Частни детски градини и ясли - София (5)

• 123 226
  • 766
  •   1
Отговори
# 420
Както някой цитира "закономерностите"....те се отнасят до "средностатистическото" дете. Но....МОЕТО не е такова. В тази възраст 1,2 месаца имат значение в развитието, има и невероятна разлика в самите деца. И"ма малчовци, които на 1г.10 м. имат невероятна необходимост от социалност и се чувстват по-добре в ДГ. Има и други, които и до 4г. не са готови за социума, но пък вече нямат избор. Така че най-добре може да прецени майката, никакви "закономерности" не са в сила. А и с гувернандките....да, ако попаднете на нещо читаво-добре, но има доста голям риск. Ако разполагате с баба-тогава проблемите не са при вас!

# 421
  • София
Ами, аз също ще си дам отговора на Олив. Много сложен ми се вижда избора на детегледачка. Някак в яслата, понеже е даденост вече персонала и се нагласих по-лесно. Дано да ме разбереш правилно : Аз влизам в магазин с 300вида обувки и започва едно сериозно търсене и избиране... влизам в магазин с 10 чифта обувки и изборът ми е много по-лесен. Аз имах избор да си остана вкъщи, но се чувствам по-пълноценна, когато давам внимание на детето си по-малко и разчитам на грижите на друг и забавлението с други дечица. Просто така почувствах нещата. Може би сега някой да ме укори и т.н., но в крайна сметка всеки сам си знае и си преценява Simple Smile
Аз нямам пряко наблюдение върху държавните ясли, но виждам сериозни разлики между моето детенце, което посещава частна ясла и дете на същата възраст на моя близка, което посещава държавна детска ясла. Естествено плюсовете са моя полза. Но и тук не мога да бъда категорична, просто защото не съм съвсем обективна.

# 422
Питането ми си остава, ще съм много благодарна, ако ми препоръчате частна ясла на територията на р-н Красна Поляна, Разсадника /там, май няма/, така че вариант е Зоните, Западен парк, Илинден, св. Троица, Банишора, дори Надежда в началото, Толостой, Фондови жилища и Военна рампа. Съпругът ми работи на гърба на парк Средец /май така се казва, там където са Темпо /сега Пикадили/, Технополис /това е Военна Рампа, бул. Илиянци/ и е вариант да прибира детето след работа, ако яслата му е по път. Вариант е и частна ясла с полудневно обучение, ако е по близо до вкъщи /благодаря на Параход за идеята/, тъй като тогава можем да наемаем детегледачка за половин ден, иначе трябва да е детегледачка с кола, което усложнява нещата.  

# 423
  • Sofia
Единственото частно заведение в този район е Веда и нямам идея дали изобщо имат ясли.
В двореца на децата съм чувала, че има полудневни групи, но и там може би са за по-големи дечица.

# 424
Да, Шунка. Права си за Двореца за децата - това, вече го проверих и те предлагат занимания за деца над 3 години. Давам информация, ако на някой ще му е полезна, че отзивите за там са положителни и имам познати деца /големи 4-5 години/, които сами споделят, че им харесват заниманията там.
Ще проверя Веда.

# 425
Многото деца са прекалено голяма "лъжица" за сестрата, която дори няма педагогическо образование, няма квалификация да посреща емоционалните нужди на децата и дори това не влиза в задълженията и.
...Всичко това много лесно може да се избегне в една малка група от 5-6 деца и грижовна и спокойна учителка, но държавната градина няма как да си го позволи.
За дете до 2г най-подходящо е да бъде с мама/баба или с гледачка, от две нататък в малка група, с много положително, сърдечно и спокойно отношение от страна на персонала.

Ади, поздравления за обобщението на проблема ясла.
От мен 2 допълнения: не във всички частни градини се грижи 1 човек за 5-6 деца, на теория е така, но моят опит е че в голяма част от деня - не!;
Отново в  частна ясла се наемат мед сестри за най-малките вместо педагози!
Мислех че съм единствената която се учудва на тази порочна за мен практика, радвам се че намирам подкрепа поне  в твое лице.
Аз знам какви ще са изискванията ми към следващата градина/ясла, дано горните 2 са изпълнени коректно на повечето места. За съжаление аз бях принудена да взема под внимание и критерия близост, което ограничи избора ми драстично.

# 426
Извинявам се че пускам 2р пост, но темата на сегашния е по-специфична и предпочетох да ги отделя
Виждам че се дискутира видеонаблюдението и дали е законно, целесъобразно и т.н. Определено поле за спор относно целесъобразност съществува, сигурна съм обаче че в училищата от известно време ( поне 2 г) такова има и е задължително, така че малко съчинени ми се струват обясненията за незаконност от директор на ДГ ......
Моля мамите в чиито градини има възможност за такова , да ми драснат ЛС ако не представлява трудност.
Искам следващата частна градина която евентуално ще посещава моето дете да дава такава опция.
Нормален родител на дете в яслена възраст съм , не съм психар. Мисля че от гледна точка сигурност (да не се злоупотреби със записа) варианти има много, аз например не държа на наблюдение в реално време, но искам да знам че ако ми се наложи мога да направя проверка със  собствените си очи как детето ми си прекарва деня, спазват ли се в градината формалните правила под които сме се подписали двете страни, и т.н. Мисля че и всеки уважаващ репутацията си директор следва да преглежда какво се случва в градината му а не да се оправдава че не бил там, не видял и т.н когато става въпрос за нередности.

# 427
  • София
....
Отново в  частна ясла се наемат мед сестри за най-малките вместо педагози!
Мислех че съм единствената която се учудва на тази порочна за мен практика, радвам се че намирам подкрепа поне  в твое лице.
....
За мен също беше странно, но се оказа, че яслите са под юрисдицкията на МЗ, не на МОН. Съгласно наредбата в яслите обслужващия персонал трябва да са медицински сестри, и евентуално 1 педагог, но май не беше на пълен работен ден - той се занимава с децата по 1 ч. или нещо такова, не си спомням точно наредбата. В държавните ясли е така, и ако частната иска да получи лиценз от МЗ, също трябва да спази това изискване, иначе ще остане нелицензирана.

Параход, защо ли са ни толкова сходни разбиранията! Hug За мен идеалния вариант би бил детето ми да прекарва 4-5 ч. в ДГ /сега е на 5,5 г./, а останалото време у дома. Пуста работа...! Confused

# 428
Olive, надявам се, че това, което искам да кажа ще прозвучи точно така, както го мисля - съвсем добронамерено.
Казваш, че за теб е най-добре детето ти да прекарва в детската около 4-5 ч., но не мислиш ли, че то самото има нужда да прекарва по-голямата част от деня с връстниците си, а не с мама/баба/гледачка? И особено на тази възраст? Поне аз така ги виждам нещата.  Peace

# 429
Temi, прдполагам, че Olive изхожда от позицията, че познава добре детето си и не говори за абстракното, потенциално дете как би се чувствало най-добре, а именно нейното собствено.
Аз също не мисля, че децата имат нужда от организирани занимания по повече от 4-5 часа на ден. Моето сега ходи на предучилищна. Вземам я в 12, вкъщи обядва, спи и после излиза на площадката, където си играе пак с приятелчетата си. Но има свободата да отиде където поиска, да прави каквото иска, да играе с когото иска. Не мисля, че губи нещо драматично от социализацията си с това, че обядва и спи вкъщи. Точно за тези дейности и без това не й е нужна компания.
В същото време, откакто не ходи на градина, отделя вкъщи поне по 2 часа на ден в самостоятелни занимания - оцветяване, рисуване, апликации и каквото си измисли. Може и преди да е имала нужда от подобни неща, но не е имала време и възможност. Сега като има, избира да отдели част от свободното си време на "самотни" занимания, вместо да бъде с други нонстоп.
Искам да кажа, че дори когато не е на градина, детето не е задължително да бъде изолирано. То може да избере да излезе навън и пак да играе с деца, не е нужно да стои само затворено с майка си в една стая. Но има възможност да избере и друго. Просто има избор.

# 430
Така, личното ми мнение е, че децата до 3г. не трябва да посещават ДЗ, не им се отразява добре, каквито и да са индивидуалните особености на детето. В нашият квартал, имаше достатъчно деца на възрастта на синът ми, които не посещават ДЗ и компания никога не му е липсвала. Тръгна на ДГ този месец на 4 1/2г. Ходи половин ден по негов и мой избор, категорично отказва да спи/остава цял ден там, въпреки възторга си от ДГ.
Е, аз съм от родителите, които намират за смешни разни обучения на по 2-3 г. Смятам, че децата на първо време трябва да играят, да се чувстват щастливи, и евентуално ако проявяват интерес към нещо, ненасилсвено да бъдат обучавани/това до 6-7г./.....това с програмите и с определени изисквания за дадена крехка възраст ми е Sick Не желая детето ми да прекарва в някоя институция/ ДГ, училище, целодневно.....май някакви подобни закони се прокарват, не съм запозната/

# 431
  • София
Olive, надявам се, че това, което искам да кажа ще прозвучи точно така, както го мисля - съвсем добронамерено.
Казваш, че за теб е най-добре детето ти да прекарва в детската около 4-5 ч., но не мислиш ли, че то самото има нужда да прекарва по-голямата част от деня с връстниците си, а не с мама/баба/гледачка? И особено на тази възраст? Поне аз така ги виждам нещата.  Peace
Познавам си детето - има нужда да прекарва време с приятели, каквито срещи аз мога да му осигуря и извън ДГ. То е достатъчно голямо и говори - на почти 6 г. е Wink, съвсем директно понякога казва, че не му се ходи на ДГ и иска да си остане вкъщи. А градината му е една от хубавите в София според мен - с много добро отношение на учителите към децата и на самите деца помежду им, с интересни занимания, с много свобода на избор, имаше възможност няколко седмици плавно да се адаптира заедно с мен, и ходи там от 3 г. - т.е., там вече си е като у дома.
Аз също ще запитам добронамерено - нима разчитате само на ДГ за социализация на детето? То се социализира във всеки един момент - когато е със семейството, с баба и дядо, с други роднини, с ваши приятели, в парка с приятелчета, на театър/кино с приятели, на РД и т.н. ДГ не е единствения източник на приятели - моето дете има поне 3-4 добри приятелчета извън градината, с които иска да се среща възможно най-често.
Да прекара 8-10 ч. на ден в ДГ за едно дете е изключително изтощително, особено в крехка 2-3 г. възраст. За едно дете /дори и на 5-6 г./ тези часове имат съвсем друга измеримост - различна от тази за нас, а за съжаление заради работното време на родителите от около 8,5 ч. децата прекарват около 9-10 ч. в ясла/градина - освен ако няма баби/бавачки на разположение, за да ги взимат по-рано.
Ади 27 до голяма степен изрази това, което не съм написала, няма нужда да повтарям думите й. Вероятно мнението ми до голяма степен е определено от мнението на детски психолози, прочетено в книги за родителство - никой от тях не смята за полезно такъв дълъг престой в детско заведение, смятат, че причинява стрес на детето, без да има ползи. Но това е дълга тема и не е по настоящата, може би трябва да се върнем към нея, извинявам се за спама. Simple Smile

# 432
Здравейте, моля за актуално мнение за ЧДГ Немо в Драгалевци ( база,такса,отношение към децата, бр.деца в група и др.) Прочетох няколко мнения на майки, но бяха стари. Всичките бяха положителни .Предварително благодаря за отговорите.

# 433
Аз лично се бях спряла на един такъв вариант да задържа гледачката  и да започне по  3 часа забавачка, после вечерта и аз планирах да я водя на разни неща. Обаче се оказа, че съм си направила сметката без кръчмаря и се наложи да потърся друг вариант. Дабре, че я следя тази тема през цялото време ей така, да съм информирана, защото постът който ми свърши работа го имаше само за една вечер...пълен късмет Wink
Та вече няколко дни дъщеря ми посещава ЧДГ "Кристофър Робин". Направо не мога да повярвам колко безпроблемно минаха първите дни. От самото начало сама пожела да остава да спи там. Абе, стискам си палци  да продължаваме в този дух, а ако някой иска отзиви и информация - да свирка, защото в района няма много ЧДГ (долната част на "Лозенец", около "Римска стена"). 

# 434
Мисля, че всеки най-добре си познава детето. Това е така, но и модерното в момента гледане на дете според прочетено в интернет или книга е смешно. Да, може би не е добре да се даде малчо от 2,3г. за ДГ. Но не и по-късно. Интересно каква социализация му осигурява мама. А и "съмненията" относно "ученето" при малките са напразни. Да, учи се, но ако не сте специалист бих ви посъветвала да не използвате думата "учене". Има игра, в която се възпитават качества, умения, навици, които се натрупват за да се достигне до училищната зрялост. Няма нищо по-стресиращо от дете в подготвителен клас, гледано от баба или гувернандка. Има и още 2 нещо, които пък са основните за мен- 1. децата са МНОГО различни и не е възможно да се обобщава; 2. не съм виждала майка, която с нетърпение и хъс да тича към яслата, за да си метне там детенцето. Това са хора, които са принудени и нямат възможност да си гледат дечицата.

Общи условия

Активация на акаунт