Орхидея - тема 8

• 115 754
  • 750
  •   1
Отговори
# 75
Pepsilight   на мен и двете ми приличат на коренчета, въпреки че по правило цветоносите излизат само отстрани, а това второто е отстрани, пък и сега е по-скоро сезона на листенча и коренчета.

Цветоносите ги познавам първо като цепнат листото, цепнатината е като чертичка, а при коренчетата е кръгла подутинка и по-овално цепване. Освен това коренчетата са лъскави, а цветоносите са матови - по това най-лесно също се познава (като гледам твоите от снимката и двете са лъскави). Вече като стане няколко милиметра нещото, ако е коренче, връхчето е обло, а ако е цветонос е леко сплеснато.

Зависи и дали расте листо. Другото, което съм забелязала е, че като има активни коренови връхчета и расте листо, като приключи листото, ако не тръгне да излиза ново, значи може да се дебне за цветонос, но преди това не.

Прецъфтяването също по това го следя. В момента, в който започнат да се появяват нови коренови връхчета и да расте листо - цветчетата започват да повяхват.

За образуването на цветонос също има нужда от разлика от няколко градуса в дневната и нощната температура, като това в домашни условия си става натурално есента, зимата и пролетта. Моите вадят масово цветоноси есента, въпреки, че имах една, която пусна цветонос и юли месец, но това стана след като пусна първо листо.

# 76
Моите пък ме сюрпризират с цъфтеж около 14 февруари. Дори едната две години подред ми цъфтя точно на тази дата. Тази година трябваше другата да ме зарадва на/около деня, но "някой" (сина ми) реши да ми я откъсне и подари в етап на пъпки още.

# 77
Къде стоят орхидеите ви сега- навън или вътре?

# 78
  • София
Вътре  Peace

# 79
  • Gone with the wind
Според зависи - само фаловете, вандата, неостилиса и ангрекума са вътре - всичко друго е на вън /дендробиуми, цимбидиум, камбрии, зиги, пескатореа, май имаше и други   newsm78/. Цимбидиума е на първа линия долу в ниското на доста напечена тераса /нещо като югоизток-югозапад е - пече откъм 10 до вечерта/, всичко останало е най-отвътре на перваза. Явно на цимбо му харесва там - гледам, че се появиха още 2-3 нови булби от няколко дни  Simple Smile

# 80
Моите пет фаленопсиса са на терасата. Дали им е добре навън?
Два от тях са с по два цветоноса и се чудя откъде да купя пръчки от онези дългите каро в Баумакс?

# 81
  • Велико Търново
Здравейте момичета!  bouquet Чудесни красоти показвате! Simple Smile
Подариха ми орхидея -  фалаенопсис миналата година през октомври. Понеже нищо не знаех за орхидеите я сложих в един тъмен ъгъл на стаята, поливах я от време на време - не умря, но веднъж забравих да я полея и цветовете опадаха, после видях че изби ново листо, което ме успокои, че все пак се развива. Скоро прочетох, че обичат южен не слънчев прозорец - преместих я там и сега чакам да ми цъфне отново, тъй като е избил нов цветонос. Старият си стои - не зная да го режа ли или да го оставя? newsm78
А днес си купих от Практикер още една орхидея. И понеже толкова се бях захласнала от голямото разнообразие, че чак като се прибрах видях, че вътрешната стена на саксията е цялата позеленяла. Та въпросът ми е това пречи ли нещо или да я извадя и да измия саксията. newsm78

# 82
Подариха ми орхидея -  фалаенопсис миналата година през октомври. Понеже нищо не знаех за орхидеите я сложих в един тъмен ъгъл на стаята, поливах я от време на време - не умря, но веднъж забравих да я полея и цветовете опадаха, после видях че изби ново листо, което ме успокои, че все пак се развива. Скоро прочетох, че обичат южен не слънчев прозорец - преместих я там и сега чакам да ми цъфне отново, тъй като е избил нов цветонос. Старият си стои - не зная да го режа ли или да го оставя? newsm78
А днес си купих от Практикер още една орхидея. И понеже толкова се бях захласнала от голямото разнообразие, че чак като се прибрах видях, че вътрешната стена на саксията е цялата позеленяла. Та въпросът ми е това пречи ли нещо или да я извадя и да измия саксията. newsm78
Недей да режеш цветоноса.  Присади орхидеята от Практикер в нова саксия с нов субстракт за орхидеи.

# 83
  • Велико Търново
Недей да режеш цветоноса.  Присади орхидеята от Практикер в нова саксия с нов субстракт за орхидеи.
Nazar Boncugu, а няма ли да пречи това, че е цъфнала?

# 84
Не и пречи

# 85
  • Gone with the wind
А защо да я пресажда - зеленясалото най-вероятно са мъхчета, които не пречат на фалчо. Нека го наблюдава и ако нещо се стори съмнително тогава да пресажда. В началото пресаждах всичко - вече не, и определено преживяват стреса от промяната в условията много по-леко

# 86
Все още след 4г не съм пресадила нито една от орхидеите си. Едната вече има крещяща нужда понеже корените и преливат от всякъде, но това не им пречи да ме радват с цветове. Решила съм като прецъфтят тогава да действам, но пък трябва да им намеря и подходящ съд.

Имам приятелка, чиято орхидея е в обикновенна саксия и е в пръст. Избила е друга орхидея до нея и не престава да цъфти целогодишно все от някъде  newsm78  чак да завиди човек.

# 87
Защото субстракта много бързо се засолява и разлага и е хубаво да се подменя с нов.

# 88
  • В най - голямото село
Влизам само да споделя, че на пазара Никола Петков (в частта с цветята), има едно магазинче (предполагам доста от вас го знаят), в което са заредили страшно много видове орхидеи. Цените бяха от 3 до 16 лв.

# 89
  • София
cikoni, да не би да искаш да кажеш "Димитър Петков" пазара?  newsm78
Тези по 3 лева преоценени ли са? Много ми се ще да си взема преоценена и да гадая в какъв цвят ще цъфне  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт