, защото когато са влажни са по-еластични и шансът да се счупят е по-малък

Аз практикувам и двете според случая, но не поливам поне ден, два след пресаждането  Peace

# 148
Какъв разтвор на калиев перманганат?

Не мога да се преборя с мравуняка, който се настани в корите, ще пробвам да ги сменя и да измия хубаво корените  ooooh!

# 149
  • Gone with the wind
Бледорозов

Общи условия

Активация на акаунт