Веганството - да споделим опит - 10

• 53 869
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Падам си по поведенческите анализи, криминалета, разследвания, език на тялото, анализ на стила на писане и всякакви такива (тематиката е обширна). Wink

много интересно.
забелязала съм, че изрази от тази книга се използват като "кодове", да се открият "от същата кръвна група". не само в Бг.
култово от тази книга е числото 42. та дори в Германия ми се е случавало да променя нивото на разговор, благодарение на този код  Mr. Green

на мен ми е много интересно да наблюдавам как някой се има за супер интелигентен, а пише на български с елементарни граматически грешки, та чак и имена пише грешно  Shocked и не става въпрос за легастения Simple Smile

# 571
Здравейте,не знам къде да попитам, Embarassed
Къде може да се продаде около тон био мурсалски чай,пита производител?Ще съм благодарна за съвет   bouquet

Сещам се за http://plovdivfoodcoop.alle.bg/ и http://www.hrankoop.com/about/, ако става въпрос за Пловдив.

# 572

Падам си по поведенческите анализи, криминалета, разследвания, език на тялото, анализ на стила на писане и всякакви такива (тематиката е обширна). Wink

много интересно.
забелязала съм, че изрази от тази книга се използват като "кодове", да се открият "от същата кръвна група". не само в Бг.
култово от тази книга е числото 42. та дори в Германия ми се е случавало да променя нивото на разговор, благодарение на този код  Mr. Green

на мен ми е много интересно да наблюдавам как някой се има за супер интелигентен, а пише на български с елементарни граматически грешки, та чак и имена пише грешно  Shocked и не става въпрос за легастения Simple Smile
интересни теми сте вмъкнали Simple Smile
приятно ми е понякога да споменаваме и други житейски нещица, пречупени през призмата на нашия разговор тук.
Почти безобидна, надявам се да се включиш Wink всичките ли романи си прочела ; 5-ят ти е любимият ли?

# 573
  • София
като се има предвид че моето семейство купи 30 кг био леща за 1 година напред, а от мурсалския чай би купило 50 гр, не знам къде може да се продаде тон мурсалски чай

имаше такъв виц (поздрав за Усмивка Simple Smile )

Стефка Костадинова скочи 209 см  и дължината на оградата на нейната вила в Драгалевци е 250м. Сметнете колко е скочил Тодор Живков, ако дължината на оградата на неговата вила в Бояна е 1250 м (примерно Simple Smile )

какво си говорите за правописни грешки? не съм ви срещала в моята любима правописТна тема, с която се търкалям от смях  и сълзи

скорошна новина беше за новия правописен речник, било правилно да се пише тире  и после веднага запетайка!!! http://dnes.dir.bg/news/greshka-rechnik-ezikoved-12254851?nt=10

# 574
О не, аз лично в случая оставям настрана грамотността и правописа, макар че много неща в този аспект бодат и моите очи. А и имам едно наум относно себе си все пак - далече съм от мисълта, че съм перфектна.
Онзи ден в едно предаване слушам: правимЕ, ходимЕ, готвимЕ и т.н. глаголи от този род, многократно повторени даже...

Анализ на стила на писане и анализ на почерка са съвсем други неща, за мен много интересни. Второто покрай тия компютри става все по-рядко.

# 575
Вери, честито ти юначе!
Да ти е живо, здраво, силно и добро същество Simple Smile
Някой пусна прекрасната новина в Родилница и искрено ти се зарадвахме.

Може ли да дадете рецепта за пълнозърнест хляб със сода или бакпулвер.  Мисля да изпека във формички от мъфини и децата ще са очаровани. Само дето никога не съм правила хляб със сода. Ако може някой да ми даде основни насоки.

# 576
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Онзи ден в едно предаване слушам: правимЕ, ходимЕ, готвимЕ и т.н. глаголи от този род, многократно повторени даже...

за жалост "журналистите" в Бг говорят в мнозинството си ползват този шопски диалект и оттам и много хора започнаха да говорят/пишат грешно  Rolling Eyes
в Бг не гледам ТВ и не слушам радио, защото ме изнервят с грешния си изказ.
откак говоря само на чужд език, станах много чувствителна към българския език (с уговорката, че и аз правя грешки  Sunglasses)

забелязала съм, че почеркът ми е различен, зависимост дали пиша на латиница или кирилица.

да ти е жив и здрав рожеденникът!

# 577
Вери, честито ти юначе!

Може ли да дадете рецепта за пълнозърнест хляб със сода или бакпулвер.  Мисля да изпека във формички от мъфини и децата ще са очаровани. Само дето никога не съм правила хляб със сода. Ако може някой да ми даде основни насоки.

Вери, честити второроден син Simple Smile Здраве за всички ви.

Моят хляб  - 800 гр. пълнозърнесто брашно ( купувам на Теньо Тенев/ Камено, цената му е двойна в гоелмите маркети). Гася 1 чаена лъжица сода в 2 супени лъжици ябълков оцет. Прибавям 200-300мл хладка вода. Сол, бакпулвер, две л. зехтин още. Месиш бавно, тръгва се от кладенчето. Втасва 30 мин., 40 мин печене на 180-200.

Аз съм от район в който се говори на "зверски" диалект. Казвам така, защото е груб, първичен, недодялан, с много диалектни думи. Иде реч за северозапада. Владея диалекта, но владея и книжовния език. Децата ми говорят на диалект, откакто тръгнаха на градина.
Ужасно се дразня на това. В Бургас има хора, които говорят прекрасен български, но те са малцина, предимно хора които са живели извън града.
Често ми викат ''вий ни сте оттука"Simple Smile

ще ходА - това ме дразни.

Последна редакция: ср, 24 окт 2012, 10:47 от Анe

# 578
Е, ще ме накарате да прочета книгите за Галактическия стопаджия  Simple Smile
Досега винаги съм ги подминавала. И аз май не харесвам да чета фантастика.
Обаче току-що прочетох нещо във фейсбук и ако Ася не беше споменала числото 42, въобще нямаше да ми направи впечатление  Simple Smile
Защо отговорът на въпроса с главно "В" е 42? - на това попаднах. Ако това не е знак, че трябва да потърся "Пътеводител на галактическия стопаджия" ...

Вери, много се зарадвах като разбрах новината  Hug Честита рожба! Всичко най-хубаво ви желая!

# 579
  • София
"Галактическият ... " е класика:) Наистина дълго време се използваше за "надушване" сред определен набор хора, но мисля, че вече има и достатъчно много други книги, които са не по-малко ценни и "определящи". "Галактическият..." четох в късна възраст и не успях да се захласна по него, както други хора, които познавам. Предполагам, че ако го бях чела в гимназията, ситуацията щеше да е по-разлина, но поредицата с всяка следваща книга зазлява и за последните си признавам - нямах нерви. Обичам да чета както фантастика, така и фентъзи, както и 1001 други жанра.

Зачекнали сте въпроса с правописа и правоговора - болна тема. Работата ми е свързана със създаване на текстове и преводи. Това не значи, че не съм имунизирана от грешки, много често правя дори, но проверката му е майката. Най-честите ми грешки са смяната на местата на буквите и понякога - на думите, пропускане на букви и грешки при печатане, което никак не е малко Simple Smile Но пък комуникацията ми с други хора ми затвърди мнението, че правописът на българина е много зле. Прочетох статията, която ЗаСлон сподели. Според мен речникът е правен от хора, които нямат никакъв поглед върху практиката. Отделно при взимането на решение по конкретен казус, решават всеки казус индивидуално, с което се създава впечатление за липса на правила и мерене с повече от един аршин. Лошо.

Графологията наистина е интересно нещо. Понякога се хващам, че без да искам започвам да си правя изводи за хората по начина, по-който държат химикал, четка, молив, ъгъла им на писане, самия почерк, замаха на писане/рисуване. Аз самата съм си сменила почерка няколко пъти от детската градина до сега Simple Smile В момента е ужасен - следствие от печатането на компютри. И пак препратка - точно улеснението на компютрите води до допълнително закърняване на мозъка, в случая до мързел при правила за писане, понеже има редактори. Забелязала съм го и по себе си. Наскоро във фейсбук попаднах на снимка, на която имаше надпис, че с годините телефоните стават по-тънки и по-умни, а при хората е обратно  Joy

# 580
  • София
Мила, Вери! Да сте живи и здрави с малката рожбичка!Честита радост вкъщи! Hug
Вчера имах удоволствието случайно да се запозная на живо с Щастливата-  много е слънчева и симпатична!
Момичета, чудих се дали мога да си слагам във фризера пащърнак- замразих си и си го готвя успешно! Доволна съм.  

# 581
  • на острова на мечтите
Вери, честито ти юначе!

Може ли да дадете рецепта за пълнозърнест хляб със сода или бакпулвер.  Мисля да изпека във формички от мъфини и децата ще са очаровани. Само дето никога не съм правила хляб със сода. Ако може някой да ми даде основни насоки.
Номерът с хляба е да нацелиш влажността и да го изпечеш добре, за да не стане тиклав.
За хляб със сода имай в предвид факта, че е най-добре да се яде пресен, топъл иначе става доста твърд. Добре омеси тестото, тук някъде някой беше споменал как доброто омесване на тестото довежада до чудесни резултати. Сега, малко се чудя, защо с бакпулвер да месиш? Помня маминка слагаше малко оцет на тестото, но така и не научих точната мярка, тя правеше всичко по усет.
Содената питка обикновено е плоска, защото не втасва!
Успех!

# 582
Simple Smile Ех че интересни неща прочетох , Благодаря за цялата информация  Hug

Искам да си купя нещо за покълване но не желая да е електрическа, гледах този модел

дали имате информация за него  - изглежда ми достатъчно голям, но не знам по какъв начин се отцежда водата? хареса ми това че също може да се използва и с пръст  Rolling Eyes

Вери много хубава новина- здрав и разумен да расте малкия мъж Simple Smile  и аз тайно си мечтая за още едно -две бебчета, но сега е време да отгледам тези двамата хухихихихих

# 583
Радвам се, че открих темата, интересуваше ме вегетарианското хранене за дете, но попаднах на тази тема и мисля, че е добре.
Храня детето си без месо, но лекарката го намира пожълтяло и се чуди дали няма анемия, интересувам се какво съчетание на храните трябва да му предлагам.

# 584
Благодаря ви! Simple Smile

"за жалост "журналистите" в Бг говорят в мнозинството си ползват този шопски диалект и оттам и много хора започнаха да говорят/пишат грешно"

Родена съм и съм живяла в шопски край (нямам нищо шопско обаче Simple Smile))) ), но винаги съм се старала да говоря и пиша що годе правилно.
Развалянето на говора в София стана от един определен период.
Много ме дразни замяната на "я" с "е" в дадена дума; примерно: вместо "няма", "нема". Има и други бисери.

това също:
"ще ходА - това ме дразни"
В София даже по-скоро може да се чуе ще ходЪ...Simple Smile)))

И понеже стана дума за Бургас - забелязала съм, че доста думи ги изговарят много хубаво и правилно. Но има и такива, които са ме разсмивали; като: пишеходцити. Simple Smile)))

Lux, бил ми е в ръцете този уред, още преди 3-4 години. Ползвахме кратко; нещо на нас лично не ни беше удобен. После купихме машината. Не мога да споделя кой знае какви отзиви, тъй като не съм го ползвала достатъчно. Водата се отцежда в долната черна тавичка.

Колибка, много оскъдна информация даваш. Какво яде детето? Лекарката като се чуди дали има анемия, може да му пусне изследвания. Анемия може да се срещне и при месоядните деца/хора. Simple Smile

Содена питка ( по принцип нещата със сода не се месят):
http://www.recipemagician.com/recepti/snaksove-i-hliabove/sodena-pitka-bez-maia/

Общи условия

Активация на акаунт