Орхидея - тема 8

• 115 644
  • 750
  •   1
Отговори
# 675
  • Gone with the wind
Таня, аз успешно гледах едно мини на един колега 2 години (вече не ми е колега и минито си тръгна с него от офиса)л Смених сфагнума с кори, като оставих и наколко по-дребни парченца сфагнум. Загуби повечето корени заради това ми действие, но бързо ги възстанови, че и удвои. Гледах го на режима на другите фалчета и си беше пушка (а у дома затрих 3-4 сигурно, докато разбера къде е проблемът)

пс - не съм съгласна, че мухълът изва от орхидеите. Но е дълго за обяснения

# 676
  • София
И аз се сетих за варианта кори+сфагнум, но пак не се получи. Все си мисля, че проблемът е в прилепналата кашпа, а с тези меки найлонови саксийки, в които ги слагат, няма как да стоят сами. Не ми се иска да ги прехвърлям в големи, защото целта ми е да имам мини, големи и средни си имам достатъчно.  Grinning

Мухълът идва най-вече от конденз. Нашите стени са външни, вътре е топло и няма как да не се получи. Все пак преди 100-те орхидеи беше по-малко.  Wink Няма как почти всеки ден да се налива една лейка с вода и да не се повиши влажността в помещението. Но пък точно тази влага ни доближава до тропическата гора.  hahaha  Да му мислят спящите в стаята.  Mr. Green

# 677
Днес реших, че ще започне едно орхидеено мигриране в къщата ми  Grinning В хола не мога да им осигуря достатъчно светлина и тези, които нямат цветоноси заминаха в спалнята. Започнах да ги овисвам така Имам още 5 кошнички за закачане. Мисля че Реге ги мести като цъфнат да я радват и няма проблеми. Дано и при мен да се получи  Praynig Прозореца е северен, но поне е светло

# 678
  • Пловдив
Преглеждам аз темата, малкият са навърта около мен, стигам до тази снимка и  ми заявява "Змия!"  Joy

# 679
  • Бургас
Гледам, че сте зачоплили минитата, аз имам няколко /6-7/, всичките купувани преоценени в кофти вид, всички съм  ги пресяла в кофички от кремчета тези високичките, целите направени на дупки от мен с поялника, на дъното няколко пръста керамзит отгоре кори и мога да кажа, че след около години възстановяване сега всичките са ок и се напъват и цветоноси да пускат. Мога да кача и снимки при нужда, само едното нещо се опъва ама то беше без корени почти останало, сега гледям, че почна да пуска един свеж зелен, така че има надежда и за него.

# 680
Silvy_ - да при другите ми седи, на слънчев прозорец, отоплявам стаята и по 100 пъти ги опръсквам по малко листата Sad

Таня67 -  Crazy ааааа неееее, взиамм си думите обратноооооо... великолепни са ти орхидейте!!!! нямам думи!  Heart Eyes  може би защото не знам как да ги различавам и за това са ми някак еднакви Grinning

а за Мини-то, аз мъха го махнах , махнах и изгнилите корени... ама ... най вероятно си права, мисля че корите който му сложих са твърде малко! и някак все едно ги няма Sad а просто ме беше страх да ти натъпча, и само промушвах между корените по коричка - две Sad  иначе, на мухал не миреше въобще! преди миришеше на застояло, но го разкарах ...

INA-arCrazy олелееееее, олеле олеле олеле, само си представям както ще е като цъфнат!!!! колко орхидей имаш общо ?  Heart Eyes

madlena - много благодаря за съветите! направо още днес ще я пресадя!  изрязала съм си от малка бутилки вода , основата й (под етикета) , и сега се чудя дали ще намеря с какво да направя дупките Grinning  много благодаря пак!

Последна редакция: чт, 15 ное 2012, 15:32 от kotentse

# 681
балконът ми определено играе сериозна роля при достигането на светлина и за фаленопсисите е добре,но виждам че на дендробиума не му е хубаво.и все пак се чудя, да го местя ли  Thinking

kotentse,аз уморих един мини фалчо и то именно заради това,в което беше поставен
моят подгизна  Cry
сега възстановявам един друг фалчо и доскоро беше върху буркан с вода..сега е над кори,които изсъхват адски бързо и забелязвам,че пак започват да се набръчкват листата му.и пак се връщам на това,че може би иска повече влажност(може да пръскаш повечко около него,освен по самите листа),пък и по-опитните ти дадоха съвети,дано всичко е ок!  Wink

# 682
  • София
Силви, мести го. Бях писала, че 2-та дендробиума (жълт и оранжев), от някаква лятна промоция в Баумакс, ги бях сложила на средата на стаята. Неразцъфналите пъпки се изродиха в кейки. От известно време са на прозорец. Съвзеха се и се намериха цветчета, които да цъфнат, а кейките започнаха да пускат коренчета. Чак ме е яд, че ги държах толкова време на тази светлина като си знам, че искат повече.

п.п. Снимките на цъфналите дендробиуми отново ги отлагам. В тази тъмница, която е в София, няма да се получи нищо. Sad

# 683
Ето бандаааа Simple Smile ето как пресадих миничката  Crazy

ето я като цяло :

а иначе, пръскам хубаво самите листа... но не че да се намокри почвата ...

Е, какво мислите ??? добре ли ви изглежда ?  Hug

# 684
Какво е кейки и какво булба?  bouquet

# 685
Котенце абсолютна разкошнотия ❤❤❤ оооооох утре ще тичам за мини, нямам си..срамота. А иначе сигурно са към 50, спрях да ги броя към 30 😏

# 686
Котенце абсолютна разкошнотия ❤❤❤ оооооох утре ще тичам за мини, нямам си..срамота. А иначе сигурно са към 50, спрях да ги броя към 30 😏
Ау, много благодаря ! и се радвам че вдъхнових!!!  Flutter леле 50... значи направо си имаш райска градина  Party

Преди бях обещала снимка на Фаланеопсиса който си взех от Мистър Брико преди 1 седмица (май.... )  та ето го...
Минито е до него... а между другото, да и аз минито го взех в същата бяла порцеланова кашпа...  сега след като го пресадих, смених саксията....  набих повече кори и с много дупки и го полях ... не знам дали си внушавам.... ама листата взеха че се поизпъват!  Shocked  това въобще възможно ли е толкова бързо?!

ПП : не по темата -  защо не ми показва колко коментара съм писала ?!  newsm78

# 687
Здравейте, бързам да споделя с вас най щастливата новина на деня(поне за мен де...)Аз пиша рядко тук, но редовно ви чета (всеки ден). Днес като се прибрах от работа реших да поразгледам по обстойно моите красавици и видях, че след дълго чакане има УСПЕХ. На най първата ни орхидея на която не отрязах цветоноса изникна едно ново малко бебе цветоносче а по надалу в листата забелязах че излиза нов  newsm68 newsm44 dance newsm18 на други две орхита пък  им излизат и на тях измежду листата нови цветоносчета. Много дълго време излизаха само корени и аз се молих всяка издънка да е цветонос, но уви бяха все коренчета, но ето че сега ........най накрая дойде и техният ред. Когато цъфнат ще направя снимки и ще ги кача, за да ги видите.  Това ще им е първият път в който цъфтят след като съм ги купила. много съм HAPPY   261uu smile3535  animal037  animal085 newsm57  Hands Clap baloni

# 688
  • Пловдив
kotentse  ако имаш предвид броя публикации виж тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=336416.0
dea 55 честити ти цветоноси!

# 689
t_tabakova   Оу! да, точно това ме интересуваше... благодаря!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт