Орхидея - тема 8

• 115 771
  • 750
  •   1
Отговори
# 375
дано се оправят и някога отново пак да ги видя цъфнали
а някакви съвети как да накарам дендробиум-фаленопсис да цъфне?

# 376
  • varna
Моля за помощ момичетата които имат опит с милтониите. През месец юли купих една намалена милтония за 2 лева.Беше изхвърлена на страшното слънце пред градинския център.В къщи я пресадих
полях и след няколко дни изкара цветонос. Слад още две седмици изкара и разклонение.От тогава
обаче цветоноса който е две пъпки нито расте нито пъпките се отварят. От два дни едната пъпка
хем се отваря хем съхне.Моля да ми кажете къде ми е грешката ,дали не е засушена прекалено много
Живея във Варна близо до морето смятам ,че въздушната влажност е достатъчна.Благодаря предвари
телно за отговорите .

# 377
дано се оправят и някога отново пак да ги видя цъфнали

От слънцето е, и аз поразих една орхидея така, тези петна после ще станат сухи, няма какво да се направи, като излязат нови ще ги изрежеш. Но, това не попречи на моята да си цъфти.

# 378
Подариха ми 2 орхидеи, който са  от  3  години и за  тези  три години нито веднъж не са цъфтя ли. Видими изглеждат добре, саксиите са  пълни със  много хубави зелени  корени и листата са страхотни по 5-6  листа имат и вадят  в  момента  по още  едно листо. Въпроса  ми е ... Как да  ги накарам да  цъфнат? Да  ги  пресея ли в  по-големи  саксии? В момента  не  мога да  пусна снимки за да  видите в  какво състояние са, НО видимо изглеждат страхотно.

# 379
  • София
Подариха ми 2 орхидеи, който са  от  3  години и за  тези  три години нито веднъж не са цъфтя ли. Видими изглеждат добре, саксиите са  пълни със  много хубави зелени  корени и листата са страхотни по 5-6  листа имат и вадят  в  момента  по още  едно листо. Въпроса  ми е ... Как да  ги накарам да  цъфнат? Да  ги  пресея ли в  по-големи  саксии? В момента  не  мога да  пусна снимки за да  видите в  какво състояние са, НО видимо изглеждат страхотно.

Toри ги. Най-добре е с оранжев кристалон, като се слага 1/2 доза от описаното, защото не е специален за орхидеи. Ако не намериш кристалон, купи нещо универсално за орхидеи (поне такива има във всички цветарски магазини и строителни хипермаркети). Добре е да има и достатъчно светлина. Ако са държани върху мебели край стените както ги виждаме по филмите, няма как да цъфнат.  Wink  В никакъв случай не ги пресаждай в по-голяма саксия. Това ще ги накара да растат на корени, докато не запълнят новата саксия. Така още повече ще забавиш цъфтежа.

Много светлина. Моите са на перваза на южен прозорец. И торене разбира се.  Grinning

Моля за помощ момичетата които имат опит с милтониите.

Милтониите са много капризни. Аз не успях да се справя. Мисля, че Незито имаше успех и бях виждала снимка на цъфнала у тях. При мен беше цъфтяла само веднъж, но цветоносът явно е бил тръгнал още в оранжерията, защото се показа 1 месец след като купих орхидеята. След това я гледах почти година, но не се справих и загина.

# 380
Тaня67,някъде прочетох,че не трябва да се полива от ноември до февруари,вярно ли е това и спомага ли за цъфтеж при дендробиум-фаленопсис?
а колкото до торенето,главно торя с органична тор от калифорнииски червеи и от време на време с течна тор за орхидеи.от къде се купува този оранжев кристалон?в Бриколаж има ли го?

# 381
  • София
Това с неполиването се прилага за дендр нобиле, фаленопсиса се полива както и другите орхидеи.
Онзи ден гледах в Бриколаж за оранжев кристалон и нямаше, но тук винаги има  Peace

# 382
Това с неполиването се прилага за дендр нобиле, фаленопсиса се полива както и другите орхидеи.
Онзи ден гледах в Бриколаж за оранжев кристалон и нямаше, но тук винаги има  Peace
Благодаря  Hug

# 383
  • София

Нобилетата също не ги зазимявам. Цъфтят прекрасно всяка зима. А дендробиумите-фалчета - целогодишно. Обаче има едно НО - цъфтят ми само тези, които са в розово-лилава и розово-бяла гама. Имам един жълт, купен заедно с розовите, който досега не е цъфтял. Не знам защо. Може би розовите са по-приспособими?  newsm78

# 384
здравейте! извинявам се ако си задавам неправилно въпроса, но при условие че е изсъхнало стебълцето / няма цветове/ на орхидеятата и са останали само листата, възможно ли е някой ден отново да израстне ?

# 385
  • Gone with the wind
Мдам, ще изникне - точно това е целта на занятието  Wink

# 386
а трябва ли да махна тази суха пръчица?

# 387
Да попитам- кейкито ми досега има 3 листа, кога трябва да пусне и корени?

# 388
  • Gone with the wind
Когато си реши - може да го стимулираш като му овлажняваш дупето.

Дива, повечето хора ще те посъветват да отрежеш, но аз напоследък използвам изсъхналите цветеноси вместо пръчките за подпора  Mr. Green

# 389
  • Варна
Привет от мен "ново излюпила" се любителка на орхидеи  Simple Smile Имам въпрос за рождения ми ден получих една страхотна бяла  орхидея. Всичко беше наред, но след около месец и изпадаха цветовете и сега има само цветонос, листата са си зеленички даже се появи и едно ново листенце ....Но  няма цветове ...да я наторя ли ? Какво да правя ? Между другото си купих още две орхидеи - жълта и бяла с лилави  точици и те си вървят добре за сега .

Последна редакция: пт, 05 окт 2012, 18:50 от Полина-Малина

Общи условия

Активация на акаунт