Вече съм в 9-ти клас и хич не ми се влиза в час.

• 52 694
  • 729
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Аз разбрах, че е черен сборник:) Ама май се оказва черен учебник:) Доста показателен цвят:))) Значи на "Анубис".
Относно АЕ като втори ЧЕ. Понеже е най-популярният ЧЕ. При нас специално за 9 клас, за които е втори, класът се разделя на две. Напреднали и начинаещи. На две групи. Едните имат 2 часа повече. Идеята е да се изравнят в 10 клас, когато пак са на групи. Поне така сме го измислили в 73 СОУ.

# 541
Навремето при дъщеря ми започнаха АЕ като втори ЧЕ само заради едно дете, което не беше учило. При положение, че имаха 4 паралелки, в които първият език беше друг и имаха възможности за комбинации от групи начинаещи и напреднали. В крайна сметка повечето деца си губеха времето 1-2 години в тези часове.

# 542
  • Sofia
 Ами не знам, това с вторите езици за мен е наистина загубено време. Това си е мое мнение, но е малко безмислено с тези 2 часа седмично. М.г. синът ми скучаеше 18 часа седмично , в които имаха английски. Беше учил вече всичко , което беше в учебника , но учебната програма е такава. Сега започна немски като втори език. Ами бъкел не знае, дори произношението не може да нагласи. За да може да научи поне малко , трябва да се упражнява да слуша и у дома , т.к. 2 часа седмично за нищо няма да стигнат. В същото време в класа има деца , които имат много добро ниво на владеене на езика. Та тези деца ще изкарат още една скучна година , само че този път по немски. Е, не виждам за кой точно е добре да се учи  втори чужд език  newsm78. Можеха да увеличат часовете по БЕЛ  например, т.к. 3 часа седмично според мен са крайно недостатъчни.

# 543
  • София
Каквото и да направи едно училище по отношение на втория език (в частност английския), все ще има май недоволни. И е разбираемо предвид това, че децата са на твърде различно ниво на овладяването му. Едни са взели вече сериозни сертификати, други са го учили просто в основното училище и поназнайват средна работа, а на трети досегът с него  до момента е сведен само до наученото от филми, песни и интернет, понеже до 8 клас са учили интензивно друг език.  :peace  Нито да започнеш от АВ, както е почти навсякъде, защото училите(мнозинството) неимоверно скучаят в час. Нито пък да скочиш направо в дълбоките води,както е в 91 НЕГ, защото все пак има и неучили, малко на брой, но ги има, а на тях ще им е доста трудно да се справят с учебници за напреднали. Дори и с разделяне на групи, от които начинаещата е с 2 часа повече седмично, пак в никой момент няма да се достигне  същинско изравняване. Понеже напредналите в масовия случай не бездействат, а ходят извънкласно на АЕ и поддържат преднината си. ThinkingНай-готино лично на мен ми се струва да има разделение на  групи, но с еднакъв брой часове по езика. Всяка ще напредва равномерно спрямо изходната си позиция, без целта да е изравняване на познанията им. Но дали  някога  и някъде ще стане - едва ли. Mr. Green
Много съм се размислила рано сутринта.. Joy

# 544
Според мен по отношение на втория език, всичко зависи от преподавателя, неговия подход и разбира се самия набор.

В нашият случай, като че ли сме случили на всичко това:-)

Госпожата дава възможност на деца, владеещи втория езика на по-високо ниво отколкото е класа, да се занимават в часовете й с езика на нивото на което са, предоставяйки им избор да носят собствени материали...или тя да им предоставя.....мисля, че по-този начин никой няма да умре от скука в часовете...а пък току виж и полза има:-)....това е едно много добро решение.....

# 545
  • с/у ОколоМръсТното
 Jayshree - добър подход.
Мисля, че и при щерката ще стане така. Няма начин да блее в часовете... Няма време за това.

П.П: а пишеш ли в 3-токласната ни тема? 

# 546
Отвреме навреме пиша и в третокласната:-)....по принцим доста рядко....но чета редовно:-) и в двете...не съм много по писането

Последна редакция: чт, 27 сеп 2012, 09:28 от Jayshree

# 547
Четат ли децата ви книги / художествени/ по езика, който изучават?

# 548
Съгласна съм с Ali_sun за изучаването на втори чужд език в училище. Нашите почнаха с немски и въпреки, че имат три, а не два часа пак не смятам, че нещо ще се научи. Дъщеря ми е много напред с този език, защото още в 4 клас като беше си говореше с шефовете на мъжа ми, които бяха немци. За нея е мъка да повтаря вече трети час азбуката.
Тези пък, които не са въобще учили езика, не мисля, че ще успеят с тези три часа да го научат.
Това са за мен излишно похабени 3 часа, които можеха да отидат за основния им език, който сега от 6-7 часа на ден, падна на 6 часа на седмица. Ама друго си е училището като каже, че предлага два езика Wink
Може и за БЕЛ да отидат, ама като гледам какви отнесени неща учат, по- добре да са си за езика, а там може и английска литература да си четат Simple Smile

# 549
  • Sofia

Госпожата дава възможност на деца, владеещи втория езика на по-високо ниво отколкото е класа, да се занимават в часовете й с езика на нивото на което са, предоставяйки им избор да носят собствени материали...или тя да им предоставя....
Браво на госпожата  Laughing. Съжалявам, че м.г. не направиха подобно нещо по английски.
 Лети, може и за първият език да сложат часовете , но пак зависи от конкретния преподавател.
 Русалке , твоето предложение е чудесно , но предполагам, че за да се изпълни трябват допълнителни учители  newsm78. Винаги съм подкрепяла разделянето на групи спрямо успеваемостта на децата във всеки клас и по всеки предмет. Дори да е в един час и при един и същи учител, всичко е въпрос на организация.
 Малкото ми дете е 3 клас, по математика м.г. се справяше бързо със задължителния материал и да не скучае г-жата му разрешаваше да си решава задачи от сборник, по който работи в къщи!
 Значи - може!

# 550
  • София
Моята нищо не чете, все няма домашни или ги прави за няма 10 минути, продължава да виси сутрин и вечер на компютъра. Днес така ми дигна кръвно, развиках се яко, че чак свекитата си се скрили в стаята си Mr. Green Преди да излезе казва: Мамо, бързо, имам ли всичко по този списък... Ама сутрин и аз и баща й сто пъти и казахме - готова ли ти е раницата, провери - научи ли всичко.... #Cussing out
И аз викайки намерих й всичко, ядосайки на себе си, че помагам, на нея, че така постъпва.... И най-накрая ми сервира... Е, не бързай, вече го изпуснах рейса.... #Crazy #Crazy #Crazy #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 551
  • my own world....
Моята чете чат-пат, напр. Twilight, Hunger games...В училище ги задължиха да прочетат 1 книга по избор от списък и тя си избра The importance of being Earnest" (бяхме гледали филма и тя я прочете с голям кеф)...но толкоз, самоиницатива няма, трябва аз да подбутна, купя и връча в ръчичките....а и си чете един учебник по биология на английски - да учи терминология.
Luss, не сте само вие....у нас е същото - само пред компютъра, пред огледалото, на тренировка и с приятели...как па не успях да видя кога учи....и аз крещях  ooooh! Седмокласничката и тя не пипва, все е готова, научила и няма домашни..... #2gunfire
Започваме немски като 2ри чужд....досега не е имала досег с езика, сигурна съм, че нищо няма да научи, но да видим....2часа/седмица е НИЩО.

# 552

Luss, не сте само вие....у нас е същото - само пред компютъра, пред огледалото, на тренировка и с приятели...как па не успях да видя кога учи....и аз крещях  ooooh! Седмокласничката и тя не пипва, все е готова, научила и няма домашни..... #2gunfire
Започваме немски като 2ри чужд....досега не е имала досег с езика, сигурна съм, че нищо няма да научи, но да видим....2часа/седмица е НИЩО.

Flutter Crazy Flutter Crazy
Мдааа, то бива биг брадър бива ... ама и у нас същото  Thinking Twisted Evil и с петокласника и с баткото горе долу е такъв филма. Дребния чете, но баткото - кара на клипове и филми с учебна цел естествено  Wink Twisted Evil
Нищо ... аз съм търпелива, ще почакам до първото отразяване на непукизма в бележика и тогава ще раздам правосъдие  Twisted Evil Crossing Arms

# 553
Ама Лени, те клиповете и филмите с учебна цел си носят ползи за езика, не го критикувай толкова тийна!  Grinning И моята това прави основно. Сваля си и си чете иромани на английски, все пак - Games of thrones, Hunger games, такива разни. Като е почнала някоя част на български, после преди да е преведена следващата, като иска да разбере какво се случва - търси я на английски  Laughing  Laughing

# 554
Като се изключи моментът с огледалото, и при нас ситуацията е подобна - комп, приятели, излизане с колелото или на игрището. А, има и китара веднъж седмично.
 Laughing
Специално моят син за 2-та часа немски на седмица съм сигурна, че нищо няма да научи. Имам опит с руския от 5 до 7 клас. Но поне засега немският  му харесва, учителката - също. Ако се запази този интерес, след нова година вероятно ще тръгне на уроци, за да учи по-интензивно. 

Общи условия

Активация на акаунт