Орхидея - тема 8

• 115 651
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
Камбриите като фалчетата ли се поливат?
дано това ти помогне  Flutter :
http://flowersnet.info/a229/%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%8F

# 661
Не пише дали трябва да се потапя саксията във водата.

# 662
Не пише дали трябва да се потапя саксията във водата.
изчакай някой,който има такъв вид да ти каже със сигурност.по принцип това е въпрос на личен избор (дали да поливаш чрез потапяне или под течаща вода или с лейка и т.н.) а и през зимата не се поливат толкова често орхитата.успех!

# 663
  • Gone with the wind
Аз камбриите си ги топя.

# 664
Здравейте, ...., имам нужда от помощ  Sad
Мини орхидейката ми цъфти супер, всички пъпки се отварят и изникват нови пъпки.... но листата стават някак меки и се набръчкват малко  Cry   не я поливам често, както и другите , само когато корените и почвата хубаво засъхнат .. но се тревожа  Cry какво да правя ?

# 665
Котенце да не си я засушила много  newsm78
Момичета, познат ли ви е материала ЕПИ УЕБ? И дали някой от вас го е ползвал за орхидеите си?

# 666
Котенце да не си я засушила много  newsm78

Едва ли  Sad поливам ги поне когато са светло зелени ... Sad

# 667
kotentse,да не би да е ниска въздушната влажност? Thinking

# 668
kotentse,да не би да е ниска въздушната влажност? Thinking

Crazy може ли на български ?  Crazy извинявам се за израза, ама не те разбрах  Blush Blush Blush

# 669
ами виж сега ,аз не съм спец,но знам че орхитата обичат висока влажност от 40% нагоре
което в този сезон,ако помещението се отоплява и въздухът не се сменя е по-трудно постижимо.
тази орхидейка при другите ли стои?

# 670
  • София
Котенце, мирисала ли си я? Няколко пъти се опитвам да отгледам мини фаленопсиси и все е неуспешно. Обикновено са в такива кашпи:

От една страна вътре е мъх, който задържа много влага, а не кори, от друга - кашпата пречи да се проветрява. Почти винаги ми мухлясват. Не е нещо зелено като мъх, както понякога се случва в големите саксии при преполиване, а баш мухъл и мирише на мухъл. Пробвах да ги сложа в кори, но поради малката саксийка много бързо пресъхват. В момента имам 2 закрепили се, но са в друг тип кашпа и леко се подават над нея. Може би това помага. Иначе знам, че в темата имаше момичета, които ги пресадиха в по-големи прозрачни саксийки с кори и им тръгнаха, но май се и уголемиха малко. Не ти помогнах много, но ако е замирисало на мухъл, изхвърли субстрата, дезинфектирай с нещо растението, сложи в кори и се моли да се закрепи. Обикновено е неуспешно.  Sad

За камбриите - в началото ги топях като фаленопсисите. Сега ги поливам отгоре, както и фаленопсисите.  Wink  И по двата начина растат чудесно. Все пак се нуждаят от малко повече вода от фаленопсисите. Тъй като обикновено са в субстрат за земни орхидеи, т.е. не са само кори, при потапяне поемат повече вода и им стига за същото време като фалчетата. Обаче ако се поливат отгоре, трябва да е по-често от фалчетата. Обичат малко по-тъмни места от фаленопсисите. Миналата година за малко да ги уморя като ги сложих на един цветарник срещу климатика. Дори пропуснаха един цъфтеж. За момента са добре и всички са с цветоноси.

а имам един въпрос... само аз ли съм категорична фенка САМО на Фаланопсиса ?  Whistling  обожавам големият й цвят което напомня на на пеперудка Simple Smile

Ето това от вчера ме човърка, но обещавам да те опровергая в следващите дни със снимков материал. Ще заобичаш и други видове.  Wink За момента ти пускам една стара снимка на камбрия, но се надявам след месец да ти я покажа с новите цветове, които са поне 10-12 сантиметрови:

А за този дендробиум какво ще кажеш?

Ако ми остане време, утре ще снимам и цъфналите ми преди 2 месеца дендробиуми. Трудно ми е да ги преброя колко са цветовете, защото цветоносите са до такава степен отрупани, че се подпират на стъклото, за да стоят прави.  ooooh! Ето този е един от цъфналите в момента, но цветовете са 2-3 пъти повече:

# 671
Тaня67,страхотни дендробиуми Heart Eyes
моят изкарва само нови булби,не знам какво да го правя,че да цъфне  Sad

# 672
  • София
Тaня67,страхотни дендробиуми Heart Eyes
моят изкарва само нови булби,не знам какво да го правя,че да цъфне  Sad

Много светлина. Моите са на перваза на южен прозорец.

# 673
аз няма къде да му осигуря толкова светлина  Sad имам само югозападни прозорци и всичките ми орхидеи гледам в една стая.
споменавала съм,че фаленопсисте са през два прозореца,но и дендито е редом до тях
има и прозорец с повече светлина,но пък в стаята има мухъл..дали няма да му навреди ,ако го преместя там?

# 674
  • София
аз няма къде да му осигуря толкова светлина  Sad имам само югозападни прозорци и всичките ми орхидеи гледам в една стая.
споменавала съм,че фаленопсисте са през два прозореца,но и дендито е редом до тях
има и прозорец с повече светлина,но пък в стаята има мухъл..дали няма да му навреди ,ако го преместя там?

Цялата ни спалня е в мухъл.  Cry Пускаме  електрически абсорбатор на влага, който всекидневно изсмуква около 2 литра вода, но пак има. Орхидеите са добре, то от тях идва мухъла.  Wink  Иначе югозападният прозорец трябва даже да е по-светъл от южния, защото по цял ден е огрян. Ако обаче има балкон отпред, това променя нещата.

Общи условия

Активация на акаунт