Консултации с адвокат

• 132 334
  • 1 105
  •   1
Отговори
# 870
Здравейте..започва и моя развод вече..ужасно напрежение меобхвана дали думите на адвоката са верни..и най-накрая реших да се престраша и да питам и тук .
Накратко - женени от десет години, две деца близнаци на 4г, едно жилище купено чрез ипотечен кредит. В нотариалния акт е на двамата жилището, ипотечния кредит на съпруга ми ,аз съм съдлъжник .
Адвоката каза, че присъждайки ми правата над децата , съда ми възлага апартамента като единствено жилище на семейството и с този документ от съда след развода отивам в банката и искам да ми прехвърлят ипотеката-въпросът ми е като титуляра по кредита е коректен платец досега и не иска доброволно да ми прехвърли ипотеката, защото ще остане той съдлъжник, имам ли законово право да получа ипотеката?

Притесненията ми са, че в противен случай ние ще живеем там, но той плащайки ипотеката двайсет години , един ден ще заведе дело че е изплатил жилището той и ще ни изгони. Отделно имам документи за изтеглени два потребителски кредита от по десет хиляди евро прехвърлени ми по сметка , с тях са платени реМонта на жилището , нотариалните такси по прехвърлянето и е купено едно подземно паркомясто. Сега ме е страх че хем с родителите ще плащаме десет години кредити, хем ако не взема ипотеката няма да остане един ден нищо за нас.. Развода е по вина , той си има любовница от поне година , за която аз разбрах март 2013 , той се изнесе юни месец 2013, не е давал до момента пари за децата взима ги редовно почти винаги когато поиска за по няколко дни..в исковата молба  не е споменал че има любовница..защото се опитва да изкара мен виновна..

Моля кажете, ми ще успея ли да си взема ипотеката след развода дори и да не иска доброволно да ми я прехвърли?

# 871
Адвокатът хич не е прав, възлагането на семейното жилище няма нищо общо с ипотечния кредит, по който се кредитополучатели, там отношенията или ги уреждате със споразумение или по съдебен ред, но в никакъв случай, присъждането на ползването на семейното жилище не ви решава проблема!

# 872
"Не е прав" е много меко казано, това са елементарни неща при разводите!
Отговорът на въпроса вече Кратунка го е дала - ползването няма общо със собствеността и ипотеката.

# 873
Току що разбрах, че ако се случва нещо нередно с едно дете по време на празници, или извън работно време на съответните институции, то няма сила или правда в тази наша мила страна, която да отреагира адекватно  #Cussing out

навсякъде тел. секретар и обадетесе след 6...... :ooooh

# 874
Благодаря ви за отговорите. Ссобственоста  ще се уреди на дело за делба на имуществото , тъй като до споразумение явно няма да стигнем..а на това дело според адвоката щели на мен да я дадат ,тъй като ипотеката е две години и реално почти няма пари за които да претендира да му се върнат..

# 875
  • В градината...
Тъкмо си мислех да пиша, че едва ли грешката е у адвоката. Обикновено клиентите пропускат нещо или да разберат, или да споменат  Peace

# 876
И да е две години, не виждам как това променя нещата...
Ако ипотеката е преди брака е друго нещо, но на дали случая е такъв...
Как точно съдът ще се намеси в отношение с трети лица - разбирай банката, без съгласието на банката аз не виждам, ако някой се е сетил да каже (как да се прескочи едната страна по ипотечния кредит, а именно банката), но на дали ще има такъв - така, че аз продължавам да смятам или, че тук питането не е ясно формулирано или просто, че е пълен абсурд да се твърди, че съдът ще се намеси в кредитните отношения на страните и банката Mr. Green

# 877
  • Пловдив
Жената се притеснява, доколкото аз разбирам, да не се окаже един ден, че собственик на жилището е съпругът. Което тя свързва с плащането на заема.
Всъщност не са свързани (това е към нея). Чия е собствеността, се определя в момента на придобиването, а не в момента на изплащането на заема. Тоест апартаментът е общ и си остава общ до делбата, без значение кой колко е платил или ще плати по заема, а ако някой е платил повече, отколкото "се полага", има право да иска от другия разликата в пари.
Делбата евентуално ще промени собствеността. В отношенията с банката, разбира се, нищо няма да се промени - банката ще продължи да си има двама длъжници и едно вещно обезпечение (ипотека).

Колкото до думите "да взема ипотеката": ипотека нито може да се "вземе", нито има нужда от подобно нещо, по горните причини. А авторката щом иска, може още сега тя сама да започне да плаща вноските, никаква пречка няма.

Последна редакция: нд, 05 яну 2014, 14:53 от Оранжева мандаринка

# 878
За много години на адвокатите в темичката и благодаря , че ви има! Моят проблем е следният. Имам съдебно решение, според което БНД е длъжен да плаща месечна издръжка в размер на 120лв,, като решението е влязло в сила от 11 ноември 2013г. Освен това е осъден да плати и съдебни радноски- около 1050лв. До момента не превел нито стотинка. Въпросът ми е - директно към съдия- изпълнител ли да се обърна или към адвоката си от делото за бащинство . И ако е второто дължа ли му хонорар ? Благодаря.

# 879
За много години на адвокатите в темичката и благодаря , че ви има! Моят проблем е следният. Имам съдебно решение, според което БНД е длъжен да плаща месечна издръжка в размер на 120лв,, като решението е влязло в сила от 11 ноември 2013г. Освен това е осъден да плати и съдебни радноски- около 1050лв. До момента не превел нито стотинка. Въпросът ми е - директно към съдия- изпълнител ли да се обърна или към адвоката си от делото за бащинство . И ако е второто дължа ли му хонорар ? Благодаря.

Ако можете да се справите сама с изпълнителното производство - няма пречка да се обърнете директно към съдебен изпълнител.
Принципно това се прави от адвокат, за което дължите отделен хонорар.

# 880
Благодаря много Мандаринка Hug

# 881
  • София
Имам много спешен въпрос.
Съдът след развода е постановил че имаме 50/50 части от семейното жилище.
В момента бившия ми съпруг ще обжалва решението и ще докаже,че апартамента е купен от родителите му, за да ми отнеме тази половина част.
Но казва, че ако се отнеме тази половинка, то след решението на съда ще трябва да му плащам наем на апартамента, който ни е даден за ползване до навършване 18те години на сина ми.
Истина ли е това?

( Карат ме да се откажа доброволно от тази част, и като се откажа нямало да плащам наем за ползването на апартамента)

# 882
Хич не се вързвай, в общия случай щом те натиска да правиш отказ, най-вероятно иска му за определяне на по-голям дял не е особено "шансов" и се опитват да те манипулират, а и да се споразумеете в съда винаги може! Глупаво е да се откажеш от собствеността си, която не е ясно дали някога ще ти бъде отнета! Освен това ако му определят по-голям дял можеш да искаш при делба собствеността да бъде възложена на теб, въпреки всичко (ако това ти е единствено семейно жилище). С две думи, като иска да те съди!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
А и ако се откажеш, как се гарантираш, че после няма да ти иска наем, отказа от права предварително по принцип е нищожен! Simple Smile

# 883
  • София
Аз точно това се чудя как си гарантирам че няма да ми искат наем.
но като цяло предложението му е да даря моята част на детето, в което като цяло нямам против, но тогава имота ще принадлежи на него и сина ни. това гарантира ли ми че аз ще мога да живея спокойно там без да дължа нищо?
Единствен апартамент ми е .Няма къде да отида... Но в момента яко ме е наплашил с това дело.

# 884
Исайкова, и аз ще повторя - за нищо на света не се отказвай от твоята част от семейното жилище, защото може горчиво да съжаляваш.
Ако бившият ти съпруг твърди, че има по-голям принос, остави го да го доказва - интересно защо досега не е релевирал доказателства в подкрепа на приноса си, ами ще ангажира по-горна съдебна инстанция...
Правото ти на собственост върху присъдения ти дял от жилището е неприкосновено.
Никой, включително и бившият ти съпруг, няма право да ти ограничава ползването му, нито да възпрепятства достъпа ти до него...
(За последното НК предвижда и наказателна отговорност за т.нар. самоуправство - напомни му го!)

Не те съветвам и да даряваш дела си на детето. Можеш обаче да му го завещаеш - така ще си много по-спокойна за в бъдеще.

Последна редакция: вт, 07 яну 2014, 21:46 от krem-karamel

Общи условия

Активация на акаунт