Орхидея - тема 8

• 115 651
  • 750
  •   1
Отговори
# 480
Мерси Кучо, няма да ги търкам повече. Днешното оглеждане ми донеса още няколко цветоноса. Може домашните да умряха от студ с това нощно охлаждане 10 дни, но има ефект  Mr. Green
Тук може ли да пусна една по-дълга статия "Проблем с отглеждащите орхидеи" от другия форум? Днес умрях от смях докато я четох.

# 481
Момичета, по листата на единия фаленопсис се появиха паразитчета може би, седят като малки бели капчици вода. От това листата започнаха да пожълтяват и да омекват. Някаква идея за препарат, с който да я излекувам? Благодаря! Hug

# 482
  • varna
Момичета ог Варна,в Мосю Бриколаж има промоция на орхидеи по 8.99лв фаленопсиси от днес  

В добро състояние са ,а някои даже с неотворени пъпки. За малко да се прибирам пеша ,изхарчих си

всичките пари. Така е като и аз се заразих от орхидеената болест.   Mr. Green

Последна редакция: чт, 01 ное 2012, 09:43 от rp_52

# 483
  • Варна
Здравейте !
Моята орхидея има  6 цветоносчета и излизат още , започвам да чета назад как да се погрижа за нея

# 484
Не искам да те разочаровам, но това, което стърчи не са цветоноси, а корени.

Моята орхидея, която остана без корени и от месец и нещо и правя байпас пуска цветонос  doh но пъпките за новите корени така си и стоят в положение "а да се покажа, а не". Незнам вече какво да я правя. Стои си в чашката с водичка на дъното и не мърда особено. И малкото и останали корени не са се скъсали от растеж  Tired

# 485
  • Варна
Ок, но какво да ги правя тези корени ,те си стърчат нагоре ? #Crazy

# 486
Ок, но какво да ги правя тези корени ,те си стърчат нагоре ? #Crazy

Нищо им няма, нека си стърчат.

# 487
Момичета от няколко дни стана много студено, а съм сложила катлеите на перваза. Дали няма да измръзнат там? Незнам вече къде да ги местя  newsm78

# 488
  • Между два живота
 ПОМООЩ! За фаленопсис останал без подземни  корени- останал му е наличен само един въздушен!
Четох, четох, но не се чувствам уверена и Ви  питам какво да направя и как от тук насетне!?

Как се стигна до това отчайващо състояние!?
Подариха ми орхидеята Октомври2011 г. До Април си растеше безпроблемно! Тогава пусна цветонос и цъфна с няколко цвята! Взех, че купих тор, уж да я подпомогна. И я полях два пъти като разреждах съгласно упътването!...
Съвпадение или  по вина на тора -другите пъпки пожълтяха и опадаха! Корените първоначално бяха свежи, сочни.... Започнах да чета за проблемите с орхидеите, когато за кратко време пожълтяха и опадаха два листа, които иначе си бяха масивни и зелени.

Насред цъфтеж  извадих орхидеята! 2/3 от корените и бяха гнили! Изрязах ги, напудрих ги с канела и пресадих в нови кори. Това бешепрез Юли! От тогава започнах да пулверизирам почти ежедневно листата, а орхидеята поливах по- рядко (на 7-14 дни) като я потапях за по 30 мин (а преди беше за час на 7дни).

И... Цветето сякаш се стабилизира. Пусна от сърцевината две нови листенца, които започнаха да нарастват.
Но бях подозрителна към това "стабилизиране" , защото, когато цъфна с оказа със загниващи корени, а сега с нови листенца виждах, че останалите живи корени, с които я пресях посивяха и имаха мъртъв вид!

Снощи отново извадих орхидеята от корите!Корените бяха напълно изгнили и се "събличаха" като оставаше смо по една жичка сърцевина! За добро или за беля отрязах тези жички. Направих на орхидеята горещ душ; подсуших я и я поръсих с канела. Посадих я в нови кори. Но ме загложди мисълта за како са й кори като няма корени! Хрумна ми да я сложа във вода да се вкорени като обикновено цвете. Но понеже е необикновено- взех пак да се ровя в нета  и да чета.

Таа, моля консултирайте ме; давайте съвети:

1. Това, че избива листенца без корени значи, че издъхва на акумулатор или нещо друго!?;

2. фатално ли ще се окаже, че й отрязах кореновите жички!?;

3 Какво да я правя за вкореняване?- Парник ли да й правя? Какъв и как? Той отваря ли се да се проветрява и колко често и за колко?;

4 Да измия ли поръсената канела или не?;

5. Нещо съществено в спасителните интервенциите да съм пропуснала?

Това са ми спешните тревожни питания!

ПРедвърително благодаря за съдействието Ви, на което разчитам!

Последна редакция: пт, 02 ное 2012, 06:58 от Rajana

# 489
  • Варна
Нямам опит с реанимиране на орхидеи без корени, но доколкото знам единият от вариантите е да я държиш в буркан, на дъното на който има вода, но така че самото растение да не опира водата. Друг вариант е така, както е върху корите да ги мокриш често, така че да има влага, но пак основата и не трябва да кисне върху мокрото, за да не загние. Може да пробваш да и направиш парник върху саксията, отваря се по няколко пъти дневно, за да не се спарва въздухът. И според мен канелата е изиграла роля в загниването. Тази, която се продава тук за сладкарски цели не е онази, която спира гниенето. Обработена е и не върши работа, даже напротив. Използвай някакъв фунгицид от агроаптека - топсин, купроцин и подобни. За "жичките" - не е трябвало да ги режеш, но минало - заминало. Дано се изкаже и някой по-компетентен от мен Hug

# 490
  • Бургас
За реанимацията има много писано, аз казвам при мен кое действа за момента- според размера на орхидеята си намирам подходящо по размер прозрачно пластмасово шише, отрязвам образно казано горната 1/3 от шишето-гърлото, обръщам го обратно и в самото гърло става като фуния слагам цветето изправено, в долната част на бутилката сипвам вода, или слагам влажен сфагнум според наличностите. И слагам цветето без да се докосва до водата. Не пръскам листата с пулвелизатор а ги мокря много внимателно с леко навлажнено памуче, като много рядко го навлажнявам в слаб торов разтвор, фаленопсисите поемат вода и хранителни вещества и през листата при липса на корени. Но изрично казвам не пръскам с пулвелизатор. И стискам палци  Peace

# 491
Днес при пресаждане на едната орхидея, при поставянето й в саксията се счупиха няколко коренчета. Дали ще има проблем?

# 492
Днес при пресаждане на едната орхидея, при поставянето й в саксията се счупиха няколко коренчета. Дали ще има проблем?

Веднага в болница да гипсират счупеното  smile3534
Не се шашкай не е проблем  Hug 

# 493
  • София

Веднага в болница да гипсират счупеното  smile3534
Не се шашкай не е проблем  Hug 

Само не поливай няколко дни, за да не загние през "раните".  Иначе не е проблем.

# 494
  • Пловдив
На едната ми /от само двете/ орхидеи се събуди стар цветонос- вече му се вижда връхчето. Колко време минава докато започне да  цъфти? Ако трябва снимка ще покажа утре.

Общи условия

Активация на акаунт