Пословици в българския и чуждите езици

• 50 129
  • 493
  •   1
Отговори
# 240
От вродена икономичност ли му станало лошо или от перспективата да се натъпче с три кила зехтин?   hahaha
Лошо му станало от тази разсипия. Едно време хората са били по-икономични.
Има и друга версия, че пак в бедни години един имам кътал в мазата си продоволствия, но на вечеря ядяли лучена каша с брашънце. Жена му негодувала и казвала - залиня, вече и като жена не ме забелязваш, толкова си стиснат, а имамът и казвал - не може, какво ще кажат, хората гладуват. Един ден жена му се ядосала събрала жените от махалата и раздала всичко от килера, а за вечеря сготвила хубав, блажен патладжан с домати, лук и бол-бол зехтин. Имамът се оцъклил на тази богата трапеза, но жена му му смигнала, че довечера е специална вечер, да хапне и събере сили. Какво е станало после, не знам, но щом видял празния килер, припаднал на мига Simple Smile

Последна редакция: чт, 14 юни 2012, 11:14 от Г-жа Броненосец

# 241
  • Варна
На мен "shit hits the fan" си ми звучи като "Нещата се сговниха / сговнясаха"
Не се сещам да има по-точен буквално-преносен български еквивалент Mr. Green
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=shit%20hit%20the%20fan

# 242
  • n/a
Наскоро в разговор употребихме за 2 и 200, па и поразсъждавахме. Оттогава ми е интересно да
намеря аналози. Засега имам частичен успех с руския:

Часом густо, а часом и пусто. дословно: понякога е гъсто, а понякога е пусто,
Когда скоком, а когда и боком. дословно: понякога със скок, а понякога на една страна (т.е. както дойде, според случая и обстоятелствата).
Ино лётом, ино скоком, а ино и ползком. дословно: един път с полет, друг със скок, а понякога и пълзешката.

Донякъде, частично и непълно са аналози на 2 и 200.

# 243
Г-жо Броненосец, много хубави истории.   bouquet Знаех си аз, че икономичен е бил човекът. Ама със слаби нерви, горкият.

Лоана, като ги чета, на мен най ми се доближава до 2 и 200 "Часов густо, а часом и пусто".

А приказката за екскремента и вентилатора май вече си се ползва съвсем свободно и на нашенски, смисълът трудно би могъл да убегне на слушателя, толкова картинна фраза.  Mr. Green

# 244
  • n/a
На мен, ИрПуц, вторият вариант ми е по-близък до 2 и 200. Щото при него става
дума за извършителя, а в първия вариант е по-скоро въпрос на обстоятелства.
Нашенското "баба знае 2 и 200" е именно това - че тя може и тъй, ама ако се
наложи, може и иначе. Във втория вариант отново става дума за това и е във
волята на подлога, а не както му се е случило според ... (разположението на
звездите). В този смисъл е и третият вариант, но е много по-дълъг, което за
мен е излишно претоварване Simple Smile

За г*з глава затрива намерих нещо сходно, но с противоположен смисъл ми се
види: Голова болит, заду легче.
И още, но пак в същата посока: За дурной головой — ногам работа.

За 2 и 200 още един вариант: И много — мало, и мало — хватит. (това ми е
трудно да го преведа. Нещо от рода - и многото може да е малко, и малкото
може да стигне).

Това много ми хареса, просто споделям: Можно поправить, да будет хуже.

Последна редакция: чт, 14 юни 2012, 12:59 от Лоана

# 245
Аха, да. Права си.

# 246
  • Казанлък of all places
"Eму по шапке надают" - Ще му начукат канчето.
Малко встрани от тънката линия на последните постове.

# 247
За дурной головой — ногам работа.

Това не е ли точно като нашето : Който няма глава да мисли има крака да ходи. (Тоест като не си прецениш и обмислиш нещата предварително ти се налага да вършиш много допълнителни действия впоследствие)?

# 248
  • n/a
Да, Жени. Постоянно ми се върти, че си имахме съвсем пълен аналог, но
е точно обратното по смисъл. Търси се чуждоезичен вариант, при който
г*зът затрива главата, а тези са за главата, която затрива г*за.

Слушай, наистина ли е голям проблемът да заимаш " , "?

# 249
Извинете за спама!  Embarassed

Слушай, наистина ли е голям проблемът да заимаш " , "?
Да я пействам постоянно ми е голям проблем. Пиша много бързо и не мога да си позволя да си губя времето в пействане на запетая. Ако има начин да е с едно натискане на клавиш - казвайте!   bouquet

И на мен самата ми е много неудобно без запетая. На другия компютър имам запетая но е закотвен в офис къта ми а там не ми е удобно да си чета форума.

# 250
1) Копираш я веднъж
2) Докато пишеш, на всяко място, където трябва да има запетая, натискаш едновременно ctrl + v

С два клавиша, не един, но не е проблем и за най-бързото писане - тествано. Wink

# 251
1) Копираш я веднъж
2) Докато пишеш, на всяко място, където трябва да има запетая, натискаш едновременно ctrl + v

С два клавиша, не един, но не е проблем и за най-бързото писане - тествано. Wink

Да мерси Ники ама аз постоянно копирам нещо друго по време на писане и като имам нужда от запетая пак същото упражнение с копирането!

# 252
Има програми за промяна на функциите на клавишите, можеш да си набележиш някой и да го настроиш да е "запетая". Нямам такава на компютъра си, но keyboard key setting в google дава доста резултати.

Ако ти е важно.

# 253
Има програми за промяна на функциите на клавишите, можеш да си набележиш някой и да го настроиш да е "запетая". Нямам такава на компютъра си, но keyboard key setting в google дава доста резултати.

Ако ти е важно.

Благодаря ти най-сърдечно!   bouquet
Ей това ще го проуча и изпълня при първа възможност!   bouquet

# 254
  • Варна
Тъй като съм отвеяна и дългокрака мноого често използвам  "На който му е къс акъла, са му дълги краката"

Общи условия

Активация на акаунт