Отговори
# 645
sugar baby, и аз съм с протектори от втория ден, защото след първата нощ висене на гърдите и двете зърна ми станаха ужасно болезнени и още на сутринта инструктирах мъжа ми да ми купи  Peace  Сега вече са ОК, но през деня съм с тях, а нощем и когато сме навън - без. Яде си еднакво добре и с тях и без тях. Освен това се мажех с кремчето на Avent. А за това на кой да се довериш - за кърменето специално аз изцяло се доверявам на консултантките, а педиатърката ми е с остарели разбирания според мен и изобщо не я слушам  Naughty

Монако, да не би да са колики  newsm78 Моята бебка така прави нощем, но колики я мъчат.

nadi79,
  аз я мажа с кремче на Д-р Нуби, когато се зачерви и съм много доволна  Peace  И мия само с вода дупето при всяка смяна на памперса. Стискам палци да мине зачервяването на вашето дупенце по-бързо  Hug

# 646
Къде изчезна desert_r0se ???
Някой знае ли нещо ?

И моята бебка вече ден и половина не е акала. Пробвахме с термометър - не става.
Ние за съжаление сме на мляко - ХИП, но до сега нямаше проблем...

# 647
монако при мен е абсолютно по същия начин.Като ти чета постовете все едно ,че аз съм ги писала и само че не повръща и пълни памперсите добре.Предлагам едната и другата гърда не мога да преценя дали е сукало достатъчно и давам АМ.А пък хич не ми се дава и сега няма да му дам искам изцяло да мине на кърма.Давам залъгалката и така заспива.
Мия дупето само като се наака и мажа с крем.

# 648
  • София
тали, и моят не повръща. Направи го само веднъж и то беше мъничко, но сега проблемът е, че не пълни памперса редовно. Днес все пак за моя голяма радост имаше един наакан памперс (с жълто като пюре), но само веднъж на ден за бебе на 5-6 дни не знам дали е добре.  Rolling Eyes
Моите зърна са с по една малка раничка от самото начало на кърмене в болницата, но не пускат кръв. Докато засуче и хване добре зърното, изпитвам силна болка, но после като засуче - не боли толкова. Да си купувам ли силиконови протектори? Какво представляват?
Към ЛЛЛ: Като суче 15-20 минути на едната гърда и го преместя на другата, ако вече заспи и не иска повече, да го оставям ли да спи или да го мъча да го разбуждам за втори 20 минути? Също проблемът през нощта - като стане 3 часа и започва непрестанно будуване, рев и искане на гърда, така до сутринта. Какво да правя? Трябва да го слагам така през половин час. А през деня си спи между храненията.
Ivy4ka, може и колики да са. Напъва се от време на време и плаче. Казват, че било рано за колики, ама... Взех му билков чай Бебезан с лайка и ще му го давам вместо вода по малко.

# 649
Здравейте и от мен !Не остава много време да пиша ,но ви чета редовно .
Нас продължават да ни мъчат колики  Weary Милото ми то свива се ,плачи направо ми се свива сърцето ,но какво да правя ?Кажете ,споделете как се справяте с тях Моля  Praynig
Имам чувството ,че с нищо не минава . Weary
Лека и спокойна вечер от мен !

# 650
Здравейте и от мен !Не остава много време да пиша ,но ви чета редовно .
Нас продължават да ни мъчат колики  Weary Милото ми то свива се ,плачи направо ми се свива сърцето ,но какво да правя ?Кажете ,споделете как се справяте с тях Моля  Praynig
Имам чувството ,че с нищо не минава . Weary
Лека и спокойна вечер от мен !
Добър вечер ,миличка аз давам Лефакс и при нас имат голям ефект но ги има само в Германияако може да си ги намериш.

# 651
  • varna
  за коликите давам инфакол. Ох,момичета вече 3-ти ден не сме акали... : #Crazy не знам какво да я правя-пробвах с термометър,с пробиотик,с гимнастика. Sick

# 652
  • София
skrech, много благодаря, че отговори на многото ми въпроси!   bouquet
В момента, след като е кърмено 40 минути, повърна малко кърма. И не иска да заспи. Отваря си устичката, все едно е гладно и, ако не му дам биберона, реве. Не знам да го взимам ли пак да го кърмя, след като сме приключили току що? Вече втора нощ от 2 до 6 часа плаче през 15 минути, не иска да заспи, пак така си отваря устичката и си бута пръстчетата вътре. Мисля, че е гладно и все го взимам на гърда, но не може така цяла нощ да се кърмим. А този биберон хич не искам да го давам, ама трябва или да му предложа гърда, или него. Иначе се бунтува и плаче. Не мога да преценя дали наистина остава гладно и това е големият ми проблем. Изглежда сякаш суче ефективно. Предлагам му двете гърди по 20 минути, не винаги успява да се уригне. Постоянно пръцка, често хълца, но вече втори ден памперсите са само напикани, няма ако. Притеснявам се. Опитвам да изстисквам гърдите след всяко кърмене, въпреки че не усещам да са натежали. (Минали са 5 дни от раждането). Излизат някакви капчици с натискане, но не много. Ако успея да събера 10 мл ги давам на бебо от шише в някой от моментите, когато си отваря устичката ревейки. Изпива го веднага. Това означава ли, че е гладно от кърменето? Може би не успява да си вземе достатъчно за 40 минути затова после иска още.  Rolling Eyes Толкова много въпроси ми идват на главата. Благодаря ви много за подкрепата от ЛЛЛ.

Към ЛЛЛ: Като суче 15-20 минути на едната гърда и го преместя на другата, ако вече заспи и не иска повече, да го оставям ли да спи или да го мъча да го разбуждам за втори 20 минути? Също проблемът през нощта - като стане 3 часа и започва непрестанно будуване, рев и искане на гърда, така до сутринта. Какво да правя? Трябва да го слагам така през половин час. А през деня си спи между храненията.

Монако, в първите седмици от живота си бебето се учи да се храни, а ти се учиш да кърмиш. Нормално е да не стават нещата като по учебник, нормално е всяко нещо да е новост за теб и да изникват още и още въпроси.
 По описанието, което даваш, е възможно бебето да търси да суче и от глад. Възможно е също така още да не се е климатизирало в режим ден - нощ, т.е. може нощем да използва, че е спокойна обстановката и да си суче на воля, а денем, когато има дразнители, като светлина, шумове, тогава да се "изключва" и да поспива повече. Нощното кърмене има и друга важна функция - по това време се отделя в най-голямо количество хормонът, който е отговорен за производството на мляко. Съответно нощното кърмене по-ефективно стимулира производството. Всички тези неща са чести при новородените. Познавате се едва от пет дена  Simple Smile , има как все още да се смущаваш от поведението му, а това поведение е такова само в началото обичайно.

За да си уверена, че бебчето ще е заситено, би било добре да не му отказваш кърмене. За да успяваш да си починеш и ти, можеш да опиташ да кърмиш легнала ( в тази позиция бебето отново трябва да е изцяло обърнато към теб и долепено до твоето тяло). Така то суче, а ти си подремваш. Ако е приемливо за семейството ви, може също да спиш заедно с бебето или поне докато отмине това твърде често сучене. Така ще ти се налага само леко да се разсъниш, колкото да помогнеш на Марти да засуче и продължаваш да си дремеш. А много бебета, когато са в прегръдките на майка си, се будят по-рядко, защото спят по-спокойно(но не притеснително рядко, просто отпада буденето от тревожност и търсене на близост).

Ето и една техника, която може да помогне бебето да получи по-лесно още мляко - компресия на гърдата - ако забелязваш, малко след началото на кърменето бебето започва да суче с по-бавни движения на челюстта, гълта мляко след всяко сукване, а по-късно започва да прави по няколко суквания и чак тогава гълта мляко. Когато ритмичното сукане намалее и започне да гълта по-рядко, обхващаш гърдата с цяла длан (палец отгоре, другите пръсти отдолу) на няколко сантиметра зад ареолата(тъмната част около зърното). Притискаш гърдата между пръстите си така, че да не боли и държиш притиснато. Ако се е получила добре, бебето започва отново да гълта мляко. Когато спре да движи челюстите, отпускаш. При следващото задвижване на челюсти отново притискаш и така, докато има ефект. Ето статия и видео за повече подробности и нагледно:
  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683
 и видео http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-4dayold

Казваш, че втори ден Марти не е акал, което не е обичайно за толкова малко бебенце. А памперсите само мокри ли са или са пълни(за да имаш представа какво се смята за пълен памперс, може да вземеш един и да сипеш в него 3-4 супени лъжици вода, за да видиш колко горе-долу тежи) ? Водата продължава ли да е само за изплакване или пие и по-големи количества? Ак опие повече, колко приема за денонощие?
 И понеже на този етап е важно бебето да се храни достатъчно и редовно, може да е подходящо временно да започнеш да предлагаш изцедена кърма(след като си оставила да се насуче и след като компресията вече не помага), когато се притесняваш, че бебето не е сито. Най-често майките или изцеждат след кърмене и я предлагат веднага или изцеденото го предлагат след следващото кърмене.

За да не се предприемат рискове с предлагането на шише, може да опиташ да даваш изцеденото мляко с малка лъжичка или пипета(млякото се дозира на малки глътчици, като се изсипва към бузката на бебето, а не директно към гърлото, за да не се задави, а самО да придвижи млякото към гърлото); или чашка (дори новородените могат да пият от чашка, като обаче лочат като котенца. За целта се ползва малка мека чашка с обли ръбове, да не нарани бебето. Някои майки ползват капачката от бебешкото шише. Бебето се гушка с поставен лигавник или пелена, за да не се олива; държи се по-изправено, за да не се задавя. Чашката се допира до долната устна и се наклонява така, че млякото да стигне до ръба, но не се изсипва в устичката, а бебето с езиче лочи. Ето и по-подробна статия за чашката http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24244.0 и видео http://www.youtube.com/watch?v=4ZCm_MhP39M ). Дохранването с мляко може да стане и със система за дохранване на гърда или пръст, като за да се направи това приспособление е нужно да се купи сонда за хранене на бебе(продават се в санитарни аптеки. Може също да поискате от болницата, в която си раждала, да ви услужат с такава тръбичка). Целта е бебето да суче гърда или пръст, а през сондата да получава мляко(ако се сдобиете с такава сонда, ще обясня по-подробно как се ползва.
 Целта на алтернативните методи на дохранване е да се избегне даване на шише с биберон, който може да доведе до проблеми с кърменето.

По отношение на кърменето, казваш, че забелязваш, че бебето суче активно(т.е. не само че движи челюсти и езиче, но и гълта мляко). Ако то продължава да суче така, че да гълта мляко и след 20 минути, няма нужда да го отделяш от гърдата, за да го местиш на другата. Опитай да го оставиш да се насуче на спокойствие, а също да приложиш и компресията. Когато започне да задремва или пусне сам гърдата или суче, но вече не гълта мляко, тогава предложи втората гърда. Ако иска, да си досуче, а ако отказва, нека си спинка.

За болката при засукване, вариант е да подаваш зърното към нослето на бебето, не към устата. Така, като опитва да засуче, то ще отметне назад глава, което би направило захапката по-широка. И само когато устата е широко отворена, тогава се закачва на гърдта. Ако бебето не отвори добре уста и засуче плитко, докато настани зърното навътре в устата, го травмира. Целта е да бъде засукана възможно по-голяма част от ареолата, а зърното да отиде на дълбоко в устата. Можеш също да приплескваш със свободната ръка гърдата така, че да е по-удобна за засукване.

Ще се радвам да споделиш какво се случва, зачестяват ли изхожданията и как се чувстваш  Simple Smile

sugar baby, разбирам, че коментарът не е към нас, но си позволявам да отговоря, защото ми се струва, че не съм разбрана правилно. Нямам предвид, че протекторът може да изкривява захапка, като да размества челюсти, а че самата техника на сучене на бебето се тренира по различен начин и то тогава, когато не е засукало правилно. Както ако пие от биберон, така и ако суче неправилно засукало протектора, се ползват съвсем различна група мускули. И при редовна тренировка, бебето може да започне да суче по този грешен начин и гърдата, вместо да ползва друга комбинация от мускули. И това, разбира се, е само вероятен риск, не непременно задължително последствие. И повтарям - при неправилно сучене на гърда със силиконово зърно. Ако бебето суче правилно, то би сукало с техниката, с която се суче и "гола" гърда. Силиконовите зърна не са враг на кърменето. Те могат да бъдат и много полезни, важното е да се ползват тогава, когато няма по-приемливи варианти и по възможност да се ползват временно, докато проблемът отмине.

Обърква те това, че получаваш противоречаща си информация и се чудиш на кого да вярваш. Предлагам да се довериш на инстинкта си  Peace . Това, че получаваш различна информация е добре, тъкмо можеш да прецениш кое ви пасва най-добре, да обмислиш кое ти звучи по-логично, на кое бебето реагира по-добре, с какво се чувстваш по-спокойна. Не подценявай вътрешното си чувство. Ти си майката на твоето бебе и няма как някой друг да знае по-добре от теб какво е правилно. Можем да даваме само информация и подкрепа, но правилното за твоето бебе можете да разпознаете вие с него. Не се притеснявай да задаваш въпроси, дори да ти изглеждат неудобни, както на нас, така и на педиатъра. Така можеш да достигнеш до по-пълна информация, която да ти помогне в изборите, които правиш, за да бъде изборът ти информиран, на база максимална информация, в синхрон с инстинктите ти   Peace

Последна редакция: нд, 01 юли 2012, 01:23 от skrech

# 653
  за коликите давам инфакол. Ох,момичета вече 3-ти ден не сме акали... : #Crazy не знам какво да я правя-пробвах с термометър,с пробиотик,с гимнастика. Sick
Ние днес намазахме дупето му със зехтин, после с пръст (малешката) малко и отвътре и се изака. Слагам му и топли компреси. Ако е на кърма яж повече плодове, мюсли и т.н.

# 654
Към ЛЛЛ  Да питам набързо, че хич нямам време за четене назад във форума на вашите отговори. Малката вече е на 22 дни и за 3 път се случва да не ака по 2-3 дни. Днес е 2-ри ден без акане. А има ужасни газове. Когато се напъне само газове, естествено и рев. С термометъра проработи като бяхме при педиатърката но само в рамките на деня и то само 1 памперс напълни. Правим редовно гимнастиката, даваме за коликите Еспумизан Л 3 пъти по 20 капки и Боигая 1 път на ден по 5 капки. Педиатърката не препоръчва смяна на някое от двете, но детето се мъчи както и ние. Моят стомах е по същия начин. Ям череши, никакво тесто, главно супи и леки храни, но също не мога да ходя нормално и редовно до тоалетната. По тази причина и с хемороиди се сдобих, макар че съм след секцио. И понеже не искам да плаче още, както и да и давам още лекарства и т.н. да попитам нещо подходящо за цистит? Почти при всички лекарства пише че преминават в кърмата. Изпих една опаковка Уринал акут, но няма никакъв ефект. Още преди да забременея имах  инфекция лекувана успешно с антибиотици, но сега не искам да пия антибиотици. Някакви предложения?

питането е и към всички останали майки.

# 655
Здравейте момичета и честито на обебилите се мами!!! Много здраве и късмет!!

Нади79 за подсичането аз съм много доволна от Линола фет н - мехлемче, а иаз си бъркам едно мехлемче за подсичане но съм изгубила рецептата щом я намеря ще кача съставките.
Хубав и спокоен ден на всички.

# 656
  • София
skrech, огромно Благодаря за ценните съвети и успокоението, което ми даваш. Вчера, след като писах, имахме напредък и до края на деня два пъти в памперса имаше доста (жълтеникаво) ако. Може би и тези два пъти на ден изхождане не са достатъчни, но са ми поне някакъв сигнал, че Марти се храни с кърмата ми. Само два пълни памперса на ден тревожни ли са? По време на кърмене пръцка доста. Това добре ли е? Също понякога хълца доста дълго време и не знам какво да направя, за да му помогна да спре. Това пък хълцане защо е, може би е свързано с гълтането на кърма?
Опитвам да изцеждам кърма след кърмене, но излиза по малко - не успявам да събера много, но го предлагам от шише и веднага го изпива. Не усещам тежест в гърдите и напрежение и цедя с усилие по капчици, само защото трябва. До колко часа след изцеждане, мога да дам изцедената кърма и задължително ли веднага трябва да я сложа в хладилник или може да изчака 2-3 часа до следващото хранене, за да не се налага да я притоплям?
Вместо вода, съм приготвила в шише преварена вода с пакетче чай Бебезан. Когато му я предлагам, си пие, аз му махам шишето след 3-4 глътки, за да не е много.
Засега все още няма промяна: през деня между храненията спи 2-3 часа, а през нощта будува, плаче, ако не му предложа гърда. На гърдата уж заспива, но като го сложа на креватчето, започва да отваря устичка и да плаче. Ще продължавам да го взимам така постоянно през нощта и да предлагам гърда, докато това отмине и се надявам и през нощта режимът му да стане като дневния.

Нямам думи да изкажа благодарността си за отговорите, които получавам!   bouquet Успех на всички момичета в нашия форум с отглеждането на сладките бебоци. Прегръщам ви!

# 657
Здравейте, гледам че и вас ви мъчат доста коликите, нека и аз да споделя ние с какво ги лекуваме. Нашата педиатърка ни предписа хомеопатични капки и за сега да чукам на дърво ни помагат, дано да нямаме проблеми и за напред. Казват се  ЕНТЕРОКИНД,  успокояват бебето и си спи спокойно.

# 658
Здравейте мамета.Нас ни почнаха коликите... Cry давам Саб+чайче Хип и вечерно време слагаме една торбичка с костилки на коремчето,иначе е ужас... #Crazy Храним се само с АМ,кърмата ми спря.От 2 дена акото е зеленикаво и редичко,това нормално ли е?
Бебка си яде по 120/130мл на хранене,ака по 1 път на ден само

# 659
здравейте момичета! Дойде най-накрая и моя ред да се похваля,че тази сутрин в 8.39 изплака моето малко юнско-юлче Simple Smile Стелиян-3.120 и 51см. Раждането не беше никак леко,но пък без упойки,системи и шевове..Simple Smile сега малкият мъж си е залепен за мен и това е най-ценния дар..

Общи условия

Активация на акаунт