Орхидея - тема 8

• 116 921
  • 750
  •   1
Отговори
# 645
  • ENGLAND
Прочетох какво ли не за орхидеите, чета и вас най-редовно, но не знам какво да правя с едната ми орхидея, имам само две. На едната и окапаха цветовете, сега само стърчат две стъбла, едното е започнало отгоре да съхне. Въпроса ми е да ги режа ли стъблата и колко?

# 646
Здравейте,за пръв път влизам при вас,поздравления за красавиците,които показвате   bouquet Имам орхидея на чийто етикет пише CONCORDE orchids никъде не срещнах да говорите за този вид  Embarassed .Преди 6 месеца и окапаха цветовете (от три стръка)и до сега избиват само листа.Мисля,че и е тясно вече,но сега като я разглеждах за коооой ли път (много ми се иска да видя ,че от някъде ще тръгнат цветеносчета Simple Smile ) видях ,че вътре в корените има и пожълтели усукани коренчета.Трябва ли да ги изрежа когато я пресявам и сега подходящ ли е моментът да я пресея? Много ще ви бъда благодарна ако ми отговорите Simple Smile

# 647
Doret, прочети това:
''КАКВО ДА ПРАВЯ, АКО ФАЛЕНОПСИСА Е ПРЕЦЪФТЯЛ?

В дадения случай е нужно да се постъпи по следния начин: При здравото растение, което има плътни "кожени" листа и нежно-зелени или бели корени, е нужно да се отреже цветоноса до първите възли  и под първия цвят. От това място отново ще израсне нова стрела /цветонос/. Но, ако листата на вашето растение са сбръчкани, меки и дълги най-много 8-10 см., то е по добре цветоноса да се отреже до основата. Това ще помогне на растението да не изразходва последните си сили за цъфтеж. Поливането и торенето на такова растение трябва да се прави много внимателно. Възстановяването на растението може да се проточи за дълъг период от време. Особено бавно този процес протича при фаленопсисите, тъй като този вид орхидеи е известен със своя бавен растеж.''

та...ако растението ти е здраво,то режеш цветоноса  два пръста над най-горната спяща пъпка,ако не -го режеш целия.

dilka64, вероятно това не е вид орхидея,а името на производителя
може да покажеш снимка ,за да сме сигурни за вида и,но предполагам,че е фаленопсис. все пак преди да отговорим на въпроса за пресаждането,да уточним вида и.
принципно орхидеите ''обичат'' да им е тясно,но след като си забелязала загнили корени,може да я извадиш от субстрата,да премахнеш тези корени,да поръсиш с топсин или канела и да върнеш в старите кори.не пречи и да я поставиш в нови,но ако не е прекалено голяма,по-добре да си остане в оригиналната саксия.

# 648
Здравейте всички отново Simple Smile
В събота бях в Мистър Брико и ... направо нямах думи! орхидейте бяха подгизнали във вода, между корените и саксията се виждаше мухъл, имаше изгнили коренчета ... и ... направо ми стана жал! купих си една и веднага я пресадих, изрязах всички изгнили корени .... ох, направо ми се скъса сърцето! оооо да, и листата бяха от долу лилави (от премръзване) ... а корените бяха ... може би 4-5 коренчета всичко на всичко Sad
ама за сега е добре, държи се и продължава да цъфти Simple Smile

# 649
честита придобивка kotentse!дано ти се отблагодари с много цвят занапред  Wink
не знам дали говориш за софийския Броколаж,но и на мен ми е направило впечатление,че там не се грижат добре за орхидеите и не им разбират много много,което е жалко  ooooh!

# 650
silvy_ - Благодаря ти!  да, за Брикото в София ... направо ми дожаля за орхидейката и реших да й дам шанс ...  ще я снимам след няколко дена да се похваля Simple Smile Flutter

# 651
супер,ще чакам да я видя  Hug
моите фаленопсиси са от баухаус и 3 от 4 бяха с по два цветоноса ,в много добро състояние,когато ги взех.там ги гледат и имат хубави,но последно като ходих - всичко беше изчерпано (само няколко дендробиумчета имаше).след месец идват празници,а аз съм казала на всичките си приятели-като идват на гости,да не носят други цветя,освен орхидеи   Grinning. така,че се надявам скоро да обогатя колекцията  Praynig

# 652
silvy_ хе хе хе.... супер списък с желания  Laughing  ще чакам с удоволствие да се похвалиш с новите Орхидейки Simple Smile  а имам един въпрос... само аз ли съм категорична фенка САМО на Фаланопсиса ?  Whistling  обожавам големият й цвят което напомня на на пеперудка Simple Smile

# 653
Котенце честита радост   bouquet
Момичета пърпъл мартина ми доби странен жълтеникав отенък. Още като пристигна имаше много зелено по корените и саксийката, нещо като мъх. Аз по принцип веднага пресаждам за да направя ревизия, но за него нямах подходяща саксийка и реших да изчакам няколко дни. Днес като го видях такъв жълтур, го извадих и целия се оказа в мокри кокосови стърготини (поне на това прилича) станали на топка около корените. Почистих, махнах изгнилите корени и го сложих в кори. Листата дали ще се оправят?

# 654
INA_ar Благодаря много  Simple Smile според мен трябва да я оставиш поне една седмица без поливане Sad минимални грижи , и мисля че ще се оправи ... стискам палци

# 655
  • Gone with the wind
Котенце честита радост   bouquet
Момичета пърпъл мартина ми доби странен жълтеникав отенък. Още като пристигна имаше много зелено по корените и саксийката, нещо като мъх. Аз по принцип веднага пресаждам за да направя ревизия, но за него нямах подходяща саксийка и реших да изчакам няколко дни. Днес като го видях такъв жълтур, го извадих и целия се оказа в мокри кокосови стърготини (поне на това прилича) станали на топка около корените. Почистих, махнах изгнилите корени и го сложих в кори. Листата дали ще се оправят?

На моят листата му са доста по-светли, от на другите фалове (видови и хибриди). Според мен ще се оправи - не му се кахъри.

# 656
Дано  Praynig..а докато го пресаждах между листата има остатък от цветонос. Малък малък ама е цъфтял вече  Heart Eyes

# 657
  • ENGLAND
Благодаря за отговора, сега отивам за режа, листата са си все така хубави и даже има едно листо тръгнало да пониква.

# 658
kotentse и аз съм фенка на фаленопсис-а ,но имам и един дендробиум -фаленопсис,който ми е ужасно специален и се надявам скоро да ми даде знак,че ще цъфти пролетта  Flutter

INA_ar, стискам палци всичко да е наред,за жалост нямам опит и не мога да давам съвети.

Doret, успех и скоро да се похвалиш с цветоноси  Hug
и да допълня,че като го пресадиш,не е хубаво да поливаш няколко дни.надявам се,че си наясно за поливането като цяло?

# 659
Камбриите като фалчетата ли се поливат?

Общи условия

Активация на акаунт