Частни детски градини и ясли - София (5)

• 123 171
  • 766
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Много благодаря за бързия отговор Моник.  Hug Сега ще прелистя цялата тема, за да намеря поста ти. Значи наистина е до Практис ама този до Кауфланд така ли? Поне по спомен - май до кауфланд имаше още някакъв хипермаркет, а така пише и в БГмапса. Нищо, че в сайта на Практис пише адрес Ботевградско номер еди кой си, което е във Враждебна  ooooh!

# 496
  • Sofia
Много благодаря за бързия отговор Моник.  Hug Сега ще прелистя цялата тема, за да намеря поста ти. Значи наистина е до Практис ама този до Кауфланд така ли? Поне по спомен - май до кауфланд имаше още някакъв хипермаркет, а така пише и в БГмапса. Нищо, че в сайта на Практис пише адрес Ботевградско номер еди кой си, което е във Враждебна  ooooh!

Да, да срещу Каууфланда се пада малко по  в страни Практис.

# 497
# 498
  • София
Много сте милииииииии  Hug Благодаря Ви много Simple Smile

Та.... Моник Вие къде се записахте последно? На мен се оказва, че най- "удобни" са ми Космос кидс, за която никой нищо не казва Sad Азбукарче също така, за която четох отзивите на Витал, за които й благодаря и трябва да се отиде просто до там. И въпросната ПЧДГ в Хаджито.

Аз между другото докато изчета само тази тема и се оплетох съвесем и всичко забравих  Crazy  hahaha  Значи в Азбукарче е 350 лв таксата с храната ли? В ПЧДГ е 400 с храната, а за Космос кидс някой знае ли нещо, че нещо не мога да им отворя сайта? От моя лап топ е де....  newsm78 

Благодаря Ви отново!  Hug

П.П. Видях, че сте коментирали за видеонаблюдението. Яслата, която посещава синът ми е с виндеонаблюдение и на мен лично много ми харесва. Ако не беше то - нямаше да видя негативите, които видях досега. Разбира се, желанието ми да го преместя не се позовава само на видяното. По тази логика никъде не трябва да го записвам, защото ако мога да гледам ще го местя все. Та да не се отплесвам - според мен видеонаблюдението ми помогна просто да си направя една малка равносметка, а именно, че (почти) НИЩО от рекламата или обещанията или условията (както искате го наречете) не е реално. Звучи като голяма дума, но ако някой го интересува мога и да се обоснова  Wink

# 499
За Космос кидс и аз се интересувам и питах няколко пъти тук, но май никой не знае нищо. Сайтът им го разгледах много подробно, даже ходих на място. Само да спомена, че там таксата е 800 лв + 100 лв. за храна.

# 500
  • София
mmmmmm , Успях да разгледам сайта им и точно се връщах да пиша потресена от себе си, че пак нищо не съм разбрала и ти си ми отговорила. Имам предвид, че Космос кидс е с постоянно чуждоезиково обучение - говорят им постоянно на чужд език и определено не е в ценовия пояс, който мога да си позволя..... Аз като съм прочела ул. Тракия и като ми е горе-долу близо до нас и айде и аз Космос ,та Космос  ooooh!  hahaha 

Азбукарче поне ми е под носа кажи-речи и ме устройва цената. В понеделник ще им се обадя за среща и после ще споделя и аз впечатления Simple Smile

А сега като се разрових по сайтовете на градините и яслите и като им чета режима, който спазват си давам сметка, че то нащо не е режим, ами пълен бош-лаф! Също така, че основателно ме е притеснявал "режима" на яслата, която псещаваме! Мале мале!  ooooh!

П.П. След час някъде имам среща с директорката на ПЧДГ и след това ще пиша. Благодаря много на всички, които ми отговориха  Hug

# 501
да, инкс, ще съм благодарна за актуална информация..  newsm10 Иначе продължавам да чета инфо назад. ...
Питах, доволна е от "Мечтател" много. Но и таксата си я бива, доколкото разбрах (не е казвала суми, но останах с такова впечатление).

Пък аз само да се похваля - продължавам да съм много доволна от "Кристофър Робин". След като изкарахме вече месец там мога по-смело да се похваля. Много са мили госпожите, което е вероятно най-важното; стараят се да се съобразяват с изискванията ми. Занимават се по програмата на детските градини, сега започват и с английския, абе нещата лека - полека вървят напред. Надявам се скоро да започнат и други допълнителни занимания, но те още са и малко дечицата, де. Надявам се всичко да продължава да върви добре и като станат повечко да съумяват пак така внимателно да се отнасят и да ги обгрижват. И таксата е разумна, според мен. Изобщо - извадих късмет Simple Smile

# 502
Синът на сестра ми ходеше в ЧДЯ "Криси" в Люлин 9, близо 2 години. Там проходи, научи се на гърне, да папа с лъжица и бяха много доволни. Като тръгна на градина месеци повтаряше, че си иска в яслата и казваше всички лели по име и че си ги иска.   Peace

И моето дете посещава ясла "Криси" в Люлин. Аз съм очарована от начина, по който се чувства детето ми там. Започна да посещава яслата когато беше на 1,5г. Не се беше отделяло от мен, не даваше дори  да го докосва чужд човек, малко да се отделечеше от мен и започваше да плаче. За 2 седмици успя да се адаптира и да влиза сутрин без да плаче, аз се успокоих, че детето ми е в сигурни ръце и мога да си работя спокойно. В момента, няколко месеца след това, детето  ми знае имената на всички деца и лелички, в събота някак издържа а в неделя все пита поименно за някои от децата и иска да ходи при тях. Вечер не иска да си тръгва, лицето му сияе от радост.
С мнението си искам да помогна на родители, които бяха в моето положение - детето ми не беше прието в държавна ясла, а и аз сериозно се притеснявах дали то ще успее да се адаптира там, т.к. бях чувала всякакви лоши впечатления - малко персонал, грубо отношение, та взех решение че ще опитам първо с частна ясла, поне докато свикне детето ми, т.к. за момента имам тази финансова възможност. Започнах да търся частна ясла, но за всяка от тях пишеше и негативни и добри неща. Основно се наблягаше на негативните!!!, което изобщо не ми помагаше Sad, а в темите се включваха и много хора без никакво впечатление от яслите и само коментираха от страни колко абсурдна е била дадената ситуация. Реших да спра да чета мнения и да пробвам и лично аз да си създам впечатление.
Ясла Криси ми беше на най-удобно място и реших да започна с нея. В интернет има няколко негативни мнения за ясла Криси, от други майки бях подочувала че имало недоволни родители, че детето им стояло напикано, че им било много скъпо и т.н. Основно за тази ясла се върти едно мнение от 2009г за едно детенце, което я успяло да излезе от яслата и да тръгне по улиците самичко. Да наистина това звучи недопустимо, но аз имам позната възпитателка в държавна детска градина и тя ми казва че и на тях колкото и да внимават им се случва да избяга по някое дете. В момента яслата е добре обезопасена, врата се заключва с резе в горния край и няма как да влезе външен човек или пък детенце да излезе само. Освен това имат и повече персонал от държавните ясли - 7 жени, които на обяд си засичат смените, за да могат да нахранят децата едновременно. Вътре е чисто и уютно, отопляват се с климатици и поддържат доста топло зимата и леко прохладно лятото, и добре че е така, че иначе в тези 35 градусови жеги не знам как щяха да издържат тези деца Rolling Eyes Яслата има и двор, като част от него е заградена  от едната страна с дувар , нарисуван с красиви и весели детски рисунки, от другата страна дървена оградка, отолу е покрита с тези меките плочи, дето ги слагат по новите детски площадки, и там в това пространство пускат децата с разни камиончета, топки и други неща за забвление. Този вариант ми се струва много добър за игра на вън, понеже знам колко е трудно да опазиш едно дете, а какво остава за няколко, а там е достатъчно обезопасено, за да няма къде да се наранят ако падат ( а децата в яслена възраст са все още нестабилни и често падат), събрани са на едно място и няма как да се отдалечат.
Цената на яслата не е от най-ниските - 490 лв за 9 часа, а на мен ми излиза 530 лв за 10 часа, т.к. няма как при 9 часа на работа да го оставя и прибера в този времеви интервал.  Имаше някъде и недоволни мнения че не връщали парите от предплатения месец ако детето отсъства, но в крайан сметка преди това се подписва договор, а и яслата си има планирани разходи, в които влизат и вашите пари. По този повод искам да кажа 2 неща на хората които вечно недоволстват, че им е скъпо и че не си струвало, не само за тази ясла а по принцип.
Едното нещо е, че за мен няма цена която да струва колкото щастливата детска усмивка. Детето ми никога не стояло напикано в тази ясла, но и за мен не това е най-важното. Много родители се притесняват да не им се разболеят децата, но мога от личен опит да ви кажа че моето дете до сега не е боледувало и знам че това е така понеже то е щастливо, децата основно боледуват предимно ако психически и емоционално не се чувстват добре. Аз искам да виждам сутрин и вечер  детето си сияещо от радост, макар и понацапало се , понапикало се, а не сухото и наялото се плачещо дете. 
Другото нещо което искам да кажа е, че в периода на търсене на частна ясла, се оказа, че има много малко такива и то повечето не са ми на удобно място. Ядосах се и реших аз предприема действия и ако трябва аз да отворя една ясла. Не знам някой от вас дали е имал такова намерение и дали е правил сметки колко би било на "далавера" и каква е голяма "печалбата" от тези "свръх високи такси". Взех за пример въпросната ясла. Персонал 6 жени  +управителката. Децата са средно около 12 * 500лв средно (между 9 и 10 часа) = 6000лв . Заплатите на персонала ги слагам средно по 600лв, макар че за мен би трябвало да са по 800-1000лв, за да знам че ще работят с желание и ще се грижат за децата с любов и усмивки, ще им бършат дупетата по цял ден без да претупват работата си и да недоволстват. Но при 1000лв, колкото взимат и някои продавачки, които си пият кафето по цял ден на спокойствие, всичко отива само за персонала, та значи не им се плаща достатъчно. 600*6 = 3600 за заплати. Храна за децата - минимум 100лв на дете(частна детска кухня + плодове, бисквити, хляб, бутилирана вода)- ще ги заложа средно по 120. 12*120 = 1440лв. Разходи за консумативи - почистващи  и дезинфекциращи ( че съм виждала как държат гърнетата в дезинфекциращ разтвор) препарати(100лв), вода(100), ток (300, зимата 1300лв) и др.  = 500лято / 1500зима. Само до тук станаха 3600+1440+500 = 5540лв. До тук вече не остана нищо за печалба, все пак доста пари са наляти за материална база на яслата а трябва и ремонт да се прави периодично. Играчки се купуват често, т.к. бързо се чупят. Обикновено трябват и някакви пари за наем на помещение и т.н. Та с две думи аз лично се отказах от цялата тази работа, защото не намирам никакъв смисъл. Явно има хора с невероятни способности, които успяват да се справят някак. За това искам да ви помоля да не сипете куп обиди против частните детски ясли, ами по-добре ги сипете срещу държавата която не осигурява места за нашите деца а и отказа да субсидира частните детски заведения. Нека да изказваме лични впечатления, за да сме в полза на други родители, но не и да съсипваме желанието на хората които инвестират в работна ръка и осигуряват добри условия за нашите деца. Не са малко парите, криза е, не всеки може да си го позволи, но който може няма нищо лошо да се възползва от тази услуга, Аз лично се възхищавам на хора които вместо да си държат парите в банка, предприемат някакви мерки за да са в полза на себе си и на обществото. За броя деца, неприети в държавни детски заведениея, частните такива са също крайно недостатъчни а и не са развномерно разположени по кварталите както са държавните. Варианта с детегледачка, също не ми се вижда, много по-евтин, понеже към нейната заплата трябва да се добави и храна, консумативи в къщи, повече играчки и др., а и децата по този начин обикновено не са сред свои връстници, което не ми се вижда най-добрия вариант за тях. Замислих се и  как успяват частните ясли с по 300 - 400лв такса да се справят - от какво пестят - повече деца, малко персонал, зле мотивиран финансово, храна или какво? Посетих един детски клуб, които има  и леглова база и срещу 200лв без храна гледа малки деца както на ясла, но там имаше само по една жена на смяна  персонал, и ако трябваше да преобуе едно от децата, останалите оставаха без надзор и си разменяха бибероните, шишетата, биеха се и т.н, но за много родители, които нямат добра финансова възможност това беше иделаен вариант.  Отделно от това смятам че в детските градини трябва да има по равен брой мъже и жени възпитатели, но не знам как биха се мотивирила тези мъже.
И едно последно нещо - при моето пручване когато търсех ясла, установих че има частни ясли които имат и детска градина и те фигурират като регистрирани такива в сайта на министерството на образованието заради детската си градина - над 3 годишни деца.  Само яслите, са малко в София(може би 3-4), те подлежат на контрол от министерството на здравеопазването и поне аз не съм намерила официално обявен регистър за тях.

Нека всеки родител сам да намери най-добрия начин за отглеждане на детето си.

# 503
  • Sofia
Уау, не знам как успях да прочета цялата тирада.
Учудвам се обаче как някой може да бъде толкова нехаен относно безопасността на детето си. Това, че и от ДДГ изпускат деца по улиците, не знам колко трябва да е успокояващо. Ми защо да пресичаме на пешеходна пътека, като и на светофар се случва някой да бъде премазан. Laughing

П.П. Не споря, размишлявам си "на глас".

# 504
Даммм, пак се продължава с наблягане върху негативите. Аз посочих и добрите и лошите ( за да не си помисли някой че е реклама) страни за конкретното детско заведение, понеже само от него имам лични впечатления. Споменах за случка от преди повече от 5 години сигурно, предполагам че вече и персонала не е същия, не съм ги оправдавала за това им поведение, просто споменах че се случват и такива неща, родителите да го имат пред вид. Също така споменах че в момента лично аз не виждам начин как това може да се повтори, пред вид начина на заключване и обезопасеноста, и това ме кара да съм сигурна и спокойна за детето си.
Исках да изкажа лични впечатления за да могат родители да направят сравнение и да им помогна в избора им, не ги агитирам да ходят на едно или друго конкретно място. Споделям информация която лично на мен щеше да ми бъде много полезна, ако имаше кой да я напише за яслите в района в който търсех, вместо само да "размишляват на глас"

# 505
Момичета, още не съм почнала активно да търся ясла, но имам една чуденка относно договорите. Харесам си ясла, подпиша договор. Тръгнем и в някакъв момент реша, че не искам да посещаваме тази ясла. Какво се случва? В смисъл прекратяваме посещение с някакво предизвестие или дължим неустойки за целия период. То си зависи от договора и детското заведение, но каква е масовата практика?

# 506
инкс, благодаря!

# 507
  • Sofia
Salix, аз не говоря за конкретния случай, може би са се поправили, мои колеги също си пращат там децата и са доволни. Аз не бих, ако ще пари да ми дават, но това няма значение.
Това, което ме изумява, е с каква лекота се приема, че това се случва и на други места, съвсем нормално е едва ли не, чак възпитателката си го разказва спокойно, вместо да потъне вдън земя, че е допуснала такова нещо. Специално пък в ДДГ, където по всякакви слухове (тъй като нямам личен опит) родители не се допускат да припарят зад входната врата, да се случва да избяга дете, толкова и ги гледат...

sunny2012, не съм сигурна, може да ти задържат депозита или пък нищо да не дължиш, щом е с предизвестие. Май това е масовият случай.

# 508
  • Sofia
mmmmmm , Успях да разгледам сайта им и точно се връщах да пиша потресена от себе си, че пак нищо не съм разбрала и ти си ми отговорила. Имам предвид, че Космос кидс е с постоянно чуждоезиково обучение - говорят им постоянно на чужд език и определено не е в ценовия пояс, който мога да си позволя..... Аз като съм прочела ул. Тракия и като ми е горе-долу близо до нас и айде и аз Космос ,та Космос  ooooh!  hahaha 

Азбукарче поне ми е под носа кажи-речи и ме устройва цената. В понеделник ще им се обадя за среща и после ще споделя и аз впечатления Simple Smile

А сега като се разрових по сайтовете на градините и яслите и като им чета режима, който спазват си давам сметка, че то нащо не е режим, ами пълен бош-лаф! Също така, че основателно ме е притеснявал "режима" на яслата, която псещаваме! Мале мале!  ooooh!

П.П. След час някъде имам среща с директорката на ПЧДГ и след това ще пиша. Благодаря много на всички, които ми отговориха  Hug

Как мина срещата с директорката Ваня? Какви са впечатленията ти:)

# 509
  • София
Момичета, още не съм почнала активно да търся ясла, но имам една чуденка относно договорите. Харесам си ясла, подпиша договор. Тръгнем и в някакъв момент реша, че не искам да посещаваме тази ясла. Какво се случва? В смисъл прекратяваме посещение с някакво предизвестие или дължим неустойки за целия период. То си зависи от договора и детското заведение, но каква е масовата практика?

Може би е различно. В нашата е както при наем на апартамент - в началото пратихме 2 такси и оттам нататък плащаме на месец. Не знам при другите как е

Общи условия

Активация на акаунт