Отслабване с диетата на Д-р Гайдурков

  • 224 389
  • 537
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 4 456
Merrida,благодаря за линка.Много ми хареса книгата.
Понеже постя,реших тези дни да направя прочистването по Гайдурков.
Има ли други желаещи?

# 286
  • Мнения: 1 374
Има ли някой, който е бил на режима с цел регулиране на хормони?

# 287
  • Мнения: 1 851
Има ли някой, който е бил на режима с цел регулиране на хормони?
И аз имам същия въпрос? Peace

# 288
  • Мнения: 4
Да! Извините, че се включвам така ненадейно, но видях темата случайно. Д-р Гайдурков е човек, който посочвайки ми как правилно да се храня, ми помогна да нормализирам повишени щитовидни хормони- tsh, ft4. След това забременях, след 5 години неуспех и сега имам чудесен син. Но аз съм вегетарянка/ям масло, жълтък/ отдавна,мъжа също, ядем много пресни плодове, зеленчуци, ядки, готвя постно, без пържене и мазнини, и т.н,просто доктора ми дообогати знанията и внесе светлина по някои въпроси с комбинацията на видовете храни и как и какви добавки да се приемат, ако са необходими. Това изобщо не е диета,а хранене с удоволствие, хранене за цял живот. Всяко усилие да се ползва полезна храна е награда за тялото, но за да се повлияе точно даден проблем/ хормонален или друг/ се изисква насока от доктора. Самата аз още кърмя, детето ми е на годинка и не е много препоръчително да се подлагам на пречистващия режим сега, а отдавна не съм се пречиствала само на ядки, плодове, сокове и салати. После захранването и така, както сте го описали. Така, че смело заявявам, че тази рецепта действа и вярвам, че така се живее здравословно.

# 289
  • Мнения: 1 273
За мен храненето по Гайдурков се оказа непосилно и съм се преместила в темата за Суровоядството в този подфорум. При него има голямо разнообразие от храни и рецепти, както и методи за приготвяне на храната (мариноване, покълване, сушене при ниска температура...).

# 290
  • Мнения: 660
За мен също се оказа непосилно и неудачен вариант хранененто по Гайдурков. Аз пък се ориентирах към Зоната, като здравословен начин на живот и регулиране на хормоните. Peace

# 291
  • Мнения: 1 273
Гайдурков е вариант на суровоядство. Може да се приложат и някои негови съвети. Но в суровоядските теми и сайтове са хубавите рецепти.
Например сурово сушени на 40 градуса веге-бургери от изкиснати орехи, млени моркови, селъри, лук с подправки. Това пак са сурови ядки и зеленчуци, но е доста по-апетитно и лесно за консумация.
Отделно заради фитиновата киселина е редно ядките да се изкисват преди консумация.
Зелени смутита за закуска, фрешове от зеленчуци, апетитни сурови плодови сладкиши, торти, ядкови или плодови кремчета.
Крекери от покълнато жито или покълната елда - дехидрирани на ниска температура, вместо хляб и т.н.
Палачинки от дехидрирани банани и какво ли още няма.

# 292
  • Мнения: 1 273
Изкарах две седмици на нещо като Гайдурков, но със сол, и внимавах да ям по-малко плодове. За две седмици съм - 3 кг. Според мен режимът е толкова труден, защото маха солта. Но и със сол пак се отслабва. Освен това изкисвам ядките суровоядски. Ползвам редовно авокадо, тахан, като мазни храни. Правя веге бургери от орехи, моркови, лук, магданоз, подправки и ги дехидрирам на 40 градуса, за да останат сурови. Много ми помага млякото от небелен коноп (правя го от изкиснат коноп), конопът съдържа всички незаменими аминокиселини, има и омега 3 мастни киселини и доста витамини и минерали.

Последна редакция: вт, 18 мар 2014, 08:34 от hjkl;

# 293
  • Мнения: 45
Има ли някой друг да се е заразил от пролетното слънце с желание за почистване на "къщичката"?   Nature Sun With Face
На мен днес ми е 8-ми ден и както винаги се чувставам чудесно  Grinning

# 294
  • Мнения: 1 273
Ами аз. От няколко дни спонтанно махнах солта от менюто си и днес реших да карам по Гайдурков. Да видим колко ще издържа. Иначе се храня от началото на постите горе-долу по Гайдурков. Ти докога смяташ да продължиш?

# 295
  • Мнения: 45
Аз правя режима по 20 дни + 10 дни захранване. Знам, че 20 дни са необходими за пълното почистване на клетките и качественото им запълване после.
Успех, hjkl!

# 296
  • Мнения: 1 273
Благодаря Merrida, хубаво е човек да има подкрепа! Успех и на теб до края!
Днес дотук съм на 1,5 краставици, портокал, банан, тиквени семки.

# 297
  • Мнения: 1 273
Реших да попълня малко темата, отдавна няма нови материали

Д-р Гайдурков: Сутрешното стържене на стомаха не е глад

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3458281
Скрит текст:
Д-р Георги Гайдурков: Времето след ставане от сън за биологичния ни часовник е период за очистване. Опитът на народите е съвсем конкретен: те никога не ядат непосредствено след ставане от сън. Просто защото е трябвало да се работи, а пълният стомах е несъвместим с работата. Всеки е чувал израза "Пълен стомах - празна глава". В миналото и у нас хората не са закусвали веднага след ставане - първо са хранели животните, работели са в градината или на полето и чак след това. Това прави обикновено 3, че дори и повече часа сутрешен глад преди първата хапка.

Естественият биологичен ритъм на нашия организъм е приспособен за сутрешна работа или спорт, а не за храна или храносмилане. Поне не след първите часове непосредствено след събуждане от сън. Това лесно ще установим, ако за опит практикуваме известно време този режим. Нашето самочувствие и работоспособност безпогрешно ще ни покажат верния отговор, смята нутриционистът д-р Георги Гайдурков.

Според него веществата, отделени и останали от смилането и усвояването на храната от вечерта или предния ден, чакат своето време да бъдат отделени от организма и това става с физическата дейност. "Свивайки се, мускулите като помпи изхвърлят отровите от клетките и междуклетъчните пространства в кръвта. Ако този процес на извеждане на токсините не стане и ако ние поемем вместо това нова порция храна, тогава токсините не могат да се изхвърлят ефективно."

Много здрави в миналото народи, включително и българският, са практикували двукратно хранене - обяд и вечеря, други само веднъж - перси, редица средиземноморски народи, римската войска, дава пример специалистът. Храна, приета машинално, той сравнява с отрова. "Не се отделят достатъчно смилателни сокове, тя започва да гние и се превръща в стомаха и червата в отпадък."

Призивът му е човек да се вслуша в сигналите на организма и да не бърка апетита със сутрешното "стържене" на стомаха, което подсказвало не глад, а симптом на гастрит.
Д-р Гайдурков също е ученик на Лидия Ковачева и е убеден, че най-добрата храна за съвременния човек сутрин са плодовете. Смята, че тази храна е естественият "ключ" за нашата "ключалка" и природата е предвидила да ни пасва съвършено.

Мотивира се, че тя има живи ензими и се самосмила, давайки ни енергия от прости и бързи, но не с висок гликемичен товар въглехидрати, жива клетъчна вода, витамини, микроелементи, но с малко белтъчини и още по-малко мазнини, защото сутрин не е периодът за изграждане, а за бързо раздвижване и отделяне на токсините.

За здравия човек нутриционистът препоръчва като начало на деня прясно изцедени сокове - например първо един от лимон, малко след това - от моркови. По-късно съветва да се приемат плодове, чай, но не едновременно. Не одобрява и включването на мед за подслаждане "най-малкото заради високия му гликемичен индекс".

Особено през студените месеци може да се направи и втора закуска - сурови зеленчуци, сурови ядки (по избор, без фъстъци и приети отделно, несмесени с плодове, поне 30 минути след тях); тиква; задушени на пара зеленчуци; зърнени храни като овесени ядки. За този период смята за подходящи и по-концентрирани варианти като банани, фурми, сушени плодове.

Последна редакция: ср, 26 мар 2014, 20:31 от hjkl;

# 298
  • Мнения: 1 273



Д-р Гайдурков за петте мита в храненето и диетите

# 299
  • Мнения: 1 273
Д-р Георги Гайдурков: Който яде всеки ден мляко, яйца и месо, умира рано!
Лошото хранене води до пролетна умора. Трябва да почистим тялото си с подходяща храна

Скрит текст:
Д-р Георги Гайдурков е роден през 1961 г. в София. Завършва медицина през 1985 г. в МА-София и психология през 1996 г. в СУ „Св. Климент Охридски“ – специалност клинична и консултативна психология. Специализира нутрициология (наука за храненето на човека) към Свободен медицински факултет. Работи 12 години като терапевт в Центъра по хемодиализа към Окръжна болница – София (сега „Св. Анна“). От 1992 г. е редовен консултант и сътрудник на природолечителката Лидия Ковачева. Един от основателите на фондацията „Живот без лекарства“. Потърсихме експерта, за да разкаже как да се преборим с традиционната за този сезон пролетна умора и неудобствата след преминаването към лятното часово време.


- Д-р Гайдурков, що за явление е пролетната умора?
- В природата няма такова понятие пролетна умора. Точно обратното е налице – пролетен подем, който се вижда навсякъде при растенията и животните. Всичко се събужда за нов живот, заредено след периода на покой през зимата. Хората обаче са изключение и се чувстват уморени през тези седмици. Това е изкуствено създаден феномен според мен, резултат от днешната цивилизация. Причината за това е проявата на редица липси, натрупани през зимата. Да речем недостиг на витамин D, получен поради недостатъчното слънцегреене през зимата. За да има дискомфорт, значи съществува дисбаланс – нещо е в повече или не достига. Ето оказа се, че пълните хора са страшно недохранени, имат дълбоки дефицити на витамини и минерали. Хем са дебели, хем са хронично гладуващи хора. Човек яде първо парче пица, второ, трето, а организмът крещи – “гладен съм”, защото му липсва например цинк, магнезий, селен и т.н.

- Какви са основните дефицити у хората?
- Всеки лекар повтаря, че в организма на днешния човек не достигат витамини, минерали и ензими. Това се дължи на храната, тъй като е богата на концентрирани и рафинирани белтъчини и мазнини. За да могат да бъдат обработени, се натоварват ензимни системи, което създава дисбаланс в организма. Това се

наблюдава още от вътреутробното развитие,

тъй като храненето на майката се отразява пряко на нероденото. Знаете, че се раждат деца с увреждания или тумори. Тумор на латински значи буца.

Тялото влияе на психиката повече, отколкото обратното. Затова, ако даден човек има физически дисбаланс и се чувства зле, това се проявява и емоционално. Така че липсата на тонус и пролетната умора не са феномен, касаещ само възрастните хора. Той е актуален и за децата, за тийнейджърите. Ако едно дете е хиперактивно, избухливо, много пъти това се дължи на неправилното хранене, което дава токсичност, а тя води до невротичност в началото, след това до потиснатост. Така че това, което е в чинийката пред нас, определя нашите емоции.

- Как може да бъдат попълнени тези дефицити в организма?
- Всички знаем, че да пием витамини и добавки сигурно е добре, но не е огромен ефектът. Съществува и обратната страна, че в организма се натрупва излишък от вещества, който трябва да почистим. При пролетната умора страхотно зависи състоянието от това, което сме сложили в чинийката си. Както знаете, през зимата се натрупват в организма много отпадъци, пак заради неправилното хранене, което затормозява имунната система. Затова през пролетта се боледува повече, отколкото през зимата. Не че имунната система е виновна, тя е слаба, защото е амортизирана. Кое я уморява? Отпадъците, останали от храната. Ние претоварваме тялото си с храна, която дава много отпадъци, а това амортизира имунната система, защото тя се старае да ги очисти.

- Кои продукти дават най-много отпадъци?
- Вместо да измисляме топлата вода, да си спомним какво сме правили, ние, българите, преди стотина години пролетно време. Спазвали сме пост, определен от религията. Българинът 200 дни в годината не е приемал животински продукти, не е консумирал месо, сирене, кашкавал, яйца, мляко.

Животинските продукти дават най-много отпадни вещества

Затова пролетно време, когато боледуваме повече, е добре да си почистим “къщичката”, както правим това с домовете си. Това в още по-голяма степен е задължително в днешно време, когато храната е “обогатена” с редица Е-та, консерванти, оцветители и т.н. Т.е. ние приемаме видоизменена храна, която внася дискомфорт в организма.

- Все пак какво трябва да сложим в чинийката си през пролетта?
- Да си спомним за традиционните за нас гозби през този сезон и за великденския пост. Месото дава много азотни тела, окислява тялото, а всяка киселинност дебалансира, гълтайки калций – т.е. киселината разяжда тялото. Кравето мляко е изключително опасно, особено за малки деца. Да, те трябва да приемат мляко от майките си, докато са малки, но оттам нататък нямат потребност от животинско мляко. То провокира алергии, хронични заболявания, тъй като увеличава образуването на слуз в организма. Който яде мляко, яйца и месо всеки ден, непрекъснато се разболява и умира рано. Затова са слагали табу, под формата на религиозни пости. Тялото ни е природата, то се самовъзстановява и е автомат на здравето. Храната е базовият фактор на природата, който пуска програмите за самоочистване в нас. Ако изядем нещо мъртво, малко от смъртта идва в нас. Затова казваме, че трябва да консумираме “жива” храна.

Дойде ли пролетта, трябва да се вземем в ръце, да се раздвижим, да спортуваме повече, за да се усили обмяната на веществата. Ако вместо животински продукти, половината от дневното ни блюдо бъде от сурови ядки, плодове и зеленчуци, всичко ще е по-различно. Другите основни храни са задушени зеленчуци, царевица, бобови продукти, ориз, елда, киноа, лющено просо, жито, овес, нахут – много стара храна за българите, която днес не се консумира. Преданието казва, че

св. Иван Рилски се е хранел с нахут и овес

зърнена и бобена култура, най-добрата и пълноценна комбинация. Ако добавите сурови ядки, плодове и зеленчуци – не може да имате дифицити в организма. Дори да не направим пост, всеки може да включи повече растителна храна в дневното си меню и да замени част от животинските продукти, които редовно консумира. Хлябът и тестените изделия колкото и да е странно, също дърпат назад организма. Дори пълнозърнестите продукти имат висок гликемичен индекс, те вдигат холестерола. Солта трябва да се ограничи с приема на храна – българите приемат повече от 10 пъти сол дневно, отколкото е здравословната норма. Приемайки много сол, веднага губим калций, магнезий, цинк, които се изхвърлят от организма, заедно с бялата подправка. Също така, приемайки много сол, организмът прави опит да я разгради, в резултат на което се получава оток. Така солта прави хората дебели, тъй като задържат течности.

- Но ние всеки ден консумираме животински продукти...
- Да, от 50-100 години насам човек яде тези продукти всеки ден, което обяснява защо сме толкова болни. Никога човечеството не е боледувало толкова много в своята история. Знаете, че расте честотата на всички дегенеративни заболявания – ракови, артрити, диабет, автоимунни. Съвременната медицина лекува острите процеси, които впоследствие се трансформират в хронични. Т.е. запушваме очистването на организма с неправилното лечение на инфекцията. Вместо тя да излезе от организма под формата на сополи, температура, изпотяване, секрети, ние натъпкваме болестта малко по-навътре. Там не я виждаме известно време, но тя се втвърдява под формата на склеротични плаки, на камъни в жлъчката, на шипове, на кисти, на тумори, в началото доброкачествени, а след години в злокачествени. Организмът пакетира тази буца, за да може да упражнява контрол над нея, но когато “пакетите” са в цялото тяло, се получават рак и метастази.

Общи условия

Активация на акаунт