Орхидея - тема 8

• 116 971
  • 750
  •   1
Отговори
# 540
По същият начин се гледа

# 541
Здравей kotentse и от мен-мини си е и се гледа като останалите  Simple Smile Имам две такива и са куче марка,нонстоп вадят цветоноси целогодишно..,ще му се радваш много-успех с него и не му се притеснявай,само се гледа  Wink  Simple Smile

# 542
ехеее как ме зарадвахте  Crazy супер много се радвам че е лесно и вечно красиво!!! но само да споделя, че когато почвам да обгрижвам цветята си повече.... и ги съсипвам  Tired така че, ще се моля да оцелее и при свръх внимание  Praynig

# 543
  • Там, където ме обичат
Как успявате да накарате вашите орхидеи да пуснат цветоноси. Моята, последната, стои и не мърда от 1 година. Cry

# 544
Как успявате да накарате вашите орхидеи да пуснат цветоноси. Моята, последната, стои и не мърда от 1 година. Cry

Първият път е много трудно. След като пусне първия цветонос в домашни условия, то значи орхидеята си е намерила мястото. Също така и е нужно известно време да се адаптира и на новото място, така че не се притеснявай, ще пусне все някога цветоносче.

# 545
най-разпространеният метод е този с ''хладното стимулиране''.,аз също уморих две орхидеи ( едната сега реанимирам,а другата беше мини  Cry ),не вярвах,че ще имам успех с този метод,но уви..сега една от орхидеите ми е събудила спяща пъпка на стария цветонос и се надявам да я видя цъфнала  Flutter. методът е лесен: оставяш орхидеята на място с усезаема разлика между дневна и нощна температура (да не пада под 15 градуса), така за около 3-4 седмици (моите стояха 2 седмици и само една събуди пъпка).това е..после връщаш орхидеята на обичайната температура и чакаш  Praynig

# 546
На дъщеря ми орхидеената градинка. Като започва колекцията си на 9 години, колко ли ще има към 30  Joy

# 547
  • Там, където ме обичат
най-разпространеният метод е този с ''хладното стимулиране''.,аз също уморих две орхидеи ( едната сега реанимирам,а другата беше мини  Cry ),не вярвах,че ще имам успех с този метод,но уви..сега една от орхидеите ми е събудила спяща пъпка на стария цветонос и се надявам да я видя цъфнала  Flutter. методът е лесен: оставяш орхидеята на място с усезаема разлика между дневна и нощна температура (да не пада под 15 градуса), така за около 3-4 седмици (моите стояха 2 седмици и само една събуди пъпка).това е..после връщаш орхидеята на обичайната температура и чакаш  Praynig
За разликата разбрах, но не разбрах по колко време да е на хладно и колко нормално? Например денем на топло, нощем на хладно, така ли?

# 548
  • София
foxysilver, просто трябва да има разлика. Ако е в помещение, в което в момента няма отопление ще стане, защото вечер е хладно, а през деня слънцето стопля. Ако се беше усетила, миналите 2-3 седмици бяха идеални да се оставят на закрит балкон - вечер хладно, но не студено, а денем - топло. Тепърва е рисковано, защото ще става много студено. При нас основната част от орхидеите са в спалнята и разликата ще се получи след около месец - през деня ще е хладно, защото не отопляваме, а вечер пускаме климатик. Пак се получава температурна разлика, макар и на обратно.  Laughing Ако обаче е стая като нашия хол - пуснат целодневно климатик на постоянна температура - не се става.

ку4о, благодаря за линковете!  Hug

Ина, много са красиви! Дано меракът ѝ продължи с години. И нашите орхидеи са по инициатива на дъщерята, но вече не ги поглежда.  Sad Дори ни се присмива на количеството. За сметка на това от миналата година е на вълна кактуси.

# 549
Ако обаче е стая като нашия хол - пуснат целодневно климатик на постоянна температура - не се става.

Аз имам две в хола и скоро ще пускаме климатик, който не спираме. Да разбирам ли, че цяла зима няма надежда да ми изкарат цветонос?

# 550
  • Gone with the wind
Ако сте като нас - има. Ние намаляваме климатика нощно време (разликата е 3-4 градуса, но все пак си е разлика).
Плюс това денонощните амплитуди не са единствено условие да изкарат цветенос. Вече съм го писала, но - имам един фал, който изкара цветеноса по някое време юни. Юли цъфна. Не е имал кой знае какви амплитуди, защото стаята е с добра изолация, а в жегите пускаме и климатик

# 551
Таня в крайна сметка е хубаво да се грижат за някое растение, а дали е кактус или орхидея няма значение. При мен още минава номера "взех я на детето"  Wink
А охлаждането при мен даде небивал успех, имам само 2 фала без цветонос, и от всичките само няколко с по един ...повечето имат по два. Имахме и семейна хрема от отворените прозорци, но вече всичко е наред  Joy

# 552
  • Варна
Моите си пускат цветоноси без да им осигурявам специални условия. Може би както каза Таня единствената разлика в температурите идва от слънцето,  защото са до източен прозорец.
И да се похваля - един фал, който остана без връх, само с двете най-долни листа и беше като замръзнал в продължение на 2 години си е пуснал кейки, докато го бях зарязала зад стайната лоза Joy Направо не можех да повярвам. Понякога май трябва да ги стреснеш, за да се събудят Laughing

# 553
  • София
Ако обаче е стая като нашия хол - пуснат целодневно климатик на постоянна температура - не се става.

Аз имам две в хола и скоро ще пускаме климатик, който не спираме. Да разбирам ли, че цяла зима няма надежда да ми изкарат цветонос?

Пускат, но доста по-трудно, докато в спалнята ни е 98-99% успеваемостта. При нас няма как да се спи на отворени прозорци, дори и при хубаво време, защото шумът е нетърпим.  Sad

Месечинке, честито за кейките!

# 554
аз искам нещо друго да попитам .. единствената орхидея,която пуска разклонение от спяща пъпка,след ''хладната терапия'' си има само 3 листа.Големи и много дълги,но са само 3..не смятате ли,че са малко?Как да стимулирам растежа на още листа?

Общи условия

Активация на акаунт