Отговори
# 630
При нас хапваме като се събудим, на около два и половина три часа, ако му давам по често да суче повръща и педиатъра каза, че му товаря стомаха с честото хапване, дори ми препоръча хапването през нощта да го заместя с глюкоза 10 процента, която му давам за жълтеницата. Коремчето трябвало да си почине поне шест часа. На 12 дни сме и сме наддали 0.450 грама, аз бях притеснена, че не ми стига кърмата, но днес ни викнаха на пробно кърмене и се установи, че Виктор поема 100 грама кърма ( горе-долу) на хапване, което било добре Simple Smile . На страницата на Колиеф има клипчета как да се процедира при кърмене и как при прием на АМ. Сестра ми и баба му казват да го оставям да се наспи, но той толкова и спи де около 2-3 часа. За сега се ядва положението:)

# 631
  • Burgas, Bulgaria
аз пък не мога да я правя тази пауза от 6 часа- не се лъже с вода и туй то  Mr. Green .... такъв рев надава, че просто няма начин да не и дадеш мляко  Crazy

# 632
Честито на всички обебили се мами! Много прегръдки! Да са ви живи и здрави малките звездички!

# 633
  • Бургас
аз пък не мога да я правя тази пауза от 6 часа- не се лъже с вода и туй то  Mr. Green .... такъв рев надава, че просто няма начин да не и дадеш мляко  Crazy
нашия шупулец е същия. днес цял ден реве и търси да яде. купих му инфакол дано му помогнат Praynig

# 634
  • София
Линко, на нас ни изписаха Линола Фет (видях, че някой го беше постнал) за лющенето на кожичката. Помогна  Peace Успех, дано помогне и на вас!

# 635
Честито на всички нови мами!

Аз нямам много време да се включвам, но и баткото си е вкъщи и сме в една голяма въртележка- разходки вън с двамата, готвене, чистене, занимавки най-различни с баткото и между другото кърмене на поискване  Crazy Иначе бебка е добре. Май вече има някакви колики, но още не съм започнала да и давам капки, само и затоплям коремчето. Почти постоянно е наакана и се беше подсякла, но овладяхме положението с една мостричка на Судокрем, която ми бяха дали в родилното. Чувала съм, обаче, че има всякакви химии в този Судокрем и се чудя дали кремчето на Себамед би имало ефект при по-голямо подсичане. Някой дали го е ползвал?

# 636
  • София
ЛЛЛ аз да питам силиконовите зърна намаляват ли сукателния рефлекс или коли4еството кърма което поема бебка? На мен ми е 17-ти ден след раждане но немога да изтърпя болката и затова ползвам протекторите. Обсъдих й позата в която я поставям й начина на засукване и не намерихме проблем. Давам от гърдата 2 пъти и на третия рева от болка и се налага да сложа протектора. Но гърдите ми постоянно са напрегнати и огромни немога да разбера дали е свръх лактация или бебка не изсуква достатъ4но или тея протектори нещо пр4ат? ве4е не знам какво да мисля, а ина4е имаме 4-5 памперса в денонощието наакани и отделно видяхме 4е за 1 седмица Лияна беше ка4ила 290гр което май е добре. Не знам какво да мисля  newsm78

Възможно е да имат такъв ефект, да. Когато бебето засуче, то дразни рецепторите, които са разположени върху ареолата и чрез които отива сигнал до мозъка, че е време да се спусне млякото. Когато тези рецептори от части или напълно са покрити, това отслабва дразненето, което получават. Възможно е и бебето да изсуква млякото по-трудно, особено ако протекторът не е поставен правилно или не е подходящ размер. Може също да започне да суче така, както се пие от шише, което е неправилен начин на сучене на гърда. Тези неща от своя страна може да доведат до по-малко изсукано мляко, намаляване на производството на мляко, както и в промяна на сученето на "голата" гърда.
 Но ако силиконовите зърна са от възможно най-тънките на пазара, ако са с изрязана периферия така, че брадичката и нослето да имат свободен достъп до гърдата, ако се поставят правилно и ако бебето засуква правилно рисковете са по-малки.

Доброто засукване с протектор трябва да изглежда така, както и без него - устана на бебето е широко отворена, обхваща и голяма част от ареолата, а зърното е на дълбоко в устата му, брадичката се опира в гърдата, а нослето едва я докосва, устните са извити навън, като на риба, бузките си седят издути и не се вдлъбват, докато бебето суче, не се чуват цвъркащи звуци и вакуума не се губи.

Освен нааканите памперси, колко пълни напишкани сменяте за денонощие и пие ли други течности освен кърма? Колко хранения има за денонощие?

Когато сте обсъждали позата и засукването, намираш ли според описанието по-горе да има данни за недобро засукване, освен усещането за болка? Може да опиташ да кърмиш в различна поза. Понякога промяната в позата освен че прави позиционирането на зърното в устата да е под различен ъгъл, също може д се окаже по-удобна за придържане на гърдата и бебето. Ето някои идеи: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=106752.0/

Болката при засукване ли е или продължава през цялото време на сучене?
 Ако си уверена, че не става въпрос за проблем с позиционирането и засукването (пък и да не си), може да поискаш от педиатъра на детето или от неонатолозите в болницата, където си раждала, да проверят дали е възможно бебето да има къса юздичка или високо небце например.

Кърменето по-начесто може да доведе до известно облекчение, понеже бебето няма да е много гладно и не би засуквало настървено, а по-внимателно. Също така би имало търпението да го нагласите удобно и да изчакате да отвори широко уста, чак тогава да засуче.
 Ако кърмиш от двете гърди, може да започваш от по-малко болезнената, а после да прехвърляш на другата.

След като бебето се насуче, усещаш ли облекчение в гърдите(гърдата, ако суче само от едната) или продължават да бъдат напрегнати? Ако изцеждаш след бебето, за да подскажеш на тялото си да намали производството, постепенно опитай да намаляваш изцеденото количество, като цедиш само колкото да облекчиш напрежението, не докато тече мляко.

Аз също се включвам съм питането за силиконовите зърна. Продължавам да ги ползвам, защото много ме боли през цялото време докато суче. Иначе почти на всяка смяна са наакани памперсите, спокойна съм че се храни добре. Притеснява ме да не се вкарвам в омагьосан кръг - ползвам силиконовите зърна, изменя си захапката, после като махна протекторите ми прави рани и после пак слагам силиконовите зърна...
Skrech, благодаря ти за статията за "безгрижното" кърмене. Точно така се разполагам, само че тялото на бебето е перпендикулярно на моето, а не по дължина. Даже от днес си слагам възглавница на корема и тя подпира бебето да не се обръща и двете ми ръце са свободни ако се наложи и така съвсем ми е удобно. Само тази болка при кърмене остана. А сме на педиатър чак на 16-ти, в отпуска е дотогава и няма как да питам дали има къса юздичка. Явно ще си карам още с протекторите.

Не е невъзможно да се получава такъв, както казваш, омагьосан кръг. За това, ако има вариант да откриеш подходяща поза, в която да не те боли и без силиконовите зърна, ще е чудесно. А ако намираш за нужно да ги ползваш, обърни внимание бебето да засуква така, както се поставя и без протектори - бебето плътно гушнато в теб; зърното се подава към нослето, за да може бебето широко да отвори уста, като повдига глава към зърното; изчаквай широко отворената уста, не бързай да вкараш зърното как да е, само да засуче(при кърмене по-начесто търпението на бебенцата обичайно е по-голямо и има време за упражнения в изчакване на широко отворена уста); когато отвори широко уста, се закачва на гърдата със стремеж да поеме възможно по-голяма част и от ареолата, а зърното да отиде дълбоко навътре.

Освен педиатър, неонатолозите от родилното, в което си раждала също могат да погледнат бебето за къса юздичка или високо небце. След раждането имате право на безплатен преглед до един месец(ако добре помня). Би могъл да дойде и консултант, но тя няма да може да постави "диагноза" има или няма проблем с юздичката, може само да даде мнение. Но пък може да бъде полезна с позициониране и засукване, ако мислиш, че има нужда.

Здравейте!  Hug Имам въпроси към някой от ЛЛЛ. Предварително благодаря.  Simple Smile
Изписаха ни вчера. Синът ми се роди на 25 юни, тоест сега е на 5 дни. Ето какво ме вълнува:
1. Колко време да кърмя? По 20 минути на едната и после на другата гърда или по 10 минути по време на едно кърмене? Или само от една на кърмене? Обикновено то заспива, ако му сменя гърдата, но пък май остава гладно. По-лесно ми е да редувам гърдите на всяко кърмене - сега на лявата, а след 2-3 часа на дясната.
2. След всяко кърмене ли да изцеждам гърдите? Двете или тази, от която не е сукал? Ако не чувствам тежест в гърдите, да изцеждам ли?
3. Да му давам ли вода със захар (препоръка на педиатъра) през хранене? Чувала съм, че не е добре това и досега му давах само глътка да си измие устичката, но педито държи да му давам да си пие. (Имало лека жълтеница и затова.)
4. Да го будя ли да се кърмим, ако спи вече 4-ти час или да чакам да се събуди? И също, ако постоянно иска да го кърмя, какво да правя? Примерно сукало е общо 40 минути и като го сложа да легне, плаче и отваря устичка с желание да суче. Цяла нощ така се кърмим през половин час и все изглежда гладно. Да му изцеждам ли кърма и да му я давам в шише в такива случаи? Педито твърди, че може да е имало фалшиво сукане и да е гладно. По тази причина каза да си купя Фризо 1 и да му го давам от време на време. Аз обаче съм против адаптираната храна, в болницата не му я давах, а те са му давали през нощта. Мога ли да разчитам, че ще е нахранено само от моята кърма? Според педиатъра може да ми спре кърмата или да не е достатъчно (а аз да мисля, че е) и затова трябва да давам и Фризо.
5. За и против биберона (залъгалка)? Успокоява се като му дам, но трябва ли?
6. Ако плаче непрекъснато, да го слагам ли на гърда с идеята, че е гладно или я използва за биберон?

Simple Smile Засега са тези въпроси!   bouquet БЛАГОДАРЯ, че моят Марти бързо беше добавен на първа страничка!

Здравей, Монако! Честит Марти в дома ви! Да е много здрав и все щастливи усмивки да раздава!

1. Ограничаване на кърменето до определени минути не е съвсем удачно, защото различните бебета се нуждаят от различно време, в което успяват да се нахранят добре. Добре би било бебето самО да спре да суче на едната гърда, а след това да му се предложи другата. Ако има нужда, има възможност да се нахрани, ако не - би отказало. Може, когато Марти пусне първата гърда, да го изправиш да се оригне и тогава да предложиш другата.

2. Ако не чувстваш тежест в гърдите, няма нужда да се цеди. Ако усещаш напрежение, цедиш само колкото да облекчиш напрежението.

3. Обичайно бебе, което получава достатъчно количество мляко, достатъчно често е и добре оводнено, и няма нужда от допълнителни течности. Изплакването на устата с вода със захар едва ли може да има ефект на изплакване, защото тъкмо захарта е храна за гъбички. По принцип няма нужда от изплакване на устата след кърмене, но ако това те кара да се чувстваш по-спокойна, може да даваш по няколко глътки неподсладена вода, за да не се внасят въглехидрати в устната кухина.
Физиологичната жълтеница се предизвиква от билирубин, който се изхвърля основно с изхожданията. За да има повече изхождания, трябва да има повече мляко, не вода. Стига да не са критично високи нивата на билирубина(а те предполагам не са, щом лекарите не са взели специални мерки), не е нужно да се прави нещо по-специално от редовно кърмене(по 8-10 пъти на денонощие. Ако се налага и по-често през първите седмици).

4. През първите 6 седмици след раждането, ако бебето не се буди самО за хранене, е подходящо да се разбужда или да се храни в полусън, но да се храни, защото е възможно да не спи от сит стомах, а да има други причини да се унася(медикаменти ползвани при майката по време на раждането, ниско тегло, тежко раждане, жълтеница, ако ползва биберон, ако е много облечено и завито и подобни). Препоръките са през първите седмици да има поне 8-10 хранения или на 2-3 часа и ако бебето е склонно да спи по-дълго, да има само една 4 часова пауза за денонощие.

Съгласна съм с педиатърката, че е възможно да има фалшиво сукане, но преди да се стигне до даване на адаптирано мляко има много други неща, които биха могли да се направят в такива случаи и даването на изкуствено мляко по-често не е решение на проблема, а задълбочаване и разкриване на нови проблеми. А дали сученето е фалшиво или истинско, ти вероятно вече забелязваш или скоро ще можеш да правиш разликата - активното сукане е такова, при което бебето гълта мляко. Тогава обичайно се чува "къх, къх", когато преглъща. Челюстите се движат бавно и правят следното движение (отваря челюсти-пауза-затваря челюсти). При пасивното сукане не се чува гълтането, челюстите се движат бързо, все едно, че дъвче дъвка.
 За да определиш дали бебчето се храни добре, на помощ идват памперсите - добре нахранено бебе пълни поне 5-6 напишкани памперса с почти безцветна урина, без неприятна миризма и поне 2-3 от тях са наакани. (памперсите са показател, ако бебето е само на кърма и не приема други течности или ако пие, те не са в големи количества)
  Ако бебето суче твърде дълго (40 минути са обичайно време за кърмене през първите седмици) и скоро след това отново иска да суче, е възможно да не се е нахранило добре. Може би ти като го наблюдаваш забелязваш дали то суче или по-скоро си поспива на гърда. Ако е твърде сънлив, можеш да го разбуждаш, за да го поддържаш активно сучещ. Да му масажираш ръчичка/краче или да му преминаваш през лицето с влажна ръка или хавлия. Ако не се разбужда, можеш да го вдигнеш, да го разсъблечеш малко, да се освежи и отново да предложиш гърда. Или да предложиш другата гърда, където млякото може да тече по-лесно, ако е по-пълна.
 Такова поведение при новородените бебенца не е необичайно. Те тепърва научават, че коремчето може да изпитва глад, че ако не сучат достатъчно ,скоро пак ще бъдат гладни. Освен това с по-често сукане си подсигуряват прегръдката на майка си, която е така важна за оцеляването им ,както и храната. Все пак ако това поведение скоро не отмине или ако забележиш признаци, че бебето не се храни достатъчно, пиши ни, за да обсъдим по-подробно ситуацията. А признаците, които могат да ти помогнат да се ориентираш са памперсите (по-горе писах за тях), поведението на бебето - ако е все недоволно или обратното, ако става летаргично и все повече и повече спи и все по-трудно се буди, кожата - трябва да е с добър тургур - притискаш и след отпускане трябва да се опъне веднага, да не седи вдлъбната, очите и устата са влажни.
 Кърмата не може току от нищото да спре. По-скоро би намаляла, ако се замества с адаптирано мляко или други течности, като вода, чай, глюкоза или ако вместо бебето да суче, то се задоволява с биберон-залъгалка. И няма как кърмата да спре без ти да разбереш, защото има ясни признаци, по които разбираме дали бебенцата ни са сити.

5. Залъгалката крие своите рискове и за това не е препоръчително да се дава докато кърмата и кърменето се установят като безпроблемни. (или поне през първите 6 седмици). Рисковете биха могли да бъдат бебето да си забавя сигналите за глад и съответно да суче по-рядко. Да си задоволява сукателния рефлекс и съответно да суче по-неефективно гърдата. Да започне да суче гърдата така, както се суче биберон, което е неправилно сукане и може да доведе до болезнено кърмене и/или прием на по-малко мляко от бебето. И други подобни. Разбира се, че това не са задължителни последствия и много бебета нямат проблеми, въпреки, че ползват залъгалка, но предвид рисковете не се препоръчва поне в началото на кърменето, особено ако има данни бебето да не се храни добре.

6. Не е нормално бебето да плаче непрекъснато. То или е гладно или има друг проблем. Гърдата винаги може да се предложи, дори да си уверена, че бебето не е гладно. Тя не служи само за нахранване, но и за успокоение. Дори физическа болка би могла да се облекчи при кърмене. Но ако ви се случи бебето често да плаче, можем да обсъдим какво е точно положението, за да видим дали има причина да се съмняваш, че не приема достатъчно мляко или проблемът е друг.

Информацията по-горе може да ти пасне и да я намираш за удачна при теб и твоето бебе, а може да не ти допадне и това не бива да те смущава. Ти си майката на бебето, ти разполагаш с уникалното умение най-добре да разпознаеш кога бебето се чувства добре и кога има проблем. За това е и твое правото, и задължението да избереш в кой момент какво от информацията(нашата, на педиатъра, на приятелки, на близки, от книги и форуми...) да приложиш, като следваш вътрешното си майчинско чувство. Ако имаш забележки или съмнение, можем да обсъдим каквото те смущава и да потърсим заедно задоволително решение.

Желая безоблачно майчинство!

Последна редакция: сб, 30 юни 2012, 02:26 от skrech

# 637
  • varna
мами,беба е със запек. Някой знае ли ефикасен метод,освен термометъра?той не помогна.

# 638
мами,беба е със запек. Някой знае ли ефикасен метод,освен термометъра?той не помогна.
И ние сме със запек от вчера и ми казаха да му намажа дупето със зехтин с клечка за уши. Сега заспа, но л=като се събуди ще пробвам и ще пиша резултата.

# 639
  • София
Здравейте сладурки! Как сте, как са бебенцата ви?  Hug
С интерес чета отговорите на Скреч и аз искам да кажа, че ползвам силиконови протектори за зърна, защото още в болницата Вики ми разрани зърната. Като ни изписаха и се прибрахме вкъщи положението беше вече нетърпимо. Зърната ми бяха много разранени, течеше кръв и гной заедно с млякото и минах на антибиотик  и лекарката ме изплаши, че ако не си овладея положението ще ми спре кърмата  Cry Та купих си силиконовите протектори и се родих. Преди виех от болка, докато Вики засукваше, сега я кърмя с удоволствие. Знам за жлезите на Монтгомъри, които изпускат секрет, който ухае на околоплодните води и привлича бебето. За съжаление моите протектори обхващат цялата ареола и част от кожата на гърдата, но за мен е по-важно Вики да поема чиста кърма, а не примесена с кръв и гной, нали? Храни се добре, пълни памперсите доволно, почти всеки памперс преди кърмене е солидно наакан и напишкан. За пръв път чувам,. че може протекторът да изкриви захапката й. Дано не се случи такова нещо!  Praynig Засуква добре, малко е по-трудно захапването, но вече Вики му намери цаката, нали е на мама победителката Simple Smile Не знам точно колко кърмения имаме в денонощието, опитвам се да спазвам някакъв режим, даден от докито, но Вики щом реши друго, се водя по нейните желания. Така че всеки ден имаме различен брой кърмения, но съм абсолютно сигурна, че не са под осем, даже са и повече. А докито казва минимум седем. Обърквам се, когато това, което казва педиатъра и това, което казват консултантите се разминава и има доста големи противоречия. На кого да вярвам??? Залъгалка използвам рядко, колкото тати да я гушне а аз да си измия зърната преди кърмене за да не плачка че ми става жално. Не ме нападайте за миенето, защото в болницата не си миех зърната с целта да преживея този кошмар! Това е от мен доста дълго стана  Embarassed  Embarassed  Embarassed

# 640
  • София
Накрая съм объркала исках да напиша че в болницата не си миех зърната за да не махам секрета и си докарах така инфекцията, а си взимах душ по два пъти на ден. Сега ги мия преди всяко кърмене с вода и антибактериален сапун не искам да преживея пак този кошмар

# 641
И моите зърна в началото много се разраниха и ги мажех с Гармастан, и преди всяко кърмене ги миех. Не мисля, че ни е повлияло по някакъв начин, бебка си сучеше добре. От около седмица не ми се налага да ползвам крем, не мия зърната преди кърмене и не виждам някаква промяна в сученето.

И на нас лекарката ни каза да кърмя по 7 пъти и нощем да правя 6 часа пауза. Аз обаче предпочитам да се доверявам на консултантите- кърмя на поискване и я будя, ако спи повече от три часа, и гледам да имаме минимум 8 кърмения на денонощие.

# 642
  • София
skrech, много благодаря, че отговори на многото ми въпроси!   bouquet
В момента, след като е кърмено 40 минути, повърна малко кърма. И не иска да заспи. Отваря си устичката, все едно е гладно и, ако не му дам биберона, реве. Не знам да го взимам ли пак да го кърмя, след като сме приключили току що? Вече втора нощ от 2 до 6 часа плаче през 15 минути, не иска да заспи, пак така си отваря устичката и си бута пръстчетата вътре. Мисля, че е гладно и все го взимам на гърда, но не може така цяла нощ да се кърмим. А този биберон хич не искам да го давам, ама трябва или да му предложа гърда, или него. Иначе се бунтува и плаче. Не мога да преценя дали наистина остава гладно и това е големият ми проблем. Изглежда сякаш суче ефективно. Предлагам му двете гърди по 20 минути, не винаги успява да се уригне. Постоянно пръцка, често хълца, но вече втори ден памперсите са само напикани, няма ако. Притеснявам се. Опитвам да изстисквам гърдите след всяко кърмене, въпреки че не усещам да са натежали. (Минали са 5 дни от раждането). Излизат някакви капчици с натискане, но не много. Ако успея да събера 10 мл ги давам на бебо от шише в някой от моментите, когато си отваря устичката ревейки. Изпива го веднага. Това означава ли, че е гладно от кърменето? Може би не успява да си вземе достатъчно за 40 минути затова после иска още.  Rolling Eyes Толкова много въпроси ми идват на главата. Благодаря ви много за подкрепата от ЛЛЛ.

# 643
sssil - АМ Фризовом имал такъв разхлабващ /лек разбира се/ ефект.
Другото, което знам, е да се вземе сапун и да се подостри като моливче отпред, после се мокри с вода и се слага наняколко пъти в дупето - действа като клизмичка.
Успех!

# 644
Моля ви момичета, кажете добро средство срещу подсичане на дупето, че ние сме непрекъснато наакани и въпреки, че сменям редовно памперсите дупенцето му се е зачервило  Sad

Общи условия

Активация на акаунт