Орхидея - тема 8

• 115 779
  • 750
  •   1
Отговори
# 345
Tsvetik_T благодаря! Simple Smile

аgnesana-успех!  Peace

Сне*инка, аз не разбирам много много,но на пръв поглед ми изглежда дехидратирана тази красавица  Thinking

П.П сега съм изкарала фалчетата на терасата (остъклена е,но със сигурност има температурна разлика денем и нощем) мисля,че сега времето е подходящо и се надявам след около месец да се похваля с нови цветоноси.Смятате ли,че е подходящо да приложа метода и за дендробиум-фаленопсис? newsm78

# 346
Аз отново питам тъй като едната ми орхидея прецъфтя, какво да правя със стеблото, реже ли се?

# 347
  • Бургас
Аз отново питам тъй като едната ми орхидея прецъфтя, какво да правя със стеблото, реже ли се?
Ами зависи каква е орхидеята.Ако е фаленопсис и стеблото е зелено аз не го режа,понякога избиват разни работи от него /нов цветонос или кейки/.Режа го само ако е повехнало и пожълтяло.

# 348
Ами зависи каква е орхидеята.Ако е фаленопсис и стеблото е зелено аз не го режа,понякога избиват разни работи от него /нов цветонос или кейки/.Режа го само ако е повехнало и пожълтяло.

Точно това гледах сега, че е пожълтяло стеблото и е като изсъхнало, като сравнявам с другата орхидея на която си е плътно и зелено. Т.е. по-скоро да го режа. А от дъно ли се реже? Аз виждам, че на същата орхидея която прецъфтя между листата расте нещо Simple Smile но май ще е коренче.

# 349
  • София
Изрежи го до 2 пръста над основата.

# 350

Благодаря ви  Hug

# 351
Да се похваля- едната ми орхидея е пуснала кейки  Laughing

Преди: http://www.flickr.com/photos/82864609@N04/8027683966/in/photostream/ и http://www.flickr.com/photos/82864609@N04/8027684384/in/photostream/

Сега: http://www.flickr.com/photos/82864609@N04/8027688251/in/photostream/ и http://www.flickr.com/photos/82864609@N04/8027688535/in/photostream/

Последна редакция: ср, 26 сеп 2012, 23:26 от Nazar Boncugu

# 352

за мен като привъженник на рядкото поливане на фалчета ми се вижда съвсем в норма цвтенецето. Има омекване в двете долни листа но те си отмират. Аз ако са в такава кондиция  чакам още малко да поомекнат и ги режа макар че все се стряскам да не навредя на орхидеята.Проблеми досега съм нямала.

трябва да отбележа че от опита си моите вече над 80 орхидеи забелязвам че някои хибриди изглеждат точно така без значение дали са дехидратирани или не . Имам примерно 10-тина от този вид и все са такива- листат са сравнително тесни - дълги и тесни или по дребни , зелени на цвят,и растат нарядко на стъблото. Забелязвам и други общи черти в цъфтежа именно на тези фалчета ( те обикновенно са и в по светли цветове жълтеникаво зеленикави или на петна )  но това са други размисли .. имам обаче и други хибриди които в същия режим на поливане ( аз поливам орхидеите си само и единствено заедно ! ) не прояват това омекване на долните лист, а си имат дебели зелени плътни листа и си изглеждат съвършенно недехидратирани. съветвам горещо сега да не вземеш да започнеш да преполиваш в стремежа си да оправиш нещата.

# 353
някой с опит за дендробиума?да  го изкарам ли и него на терасата или? ooooh!

# 354
  • София
някой с опит за дендробиума?да  го изкарам ли и него на терасата или? ooooh!

Moите са на перваза в стаята. Лятото бяха само на светлина, а сега вече са на пряка слънчева светлина, защото слънцето вече е ниско. Цъфтят като бесни, а стеблата са станали "като краставици" (думи на мъжа ми). Всъщност и краставици не са, защото са 2-3 пъти по-големи от краставици.  hahaha  Не съм ги пресаждала и са в малките саксии, в които са били в магазина. Подпирам ги на прозореца, че иначе падат.  Laughing

# 355
  • София
Таня, какво стана с този дендр дето щеше да цъфти пък се оказаха бебета? Успя ли да ги разделиш?

Аз се запалих и искам да си купя камбария. Ще дадете ли съвет какво да гледам при избора?

# 356
  • София
Лаленце, растат разклонения. Няма коренчета. Интересно на какво ще се превърнат.  newsm78  Досега не съм виждала булби с разклонения.  Laughing На единия дендробиум разклоненията са по целите булби, а на другия са само в долната част и растат надолу. Започва да прилича на плачеща върба.  hahaha Тъй като нямам място на первазите, продължават да са на значително по-тъмно място. Явно затова се изродиха така.

Камбриите не искат по-различни грижи от фаленопсисите. Обаче зависи на какво растение ще попаднеш. Имам камбрии, които на вид изглеждат еднакво. Различават се само на цвят. Обаче едните цъфтят, а другите са само на листа. Може би обичат с една идея по-малко светлина от фалчетата. Гледай да има млади булби, от които не стърчат прецъфтели клечки. Така имат шанс да цъфнат при теб. От всяка булба обикновено излизат само 2 цветоноса - едновременно или един след друг. После чакаш младите булби да пораснат достатъчно, за да цъфнат. Имай предвид, че цветовете им са в пъти по-малотрайни от тези на фаленопсисите.

Последна редакция: пт, 28 сеп 2012, 09:21 от Тaня67

# 357
Благодаря за помощта! Вдъхвате  ми увереност, че мисля в правилна посока. Аз все пак изрязах част от тези дълги въздушни корени, махнах и най-долния, набръчкан зелен лист и накиснах, този път за близо 4 часа. В резултат тургорът на цветовете видимо се подобри, листата се надигнаха, като цяло изглежда много свежа!
Влязох по друг повод в магазин за цветя, и излязох с още една красавица :

# 358
  • Gone with the wind
Седя и се чудя - дали това на неостилиса ми е цветенос, или още едно бебе. Излиза измежду листата, което ме навежда на мисълта за цветенос fingerscrossed

# 359
Аз все пак изрязах част от тези дълги въздушни корени, махнах и най-долния, набръчкан зелен лист и накиснах, този път за близо 4 часа.

Ох ох ох
а кой те посъветва да изрежеш въздушните корени ? те са грозни Но нужни ...

В Неделя в Баумакс- Варна  видях че има промоция- намаление на орхидеи  различни видове. Беше ми смешно че едни фалчета със изсъхнали цветоносои се продаваха за по над 20 лева - кой ще ги купи  newsm78. Имаше и други видове - разбира се без цвят. Макар да бях се зарекла да не купувам повече орхидеи, мъжът ми ме провокира ( ТОЙ Е ВИНОВЕН! Joy ) и се върнах с орхидея изненада - не знам дали е епидендрум или енциклия, но не е камбрия. има ново зелено израстъче ( не повече от сантиметър ) което ме спечели . но като се знам каква съм пишман цветарка за орхидеи различен вид от от моите и не съм сигурна дали ще оживее. Ще опитам обаче да дам шанс на растението и на себе си разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт