Как и къде на обществени места се кърми в България???

• 18 975
  • 305
  •   1
Отговори
# 270
Да използвам, че темата много се отклони, и да я отклоня още преди ключа Simple Smile

На никого за кърмене не говоря (освен във форума, където ако някой чете, явно се интересува, и никой не го бие през клавиатурата да чете). Моето дете си е здраво, щастливо и прекрасно кърмаче. Но акъл на хора не давам нито за кърмене, нито за каквото и да било друго - ако някой си няма акъл, той и от чуждия не взема.

За образоваността на майките - близките ми приятелки са дългокърмещи, по професии адвокат, програмист, филмов преводач и прочие... Имам извадка и за образователния и професионален ценз на некърмещите си познати, но не смятам да го развявам тука - не искам да обиждам никого, пък и всеки има право да се разпорежда с живота си и с детето си както намери за добре.   

И все пак: смешно ми става, когато жена с образователен ценз "козметик" (чудесна жена и чудесен козметик) обяснява как кърмата по правило спира на втория месец, и това е. Да се дразня, не се дразня, а просто смешно ми става.

PS. Това за Нестле не мога дори да го изкоментирам освен с  Shocked. Едвам се отказах от Нескафе, но за принципа се насилих. Макар че ако не е Нестле, ще е някой друг.. Sad Няма правда в този свят.

# 271
Нямам и нагласата да категоризирам майките спрямо нагласата им за кърмене!
Така е, то изобщо всякакви категоризации са опасни.
Няколко пъти тръгвам да пиша в темата и се отказвам. Искрено ме смущават крайните изказвания и обобщения към некърмещите.
Всеки има право да вземе решение дали да кърми или не, нали не го взема за вашето дете? От там нататък да гледаме чуждата паничка и да сочим с пръст е ужасяващо. И наистина не разбирам на какъв принцип осъждането и осмиването на чуждия избор те кара да се чувстваш по-добре? Или това прави твоя избор по-добър? Чудя се наистина.

# 272
Тази козметичка има ли деца?

# 273
А от горните постове човек може да си направи много крайни изводи за доста от "страстните" кърмачки.

Човек е свободен да си прави каквито си иска заключения. Другите имат правото да не се съгласяват с неговите заключения.

# 274
има деца.

# 275
  • UK
Мда, аз пък имам близка ембриолог, с няколко висши, работи в известен инвитро център и буквално "прави" по 40 бебета в лабораторията всеки ден. Имаше трудности с кърменето, кърми общо 2 месеца и се върна на работа на четвъртия месец от раждането. Това дали я прави по-проста от повечето кърмещи майчета в темата? Защото примери много можем да даваме.
Аз приключвам дотук с темата, много здраве и успешно кърмене желая.   

# 276
Не знам, dejie, ти я познаваш и знаеш мотивацията зад постъпките й от къде произтича.

Пак казвам, че мен хората, които не кърмят, изобщо не ми пречат и не ме интересува как си хранят децата. Също и хората, които трябва/искат да се върнат на работа на четвъртия месец. То си е тяхна работа, последиците от това - позитивни и негативни - са си за тях и за техните деца. Мен не ме касаят. Надявам се и те да ми отговарят със същото - да не се вторачват в начина, по който аз действам, та и да се изказват глупаво и некомпетентно за него - и то глупаво и некомпетентно дори от гледна точка на ортодоксалната (т.е. доста изостанала) медицина. Справка - СЗО. Ако нещо не знаеш, по-добре си мълчи, а не ми цитирай какво казала баба-акушерка, баба-свекърва и др. баби! Ако пък искаш да знаеш - знанието в съвременния свят е налично за всеки...

# 277
  • София
 Мила dejie, не знам какво толкова те подразни. Но според мен и двете страни търсим под вола теле май  Laughing Всеки има право да си кърми колкото дълго време поиска, където поиска, както и всеки има право да не кърми изобщо. Нито едните могат да съдят другите, нито те - отсрещната страна. Но някой да ме обявява за едва ли не ненормална, само защото съм си накърмила детето в метрото, ами айде моля ви се малко по-спокойно. Някой си решил да се върне на работа когато детето му било на 4 месеца - ок, това си е негов проблем. На друг му било неприятно да кърми - ами хубаво, недей да кърмиш като не ти е приятно, ама и недей да си изсмукваш от пръстите оправдания от типа на "спря ми кърмата", "нямам кърма" и пр. Така само се заблуждават бъдещите майки.  Peace

# 278
Да, майката трябва да се побърка, но да кърми. Защото "не може да няма кърма". Никакви оправдания.

# 279
На никого не са му нужни оправдания, освен на човек с гузна съвест.

Я кажете, като ви е толкова възмутително, колко често ви се случва да видите някоя майка да кърми на опашката или в метрото/ автобуса и пр. неприемливи места. И кое точно ви дразни в кърменето на децата, при положение, че никой не ви ангажира с кърменето на тези деца?

# 280
Една приятелка на дъщеря ми - кърмеща мама, уважавана. Много държеше да кърми навън, ама вика - студено ми е, предпочитам да се прибера. Не се е сетила да иде в метрото.

# 281
  • София
Една приятелка на дъщеря ми - кърмеща мама, уважавана. Много държеше да кърми навън, ама вика - студено ми е, предпочитам да се прибера. Не се е сетила да иде в метрото.

Като се стопли времето ще започне да "размята цици"  Laughing

# 282

Обади й се да й кажеш Peace

# 283

Като се стопли времето ще започне да "размята цици"  Laughing

О, сигурно. Все пак висше образование има момичето.

# 284
Мила dejie, не знам какво толкова те подразни. Но според мен и двете страни търсим под вола теле май  Laughing Всеки има право да си кърми колкото дълго време поиска, където поиска, както и всеки има право да не кърми изобщо. Нито едните могат да съдят другите, нито те - отсрещната страна. Но някой да ме обявява за едва ли не ненормална, само защото съм си накърмила детето в метрото, ами айде моля ви се малко по-спокойно. Някой си решил да се върне на работа когато детето му било на 4 месеца - ок, това си е негов проблем. На друг му било неприятно да кърми - ами хубаво, недей да кърмиш като не ти е приятно, ама и недей да си изсмукваш от пръстите оправдания от типа на "спря ми кърмата", "нямам кърма" и пр. Така само се заблуждават бъдещите майки.  Peace
Mr. Green Mr. Green Mr. Green
И аз като една бивша кърмачка, да кажа , че всичко е до жжелание.Както майката се чувства добре, ,ако иска да кърми ако иска не, ама да си отстоява позицията ,да си каже истината."Не ми беше приятно да кърмя, не щА"
И само да вметна че моя приятелка се върна работа когато малката беве на 3 мес.Кърмеше я сутрин и вечер,а през деня на 3 часа се цедеше, прибираше кърмата и носеше за да има детето за другият ден докато е с гледачката ,къми до годинката

Така че айде моля ви се

Общи условия

Активация на акаунт