Пословици в българския и чуждите езици

• 50 089
  • 493
  •   1
Отговори
# 90
А мен в Софийския на първо класиране ме бяха приели Арменска филология.
Представям си как щях да превеждам на арменците. Сигурно нямаше да мога да взема думата.
Но скоро превеждах на един германец, който направо ме остави без дъх в буквален смисъл и реших, че може да има нещо арменско в него. Изобщо не правеше паузи този човек.

# 91
Щото не сте виждали франсетата като включат на пета. Simple Smile Като латерни са. Някой път като гледам френска телевизия и ми е дошъл на гости, примерно, някой познат, винаги се впечатлява: "Ба си мамата, много бързо говорят тия бе". Simple Smile Между другото преди малко се поразрових в едни френски сайтове. Интересно ми стана. Натъкнах се на една, която не съм я знаел досега. Естествено, няма превод на български какво означава, всички обяснения са на френски.

"À Saint-Abdon,Mûrs sont les melons." - В Сен Абдон (град или село някакво) сливите са пъпеши. Това според мен е като нашето Чуждата кокошка е патка.

# 92
  • София
Много интересна тема!

Ето малко финландски от мен:

Heittää hanskat tiskiin - буквално - да си хвърлиш ръкавиците на бюрото; Отказвам се

Hävitä kuin tuhka tuuleen - буквално - да изчезнеш като прах във вятъра; Дим да ме няма

Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla  - По-добре една кокошка в ръката, отколкото 10 на клона

Върти ми се в главата един английски, но не съм сигурна дали го помня правилно (отдавна беше...) - A chip off of the old block, превежда се като "Лика-прилика". От английските не мога в момента да се сетя как точно бихме превели "To light the candle at both ends" - може би като да носиш две дини под една мишница. А също "Barking at the wrong tree". Идеи?

# 93
А също "Barking at the wrong tree". Идеи?
От умрял писмо чакаш, да чукам на грешната врата?

# 94
Сбъркал си адреса?

# 95
  • София
Цитат
author=buttinsky link=topic=663009.msg22209428#msg22209428 date=1339353171]
Сбъркал си адреса?

Да, такъв му е смисъла, но жегата ми е разтопила мозъка и изобщо не се сетих как му казваме ние на това.   bouquet

# 96
"À Saint-Abdon,Mûrs sont les melons." - В Сен Абдон (град или село някакво) сливите са пъпеши. Това според мен е като нашето Чуждата кокошка е патка.

Mûrs не бяха ли черници  Wink, със сигурност не са сливи де, сливи са prunes. С много голяма кеф следя френската част от дискусията, откакто съм в англоезична държава много ми липсва този език.

# 97
 ooooh!Точно така. Peace prune е слива, а mûr - черница.

# 98

куд сви Турци ту и мали Аса   - Барабар Петко с мъжете
малко пояснение, турците ги разбрах, ама мали Аса от Асан ли идва Blush

Още 2 от мен:
the pot called the kettle black- буквално гърнето казва на чайника, че е черен. Преносно-присмял се хърбел на щърбел.
и nothing is over untl the fat lady sings- нищо не е свършило докато не запее дебелата жена:)  Идва от оперните представления, когато задължително е имало финална ария, с която приключва  произведението.

# 99
Като се пожелава успех и на немски се казва : "Hals- und Beinbruch". (Да си счупиш врата и крака).
На френски е Merde -(Лайно).
Обяснението на немски е като на английски, а на френски се казва така, защото ако в театъра пиесата имала зрители, те идвали традиционно с файтони, респективно пред театъра имало много изпражнения Simple Smile

# 100
 Thinking Какво, какво? Това не го разбрах. На френски merde наистина е лайно или също се употребява като "По дяволите" или "Мамка му". Но да се използва като пожелание за успех за пръв път чувам.

# 101
Да, така се ползва Simple Smile

# 102
Ти ме заинтригува сега. Ще взема да питам едни приятели франсета по скайпа.

# 103
Както прецениш.
Щом не вярваш,  питай  Joy

# 104
  • Казанлък of all places
Рокси, и на български има нещо подобно на това с малкия Аса(н) -  Където всчки турци ,там и гол Асан.

Общи условия

Активация на акаунт