Отговори
# 405
  • София
Сега сме лесни - мама ближе сладолед, разхожда се из детските магазини - той лапа мухи и си няма и идея , че може да поиска нещо  Mr. Green

Малка Ралка не лапа мухи, ми ми изяжда сладоледа... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Иска си, сочи с пръсти и мучи нечленораделно "ъ-ъ-ъ" А пък като седнем да ядем ме прави луда... сочи и вика ъъъъ и аз не знам какво иска. Нося, даввам, тя пак сочи, ъъъъъ

Чинче не визирах само теб, с Накри също се "заядох" ако така предпочитате да го разбирате  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Hug Ти сега да не вземеш да се засегнеш  Thinking Grinning

# 406
 Шунче, неее не си противореча, ящно или не в смисъл как си го научил. Мое мнение си казвам за мен е всичко как си го научиш дали ще спи, дали не, дали ще яде, дали ще е агресивно, дали ще слуша това, което му говориш, всичко от до. Не вярвам аз на теории ''то детето си е такова''. Повтарям това е мое мнение. Мисля че от много крехка възраст се учат едно 90 % от нещата. И повтарям не не се радвам, че децата са ми ящни, ми се радвам, че съм успяла да им създам определен режим и навици. Wink  Крис не сяда във възторг да си яде супата, но я изяжда, защото знае че така трябва и няма такова нещо да стиска зъби. Peace Примерно (не казвам че е твоя случай), съм виждала майки, които просто ги мързи да се занимават и се утешават с думите ''ми защо да го тормозя детето като не е гладно''. Измислят се начини, танцуваш, пееш, залъгваш го и яде, така докато си му стане навик. Peace

# 407
Здравейте, в тая жега пак гледам много противоречия много нещо Laughing
Накри,първо към теб мила ,аз не мисля,че някоя от нас си е помислила ,че ще успее с махането още толкова рано! Но ето 3 дни Дара е през деня без памперс ,да начишква се ,гледам на 30мин. да е на гърне ,да трудно е ,да невъзможно е ,но я гледам колко й е по-добре! Да и навън вече няколко пъти се начишква и изобщо съм далече от мисълта ,че ще го махна ,но не ми пречи 7 чифта гащички да си ги пера ....в тази жега и да не й се спарва дупето !За режима и съм съгласна ,и не съм. За ящните деца също ! Всяко дете ,както и големия човек си има моменти ,в които има апетит и в които не!Така че аз не мисля ,че всякакво обобщение е правилно!А и последното ,което си казала мисля ,че ще засегне много майки!!! Миналата седмица не ме е мързяло да си хрная детето ,но то категорично стискаше уста !!!И затова ,че децата са такива ,каквито си ги направиш,айде да си говорим след някоя друга година ,когато децата ти вече упорито ще си пакажат характера.Всеки човек си има характер и особености,да можеш да повлияеш и то това е възпитанието ,но както казваше моя татко всичко си е до съвестта и разума на човека!
 Чинче,и аз преди така като теб мислих за пастета ,но й дадох и си хапна с кеф детенце Laughing Аз също си хапнах препечена филийка с пастет и краставичка! Аз отдавна гледам за нищо да не се заричам,хапвам си и вредни неща ,рядко ,но се случва!
 Тина Т,браво на момчето Hug
Ваче,супер за пазара ! И Дара вече си е хапнала дладолед по същата причина ! Laughing Ееее друго си е да си поспиш с детето поне час!!! Пийнах и кафенце и чакам кръстничката на Дара да ни дойде на гости! Хубав ден ,мамита!

# 408
  • Sofia
Накри, ами точно, аз не смятам, че трябва да се правя 2 часа на маймуна, за да вземе да яде това дете - като му се яде, ще яде, та ушите му ще плющят, в останалото време не виждам причина да мъча и себе си и него. И не е от мързел. Simple Smile Определено е засягащо да кажеш - моите ядат, щото съм ги научила, намеква, че неядящите са ненаучени и майките са провал едва ли не.  Rolling Eyes
Пък едно тримесечно не виждам как би било научено, че трябва да се яде, дори да стиска уста. Защото моето от тази възраст хапва миниатюрни количества. То и да му правех челни стойки, толкова му разбира главата, та да се излъже да яде.

И последно ще кажа - с тихото ми и спокойно момиченце съм давала преди само 2-3 години съвети на майки с диви момчета. В същия стил - както си го научиш. Е, връща ми се двойно в момента.  Crazy В момента си мълчат въпросните майки, но силно предполагам, че се спукват от смях вкъщи.  Laughing

# 409
Привет.
Не ми остава време да пиша (Кити  Hug). Чакам с нетърпение да свърши днешния ден и съм в отпуска за седмица.

Гледам едни интересни дискусии има тук....
За видовете храна - аз за сега давам само готвени неща от мен, нищо готово. Правя всичко - закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. Между храненията избягвам да давам каквото и да било, освен плод, защото ако дам нещо по-хранително после не си изяжда основното ядене.

За научаването да яде, спи и т.н. Накри не мога да те подкрепя. Въобще не смятам, че е нужно да се правя на шут, за да я науча, че трябва да яде. Ако е гладна яде, ако не е, става от стола и яде когато огладнее. И да, когато вади зъби, голяма жега е и е неразположена не яде и това я оправдава. Аз като съм болна също не ям. Това не ме прави мързелива, след като всяка събота или неделя прекарвам по 5 часа на котлона, за да готвя за седмицата и да затварям бурканчета с храна.

За памперса - по-лесно ми е като е с него, но още не може да й се оправи дупето. Пробвах с правения крем (Чин   bouquet), но има още пъпки. Поради тази причина бабата през деня я държи без памперс и я слага на гърнето. Далеч съм от мисълта, че ще се научи, но поне да се оправи пустото му дупе.

Ичка, та като говорим за гърнета - забелязах, че Йоана може да изкара до 2 часа без да пишка, така че може по-нарядко да я слагаш на гърнето. Вече са големи  Peace Иначе е доста изтормозяващо през 30 мин.

Ваче, браво за пазарния ден, и аз много обичам такива дни.

Пао, много неприятно това с палачинките. Дано се оправят бързо.

Та май това имах да казвам засега, защото няма нищо ново около нас. Хайде до по-късно ......

ПП. Чин, прочетох статията за 100%сок-а. Смятам да я дам на бабите следващия път като ме питат защо Йо не пие сок - нищо лично към никого, особено към пиещите сок  Hug

# 410
Накри, ами точно, аз не смятам, че трябва да се правя 2 часа на маймуна, за да вземе да яде това дете - като му се яде, ще яде, та ушите му ще плющят, в останалото време не виждам причина да мъча и себе си и него. И не е от мързел. Simple Smile Определено е засягащо да кажеш - моите ядат, щото съм ги научила, намеква, че неядящите са ненаучени и майките са провал едва ли не.  Rolling Eyes
Пък едно тримесечно не виждам как би било научено, че трябва да се яде, дори да стиска уста. Защото моето от тази възраст хапва миниатюрни количества. То и да му правех челни стойки, толкова му разбира главата, та да се излъже да яде.

И последно ще кажа - с тихото ми и спокойно момиченце съм давала преди само 2-3 години съвети на майки с диви момчета. В същия стил - както си го научиш. Е, връща ми се двойно в момента.  Crazy В момента си мълчат въпросните майки, но силно предполагам, че се спукват от смях вкъщи.  Laughing
   202uuИ с предния пост на Шунка пак съм съгласна Wink
Със Ичка също съм съгласна!
Накри,аз да не остана назад,но и аз няма да се съглася с теб!Ела един-два дена покрай моето дете да видиш как се храним!То кутийки от какво ли не,то телефони,шишенца...и всичко само,за да си отвлича вниманието и да си изяде яденето.И аз пея и издавам какви ли не звуци и то откак е захранен,но ей го на година и месец вече не се е научил,че като му вържа мантичката ще се яде!Още като взема купичката и се почва едно извиване,едно гърчене и ако не го залъжа ще си ходи гладен и хич няма да му дреме...Та не мисля,че едно дете може да го научиш да е ящно!

# 411
Ееее неее никой не засягам подчертала съм ''виждала съм майки'', тоест с очите ми, не мога да говоря за хора от форума, с които никога не съм провеждала разговор на живо и не знам за какво става на въпрос. После ако накой се почувства засегнат, то ще стане гузен не гонен бяга. Wink Провал не може да е майка на едногодишно, което не яде, защото има време  да му създаде определени навици на начин на хранене, то от тази възраст горе долу се почва. Никой не мога да накарам да се чувства провал, ако той самия не се чувства. Wink Защо мен не могат да ме накарат да се чувствам лоша майка, че давам примерно зрънчо. Защото си е тяхно мнение, уважавам го, но аз го мисля по друг начин. Просто са различни начини на виждане и ако някой не го вижда като мен, следователно и никога не би се засегнал, защото според него греша. Wink
Ичка, и аз я оставям по гащи, но не я държа на гърнето, защото не виждам смисъл, пак мое мнение, иначе съм убедена, че вие първи ще превземете гърнето, започвайки от сега, но за мен това  не е толкова важно. Та това ми беше мисълта едни наблягат на едно, други на друго, всеки според разбиранията си и не е казано кой греши и кой не. Hug
За мен възпитанието, навиците и т.н. са страшно важни. Като седне да яде , не се става от масата, докато не свърши, не се мляска, лигави,хвърля, тича Hug и т.н. еми не знам, но според мен това са неща, които остават за цял живот, ако си такъв на 3,4,5 такъв оставаш и на 20,30, 40. Peace Може и един ден как казва Шунка да съжалявам за думите си, но ще правя всичко по силите ми всичко да не отиде на вятъра. Hug

# 412
  • Sofia
О, аз не съжалявам за думите си, тогава така съм ги виждала нещата, но в момента ми е адски смешно, като се гледам отстрани.  Laughing

Между другото едни от най-неприятните ми детски спомени са как вися на масата сама в кухнята над някакво ядене и едва-едва преглъщам, а има още тооолкова много в чинията. А майка ми само наминава да види свършила ли съм...  Mr. Green
Това не пречи сега да ям до пръсване.  hahaha

# 413
Шунче,те майчетата ни ако са знаели сега как ще ядем нямало да се тормозят и нас да ни подлагат на това,но.....всяка майка иска детето й да е нахранено.Кой знае като порастнат как ще се тъпчат,но сега правят номерца Wink

# 414
Шунче и аз имам такъв спомен, който нашите сега вече отчитат като грешка и затова доста пъти ми го разказват и съвсем ми се е запечатал..даже помня какво беше - спанак с ориз.
Съответно никога не бих карала насила децата да се мъчат над нещо, което не обичат. Но още докато е бебе сега например и не сиак да вкуси нещо хубаво и полезно, да ви кажа, настоявам повечко. Не го тъпча насила, но предлагам повече от настоятелно. Ако е голямо дете да кажа, мамо, не ми харесва, може ли еди какво си - ОК. Но докато е бебе гледам да има някакъв ред, че то не може само на мляко и бисквити.

Иначе за неяденето лошото е, че педиатърката ми каза да го сложа на диета няколко дни заради разстройството и оттам отпаднаха киселото млекце, плодовете, АМ, които са единствените неща, които яде с желание. Остава само хлябът.

Сега се чух с нашите и след обеда си пак е имал...значи не е само от вчерашните разхлабващи плодове, а си е нещо проблем на стомахчето. Продължавам да го следя и ще видим..

Накри, и аз като теб мисля, че махането на памперса е почти невъзможно засега, но пък има и мами с реални успехи, не може да се отрече. Бебчо го наблюдавам , че пишка през 20 мин. като е без памперс. От снощи 3 пъти ми е опикаван холът. Как ще го контролираш това нещо?
(даже сутринта струята слезе под дивана, специално казах на ММ да го дръпне, да забърша, че не искам да бутам тежки мебели, той се направи на разсеян и сега си съхне там.. Twisted Evil)

Чинче, тази статия ММ много го е впечатлила и от 2 седмици разказва наляво и надясно. Аз вече такъв сок близвам само по изключение.

Да ви кажа честно, по спора за пастетите и колбасите - от една страна е редно да не се генерализира и да се слагат всички фирми в един кюп, но от друга - като имате предвид общото положение на нещата в България, в т.ч. спазването на всеки друг закон, статистически погледнато са нищожни основанията да имаме вяра на производителите...
(което не значи, че ще спра изобщо да купувам кремвирши и салами, то на този принцип трябва да ям само домашно производство).

# 415
О, аз не съжалявам за думите си, тогава така съм ги виждала нещата, но в момента ми е адски смешно, като се гледам отстрани.  Laughing

Между другото едни от най-неприятните ми детски спомени са как вися на масата сама в кухнята над някакво ядене и едва-едва преглъщам, а има още тооолкова много в чинията. А майка ми само наминава да види свършила ли съм...  Mr. Green
Това не пречи сега да ям до пръсване.  hahaha

Еми да там е въпроса то е по важно като дете да приемаш нужните неща в нужните количества, после също, но не чак толкова. Примерно месото е важно до юнушеска възраст, след което може  да се приема в по малки количества. Но аз не говорех в този случай за това колко ядеш ми как се държиш, въобще възпитанието като цяла, че съм на мнение, че както си на 3,4,5 остваш на 20,30,40. Просто навици, които си оставят.
С две думи за мен е грешно да се оставя детето гладно, докато огладнее, което може и цял ден да трае, за друг е грешно да се ''насилват''. Peace
Интересна дискусия, хубаво да чуеш други мнение, аз харесвам да се уча и от другите, дали от грешките им, дали от  моите и така. Wink
Да сме живи и здрави ще си пишем след години дали тези, които са ги оставяли да не ядът са прояли и дали моите дет съм ги ''насилвала'' са злояди и стискат уста. Peace

# 416
Накри,съжалявам,че пак аз се намесвам,но не си спомням някой да е казал,че насилваш децата си да ядат.....А това,че са ящни си е точно до природа мен ако питаш и нито злоядо можеш да накараш да прояде,нито ящното да му дърпаш храната от ръката,че да не яде!Просто според мен явно дечицата ти са си ящнички,да са живи и здрави и все така да са,а моето например не мога да кажа,че е злоядо,но в никакъв случай не е ящно като твоите и не защото не му настоявам,а защото като раши,че не иска не можеш да му отвориш устата и с крик hahaha JoyРадвай се,че ядат и не се ядосвай като ти кажат,че ти е лесно понеже децата ти са ящни,свиркай си и се радвай,че не ти е до главата такова като моето......
Не искам да говоря така за детето си,но само аз си го знам каква борба е с яденето понякога.Снощи например като изпи 50мл мляко и като блъсна шишето даже и в просъница не успях да му го пробутам.Е мързи ли ме.....Това е пример като мога и още да дам,но няма смисъл...такива ситуации при нас са почти ежедневие!

# 417
Накри.миличка,а ще научиш ли децата си да пишат и четат правилно?Важно е! Peace

# 418
Накри,а всъщност ставаше дума за деца на година,които не искат да ядат в жегите,така че коментарът излиза,че не е на място,защото в следващите постове споменаваш само 3,4,5 годишните. Peace
А това,че жегата намаля апетита,не съм го чела в книжки за отглеждане на деца или други,а го наблюдавам реално в/у себе си,ММ,детето и всъщност всички хора,които познавам.Аз днес съм на голяма салата и различни плодове,явно и моята майка не се е справила да ме научи да ям на 40 градуса. Rolling Eyes
А това да карам детето да яде насила,си е абсолютно същото като да го държиш на гърнето насила!Аз самата ям различни порции и в различни часове,не бих настоявала той да е под строй.По друга тема беше писала,че разбираш родителите,които ограничават така наречените джънк фуудс,ако те самите го прилагат и в/у себе си,и цялото семейство въобще.Е,в този ред на мисли,ти всеки ден в един и същи час ли ядеш,еднакво количество,винаги?
А някоя майка,която и да е(естествено,че нямаш предвид някоя от нас,никога не става дума за присъстващите  Grinning ),силно се съмнявам,че не си храни детето от мързел или защото не й се занимава,просто поддържа другата страна и има друго виждане за нещата. Peace

Не се заяждам,просто поддържам дискусията  Laughing  Wink Да я разнищим,както трябва.

А за инфо-Мартин по принцип яде всичко и в добри количества,но от няколко дена апетитът му липсва,очевидно има причина,сега го наблюдавам.

# 419
Накри.миличка,а ще научиш ли децата си да пишат и четат правилно?Важно е! Peace

Това се надявам да съм го разбрала погрешно, но ако имаш желание можеш да ми го обясниш.

Пао, да и аз ям заедно с децата ми. Peace А това сравнение гърне-ядене няма какво да кажа, за мен няма нищо общо и гърнето не е необходимо като яденето. Peace

Еми да там е въпроса то е по важно като дете да приемаш нужните неща в нужните количества, после също, но не чак толкова. Примерно месото е важно до юнушеска възраст, след което може  да се приема в по малки количества. Но аз не говорех в този случай за това колко ядеш ми как се държиш, въобще възпитанието като цяла, че съм на мнение, че както си на 3,4,5 остваш на 20,30,40. Просто навици, които си оставят.

Та не ставаше въпрос за количествата ядене в жегата, ми възпитанието като цяло. Wink
А пък за майките, които говориш не разбирам как силно се съмняваш като не си ги виждала. Mr. Green За да го кажа значи може и така да е не мислиш ли? Това пак да поддържам дискусията. Wink

Общи условия

Активация на акаунт