Използване на течна сметана

• 23 620
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте момичета,

Аз никога не пиша, защото повече чета, но сега реших да се престраша и да попитам.

Харесала съм си една рецепта за пиле със сметана и понеже съм нова в готвенето искам да попитам вие как избирате каква течна сметана да купите. Confused

Ходих онзи ден до магазина и гледам има сметани от 10% до 35% масленост, само с мляко и с растителни мазнини. Как да разбера коя за какво се използва?

Поздрави!

# 1
  • София
Ами аз гледам следното - висока масленост /като ще е гарга - да е рошава/, да е от мляко/ не харесвам на вкус тези с растителни мазнини, лепят се по небцето и са гадни/, ако е за готвене - да пише, че е готварска, а не подсладена. Единствено изключение с растителна сметана правя, когато ми трябва сладкарска за разбиване на крем, защото с другите досега имам два провала - не ми се разбиха, останаха си течни.

# 2
A значи тези за готвене не стават за сладкарство, защото не се разбиват?

Т.е. не може като си взема неподсладена сметана за пилето, да я използвам после за сладкиш?

# 3
  • Czech Republic

Т.е. не може като си взема неподсладена сметана за пилето, да я използвам после за сладкиш?

Здрасти!

Ако сметаната е с висока масленост - минимум 30% - може да я използваш за сладкиши, но ако искаш да я разбиеш, ще трябва да и сложиш фиксатор за сметана, за да получиш желаният ефект или просто я разбий с пакетче суха сметана. Животинската сметана наистина се разбива по-трудно и за да държи добре, трябва да е много маслена  към 35%, а такава рядко се намира.

Иначе за пилето спокойно може да използваш и по-ниско маслена сметана. Аз използвам за готвене 12% - така не става яденето много тежко.

Иначе и аз като Белинда не харесвам много растителната сметана, особено след топлинна обработка. Peace

# 4
  • София

Абе по принцип високомаслените би трябвало да се разбиват или поне така пише на кутийката. Охлаждаш добре, бъркаш енергично, става на крем. Да, ама не Confused Отказах се да се пробвам и просто взимам растителна - става на крем за секунди Peace Или - както е написала Наталина, така направих последния път, когато не разполагах с растителна. Изнамерих из шкафовете една суха, изсипах я в неразбилата се течна и о! чудо - стана Grinning

# 5
Благодаря момичета!

Сега да обощя да видя дали съм разбрала:

Животинската - за готвене и ястия без значение дали е високомаслена или нискомаслена

Растителна - за сладкиши

Обаче сега бях до магазина и питах за прясна сметана и те ми казаха, че има само УХТ - това УХТ помага ли за нормалното готвене?

# 6
Никога не бих купила за нищо растителна сметана, отвратителна гадост и отрова  Sick
Тук взимам 40% за разбиване. И 30 става идеално, но за БГ не знам. Не добавям нищо. Иначе за готвене, взимам 20.
Аз лично течна и сладка сметана не съм виждала  Simple Smile

УХТ какво значи?  Embarassed

# 7
УXT е ultra-high temperature processing, или високотемпературна пастьоризация. Изтребва разните спори, увеличава срока на годност главно (прясното мляко с трайност 6 месеца е УХТ).
Иначе аз от години си ползвам високомаслена животинска сметана за всичко, растителната я отказах веднага щом ми дойде малко акъл в главата Simple Smile

П.П. Между другото, Блонди, сега се зачетох в една таблица колко УХТ мляко се използва в различните еу страни, и в Белгия 96% от продаваното е такова... срещу 5-10-20 процента за някои други държави, и нула процента за Дания и Гърция.

# 8
  • here, there, everywhere
Блонди, тук коя сметана е 40%? Не съм виждала май.

# 9
A добре защо сте толкова против за растителната сметана. Нали в крайна сметка като пържим, пържим най-често с олио?

# 10
  • София
Защото е вредна за здравето и гадна на вкус. Аз лично винаги я усещам в сладкишите и затова почти не правя сметанови кремове или ако правя, ползвам заквасена сметана. Моля ако някой е намирал на българския пазар млечна сметана, която да е успял да разбие без проблем на пухкав крем, да ми каже марката. Аз досега не съм попадала на качествена явно или нещо не правя правилно Rolling Eyes
UHT технологията си е ок, взимай смело Peace То май всичко в кутийки вече се пастьоризира така.

# 11
сладкарската сметана "президент" се разбива идеално и е над 30% (35% е мисля, но не съм сигурна) масленост. досега не съм имала никакви проблеми с нея - хубаво изстудена от хладилника, разбивам на най-високите обороти и веднага щом е готова, прекратявам бъркането. скъпа е, но си заслужава инвестицията, според мен!
Wink

за готвене, дори и за сладкиши и теста, когато не е нужно разбиване, напоследък купувам животинска сметана от "била" и съм много доволна от нея.

40% сметана и аз не съм виждала в България, но нека някой да сподели, ако знае за такава!

# 12
  • София
А за колко време се разбива президента? Имам спомен, че първият ми опит беше май точно с такава и не успях Confused Дали пък не разбивам достатъчно дълго newsm78 Или не е била достатъчно студена? Вярно, веднага след закупуването я ползвах, но все пак я взех от хладилна витрина в магазина, би трябвало да е достатъчно студена Rolling Eyes

# 13

може би става една идея по-бавно отколкото сладкарските кремове на растителна основа, но не прекалено дълго... да не би да си я разбивала по-дълго от необходимото? ако се прекали с разбиването, сметаната се втечнява отново, затова трябва внимателно да следиш и в момента, в които е готова, веднага да спреш да разбиваш.

# 14
Сега пак бях до магазина, но нямаше Президент. Не знам на коя марка да се доверя? Май Дей и Мегле пробвали ли сте?

Общи условия

Активация на акаунт