Орхидея - тема 8

• 117 004
  • 750
  •   1
Отговори
# 495
Благодаря ви!  bouquet

# 496
  • Gone with the wind
Таня \t_tabakova\, различно е - аз имам събудена спяща пъпка от повече от месец, още не се личат ясно пъпките. Но пък съм имала растение, което за малко повече от месец е развивало цветеноса до фаза на цъфтеж.
С орхидеите трябва да се научиш на търпение - когато, тогава - те не са от най-бързите растения  Simple Smile

# 497
  • Пловдив
С орхидеите трябва да се научиш на търпение - когато, тогава - те не са от най-бързите растения  Simple Smile
На мен търпението не ми е от силните страни, ама и покрай детето го усвоявам този урок, така че се зареждам с търпение и чакам. Ще докладвам по-нататък за резултата.  Simple Smile

# 498
Здравейте любителки на орхидеите, преди време Ви писах за моята загиваща орхидея.след дълго и мъчително (за мен разбира се) възстановяване на цветето тя взе че роди бебе.при което след 2-то листенце на младото растение започна да пуска своите коренчета.Въпросът  ми е такъв: Дали да го отделя от старото растение като му порастнат достатъчно коренчетата или да не го пипам? И има ли вероятност старото растение  да успее да изкара свои собствени листенца от розетката? ето и снимки :

благодаря предварително.

# 499
  • Gone with the wind
Старото растение няма шанс - розетката е загнила. На новото му е още доста рано да го отделяш - няма достатъчно собствени корени. Пък и - колкото по-дълго седи при мама, толкова по-дълго ще се храни от нея и ще расте по-бързо.

# 500
Здравейте момичета, знам че всички ние обикаляме борси и магазини предлагащи орхидеи редовно  Grinning. Молбата ми е, ако някоя от вас види някъде пафче да ми каже. Много искам да си купя, но не ми се поръчва от чужбина защото с доставката ще ми излезе златно. А ми е мечта пустото пафче  Embarassed

# 501
  • София
Ина, проверявай в Баумакс. 2 от трите ми пафчета са от там. Обаче, първото беше на прилична цена (около 10 лева), но второто, с едър цвят, беше 40 лв.  Confused

# 502
Мерси Таня, обаче явно нямам късмет. Нито веднъж не съм попаднала на пафчета там. Ще продължавам да дебна  Mr. Green

# 503
  • Gone with the wind
Ина, на пролет (март някъде) в ботаническата на БАН правят сезонна разпродажба на орхидеи - там могат да се намерят пафчета на доста добри парички

# 504
  • София
Ина, на пролет (март някъде) в ботаническата на БАН правят сезонна разпродажба на орхидеи - там могат да се намерят пафчета на доста добри парички

Но с тази подробност, че нищо купено от там не ми е цъфнало. Явно по хипермаркетите са хибриди, лесни за отглеждане, защото цъфтят лесно.  Wink

# 505
И аз не мога да се похваля с особен успех при видовите  Embarassed, имам десетина от нардото. Поне успокоителното е, че не съм ги уморила още. Но и съм много далече от цъфтеж ...

# 506
  • Gone with the wind
На мен пък от видовите ми се инати една пескатореа (а, и един неостилис, но пък той е вандово и това автоматично го прави по-специален за мен), другите са ми цъфтели или пък вадят в момента цветеноси. Еквестриса напр., уж бебе, а 2 години подред прави по 2 цветеноса. Едната не можа да задържи пъпките, а втората обърна цветеносите в бебета (предполагам заради големия студ, който преживя 3 -4 поредни дни този януари), но не пропусна да цъфне от основата на едното бебе.
Пулхрата от нарондото ми дойде миналата есен с цветенос. Седя като замръзнала повече от половин година - единственото й развитие беше, че остана само с 1 корен. Изритах я на балкона. Сега е с доста нови корени и нов цветенос. Старият още е замръзнал.
Всъщност имам и други видови, но те са с 1-2 години до цъфтеж, така че за тях отзиви ми е рано да дам.
Това, което са ми казвали за видовите е, че се инатят малко повече за първия цъфтеж, но цъфнат ли веднъж у вас, след това оттърване няма  Laughing

# 507
Като се заговорихме за видовите, днес им направих един щателен оглед. Една брасолаелиокателея се мъчи от известно време
и докато от едната булба пуска пъпка, от другата пуска нещо, което не ми е ясно
http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=cqs1352023070l.JPG
а този arachnis

вече незнам какво да го правя, пуска само корени и то от невъзможни места  Grinning

# 508
Здравейте всички!  Simple Smile
Аз съм съвсем нова в този форум, и това ми е първия пост ...  Embarassed
Та, имам синя орхидея Фаленопсис, някой знае ли как да я подържам синя и при следвъщия й цъфтеж ? много благодаря предварително Simple Smile

А ето и мойта гордост ... Simple Smile

# 509
  • Пловдив
Здравей  kotentse  и добре дошла във форума!
За съжаление трудно ще поддържаш орхидеята си синя, освен ако не си купиш синя боя.... И по-напред в темата е писано, че ги боядисват сини, а всъщност са бели. Но пък и бели са красиви /даже повече според мен/.

Общи условия

Активация на акаунт